Від Польщі до Аляски: як львів’яни їдуть на заробітки навіть під час пандемії

Тетяна Штифурко
24 липня, 2020 п'ятниця
14:39

Пандемія коронавірусу спровокувала у квітні-травні хвилю повернення українських заробітчан додому, але, як з’ясувалося, ненадовго

Вже на початку літа на традиційні сезонні роботи в Європу хлинув потік українських робітників. Очевидно, не від хорошого життя в середині країни. Економічний спад і зростання безробіття знову змушують багатьох людей шукати заробітків за кордоном, навіть попри додаткові труднощі й загрози в умовах карантину.

Трудова міграція у нових реаліях

Згідно зі статистикою Польської прикордонної служби, з 15 березня по 15 травня з Польщі до України повернулося понад 235 тисяч українців. Зрозуміло, що не всі з них є трудовими мігрантами, але більшість, безсумнівно, так. Проте дуже швидко ситуація змінилася на протилежну – в травні 2020 року в Польщу приїхало 110 тисяч українців, а в червні міграція до цієї країни досягла 150 тисяч. При цьому найбільший попит на українців залишається у Польщі та Чехії, повідомив у коментарі кореспонденту “Еспресо.Захід” голова Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Він розповів, як ситуація з пандемією і карантинними обмеженнями впливає на роботу українців за кордоном:

“Українські трудові мігранти тепер зобов’язані відбувати за кордоном двотижневий карантин і щойно потім вони можуть виходити на роботу. Попит на наших працівників дуже високий, особливо в сусідніх з нами європейських країнах. Тому рівень оплати праці не змінився, порівняно з попереднім роком. 

Економіка сусідніх країн ЄС багато в чому залежить від українських трудових мігрантів. Якщо українці перестануть їхати в ці країни, то це призведе до падіння рівня ВВП на кілька відсотків. Тому місцева влада робить багато для того, аби українці почувалися безпечно та комфортно, отримували сервіс українською мовою та мали соціальну підтримку й легальну роботу. 

І трудова міграція з України найближчим часом лише зростатиме, адже економічний розрив між нашою країною та державами ЄС збільшується, а українська економіка наразі скорочується. Друга хвиля пандемії не зупинить наших громадян, оскільки їм потрібні гроші для утримання своїх сімей вже сьогодні. Отже, якщо кордони будуть відкриті, українці продовжуватимуть їхати на роботу за кордон, незважаючи на ризики”. 

Також Василь Воскобойник зазначив, що кількість трудових мігрантів в Україні зменшується із Заходу на Схід. Втім, за останні роки дуже активно поїхали працювати в інші країни мешканці Центральної України, а за ними й українці зі Сходу. “За кілька років усі вітчизняні регіони зрівняються за кількістю трудових мігрантів. Львівщина залишається одним з лідерів в Україні за кількістю тих, хто їде працювати за кордон, хоча там ситуація краща, ніж у сусідніх областях. І при цьому місто Львів є дуже привабливим для внутрішньої української міграції”, – додав він.

Через територіальну близькість і схожість мови Польща вже не перший рік залишається найпривабливішою країною для тих мешканців Львівської області, які шукають заробітків за кордоном. Кореспонденту “Еспресо.Захід” вдалося поспілкуватися з пані Інною зі Львова, яка займається працевлаштуванням людей у Польщі. 

“Нині все ускладнилося тим, що українці мають відбути 14-денний карантин. Польські роботодавці не хочуть платити за житло й харчування протягом цього часу. Тож українцям доводиться або самим шукати житло та харчування й робити передоплату ще будучи в Україні, або зв’язуватись з агентствами з працевлаштування, які в більшості деруть з людей гроші, не даючи жодної гарантії на працевлаштування, та ще й забирають відсотки з кожної заробітної плати”, – розповіла пані Інна. 

