Оголошено довгий список книжкової премії "Еспресо. Вибір читачів 2020". Номінація “Література для дорослих”. Частина третя

Віталій Кошовий
5 липня, 2020 неділя
09:01

Упродовж першого етапу роботи книжкової премії “Еспресо. Вибір читачів 2020” було отримано 165 заявок від 38 видавництв України

Оргкомітет ретельно перевірив на відповідність вимогам усі видання, що надіслали видавництва. Після цього були сформовані Довгі списки книг для конкурсу у трьох номінаціях: "Література для дорослих", “Література для підлітків” та “Література для дітей"

До другого етапу в Довгий список книжок у номінації "Література для дорослих" потрапило 97 видань 29 видавництв. 
 

Третя частина списку: 

“Розмови про життя і мистецтво”, Галина Пагутяк (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 

"Розмови про життя і мистецтво” — діалог відомих письменників на мистецькі, філософські та соціально-політичні теми. Це захоплююча бесіда про досвід і знання, які людина отримує в процесі творчого осмислення дійсності – у часі написання художнього твору. Книга писалася протягом 2014–2016 років, тому окрім бесід про літературу і творчість, у ній, наче в деннику, зафіксовано важливі події українського сьогодення. 

“Тремоло”, Леся Білик (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 

Життя, як прискорений барабанний дріб, комусь може видатися одноманітним, а насправді це музика, оригінальна у творенні та співзвучна людським настроям. Хто з нас не любить звіряти душу випадковому подорожньому? І в таких мимовільних сповідях раптом відкриваєш, що й ліризму ти ще не втратив, і з почуттям гумору все гаразд, і нагромаджені проблеми — вони, взагалі-то, справа серйозна, але не настільки, щоб капітулювати перед труднощами. 

Назва збірки малої прози «Тремоло» зумовлена характером індивідуального стилю авторки, яка досить вільно поводиться з композицією творів, виокремивши три основні розділи: новели-притчі, новели настрою та новели буднів. 

“Цвіт споришу”, Тарас Коковський (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 

Коротка проза Тараса Коковського — розмаїття пластів буття. У центрі кожної новели чи оповідки — людина, її помисли, радощі, печалі, спокуси й спокути, сподівання і звершення, здобутки й утрати... Але все освячується любов’ю. Ми — зерна Господні, освячені нею. Допоки любов — доти й життя. Зростаємо й топчемо стежки чи дороги. Вони рівні перед ликом Його, вони однаково значимі, то лише нам здається інакше. Дрібненька квіточка споришу — найнижчої трави України — чи не вартніша від найрозкішнішої троянди. Бо спробуй витопчи той спориш! Спробуй винищ такий стійкий, такий витривалий народ. 

Ця книжка адресована широкому колу читачів, кожен знайде у ній щось близьке, суголосне долі чи душі. 

“Благословен, хто йде: Петро, Павло”, Леся Романчук-Коковська (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 

Цей роман — достовірна і захоплююча мандрівка у часи раннього християнства. Його читаєш як цікавенну історичну хроніку чи сагу й водночас як натхненний сакральний твір. 

Авторка психологічно точно передає всі нюанси поведінки і вчинків персонажів: римлян, еллінів, юдеїв... 

У третій книзі роману зустрінемо і Теклю, й Климента, знову переживемо разом бурхливі пригоди... 

Але найбільше приковуватимуть увагу вчинки й діяння апостолів. Відчуємо силу їх, збагнемо, що приводить обраних до вікопомного вибору... 

Для широкого кола читачів. 

“Аркан для ластівки”, Надія Гуменюк (Видавництво “Надстир'я”) 

Cерце поета – чутливий камертон, який тонко реагує навіть на найменше відхилення у гармонії світу, спричинене чи то людським болем, чи перерваним польотом птаха, чи зойком стебла, чи німотою померлої річки. Надія Гуменюк – поетеса, яка чує і ритми і аритмію часу, і подихи людських почуттів. Чує і допомагає почути іншим Своєю поезією. У новій збірці відомої української письменниці – широка палітра тем. Та головною у творчості Надії Гуменюк була і залишається тема людської душі, у «вирощуванні» і збереженні якої, за її визначенням, – головний сенс існування земної цивілізації. Бо тільки така душа може вистояти проти навали новітніх орд і врятувати наш хоч і недосконалий, але прекрасний світ. 

