10 фактів із життя Сергія Шкарлета

Уряд призначив Сергія Шкарлета виконувачем обов’язків міністра освіти і науки України, що викликало великий суспільний резонанс - і через його минуле, і через його теперішнє

Пропонуємо 10 фактів із життя нового очільника Міністерства освіти і науки України.

Народжений в Узбекистані, вихований у Партії регіонів

Сергій Миколайович Шкарлет народився 19 жовтня 1972 року в місті Коканд Ферганської області, Узбекистан.

Навчався у Київському політехнічному університеті на факультеті прикладної математики та отримав диплом про вищу освіту за спеціальністю “Математичне забезпечення системи автоматизації”. Другу вищу отримав у Фінансово-економічному інституті при Чернігівському технологічному університеті за спеціальністю “Облік та аудит”. 

Має науковий ступінь доктора економічних наук та вчене звання професора кафедри менеджменту Міжнародного науково-технічного університету імені академіка Юрія Бугая. 

2010 року став ректором Чернігівського  технологічного університету. 

На місцевих виборах 2010 року Шкарлет балотувався до Чернігівської обласної ради від Партії регіонів. Тоді ж він зізнався журналістам, що на президентських виборах підтримував Віктора Януковича і давно визначився з політичними вподобаннями: 

“Політичні орієнтири я обрав ще у 2004 році. На президентських виборах підтримував Віктора Януковича. Не змінив своїх переконань навіть тоді, , коли довелося відчути на собі певний тиск тодішньої правлячої партії, яка наполегливо пропонувала отримати її партквиток. Я повністю поділяю погляди і принципи Партії регіонів. Впевнений, разом з Президентом ми вибудуємо міцну вертикаль влади, яка займатиметься ділом і досягне значних результатів. Ми збудуємо нову Чернігівщину!”, — зазначив Шкарлет

Проте через 5 років ректор Чернігівського національного технологічного університету змінив свої політичні принципи. На місцеві вибори 2015 року Шкарлет ішов до Чернігівської обласної ради як мажоритарник від Блоку Петра Порошенка. Але цього разу його не обрали. 

2. Сім’я і декларація

Вдівець, дружина - Тетяна Боришева-Шкарлет померла 9 червня 2020 року. Виховує доньку Анну. 

За 2019 рік Сергій Шкарлет задекларував близько 509 тис грн доходів. Тобто щомісячний дохід складав 42,8 тис грн. У декларації також зазначено ₴70 тис і $30 тис готівкових коштів, а в дружини — ₴15 тис і $32 відповідно. 

Сам в.о. міністра освіти нерухомого майна немає. Дружина за декларацією володіла квартирою 76,9 кв.м. у місті Чернігові. Проте Шкарлет має 2 авто: Toyota Land Cruiser 200 2011 року випуску і Mitsubishi Pajero Wagon 2013 року випуску, а дружина — Ford Kuga Titanium 2012 року випуску.

3. Хто і чому лобіював Шкарлета на посаду міністра

Кар’єра Сергія Шкарлета тісно пов’язана з приватним навчальним закладом Чернігівським інститутом інформації, бізнесу і права (ЧІІБіП). Адже до того, як очолити Чернігівську політехніку, з 2003 по 2010 роки Шкарлет очолював ЧІІБіП.

2011 року посаду ректора ЧІІБіП обійняла його дружина Тетяна Бобришева-Шкарлет, а минулого року — її син Євгеній Бобришев.

2010 року від Партії регіонів до Чернігівської обласної ради разом з Сергієм Шкарлетом пройшов Валерій Зуб — чернігівський хірург-онколог і чинний народний депутат від фракції “Слуга народу”. Саме Зуб підтримував кандидатуру Шкарлета на посаду міністра освіти і рекомендував його президенту і колегам зі “Слуги народу”. 

Шкарлета також пов’язують з Олексієм Дніпровим — керівником апарату Офісу Президента. Дніпров також працював заступником міністра освіти часів Януковича Дмитра Табачника.  

У міністра освіти і науки часів Януковича Дмитра Табачника і Шкарлета були дружні відносини. Тодішній міністр освіти і науки часто наводив Чернігівський технологічний університет за приклад іншим технічним вишам України. А 2011 року Шкарлет разом з Табачником відвідали Світовий економічний форум у Лондоні. 

“Інші ректори мають тягнутися за Сергієм Шкарлетом хоча б у тому плані, що він вільно володіє англійською мовою. На лондонському форумі, де була 101 делегація, він з усіма вільно спілкувався”, — заявляв в інтерв’ю газеті "Деснянська правда" міністр Табачник.

2012 року указом президента Януковича Шкарлету було присвоєно почесне звання “Заслужений діяч науки і техніки України” за “вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки, зміцнення науково-технічного потенціалу України, багаторічну сумлінну працю”. Нагороду вручав Дмитро Табачник, радником якого був Сергій Шкарлет. 