За її словами, ніяких медичних довідок ніхто не збирає, оскільки Польща не бере їх до уваги. Якщо в іноземця є карта поляка або він є абітурієнтом чи водієм вантажного транспорту, що їде транзитом через територію Польщі, ці люди не проходять 14-денного карантину. Усі решта іноземці при перетині кордону мають надати інформацію про гарантоване (зарезервоване й оплачене) місце перебування в ізоляції на два тижні. Дані заповнюються на бланку під особистий підпис іноземця із вказанням його паспортних даних. Потім митна служба передає цю інформацію у відділення поліції, найближче до вказаного місця перебування, і поліція щодня перевіряє перебування людини в ізоляції протягом 14 днів. Якщо якимось чином людина не підтвердила поліції своє перебування в ізоляції хоча б один раз – її дані передають до міграційної служби, її розшукують, штрафують і депортують. Якщо немає грошей на штраф, то можуть ув’язнити або порушник підписує документ, що зобов’язується виплатити цей штраф упродовж певного часу переказами з України. Дані такого порушника передаються в усі інстанції, що пов’язані з наданням дозвільних документів для виготовлення візи, в тому числі посольства і консульства України. Якщо штраф не буде погашено вчасно і не будуть надані відповідні підтвердження, то людині буде нереально отримати візу або скористатись біометричним паспортом для перетину польського кордону, оскільки в паспорті роблять відповідну помітку.

Як живеться заробітчанам у Польщі: погляд з Кракова

Пан Сергій зі Львова працював кухарем у Кракові ще до пандемії і на час карантину до України вирішив не повертатися. Він розповів кореспонденту “Еспресо.Захід”, як ситуація виглядає зсередини, і як живеться у Польщі заробітчанам з України:

“Коли починався карантин, я вирішив залишитись, тому що тут влада думає головою і думає про людей. Якщо вживаються якісь жорсткі заходи, то це робиться з міркувань безпеки. Я простий заробітчанин, але я працював офіційно. І коли ресторан, де я працював, закрився на карантин, мені польська держава виплачувала допомогу, щоб я мав за що хоча б харчуватися і платити за хату.

Масова паніка, коли багато наших людей кинулися їхати додому, в Україну, гадаю, була пов’язана ще й з тим, що тут є так звані “працьовничі хостели”, тобто місця, де масово живуть заробітчани. А це було велике скупчення людей – наприклад, по восьмеро в кімнаті. І коли почався карантин, їх почали в примусовому порядку виселяти, вони не мали куди подітися й почали вертатися додому. Тоді наші ж українці, які їхали в Україну машинами й бусами, влупили ціни на перевезення. На кому ще заробиш, як не на своїх у біді? Щоб з Варшави доїхати до Мостиськ, треба було заплатити, здається, 500 доларів. В умовах, коли квиток на автобус зазвичай коштує до 70 злотих (десь 20 доларів).

Той ресторан, де я працював, перших три тижні взагалі був закритий. Потім він перейшов на формат доставки замовлень через інтернет. Але обсяги зменшилися, бо до карантину ресторан був розрахований на туристів. Тому керівництво вирішило скоротити штат. Як усі нормальні люди, поляки захищали своїх. Залишили переважно польських працівників і тих українців, які просто не могли би собі дати раду. Наприклад, залишили двох дівчаток, які щойно недавно приїхали в Польщу і всього лиш три місяці встигли попрацювати. 

Мені було легше, бо маю стаж і досвід.Спочатку знайшов собі тимчасову роботу на будівництві. Потім вирішив трохи змінити сферу діяльності на випадок, якщо знову буде суворий карантин. Тепер я електрик, монтую світлофори – освітлення, камери, датчики тощо. Треба було трохи підучитися, але це не було складно – мову знаю, інструментами користуватися вмію. Робота на кухні була стабільною, тому що люди щодня хочуть їсти. Ніхто ж не міг подумати, що коли буде карантин, то насамперед постраждають ресторатори й туристична сфера. Прогнозують, що тут, у Європі, на осінь буде нова хвиля цієї коронавірусної інфекції. Але, гадаю, цю мою нову роботу ніхто не закриватиме, бо щодня має бути рух і світлофори мають працювати.

