Чи можливо врятувати туристичний сезон на Львівщині? Нові виклики і старі проблеми

9 липня, 2020 четвер
07:05

Поки подорожі за кордон залишаються для українців недоступними або все ще надто складними і ризикованими, мандрівки власною країною виглядають логічною альтернативою. Це теоретично могло би бути потужним поштовхом для розвитку внутрішнього туризму, але на практиці не все так легко і просто

До проблем і обмежень, викликаних нинішньою епідеміологічною ситуацією, додаються задавнені вади туристичної галузі, як от застаріла інфраструктура і плачевний стан громадського транспорту. Водночас, можливо, якраз вимушена увага суспільства до внутрішнього туризму змусить нарешті приділити цим негараздам належну увагу.

Ситуація на Львівщині особлива тим, що, з одного боку, тут є великий туристичний потенціал, який не обмежується самим лише містом Львовом, замками і Карпатськими горами, але, з іншого боку, область опинилася серед регіонів, де складніша ситуація з коронавірусом і, відповідно, довше тривають жорсткі карантинні обмеження. Як це позначилося на початку цьогорічного туристичного сезону і що чекатиме цього літа на туристів у Львові й області?

Львівщина: провальний червень і надії на липень

6 липня стало щасливим днем для туристичної галузі Львівщини. Обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій вирішила частково послабити карантин і вже з 7 липня дозволити роботу готелів і закладів громадського харчування. Звісно, з дотриманням рекомендацій МОЗ – таких, як температурний скринінг, санітайзери, персонал у масках.

Інфографіка Львівської ОДА: послаблення карантину на Львівщині з 7 липня

"Червень виявився для нас не дуже вдалим початком туристичного сезону, тому що на Львівщині були посиленні карантинні обмеження. Надіємось, що липень дасть можливість відновити те, що було втрачено у попередній місяць. Туристичний збір за червень був усього лише 395 тис. грн по області, включно з містом Львовом. Це доволі маленька цифра, адже якщо брати попередній рік, це було близько 3 млн грн. А на це рік ми прогнозували близько 50% збільшення. Але попри все у нас поступово починають працювати і гіди, і екскурсоводи, які водять екскурсії для груп до 10 людей. І оскільки готелі та санаторії можуть приймати гостей, то запит є великий, зокрема, на гори Карпати. І, в принципі, завантаженість по готелях показує хорошу динаміку", – зазначив у коментарі кореспонденту Еспресо.TV заступник начальника управління – начальник відділу розвитку туризму та курортів Львівської ОДА Тарас Лозинський.

Курортне містечко Трускавець насправді ще з 1 липня, не дочекавшись відповідного рішення обласної комісії, дозволило відновити у себе діяльність санаторіїв, відпочинкових і оздоровчих комплексів.

"У неділю, 5 липня, прибув перший потяг з Києва до Трускавця. Наразі пасажирів можуть розміщувати у вагонах СВ і купе, і завантаженість має бути до 50%. Сподіваються, якщо не буде нових спалахів коронавірусу, то будуть запускати й інші залізничні перевезення", – додав Тарас Лозинський.

Також в області дозволено відновлення регулярних і нерегулярних автобусних перевезень. Завантаженість може бути 100% сидячих місць, але має бути забезпечення антисептиками, а пасажири впродовж поїздки повинні залишатися в масках. 

В обласній адміністрації сподіваються, що це дозволить розвантажити від скупчення автомобілів трасу Київ-Чоп, яка особливо переповнена у вихідні.

Ще раніше Управління туризму презентувало серію з чотирьох промороликів "Де мої туристи?", щоб популяризувати туристичні принади Львівщини і допомогти місцевим підприємцям, які працюють у цій сфері.

У роликах представлені чотири напрями туризму, які широко представлені і в регіоні:

  • Лікувально-оздоровчий туризм.

Проморолик "Львівщина. Подорож. Здоров'я"

  • Історико-пізнавальний туризм.

Проморолик "Де мої туристи? Львівщина. Подорож. Замки"

  • Активний туризм.

Проморолик "Де мої туристи? Львівщина. Подорож. Активний туризм"

  • Гастрономічний туризм.