Візія України 2030” Український Інститут Майбутнього; упоряд. В. Андрусів, А. Амелін (Видавництво “САМІТ-КНИГА”) 

Україна існувала 28 років без візії свого майбутнього. Ми рухались хаотично, без розуміння, куди йдемо, чого хочемо досягти і яка наша роль у світі. За всі роки незалежності в нас не було розуміння, що являє собою Україна на міжнародному ринку поділу праці та яким є продукт і бренд під назвою "Україна". 

У книжці експерти Українського інституту майбутнього відповідають на запитання: куди рухатиметься світ у найближчі десять років, які нові технології та нові тренди змінять буденне життя людини, які проблеми будуть актуальні 2030 року і як людство даватиме цьому раду. Утім головною є відповідь на питання: яке місце матиме Україна в новому хаотичному світі. 

Автори вперше сформулювали повну візію про те, якою буде українська економіка 2030 року, якими стануть промисловість, інфраструктура, освіта, туризм, медицина, армія та інші сектори. Які спеціальності та професії матимуть попит, а які зникнуть, які навички варто опанувати, щоб стати конкурентоспроможним у сучасному світі, та про безліч інших аспектів життя українців. Книжку написано з майбутнього. Тому спершу уявіть, що ви опинилися у 2030 році й спостерігаєте за змінами у світі та в Україні за останні десять років. Отже, сьогодні 31 грудня 2030 року… 

"#Екзистенц_і_я. Один літній день" Любов Базь, Любов Єремічева, Віталій Ніщименко, Даніель Свідерський, Тетяна Сидорова, Наталія Степанчук, Олеся ПотаржевськаДіпейн, Іван Іщенка, Світлана Бєлоусова, Слава Сергійчук, Юлія Шекет, Лариса Дубас, Вікторія Крижанівська (Видавництво "Моторний Равлик") 

Збірка малої прози від учасників та друзів неформальної літературної спільноти "#Екзистенц_і_я" об"єднала більш ніж десяток авторів, аби описати "Один літній день". Письменники прагнули "вихопити" із буття один день і показати: він теж важливий, попри наш поспіх опинитися в омріяному далекому майбутньому чи настирливу звичку порпатися у минулому. Ось він, цей день, - у всій своїй красі, з емоційною палітрою (для кожного різною), меседжами, уроками, пригодами і навіть наслідками. Хто знає, куди він нас приведе, але ми точно впевнені, що хочемо бути тотально присутніми у ньому, аби сповна відчути всі його тонкощі.  

“Квітка з Манхеттена”, Ірина Власенко  (Видавничий дім "КОНДОР") 

Дивні, багато в чому трагічні випробування випали на долю маленької симпатичної жінки, відомої американської вокалістки, яку в 1998 році назвали найбільш пізнаваним голосом США. Дійсно, її спів хоч раз почули понад 20 мільярдів людей, що в три рази більше за все населення планети. Ім’я цієї співачки Квітка Цісик. Хто хоч раз почув голос цієї співачки, ніколи не забуде його, наче вона знала якусь таємницю загальну для кожного людського серця. Подейкують, її голос має містичну силу, заворожує і лікує. Звідки ж взялася на чужині, в самому центрі Нью-Йорка, чарівна українська квітка, яка знала таємний код української душі? 

“Синдром зародка”, Ірина Власенко (Видавничий дім "КОНДОР") 

Чи можна винайти правила існування, які зробили б тебе щасливим, навіть якщо на лобі з дитинства написано слово «невдаха»? Дещо дивакувата самотня мамочка двох дітлахів, яка живе в сучасному перенаселеному Києві, намагається це зробити. Ставши свідком самогубства незнайомої жінки, Ліза несподівано розуміє, що пов’язана з нею незбагненною спільністю долі. Щоденник самогубці приводить її у дитячий будинок і відкриває рятівний сенс дивної генетичної аномалії людства — синдрому зародка — хвороби, тотальне зараження якою і здатне зробити нас щасливими. 

“LIBERO”, Руді Мартін (Видавничий дім "КОНДОР") 

Маттеус із листом, який він просто не може не передати, приїжджає до Столичного Міста. Діставшись місця, він ще не здогадується, що його життя змінилося в ту мить, коли він взяв лист в руки. Маттеус не уявляв, що він, серйозний гравець у футбол та колишній розвідник на війні, стане детективом. І зовсім не тому, що він так хоче, а через те, що все так складається. Життя підштовхує його далі, до нових таємниць та пригод. 