Місто тут тепер вже живе нормальним повноцінним життям, за винятком деяких правил безпеки. Заходиш у магазин чи в транспорт – одягаєш маску. Ну, й масові зібрання ще заборонені, хоча в ресторанах уже справляють хрестини, весілля.

Зарплати трохи попадали, у громадському харчуванні досить сильно, тому що лише два тижні тому почали їхати туристи. Але все потихеньку налагоджується. 

У Польщі досі багато українців працює і ще нові працівники потрібні. Особливо, наскільки я знаю, дуже бракує людей на сезонних роботах, які пов’язані зі збиранням урожаю. І тут знайшли вихід, як ці люди мають проходити 14-денний карантин. Образно кажучи, їде бус з бригадою з восьми людей на збирання полуниці. Їх пропускають на кордоні, бо всі вони їдуть за легальними запрошеннями, і роботодавець зобов’язаний забезпечити їм відповідні умови. Тобто вони карантин відбувають просто в замкненій спільноті. Разом живуть в одному приміщенні, разом їдять і разом ходять на роботу в поле, а потім ввечері разом повертаються ночувати. І так два тижні. Щодня приїжджає поліція, контролює, чи вони разом і чи ніхто не пішов десь у село купити пива, поки вони на ізоляції.

З того, що я знаю, у ресторанній сфері нині платять 15-25 злотих за годину, на будовах – 18-27 за годину, на сезонних роботах на фермах 12-25 злотих. Але багато ще залежить від знання мови”. 

Наші люди всюди – заробітчани на Алясці

Може скластися враження, що українці їдуть на роботу лише в Польщу та інші сусідні країни. Здебільшого це так, але є й такі, хто шукає для себе й інші варіанти. Пан Віталій з Львівщини розповів, як у червні, коли ще діяла більшість жорстких карантинних обмежень, поїхав на Аляску – працювати на американському рибному заводі. Був там минулого року й цьогоріч знову поїхав без вагань, незважаючи на ситуацію з пандемією. Каже, сім’ю годувати все одно треба. Але цьогоразу все було з дотриманням суворих правил безпеки: 

“Переліт чартером МАУ та віза США були оплачені роботодавцем. У Борисполі в аеропорту порожньо! Ми всі в масках та рукавичках. Пройшли реєстрацію, сіли в літак. Екіпаж весь у захисних костюмах (ніби від чуми чи чорнобильської радіації). Всю дорогу в масках повинні летіти. Але 11 годин в літаку й у масці – це важко. Тому майже всі їх познімали. В аеропорту двічі та впродовж польоту всім міряли температуру. Прилетіли в Сіетл, аеропорт “Такома”. Поміряли температуру, далі – реєстрація. Компанія прислала автобуси, щоб завезти в готель. 

Поселились по двоє в номер. Пройшли інструктаж про COVID-19, отримали маски та різні друковані матеріали. Харчування триразове. Брали їжу в готельному кафе й несли до себе в номери. Завжди в масках.Так минуло чотири дні.

У готелі всім зробили тест на COVID-19 – брали мазки паличкою в носі. Всі результати негативні, а нас майже 200 людей.

Потім компанія привезла нас знову в аеропорт, і ми полетіли в Накнек. Там завод – світовий рекордсмен з переробки лосося.

Тут ми пробули на карантині 14 днів. Здали п’ять тестів на COVID-19. Мазок з носа та кров. Усі тести виявились негативні. Харчування і житло також забезпечувала компанія.

Нам видали кожному по пачці масок (50 штук) та по три бафи. Сиділи в кімнатах по п’ятеро людей. Їсти виходили колонами з інтервалом 6 футів. Столи з перегородками по четверо. 