Проморолик "Львівщина. Подорож. Гастромандри"

 

 Львів: акцент на українських туристах

"Минулого року Львів прийняв 2,5 млн туристів, а цього року очікувалось ще більше гостей, якби ці плани не перекреслила ситуація з коронавірусом. Зараз у місті покладають надії на послаблення карантину і на приїзд туристів з інших регіонів України. У попередні роки близько 50-55% – це були українські туристи, далі найбільше приїжджало з Польщі, Білорусі, Німеччини та Туреччини. Ми очікуємо відновлення туристичної галузі, власне, через внутрішній туризм, а далі зрозуміло, що буде і зовнішній. Внутрішній туризм виконує багато і соціальних функцій, тому ми вважаємо, що це дійсно дуже правильний напрям, на якому сьогодні потрібно акцентувати. Люди будуть подорожувати насамперед туди, де безпечно, а у своїй країні ти завжди розумієш що, де і як. Тому зараз може бути бум відновлення саме внутрішнього туризму в Україні і у Львові зокрема", – розповів Еспресо.TV заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Місто Львів насправді, всупереч рішенням обласної влади, ще раніше відновило роботу кафе і ресторанів, щоправда в обмеженому режимі. 7 липня міська комісія ТЕБ і НС вслід за обласною комісією послабила карантинні вимоги, знявши, зокрема, обмеження для закладів харчування, що там могло перебувати одночасно лише до 10 людей. Стосовно нічних клубів, то вони станом на зараз залишаються заборонені.

"Цього тижня ми відновили діяльність туристично-інформаційного центру Ратуші. Також відкрили вхід в аеропорту, тому що було вже запущено "Візейром" авіасполучення – п’ять напрямків. Але зрозуміло, що туризм відновлюється дуже поетапно. Плануємо декілька акцій, щоб малий і середній бізнес, який працює в цій галузі, міг відновлюватись. Так, ми проводили першу акцію, яка називається "Для своїх", коли можна було купити одну каву, а друга була безкоштовна. Так само було і з екскурсіями. Також гіди доволі оперативно відновлюють свою діяльність", – додав Андрій Москаленко.

"У Львові раніше були відкриті для відвідувачів музеї, які працюють на свіжому повітрі – зокрема, "Шевченківський гай", "Територія терору", Личаківське кладовище. Зараз у місті вивчають можливість відновлення повноцінної діяльності кінотеатрів, театрів та культурних установ. Рішення стосовно цього питання можуть прийняти на комісії вже 13 липня. Також у Львові покладають надії на відродження ділового туризму. 

Ми навіть під час карантину виграли одну заявку на міжнародну конференцію, яка може ще цього року відбутися, якщо буде можливість. Це 150 лікарів – дитячих онкологів. Окрім того, плануємо анонс щодо 30 грантів для проведення конференцій у Львові. Одна конференція в середньому приносить від 5 до 6 мільйонів гривень. А така велика, як, наприклад,  Lviv IT Arena, – близько 100 млн грн", – розповів заступник міського голови.

Очікування туроператорів

Ігор Губіліт, директор туроператора "Відвідай", що спеціалізується якраз на подорожах Україною, розповів Еспресо.TV, що порівняно з 2019 роком кількість туристів у Львові є суттєво меншою. Не зважаючи на те, що українці не могли поїхати за кордон, подорожувати до Львова також було складно, і на те є декілька причин:

"Перша і основна – це поширення коронавірусу у Львові, який, на жаль, вирвався в лідери за рівнем захворюваності, тому українці не спішать подорожувати до міста Лева. Друга причина – це неможливість добратися основними транспортними шляхами, бо залізниця і автобуси не працювали, а це основний спосіб доїхати до міста. Також відпало авіасполучення, яке, можливо, давало не так багато українців, як іноземців. Ще важливо, що велика кількість українців втратили або суттєво зменшили через коронавірус свої доходи, і, відповідно, вони економлять кошти і цього року не будуть подорожувати або будуть це робити в обмеженому вигляді. Також слід зазначити, що багато українців, які люблять подорожувати, у Львові вже були, а нової площі Ринок ще не збудували, водночас інші туристичні міста навчилися на прикладі Львова, як розвивати туризм, і тому дуже успішно стали конкурувати за туристів. Узагальнюючи, можна сказати, що у Львові, як і в будь-якому туристичному місті та місці світу, туристичний сезон буде провальний, і для цього є об’єктивні причини, які від нас мало залежать.