“Усі їхні демони”, Поліна Кулакова (Видавництво “Дім Химер”) 

В одній з квартир сірої «хрущовки» живе, здавалося  б, звичайна сім’я. Проте за зачиненими дверима того дому відбуваються тривожні події, що їх байдужі сусіди воліють не помічати. Жінка, котра потерпає від домашнього насилля; хлопець-підліток, який шукає розуміння й підтримку на вулиці; самотня дев’ятирічна дівчинка, що вчиться жити з «демонами» своїх батьків…  

"Усі їхні демони" — вибуховий соціальний трилер про дітей, позбавлених дитинства, алкоголізм, байдужість… та криваві вбивства у маленькому містечку. 

“Крижана карусель”, Олег Поляков  (Видавництво "Дім Химер") 

Її звуть Христиною, але насправді вона Хризантема — як пізня осіння квітка, котрій не страшні перші морози й сніги. Вона шукає свою Україну на Майдані у вирі революційних подій, а потрапляє у моторошне й водночас прекрасне місце, де подобою велетенської платівки крутиться крижана карусель. І химерна карусель метафорично кружлятиме, аж доки не перетвориться на безжальну рулетку, яка вершить долі маленьких людей-хризантем. Хто й навіщо звів крижану пастку на річковому льоду та в душах людей? Яка невидима сила обертає цю карусель? І чи вдасться, зрештою, зупинити її на шалених обертах? 

“Книга вигаданих неістот”, Євген Лір, Кшися Федорович (Видавництво “Дім Химер") 

До вашої уваги химерний non-fiction — трікстерський довідник під назвою «Книга вигаданих неістот». Це дослідження дивовижних створінь, що мали б мешкати у Краю Снів, але мешкають усюди. Це те, що заводить у найглибші сновиддя, стрічає посеред яскравого полудня, дивиться у спину та чаїться за кутиками очей. 

Фантастичний ілюстрований бестіарій з міфопросторів, підсвідомо знайомих кожному із нас. 

“Безодня”, Влад Сорд (Видавництво "Дім Химер") 

"Безодня" — це збірка неймовірних і водночас на диво чесних історій, привезених автором з війни, побаченої на власні очі й прожитої впродовж чотирьох років у польових окопах, на закинутій шахті, у лісах, що повсякчас прострілюються.  

Тут немає героїзації «своїх» чи демонізації «чужих», це просто війна, котра випала на долю нашому поколінню. А війна не добирає слів та не шкодує куль, війна триває, як і кожна з цих історій, що, проростаючи з реальності, набувають химерних метафізичних сенсів у подобі Чорного Бога й первісного жаху, який завжди чатує на нас поза межами часу й простору. 

“Розкрадачі лісових смітників”, Влад Якушев, Андрій Лотоцький (Видавництво "ДІПА") 

"Розкрадачі лісових смітників” — це друга книга трилогії про неймовірні пригоди кумів, які роками шукають скарб за допомогою металошукача. Назва трилогії — "Двоє з лопатою”, бо, власне, кумів двоє. Крім головних героїв — Яші та Баті — читачі знову зустрінуться із улюбленими персонажами: Сан Саничем, Доктором та Галкіним. І знову пригоди, і знову пошуки, і знову занурення в історію кожної знайденої речі та розповідь про те, як саме вона опинилась у місці, де була знайдена пошуковцями. 

Ця книга про справжню чоловічу дружбу, любов до батьківщини і таємниці рідної землі, які ховаються прямо в нас під ногами. 

Книга написана на основі реальних подій. 

Clavus Domini”, Сергій Батурин (Видавництво “Фабула”) 

Відомий український письменник Сергій Батурин у своєму новому романі долучається до когорти тих, хто й досі шукає відповідей на прадавнє питання: ким був той «розбійник Варавва», що його згадують усі четверо євангелістів? Чи насправді він був знайомий з Ісусом, і чому єрусалимський натовп наполягав на його помилуванні, а римському префекту Понтію Пилату довелося «вмивати руки»? Історичних свідоцтв бракує. І не виключено, що все відбувалося саме так, як про це розповідає автор книжки. А ще перед читачем розгортається яскрава і по-справжньому переконлива панорама Римського світу й варварської Європи на початку першого тисячоліття нової ери. 

