"А ми тую червону калину підіймемо!", "Чому я не сокіл?", "Лиш тобі - в цілім світі!": 14 чудових українських пісень, які співають у світі

Тетяна Зінченко
23 липня, 2020 четвер
09:18

Не секрет, що українці - співоча нація. "Еспресо" пропонує вашій увазі 14 українських пісень, які вже давно стали улюбленими усіма поколіннями і які шануються світом

Отож, друзі, ще про красу нашої мови, цього разу - співану. На цю тему мене надихнули знову ж таки студенти Університету Індіани, які вивчають українську мову.

У  розмові з ними з'ясувалося, що вони не лише люблять співати, а ще й виконують українські пісні. Приємно, що не кажи, знати, що пісні твого народу звучать далеко за межами нашої країни. Пісень знають багато, що знову приємно подивувало. 

Читайте також: Як і навіщо американські студенти вивчають українську мову

 "Я можу розказати по США та трохи по Канаді. Я тут сама співаю, і в ансамблі Ukrainian Village Voices з Нью-Йорку, - долучається до розмови Ірина Волошина, фольклористка, докторантка кафедри фольклору та етномузикології Університету Індіани (Iryna Voloshyna, folklorist, PhD student in Folklore and Ethnomusicology at Indiana University). - Цей ансамбль є унікальний тим, що вони декілька років тому їздили в Україну, і від  сходу до заходу, записували пісні в селах від носіїв культури, і тепер співають їх тут, у США. На відміну від інших колективів, які послуговуються місцевими знаннями, або архівними даними. 

У діаспорі репертуар українських пісень дещо відрізняється від тих, які відомі в Україні. Але є певні "стандарти". Наприклад, колядки: "Нова радість стала", "Небо і земля"
Один із найвідоміших народних псальмів в Україні і в світі  - це "Страдальная мати"
Веснянка -  "Ой село, наше село, ой чого невесело". Це якщо дуже коротко". 

 Фото Ukrainian Village Voices

 "Українська пісня - це бездонна душа українського народу, це його слава", -  писав  О. Довженко.

Про нас, українців, кажуть, що ми - співоча нація. У світових рейтингах нам відводять високі місця за милозвучністю і музичністю мови, за експресивністю і змістовністю пісень, за їх чарівною мелодійністю, за драйвовістю, магічністю, піднесеністю і атмосферністю музики.

Окремо і особливо наголошується на українських народних піснях - справді нашому безцінному надбанню. Навіть у ЮНЕСКО нголосили на цьому приємному факті. 

Дослідники нарахували близько 200 тисяч українських народних пісень, і ця цифра дуже велика ! Хоча шанувальники народної творчості нараховують їх значно більше. Бо багато літературних пісень стали улюбленими, а відтак - народними. Утім, кожну пісню можна певною мірою вважати літературною, бо створила її  певна людина, вклавши туди частину свої душі. А народ відшліфував її, додавши по частинці і своєї душі.  Ось такою душевністю, духовністю наші пісні зуміли прокласти шлях до душі всього людства. 

  null

Фото Анатолія Борейка

Видатні композитори світу надихалися нашими піснями. Витоки української пісні прослідковуються в музичних шедеврах Моцарта, Баха, Шопена, Шуберта, Ліста, Чайковського, Брамса, Вебера, Глинки та інших.

У наших піснях, ніби у книжках, зафіксована наша історія, боротьба, життя українця від народження, побут, мрії, почуття, висока громадянськість і патріотизм. Жанрове багатство, тематична розмаїтість просто вражають! А що найголовніше - ці пісні актуальні в усі часи. Їх переспівують на новий лад сучасні українські виконавці та гурти, роблячи їх своїм трендом. Так давні тексти починають звучати по-новому.

Пропонуємо вашій увазі 14 українських пісень, які вже давно стали улюбленими усіма поколіннями і які шануються світом.

 Перша пісня у Всесвіті -  "Дивлюсь я на небо"  

І вона була українською! У серпні 1962 року перший український космонавт Павло Попович заспівав українську пісню "Дивлюсь я на небо та й думку гадаю" (слова Михайла Петренка, музика Л. Александрової, аранжування В. Заремби).

Можна лише собі уявити здивування в Центрі управління польотом, коли під час одного з сеансів зв'язку  присутні почули  цю пісню у виконанні космічного співака.

 Гімн Українських січових стрільців - "Ой у лузі червона калина"  

 Це - композиція літературного походження, відома в кількох варіантах. Улюблена пісня бійців УПА. Перший варіант створив  режисер Українського театру “Руська бесіда” Степан Чарнецький у 1914 році. Пізніше чотар УСС Григорій Трух із Стрия на Львівщині додав до першої строфи “Ой у лузі…” ще три строфи, і навчив її стрільців своєї чоти. Знадобилося небагато часу, щоб пісня зазвучала в багатьох куточках світу.

.