Робота змінами по 16 годин. Щодня. Платять 13$ за годину. Після восьми годин це вважається овертайм і оклад вже 1,5.

Скрізь інформація про коронавірус і соціальну дистанцію. Постійне миття рук, дезінфектори, маски, дистанція... Тут це строго”.

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.82
    Купівля 38.82
    Продаж 39.34
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
13:47
дощь, гроза, парасоля, негода
Синоптикиня Наталка Діденко попередила про дощ 20 березня
13:38
СБУ затримала поплічника рашистів, який стежив за бійцями ЗСУ
Передавав інформацію про розташування ЗСУ та чергував на російських блокпостах: СБУ затримала жителя Харківщини
13:37
трактор, поле, фермер
Кабмін збільшив бюджетні дотації фермерам: хто і скільки отримає
13:28
На фото: "Вірші з бійниці" Максима Кривцова
Видавництво "Наш Формат" попередило про незаконність використання віршів полеглого на війні Максима Кривцова без дозволу
13:22
«Рамштайн», 20-та зустріч Контактної групи з питань оборони України
ППО, снаряди та далекобійні ракети: у Німеччині почалась 20-та зустріч у форматі "Рамштайн"
13:12
Сергій Шойгу
Розвідка Британії розповіла, навіщо Шойгу відвідав командний пункт Чорноморського флоту РФ у Криму
13:12
забрудненість повітря в Делі
У 10 разів перевищують ліміти ВООЗ: екологи назвали 100 міст із найбруднішим повітрям
13:08
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із президентом Євроради Мішелем, як збільшити постачання Україні артснарядів
12:56
Молдова
Молдова оголосила дипломата РФ персоною нон ґрата за організацію "виборів президента" у Придністров'ї
12:44
Єнс Столтенберг НАТО Вірменія світ
Столтенберг після Азербайджану та Грузії завітав у Вірменію
12:44
телевізор телебачення
Discovery Channel, CNN, Eurosport: Кремінь попросив Warner Bros. перекласти українською програми, які транслюють російською
12:18
OPINION
Костянтин Жеваго
Потрібно скорочення функцій, а не міністерств
12:16
США Японія
США та Японія підготували проєкт резолюції Радбезу ООН щодо заборони на розміщення ядерної зброї у космосі
12:14
фейкові новини, fake news
Зеленський критикує "президентські вибори" в РФ, але "скасував" українські: добірка фейків та маніпуляцій світових ЗМІ за 19 березня
12:08
Бюро економбезпеки пропонує запровадити санкції проти 23 юросіб, пов'язаних з РФ і Білоруссю
У результаті протестів фермерів ЄС вводить мито на зерно з РФ та Білорусі, - FT
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Що відбувається з військовим рекрутингом
11:54
Кирило Буданов
Буданов назвав переломний момент в обороні Києва навесні 2022 року
11:38
Путін планує відвідати Китай у травні для переговорів з Сі Цзіньпіном, - Reuters
11:35
Стежив за ЗСУ за допомогою дронів: на Миколаївщині затримали інформатора РФ
11:29
Оновлено
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
11:12
Поранено чотирьох цивільних: РФ уночі обстріляла ракетами С-300 Селидове на Донеччині
11:02
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
11:02
Гаїті
На Гаїті банди вчинили напад на елітні райони столиці: загинуло щонайменше 12 людей
10:59
Огляд
міжнародний огляд
Що означає для українців перемога Путіна на президентських виборах, приєднання України до ЄС та підтримка російським народом війни. Акценти світових ЗМІ 19 березня
10:54
відключення електроенергії
Через обстріли РФ є знеструмлення у 7 областях України: ситуація в енергосистемі станом на 19 березня
10:47
Україна ЄС
ЄС відкидає публічні обговорення перспектив членства України з двох причин, – Politico
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
Більше новин