Провал на “Великій дорозі”. Що не так із бажанням Зеленського зробити дороги для країни?

Марина Данилюк-Ярмолаєва
9 липня, 2020 четвер
13:23

Та так давно у Володимира Зеленського покладали великі сподівання на дві речі. Перше, узяти першість на місцевих виборах за рахунок турбомиру на Донбасі. Друге — президент сам публічно заявляв, що хоче лишитися в історії президентом, який зробить в Україні дороги

Востаннє він підкреслив це на своїй прес-конференції на свіжому повітрі: “Я дуже цього хочу, бо я збираюсь жити в Україні і після своєї каденції і хочу їздити по дорогах і щоб люди бачили, і мені не було соромно”.

З турбомиром все пропало. Бо навіть Володимир Олександрович зрозумів, що переписувати Конституцію України за шаблонами від Путіна-Козака заради одночасних місцевих виборів з ОРДЛО — це грати в “російську рулетку” із сумним кінцем. Умовні гурмани “олів‘є” може б і зрозуміли, а от проукраїнська частина, яка стає міцнішою від щотижневого мітингу до регулярної ходи, від суду над Стерненком до допиту Порошенка — не забуде і не простить. Тому путінські чорнороби окупаційних полів Алєксєй Бородай та Захар Прилєпін все частіше заговорюють про інтеграцію де-юре ОРДЛО до складу РФ. А в ОПУ уже дали задню в намаганні впихнути нам чорну діру за допомою Сивохи і дутих на російські гроші ЛОМів типу Алєсі Мєдвєдєвоі чи Єлени Лукаш. 

Остання партійна соціологія свідчить, що любителі “олів‘є”” з лопати швидше увірували у обіцянки неоСРСР від ОПЗЖ аніж партії влади, яка запам’яталась в останній час хіба корабельними соснами та собачими ротами. Тому річне намагання знайти щось раціональне в очах Путіна завершилось хіба тим, що зі скрипом, хоч вимушено, але Шостий став хоч якимсь проукраїнським президентом.

Далі. Про дороги. Ідею поремонтувати шосе та мости, щоб зв’язати країну і оживити нормальне життя у ній висунув та розпочав екс-прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Тому усе те, що нинішній очільник уряду Денис Шмигаль та персонально Володимир Зеленський записали у проект “Велике будівництво”, було розпочато ще при попереднику.

Бажання Зеленського і “Слуг народу” отримати бонуси хоча б на темі потужних ремонтів було настільки великим, що на дану програму виділили понад 100 мільярдів гривень, безпрецедентно велику суму. Чому на заваді не стали ані коронавірус, ані два місяці жорсткого карантину, ані різке падіння економіки. Подейкують, навіть дорожня мафія була вражена купою грошей, які можна розпиляти під прикриттям — ми кладемо асфальт в кожному селі. По суті ідея, яку скопіпастив в уряду Гройсмана Зеленський, була не менш ризикована аніж ставка Петра Порошенка на “армію, мову та віру”.

Утім Зеленського як завше підвела його некомпетентна команда підлабузників із “Квартал-концерту”, які навіть мінімально не відстрілюють, що зробити позитивний піар у сфері, просякнутій корупцією по горизонталі і вертикалі майже неможливо без реформ і контролю. 

Чого тільки варта легендарна зустріч на початку травня із очільником “Укравтодору” Олександром Кубраковим, який скаржився гаранту, що його утискають старі корупціонери. А коли сильно віруючий прихожанин МП із Офісу президента України Сергій Трофімов турботливо запропонував на підтримку своїх замів — президент сказав, що у нього нема часу для призначення замів у "вонючий “Украавтодор”. Так відомство із бюджетом у 100 мільярдів лишилося абсолютно без батога центральної влади. А ще — наміру поремонтувати дороги сильно зашкодив коронавірус...

Після вимушеного простою люди уже відчувають на собі зубожіння. Дві третини наших громадян не виїздять за межі своїх районів — вони їздять по 10—30 кілометрів по бездоріжжю — до їх ремонту руки у центральної та місцевих влад не доходили ніколи. І коли вони бачать кастровану картинку, де президент чи його оточення розрізають десь поодиноку стрічку під торти у формі Святогірської лаври — це лише злить. Викликає неймовірну лють, бо 100 мільярдів гривень, укатаних безконтрольно в асфальт, виглядають зрадою та тлі масового зниження рівня доходів громадян. Показуха в стилі КПСС всім набридла.

“Велике будівництво” Зеленського часто порівнюють із “великим будівництвом” США часів Франкліна Делано Рузвельта. Саме тоді втілили у життя систему швидкісних хайвеів — гладеньких, міцних, ідеально облаштованих бетонних доріг — такої собі мрії і далекобійника, і водія легкового автомобіля. Ці автомагістралі зв’язали штати воєдино між собою і дозволили мільйонам людей пережити негаразди “Великої депресії”.

Однак є важливий момент. Аналоги тодішнього американського “Укравтодору” очолювали люди, яких називали легендою або епохою галузі — і Логан Пейдж, і його наступник Томас Х. Макдональд мали бездоганну репутацію і до цього часу тяжко знайти хоч якісь свідчення про їх політичний лобізм або корупційні діяння. 

Дещо пізніше в тому ж США був дуже цікавий досвід із використання умінь, знань і зв’язків мафіозі заради інтересів держави. У 1943 році окружний прокурор Нью-Йорка Томас Дьюі притягнув до кримінальної відповідальності одного із лідерів організованої злочинності США Лакі Лучано. Сутенер, наркоторговець і бутлегер мав широку мережу зв’язків і неабиякі менеджерські здібності. Дьюі та американський уряд запропонували Лучано угоду: він допомагає організувати роботу портів Нью-Йорка — за це його тихо депортують в Італію. Порти тоді були дуже потрібні США, бо саме звідти до союзників — Великої Британії та СРСР йшли великі партії воєнних замовлень...

Безвиїздне літо-2020 дозволило українцям уперше подивитися на свою державу як на об’єкт, який треба вивчити пішки і на автомобілі.  Уперше сотні укранців відкрили для себе унікальне рожеве Лемурійське озеро чи замок Курсіва. Однак дістатися до цих туристичних принад — це ще той квест, після якого три дні болітимуть кості. 

Якби 100 мільярдів гривень справді пішли на дороги — це дозволило б Зеленському справді лишити позитивний слід в історії. А ще розплющило би очі укрінцям на те, що гарно відпочивати можна і удома. Буде дуже сумно, якщо небажання президента боротися із “вонючою” корупцією дозволить дорожнім мафіозі купити собі шикарні вілли біля Ніцци, аби кататися до них шляхами, які робить французький уряд.

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
02:48
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку у результаті авіаудару прогримів потужний вибух на військовій базі, - ЗМІ
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
01:24
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
У Калузькій та Брянській областях РФ ударом БПЛА пошкоджено енергетичну інфраструктуру
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
Більше новин