Рекордна "Реве та стогне Дніпр широкий"  

На фестивалі кобзарського мистецтва "Козацька ліра" кобзарі з усієї України одночасно виконали цю пісню, що було зафіксовано в Книзі рекордів України як наймасовіше виконання кобзарської пісні. Пісню літературного походження виконує дуже багато творчих колективів і в нас, і за кордоном -  Національний академічний народний хор імені Верьовки, Хор "Хрещатик", вокально-інструментальний гурт "Кобза", хор Gaudeamus зі Львова, Капела бандуристів Канади та інші відомі колективи.

Пісня-танго "Гуцулка Ксеня"

Є дві версії створення пісні. За першою, її автор -  український композитор, диригент, педагог і музично-громадський діяч Ярослав Барнич.

Дівчиною-прообразом героїні пісні була вродлива Ксеня Клиновська з Небилова. Вона вчилась у композитора в Станиславові і надихнула його на створення пісенного шедевру, що й часто буває в творчості видатних митців.  

У 1938 році Ярослав Барнич написав за мотивами пісні відому оперету "Гуцулка Ксеня".

За другою версією, автором пісні є вчитель із Стрийського району Роман Савицький, який музикою цікавився усе своє життя, хоч жодної спеціальної музичної школи не закінчував.

 Свою літню відпустку Савицький проводив, як правило, у домі двоюрідної сестри Ірини Бурачинської, яка жила в селі Шешори на Косівщині. Сестра мала вродливу доньку Ксеню, яка дуже любила свого дядька Романа. На одному з вечорів, коли молодь забавлялася під час вакацій, десятирічну племінницю Савицького обрали "королевою" вечора: Ксеня виявилася дуже веселою і дотепною, кожному давала якісь доручення, а до свого дядька звернулася з проханням написати таку пісню, щоб уся Гуцульщина її співала.

Цей дзвінкий "Щедрик"!

Мелодія нашої пісні - також одна з найвідоміших у світі. Carol of the bells, яку ми часто чуємо - це адаптована версія нашого "Щедрика". Вперше давню пісню, оброблену композитором Миколою Леонтовичем, виконав хор Київського університету в 1916 році. "Щедрик"  - про ластівку, яка прилетіла до родини провістити про багатий рік. Як відомо, в давні часи, ще язичницькі, новий рік починався з новим витком природи, тобто навесні.

"Їхав козак за Дунай" і талант Бетховена

Чудовий романс літературного походження. Його автором вважають козака, філософа та поета Семена Климовського. Можливо, він написав її після невдалих турецьких походів Петра I. Українською піснею захоплювався й геніальний німецький композитор Людвіг Ван Бетховен, який і познайомив Європу з відомою українською піснею. Зараз ця композиція  відома не тільки в Європі, а й у всьому світі.

 "Ой на горі та й женці жнуть" - запорозький марш

Це - козацька народна пісня, яка стала "Запорозьким маршем" і яка звучить як подяка усім захисникам нашої країни, як гордість за них. Перші згадки про пісню знаходять у другій половині XVII століття і пов’язують із Михайлом Дорошенком або Петром Конашевичем-Сагайдачним.  

 

"Розпрягайте, хлопці, коні" - "Маруся раз, два, три калина"

Пісня відома у записах фольклористів ще початку ХІХ століття. Відомий також варіант пісні у з приспівом "Маруся раз, два, три калина". Краєзнавець Віктор Яланський  наводить розповідь дружини Нестора Махна Галини Кузьменко, що автором цього твору є махновець з Полтавщини Іван Негребицький. “Розпрягайте, хлопці, коні” була маршем загонів Нестора Махна, і автор отримав за  неї 25 років заслання в Магадан.

Ти признайся мені

"Червона рута" - пісня легендарного Володимира Івасюка, одна з найулюбленіших наших пісень. І - на слуху у світі. 

Чому розплетена коса?

Напевне, всі чули цю чудову “Ой у вишневому саду, там соловейко щебетав…”  На жаль, ми не знаємо сьогодні її автора, але вдячні за пісню, яка передає щиру українську душу мелодійною мовою.

"Ой чий то кінь стоїть" - джерело романтичного натхнення

Лірична, дуже романтична пісня, шанована далеко за межами України. Автор невідомий, а виконують її дуже багато виконавців.

"Несе Галя воду"

Романтична пісня про кохання, одна з найулюбленіших народних пісень  українців. Її переспівували і переспівують багато відомих виконавців і у нас, і за кордоном. 
 

"Ой у гаю при Дунаю" 

Давня чудова українська народна пісня. Згадується як мінімум з 1916 р. і має щонайменше 2 варіанти пісні, які не надто відрізняються один від одного.

"Ніч яка місячна, зоряна, ясная" -  про ліричну і романтичну душу

Цю популярну українську пісню вважають народною, хоча всі знають автора - Михайла Старицького. Музику до неї як включення до опери арії з мотиву повісті Гоголя "Утоплена" створив ще один геніальний українець Микола Лисенко. Всесвітньо відомою вона стала з іншою мелодією, яку написав кобзар Андрій Волощенко та режисер Василь Овчинников.