“Відкривати Тут”, Марія Козиренко (Видавництво “Фабула”) 

Книжка "Відкривати тут" — аварійний вихід, якщо ти остання людина на планеті або стоїш, затиснений сотнею тіл у вагоні метро; закохався, як уперше, або сховав своє серце у вогнетривкий сейф і зарив на триметровій глибині; вибираєш серед тисячі доріг або вперся у нескінченну стіну; відчуваєш все на межі болю або вкриваєшся проти волі кам’яною лускою; відчайдушно шукаєш чи вже знайшов не знаєш, що з тим робити. "Відкривати тут" (у будь-якій ситуації).

“Заборонений”, Артемій Кірсанов, Сергiй Дзюба (Видавництво “Фабула”) 

Колишній аспірантці, яка працювала над дисертацією про життя і творчість видатного поета Василя Стуса, а нині за волею обставин стала медсестрою, запропонували доглядати помираючу від важкої хвороби жінку. Як виявилося важкохвора у минулому була полковником КДБ і багато разів зустрічалася зі Стусом, особливо в останні дні його життя. У романі надзвичайно насичено змальовано життя поета на його рідній Донеччині, в оточенні друзів, педагогів і літераторів, і в концтаборі — де утримували в’язнів совісті, ставлячи їм у провину їхні переконання. Чимало уваги приділено у романі й долі останньої рукописної збірки поета. 5 вересня 2019 року у всіх кінотеатрах країни відбулася прем'єра однойменного фільму "Заборонений: Історія життя і боротьби Василя Стуса".  

“Чорнобиль: етюди з натури”, Олег Векленко (Видавництво “Фабула”) 

Книжка спогадів учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, художника, професора Харківської державної академії дизайну і мистецтв Олега Векленка про його особисті відчуття, пережиті в період перебування в Чорнобилі в травні–червні 1986 року. Автор розказує, яким було повсякденне життя ліквідаторів у таборі неподалік станції, про примітивні засоби захисту і про те, що усвідомлення справжньої небезпеки прийшло набагато пізніше. Щирі історії про ті дні написані живою мовою і доповнені авторськими малюнками та фотографіями. 

“Влада і насолода”, Андрій Маклаков (Видавництво “Фабула”) 

Книжка Андрія Маклакова — спірна і твереза, яка ламає рамки уявної політкоректності і змушує читача у зовсім несподіваному ракурсі поглянути на багато аспектів сучасної цивілізації. Що собою являє суспільство, яке, наче губка, просочене нарцисизмом? У чому полягають справжні мотиви сильних світу цього? Чи є небезпечною насолода, і якими є її наслідки? Чи справді все у цьому світі крутиться навколо грошей і влади? Автору вдалося по-новому зібрати розрізнений «пазл» нашої дійсності і запропонувати оригінальні підходи до найрізноманітніших сфер життя суспільства: економіки та політики, західної філософії та культури, науки та релігії, гламурного середовища і таємних товариств.   

“Канцелярія хрестових походів”, Остап Українець (Видавництво “Фабула”) 

Автор переносить читача у Станіславів XVII сторіччя, дія роману відбувається саме напередодні глобальної перебудови фортеці й очікуваного нападу Османської імперії на Європу. До міста трьома різними шляхами прибувають троє різних чоловіків, кожен з яких має свої плани й інтереси. Історія рухається вперед, залишаючи по собі лише низку запитань, так що з далекої перспективи може здатися, що ці троє переслідують спільну мету. Або що жодної мети насправді немає. 

“Ті, кого немає”, Андрій Клімов, Світлана Клімова (Видавництво “Фабула”) 

Чотирнадцятирічну Марту спіткала справжня катастрофа: після багаторічної відсутності повернувся брат її матері, оселився в тій самій квартирі й почав переслідувати юну дівчину, домагаючись її. Не знайшовши розуміння та підтримки в батьків, Марта наважується на відчайдушний учинок, що межує зі злочином,— і водночас дізнається, що вона — прийомна дитина, а ім’я її справжньої матері — таємниця. Низка драматичних подій, як видається Марті, веде її близьких та її саму до глухого кута… “Ті, кого немає» — книжка про психологічне насильство і протистояння йому, примхливі форми квір-сексуальності, проблеми прийомних дітей і конфлікти поколінь, які все ще зазнають впливу “совкової” дійсності. Дію роману приурочено до літа 2013 року. Українською “Ті, кого немає” вперше публікується в повній версії.   