4. Звинувачення у плагіаті 

Сергія Шкарлета звинувачують у плагіаті, проте сам він цього не визнає і відкидає всі звинувачення.

На сайті “Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях” наведено багато фактів плагіату в наукових роботах Шкарлета як одноосібного авторства, так і в колективних монографіях.

Так, наприклад, у монографії 2018 року “Фінансові інструменти державної політики економічного розвитку в Україні» практично слово у слово запозичено цілі абзаци зі статті Т.В. Бугай “Методичні підходи до оцінки ефективності бюджетного процесу в Україні”.  

Зі статті Бугай було запозичено також і таблиці, які Шкарлет намагався приховати, вказавши неправильне посилання на оригінал. 

У тій же монографії також є запозичення з наукової роботи “Фінансові інструменти державної політики економічного розвитку: європейський досвід” О.В. Апарової.

Але у цьому випадку автор пішов далі — назвав один із пунктів розділу майже ідентично статті Апарової: “Фінансові інструменти державної політики економічного розвитку країн Європейського Союзу”. 

2015 року Шкарлет також не заморочувався з назвою запозичення. Так роботу Л.С. Ладонько “Побудова моделей структурного типу задля ідентифікації вимірів потенціалу стратегічних змін виробничо-економічних систем”, Сергій Шкарлет перейменував: “Побудова моделей структурного типу з метою ідентифікації вимірів інформаційного потенціалу”. Про майже 100% запозичення текстового матеріалу не варто й говорити. 

Плагіат також знайшли у роботах Сергія Шкарлета “Формування стратегій розбудови еккономіки інформаційного типу з метою забезпечення економічної безпеки”, 2016 року і “Технологія управління процесами формування та впровадження системно-універсальних детермінант розбудови економіки інформаційного типу”, 2015 року. 

Звичайно ж, на ці всі звинувачення Сергій Миколайович відповів, що це - нісенітниці та нападки на його персону. 

5. Корупційні скандали

Відзначився новоспечений в.о. міністра освіти не лише в царині науки. За Шкарлетом тягнеться корупційний “хвіст”.

У січні 2020 року Чернігівський технологічний університет за державні кошти придбав білий пікап Volkswagen Amarok VOLCANO, який коштує понад 1,5 млн грн.

У мережі також можна знайти рекламно-інформативний ролик про Чернігівський національний технологічний університет. Відео починається зі слів ректора Шкарлета, а продовжується напівголими студентками і студентами, які розкидаються 500-гривневими купюрами. 

Проте сучасне обладнання і науковий процес, які в першу чергу є перевагами вишу, на превеликий жаль, до кадру не потрапили.

6. Верховна Рада проти Шкарлета

17 червня 2020 року прем’єр-міністр Шмигаль подав на розгляд парламенту кандидатуру Сергія Шкарлета для призначення міністром освіти. 

Наступного дня Шкарлет прийшов на засідання профільного комітету Верховної Ради, де піддався нищівній критиці. 

Варто зауважити, що комітет, в якому більшість мають депутати від “Слуги народу», не рекомендували парламенту його призначати. В Офісі президента таке рішення розцінили як демарш голови комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака.

У порядку денному Верховної Ради постанова про призначення була. Навіть сам Шкарлет прийшов 18 червня до Ради. Але це питання народні обранці так і не проголосували. 

7. Призначення в обхід волі народних депутатів

Попри демарш Ради, Шкарлет очолив таки Міністерство освіти та науки. І допоміг йому в цьому уряд Дениса Шмигаля. 

“У нас відбувається призначення заступника міністра освіти та науки та покладання виконання обов'язків на Шкарлета Сергія Миколайовича. Я принагідно дякую Любомирі Степанівні (Мандзій - ред.) за такий тягар, який вона несла із честю та гідністю, виконуючи обов'язки міністра освіти», — сказав прем’єр-міністри України на засіданні уряду 25 червня 2020 року. 

Денис Шмигаль повідомив журналістам, що вагомим аргументом на користь Сергія Шкарлета став менеджерський досвід. 

“Ми мали з ним (Шкарлетом - ред.) і формальну співбесіду, і розмову про загальну філософію і стратегію розвитку освіти і науки. У чоловіка добре і ясне бачення”, — відповів Шмигаль. 

8. Креатура президента Зеленського

6 червня 2020 року президент Зеленський повідомив журналістам, що на зустрічі з ректорами українських вишів йому рекомендували трьох людей:

— нардепа від “Слуги народу”, голову профільного комітету Сергія Бабака;

— керівника апарату ОП Олексія Дніпрова, який свого часу був заступником міністра освіти Дмитра Табачника;

— ректора Чернігівського державного технологічного університету, колишнього члена Партії регіонів Сергія Шкарлета.