 

Звичайно, що це - лише краплина в морі дзвінкої, кришталевої, лункої української музики, яку пропонує "Еспресо", бо кожен має ще й свої улюблені пісні, так само чудові. Слухаймо своє, поширюймо, вивчаймо! І, звичайно, пишаймося! Бо, як писав Шевченко: "Наша дума, наша пісня Не вмре, не загине. От де, люде, наша слава, слава України!". Або як у Довженка: "Українська пісня - це геніальна поетична біографія українського народу".

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.92
    Купівля 38.92
    Продаж 39.45
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
17:20
Радослав Сікорський
Чеська ініціатива: у Польщі заявили, що транспортування снарядів для України вже організовують
17:04
ЗСУ, мобілізація
Комітет ВР пропонує, аби українці за кордоном не могли оформити закордонний паспорт без військового обліку
17:03
Луїс Ґоссетт-молодший
У віці 87 років помер перший темношкірий володар премії "Оскар" Луїс Ґоссетт-молодший
16:58
Крістіан Шевченко
"Було архіскладно": тренер розповів про адаптацію сина Шевченка в юнацькій збірній України
16:57
Зеленський з Гостомеля звернувся до українців
Путін віддасть всі території, якщо Україна вийде на лінію 2022 року, - Зеленський
16:55
На фото: Eurovision Village у Folkets Park
Євробачення-2024: Швеція посилить заходи безпеки через війну Ізраїлю з ХАМАС
16:52
закордонний паспорт
З 1 квітня в Україні зросте вартість оформлення закордонного паспорта
16:44
міни, замінований пляж
Україна працює над розробкою системи розмінування з використанням ШІ: що відомо
16:42
"Розплата невідворотна": росіяни поширюють фото нібито марок Укрпошти з зображенням палаючого "Крокус Сіті Холу"
16:29
відключення електроенергії
Масовані атаки РФ на енергосистему: українцям радять згадати, де їхні павербанки
16:27
Віталій Ігнатьєв
Україна оголосила в розшук так званого очільника МЗС Придністров'я Віталія Ігнатьєва за підозрою у зраді
16:24
Оновлено
Одеса обстріл
Росіяни атакували Одесу ракетами: серед трьох постраждалих - двоє дітей
16:18
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку
"Почекаємо розслідування": прем'єр Румунії не може підтвердити, що БПЛА, який впав у країні, є російського виробництва
16:18
відтворення розп’яття Ісуса Христа
У Філіппінах католики поприбивали себе цвяхами до хрестів, щоб відтворити розп'яття
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Кошмаринг Харкова. Як Росія напомповує українців і Захід ІПСО про окупацію міста-мільйонника?
15:59
Європарламент
У ЄС ширяться чутки, що Кремль платить членам Європарламенту за втручання у майбутні вибори, - Politico
15:56
паспорт РФ
Росія прагне паспортизувати населення ТОТ до 2026 року, - Спротив
15:54
Ексклюзив
Кучеренко
Ексміністр ЖКГ Кучеренко пояснив, чим небезпечні атаки РФ по газопостачальній системі
15:43
На фото: Крістофер Нолан з дружиною Еммою Томас
За Оскар для "Оппенгеймера" Крістофер Нолан і його дружина Емма Томас отримають лицарські ордени
15:40
Володимир Зеленський
"Цілями атак РФ були дві ГЕС": Зеленський після першої Ставки, за яку відповідав новий секретар РНБО
15:40
Інтерв’ю
Лаурі Хуссар
Спікер парламенту Естонії Лаурі Хуссар: про підтримку України, колективну безпеку та чому Захід у більшості не відчуває небезпеку з боку Росії
15:39
Україна та Індія домовилися про відновлення торгівлі до довоєнного рівня
15:16
ВАКС
Ексзаступнику мера Одеси Орловському винесли вирок у справі про заволодіння майном аеропорту
14:59
Руслан Стефанчук
Законопроєкт про мобілізацію: Стефанчук сказав, коли документ можуть винести на розгляд Ради
14:57
Ґітанас Науседа
Нашою метою має бути допомогти Україні перемогти, - президент Литви у річницю вступу країни до НАТО
14:56
музика
За останні 40 років тексти пісень стали примітивнішими та злішими, - дослідження
14:47
суд, суддя
На Чернігівщині до суду скерували справу депутата міськради, який ухилився від мобілізації
14:47
Казино
Петиція про обмеження роботи онлайн-казино за пів дня зібрала необхідну для розгляду кількість підписів
14:38
Служба безпеки України
Намагалися прорвати оборону ЗСУ в районі Роботиного: чотирьох колаборантів засуджено на 15 років
14:22
Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини
"Канцлер не боїться Путіна": голова МЗС Німеччини Бербок прокоментувала ненадання Україні ракет Taurus
14:21
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві потрібно демонтувати, перейменування недостатньо, - комісія УІНП
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
13:42
Обстріл, Харків
Нові боєприпаси РФ можуть долітати до будь-якого району Харкова, - Синєгубов
13:39
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
Більше новин