“Реп’яхи”, Сергій Мартинюк (Видавництво “Фабула”) 

Магнетичні рядки його віршів відлунюють любов’ю до жінки, до матері, до природи, до життя, до світу… Осідають на зубах скрипучою, як пісок, але такою ніжною ностальгією. Його поезія лунає рефреном крізь революції, крізь пори року, крізь наші душі, дороги й міста. Кожне слово стікає крізь пальці, як прохолодна гірська вода, і чіпляється до сердець і думок як… реп’яхи. Не даючи жодного шансу їх забути. Його вірші, це концентрація правди, суму, вселенської любові й усіх магічних світів, що знайшли своє місце у житті Сергія. Ми знаємо як ви давно всі на неї чекали! І ось вона, поетична збірка 

“Ніч на Венері: 113 письменниць, які сяють у темряві”, Ганна Улюра (Видавництво ArtHuss (АртХасс)) 

113 письменниць: відомих, знаних, забутих. Ще і вже невідомих. 

Кожна з них зробила в літературі щось першою або зробила щось краще за інших. 

У кожної з них непересічна біографія. Їхні історії — про відмову від чогось: кожній щось було конче важливим на старті й поступово втрачало значущість у процесі письма. 

Це історії священних жертв і містичних ритуалів. 

Це утопія жіночої солідарності й продовження традиції. 113 письменниць пишуть одна одну. Читають одна одну. Співіснують поруч поза межами часу і простору. 

І сяють у темряві. 

“Сотворіння світу. Сім днів із Тарасом Прохаськом”, Тетяна Терен (Видавництво “Pabulum”) 

На сторінках цієї книжки, цього інтерв’ю-ріки, журналістка Тетяна Терен і письменник Тарас Прохасько витворюють власну мапу із сімома важливими пунктами призначення. Вони роздумують про творення себе, про ландшафт, країну і світ, який нас формує. Приглядаються до рослин, тварин і людей. Намагаються зрозуміти і пояснити творчість. За цю семиденну мандрівку вглиб самих себе вони проходять кожен із етапів Акту Творення, намагаючись збагнути (на своєму рівні) задум Творця. 

Перед нами найповніший портрет одного з найзнаковіших українських письменників сучасності. 

Уроки короля жахів: Як писати горор”, Ростислав Семків (Видавництво “Pabulum”) 

За що Стівен Кінґ здобув титул «короля жахів»? Як він став мільйонером із мільйонними накладами та найбільш екранізованим автором у світовій літературі? У чому секрет його феноменальної письменницької продуктивності? Врешті, чому ми можемо навчитися в Кінґа? Ростислав Семків розповідає найцікавіші подробиці з життя письменника, ділиться історією та законами горору. Автор аналізує творчі прийоми, принципи письма та маркетингові ходи, які використовує Кінґ, і якими варто користуватися іншим. 

В одній книзі зібрані практичні поради, які Кінґ дає у своїх «Про письменство», «Danse Macabre» та інших текстах, і творчі інструменти, про які «король» змовчав, але вони точно працюють. Книга буде корисна авторам-початківцям, кінґоманам та всім, кого цікавить залаштунки літературного процесу. 

“Двобій за правду. Правила інтерв’ю Мустафи Найєма”, Мустафа Найєм, Тетяна Терен (Видавництво “Pabulum”) 

Мустафа Найєм у журналістиці — понад десять років. У цій книзі він зібрав найголовніше зі свого досвіду — правила і прийоми проведення інтерв’ю. Як правильно підготуватися до розмови, вибудувати стратегію, як запитувати і перебивати. Як правильно розпочати і завершити розмову, як дотримуватися журналістської етики та не перетворити інтерв’ю на виступ із трибуни. Про все це автор розповідає з докладними прикладами. 

Книжка буде корисна журналістам, блогерам, які хочуть розвиватися у жанрі інтерв’ю. І всім, хто готовий покращити власні навички комунікації. Адже всяка розмова — це маленьке інтерв’ю. 