На відміну від обласного центру, Львівщина, зокрема Карпати, буде мати туристів. Звичайно, не в тих цифрах, що зазвичай, але туристи були і будуть. Вони стараються вибирати місця, де багато природи, мало інших людей. Але, на жаль, за нашими спостереженнями, тут також є велика проблема, бо туристи, які їдуть в Карпати, вибирають розпіарені місця, і це викликає величезні скупчення туристів на відомих об’єктах, наприклад, на водоспаді Кам’янка чи скелях Довбуша. Парадоксально, але люди, які працюють в цих місцях, стверджують і ми самі бачимо, що кількість туристів у відомих місцях львівських Карпат в рази перевищує минулорічні показники, а враховуючи, що вони з різних місць України, ймовірність зараження коронавірусом суттєво більша, ніж у центрі Львова. Через це ми розробили нові туристичні маршрути на природу, які радимо туристам. Вони або взагалі нові, або мало відвідувані, і ризик зараження там зведений до мінімуму, а задоволення від подорожі дуже велике".

Директор турфірми "Море Турів -The Best" Любомир Бованько також каже, що якогось туристичного буму в Україні наразі не відбулося.

"Більшість людей, яким ми пропонували в червні український туризм, сказали, що краще почекають, коли відкриються Туреччина, Єгипет, Болгарія, або поїдуть самі десь на Шацькі озера чи в гори", – розповів він.

За його словами, досі більшість турагенцій в Україні були орієнтовані більше все-таки на виїзний туризм. Українські готелі сильно програють турецьким чи болгарським, адже ціни мають вищі за набагато гіршого сервісу і харчування. До того ж доволі погано налагоджена робота туроператорів з українським готелями.

Але на відміну від курортів українського моря, з Карпатами ситуація краща, хоча є ще куди рости, вважає Любомир Бованько. Це такий порівняно економний відпочинок, хоча формується запит і на більш дорогі послуги.

"Зараз в Україні з’явилось трохи таких туристів, яких ніколи не було. Це VIP-туристи, люди, які літали на Мальдіви, в Домінікану, в Таїланд, але в нинішній ситуації з коронавірусом все ще побоюються подорожувати за кордон. І багато тих людей їдуть зараз в наші гори. Тому якби в Україні було трохи більше таких якісних готелів преміум-класу, то вони би знайшли зараз свою аудиторію", - сказав він.   

Плюси і мінуси подорожей Львівщиною: погляд мандрівника

null

Фото: "Без візи на валізи", автор: Сергій Іващук

Львівська журналістка і мандрівниця Ольга Іващук надає перевагу самостійним подорожам без посередництва турфірм і ділиться своїм досвідом і враженнями з поїздок у власному блозі. Багато мандрувала вона і по Львівській області і зараз погодилася поділитися з Еспресо.TV своїми думками про плюси і мінуси такого відпочинку:

"Львівщиною я мандрувала багато ще до запровадження безвізу з ЄС. Однак можу сказати, що ще три-чотири роки тому ситуація з громадським транспортом у Львівській області була дещо кращою, ніж тепер. В останні роки скоротили кількість потягів і автобусів, які курсують в напрямку Карпат, до прикладу. А ті, що залишилися, часто мають не дуже зручний графік. Тож поїхати зі Львова на один день в гори, як колись, не завжди зручно – хіба власним авто.

Взагалі громадський транспорт – це основна причина, чому ми все частіше обирали мандрівки за кордон, аніж Україною. Адже у нас він недешевий, а локальні перевізники, на відміну від європейських, не влаштовують акцій на квитки. Відвідавши 19 країн світу, можу з упевненістю сказати: українські поїзди і автобуси катастрофічно потребують оновлення свого парку та покращення сервісу. Наприклад, коли ми були в Марокко чи Ірані – країнах, про які українці часто стереотипно думають, що вони належать до "третього світу", – ми були просто приголомшені їхніми хорошими дорогами та інфраструктурою. А поїздки іранськими потягами і автобусами дійсно залишають по собі культурний шок – адже українцям невідомий такий рівень комфорту, на жаль.
Щодо сервісу в українських готелях, я чула, що багато хто нарікає на це, особливо на часто завищені ціни. Але особисто я не думаю, що карантин і збільшення популярності внутрішнього туризму суттєво вплине на це. Адже доки будуть туристи, які готові платити за те, що є, – доти ситуація буде всіх влаштовувати. Хоча, з іншого боку, багато українських туристів після поїздок до ЄС стали більш вимогливими. Адже коли ти знаєш справжню ціну і якість послуг в європейських країнах і потім порівнюєш з тим, що пропонують в Україні – думаю, багато хто не погодиться тепер платити гроші за посередній сервіс. Тому хотілося б вірити, що це стане поштовхом для власників бізнесу щось покращувати.