“Я, поспілкувавшись із усіма ректорами, потім ще поїхав до Хмельницького, там зустрівся з ректором Хмельницького університету... Він теж мені радить поставити саме цього ректора (Шкарлета – ред.). Молодого достатньо ректора, 48 років, який був дійсно в обласному осередку Партії регіонів. Він сказав: ну слухай, тоді всіх вчителів в областях, містах заганяли в партію”, - розповів глава держави.

Чому Зеленському так припав до душі саме Шкарлет — лишається загадкою. Відомо одне, гарант зупинився на цій кандидатурі після зустрічі з ректорами українських ВНЗ.

9. Чого чекати від очільника МОН Шкарлета

Ще задовго до офіційного подання Шкарлета на посаду очільника МОН Шкарлет зустрічався з освітнім комітетом. Після цього народна депутатка від фракції “Голос” Інна Совсун заявила, що відповіді ректора Чернігівської політехніки щодо бачення роботи у міністерстві викликали “подив”.

“У нього спитали: навіщо ви йдете у міністри? Він сказав: “Ну, як вам сказати, я – четверте покоління освітян, у мене всі – освітяни, і тому я йду у міністри”… Якщо у питаннях вищої освіти він ще якось орієнтувався, то на будь-які питання за межами вищої освіти він не дав жодної конкретної відповіді”, — зазначила Совсун. За її словами, її вразило також і ставлення Шкарлета до Нової української школи. 

“У мене є донька. І я не хочу, щоб діти були нещасні в школі. Хочу, щоб вони як в Америці - щасливими ходили в школу. Ось у мене є колишня аспірантка, яка зараз в Америці - так вона розповідає, що там діти радісно біжать до школи кожного дня. І я хочу, щоб і у нас було”, — навела слова Сергія Шкарлета народна депутатка. 

Підтримала позицію Совсун і колишня очільниця МОН Ганна Новосад. Вони висловили впевненість, що в міністрі освіти Шкарлеті зацікавлені в першу чергу ректори, яким байдуже на підвищення якості вищої освіти. 

Мова йде про скасування ЗНО для випускників коледжів при вступі у виші, обмеження ЗНО для магістратури, скасування КРІ для ректорів, індикативної вартості навчання та фінансування університетів по результату їх діяльності. Також низка ректорів мають намір домагатися скасування обмеження кількості термінів на посаді.  

10. Спротив призначенню Шкарлета

Попри те, що Сергія Шкарлета таки призначили в.о. міністра освіти і науки, суспільство, наукова спільнота і народні депутати активно виступають проти нового очільника МОН. 

На вівторок, 30 червня, на 10:00 год анонсовано акцію “СтопШкарлет: регіонал, корупціонер, плагіатор” біля Кабінету міністрів України. 

А заступниця голови партії “Голос” Інна Совсун навіть зареєструвала у Раді законопроєкт, який забороняє обіймати посади в уряді та на держслужбі особам, у дисертаціях яких офіційно виявили плагіат. 

У самому Міністерстві також є незгодні з таким призначенням. Так через кілька годин після призначення Сергія Шкарлета, заступник міністра освіти і науки України Єгор Стадний подав у відставку. 

“Не зневіряйтесь, це найгірше, що зараз може трапитись. За кілька останніх днів так багато людей мене спитало одне й те ж питання: “А якщо відкотять назад?” Нічого страшного, ми усі з вами побачили, що правила можуть бути чесними. Навіть, якщо відкотять щось (в чому я дуже сильно сумніваюсь), повірте, ми зробили це за півроку, то наступного разу зробимо за 3 місяці. Я колись вже казав: “Ключовий виклик для наших реформ – це зневіра людей, усе решта – це бюрократичні труднощі”, — написав Стадний у Facebook.  

Проте невдоволенням суспільства уже зацікавилась Служба безпеки України. 26 червня до учасника однієї з акцій проти призначення Шкарлета науковця Антона Сененка приходив “куратор з СБУ”. 

“Ну що, друзі, сьогодні до мене в Інститут (Інститут фізики НАН України) приходив куратор з СБУ. Поспілкуватися про акцію протесту, що відбулася минулого четверга, проти вчорапризначеного міністра”, — написав у Facebook сам Сененко. 

Науковець зазначив, що представника СБУ цікавило, хто організатор акції, чи не отримували учасники акції за це кошти і хто ще з Інституту, в якому працює Сененко, був на акції. 

Поки невідомо, як довго пробуде Сергій Шкарлет на посаді в.о. міністра освіти і науки України. Проте це призначення уже стало одним із найрезонансніших за каденції президента України Володимира Зеленського.