“Екскурсії Закарпаттям”, Роман Офіцинський  (Видавництво “TIMPANI”) 

"Екскурсії Закарпаттям" зорієнтовані на всіх шанувальників найзахіднішого регіону України – краю з багатогранним минулим. У вступі стисло викладено історію Закарпаття. П’ять розділів основної частини укладені за проблемно-тематичним принципом. У першому розділі "Історичні віхи" описані можливі маршрути шляхами опришків, героїв Карпатської України, Другої світової війни (Лінія Арпада). У другому розділі "Культурний простір" розповідається про закарпатські замки, австро-угорську архітектуру і винні підвали краю. Третій розділ "Музейні скарби" присвячено етнографічним і музейним експозиціям Закарпаття. "Сакральна архітектура" - назва четвертого розділу, де мовиться про визначні закарпатські церкви і монастирі. У п’ятому розділі "Унікальні пам’ятки природи" подаються гірські та водно-лікувальні маршрути. У додатках розміщені довідкові матеріали про падіння метеоритів, музичні органи, Закарпаття в художніх фільмах. 

“Нація овочів? Як інформація змінює мислення і поведінку українців”, Оксана Мороз (Видавництво “Yakaboo Publishing”) 

Це посібник від маніпулятора-практика про те, як протистояти інформаційним вірусам, які інфікують нас щодня. Вони — провідники для тисяч шкідливих тверджень. Вони вбивають свідомість і перетворюють своїх жертв на слухняне стадо. Вони полюють не тільки на нас, а й на наступні покоління. Авторка у книжкі дає рекомендації, як захистити себе, дітей і близьких від Індустрії вірусмейкерства, пояснює, що таке інформаційні віруси і як їх розпізнавати та як вони вже змінили кожного з нас. 

“Ви це зможете! 7 складових здорового способу життя”, Дарка Озерна (Видавництво “Yakaboo Publishing”) 

Це посібник зі свідомого ставлення до життя і покращення здоров’я. У ньому містяться рекомендації щодо раціону, внормування маси тіла і сну, фізичної активності та медичних обстежень. Всі тези та висновки базуються на сучасних наукових даних, медичних рекомендаціях та протоколах діагностики і лікування. Авторка легко і детально пояснює, як зважено і свідомо ставитися до власного здоров’я і способу життя, не впадати у крайнощі, не вірити в чарівні таблетки, магічне мислення і не вдаватися до суворих обмежень. А окрім цього, посібник написаний для і про сучасних українців і українок, з глибоким розумінням та емпатією до їхніх щоденних викликів.  
 

У другому етапі кожен експерт обере з цього списку п’ять книг-претендентів, які розставить по місцях за ранжуванням. 

Відповідно: 

I місце (5 балів)— переможець і далі  

II місце (4 бали), 

III місце (3 бали), 

IV місце (2 бали), 

V місце (1 бал). 

Оргкомітет, шляхом підрахунку балів визначить по 3 книги в кожній з номінацій, які пройдуть в третій етап голосування.Ці твори-фіналісти будуть представлені на розсуд читачів у бібліотеках майже по всій Україні. Під час цього голосування і визначиться остаточний переможець.  

Книжкова премія "Еспресо. Вибір читачів" заснована ГО "Демфорум" та телеканалом "Еспресо". Її презентація відбулася 18 травня 2017 року в рамках "Книжкового Арсеналу"в Києві. 

Премія покликана відзначити найкращі українські сучасні літературні новинки року, підтримувати інтерес українців до читання вітчизняних авторів. Допомагати читачам обирати цікаві книжки, а видавцям знаходити шлях до читачів. Переможців Премії оголосять наприкінці листопада 2020 року в ефірі телеканалу "Еспресо", на сайтах "Espreso.TV" та "Демфорум".   

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:40
Україна-НАТО
Київ скликав надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО: причина
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
15:39
На фото: потяги
Україна та Словаччина цьогоріч запустять новий залізничний маршрут Київ - Кошице
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
13:48
"Свідчення потепління": українські науковці виявили новий вид рослин біля станції "Академік Вернадський"
13:45
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 28 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
13:39
Роман Насіров
Ексголову ДФС Насірова залишили під вартою ще на два місяці
13:35
Ексклюзив
Александар Вучич
Заява Вучича про загрозу національним інтересам Сербії - його внутрішня політична потреба, - політолог Варґа
Більше новин