Але є і хороші моменти. Якщо дуже хочеться подорожувати – це можливо, нехай поки що лише по Україні. Наприклад, зі Львова аж дві українські авіакомпанії пустили на літо рейси до Одеси за лоукост-тарифами. Також і на Львівщині є безліч чудових місць: замки, гори, скелі в Тустані, водоспади, старовинні міста – Самбір, Жовква, Дрогобич, бальнеологічні курорти. Проте в умовах карантину без власного авто більшість з них відвідати буде важко. Хоча і тут є вихід: багато турфірм пропонують доволі бюджетні одноденні екскурсії Львівщиною.

Дуже радує, що останнім часом на Львівщині з’явилося багато ферм та сироварень, які запрошують до себе на екскурсії та дегустації. Тож можна поїхати скуштувати крафтового сиру, побачити, як вирощують равликів, назбирати полуниць, продегустувати сиров’ялені ковбаси, а також влаштувати фотосесії – вибір великий.
Хто прагне сильних вражень, може спробувати рафтинг або просто сплав по Дністру чи політ на легкомоторному літаку. 

Особисто я зараз нікуди не подорожую – досліджую центр Львова та його околиці. Через карантин нарешті з’явився на це час. І щоразу можна знайти щось нове і цікаве, місце, де ніколи не був або не звертав на нього уваги".

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.92
    Купівля 38.92
    Продаж 39.45
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
16:29
відключення електроенергії
Масовані атаки РФ на енергосистему: українцям радять згадати, де їхні павербанки
16:27
Віталій Ігнатьєв
Україна оголосила в розшук так званого очільника МЗС Придністров'я Віталія Ігнатьєва за підозрою у зраді
16:24
Оновлено
Одеса обстріл
Росіяни атакували Одесу ракетами: серед трьох постраждалих - двоє дітей
16:18
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку
"Почекаємо розслідування": прем'єр Румунії не може підтвердити, що БПЛА, який впав у країні, є російського виробництва
16:18
відтворення розп’яття Ісуса Христа
У Філіппінах католики поприбивали себе цвяхами до хрестів, щоб відтворити розп'яття
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Кошмаринг Харкова. Як Росія напомповує українців і Захід ІПСО про окупацію міста-мільйонника?
15:59
Європарламент
У ЄС ширяться чутки, що Кремль платить членам Європарламенту за втручання у майбутні вибори, - Politico
15:56
паспорт РФ
Росія прагне паспортизувати населення ТОТ до 2026 року, - Спротив
15:54
Ексклюзив
Кучеренко
Ексміністр ЖКГ Кучеренко пояснив, чим небезпечні атаки РФ по газопостачальній системі
15:43
На фото: Крістофер Нолан з дружиною Еммою Томас
За Оскар для "Оппенгеймера" Крістофер Нолан і його дружина Емма Томас отримають лицарські ордени
15:40
Володимир Зеленський
"Цілями атак РФ були дві ГЕС": Зеленський після першої Ставки, за яку відповідав новий секретар РНБО
15:40
Інтерв’ю
Лаурі Хуссар
Спікер парламенту Естонії Лаурі Хуссар: про підтримку України, колективну безпеку та чому Захід у більшості не відчуває небезпеку з боку Росії
15:39
Україна та Індія домовилися про відновлення торгівлі до довоєнного рівня
15:16
ВАКС
Ексзаступнику мера Одеси Орловському винесли вирок у справі про заволодіння майном аеропорту
14:59
Руслан Стефанчук
Законопроєкт про мобілізацію: Стефанчук сказав, коли документ можуть винести на розгляд Ради
14:57
Ґітанас Науседа
Нашою метою має бути допомогти Україні перемогти, - президент Литви у річницю вступу країни до НАТО
14:56
музика
За останні 40 років тексти пісень стали примітивнішими та злішими, - дослідження
14:47
суд, суддя
На Чернігівщині до суду скерували справу депутата міськради, який ухилився від мобілізації
14:47
Казино
Петиція про обмеження роботи онлайн-казино за пів дня зібрала необхідну для розгляду кількість підписів
14:38
Служба безпеки України
Намагалися прорвати оборону ЗСУ в районі Роботиного: чотирьох колаборантів засуджено на 15 років
14:22
Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини
"Канцлер не боїться Путіна": голова МЗС Німеччини Бербок прокоментувала ненадання Україні ракет Taurus
14:21
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві потрібно демонтувати, перейменування недостатньо, - комісія УІНП
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
13:42
Обстріл, Харків
Нові боєприпаси РФ можуть долітати до будь-якого району Харкова, - Синєгубов
13:39
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
Більше новин