Ігор Ейдман: Нас переконують, що Путіну невигідне вбивство Нємцова, отруєння Навального і невигідно збивати Боїнг. Це ж маячня!

Антін Борковський
1 вересня, 2020 вiвторок
13:43

Соціолог, діяч російської опозиції в ефірі програми телеканалу Еспресо “Студія Захід з Антоном Борковським” про мотивацію отруєння Олексія Навального і різні “гільдії кілерів”

Отруєння Олексія Навального сколихнуло світі, водночас ми  бачимо таку собі контрпропагандистську атаку зі сторони Кремля і його шавок, котрі починають нас переконувати, що “от кому-кому, а Кремлю це не вигідно”.

Це стратегія контрпіарної роботи, котру веде Кремль після кожного замаху, після кожного зі своїх злочинів, що, мовляв, Кремлю це не вигідно. Виходить так, що Путін це такий бідний, нещасний  “тєрпіла”, котрий сидить у Кремлі і йому все невигідно - йому невигідне вбивство Нємцова, йому не вигідно   збивати Боїнг, невигідно отруювати Навального. Але от якісь дивні люди щоразу підставляють “бідного тєрпілу”. Чергові пропагандисти розповідають, що після кожного злочину “Путін розгніваний і обурений”, через те, що скоюються злочини, що, мовляв,  абсолютно йому не вигідні. І щоразу він терпить, але люди, які здійснюють ці злочини, котрі керують російськими злочинними силовими структурами, кадировці, фсбешники, грушники лише отримують додаткові зірки на погонах і ордени. 

Луговий, котрого підозрювали в отруєні Литвиненка, отримав мандат депутата Держдуми.

Це - один варіант. А от Кадиров, наскільки я знаю, недавно став генералом. До  речі, після вбивства Нємцова він отримав черговий орден. Так от, все це - маячня. Нікому це не вигідно, окрім Владіміра Владіміровича Путіна. От, наприклад, вбивство Литвиненка. Це була акція ФСБ. Чому? Його отруїли радіоактивними матеріалами. Загалом ядерну сферу курує, контролює ФСБ. Вони слідкують за тим, щоб не витекли секрети, а, по суті, дахують цю сферу, тому їм легко отримати в ядерників “полоній”. А, наприклад, “Новічок” і близькі до нього отрути - це бойові отруйні речовини і вони характерні для армії, тобто для ГРУ, воно зараз ніби по іншому називаються, але зміст той самий. Це - два кілерських агентства. Є ще кадировці. І це ще не все. Існує ще й приватна армія бойовиків Прігожина. Є така стаття Троцького про Сталіна - “СуперБорджіа  в Кремлі”. От зараз її назва стала крайнє актуальною. Ви знаєте, Борджіа це був такий середньовічний отруювач. 

Але навіщо було випускати Навального до Німеччини? 

Дивіться, от Лукашенкові все абсолютно по цимбалах, він - світова персона нон грата. Ніхто з ним, не те, щоб переговори вести, поряд за загальним столом не сяде. А Путін дуже хоче мати своє місце серед вершителів долі світу. Аби по праву руку сидів Трамп, по ліву - Меркель. Нехай вони і не дуже хочуть його приймати, проте ж Трамп хоче, і постійно це підкреслює. Але, все одно, шанс є, що його таки знову повернуть за цей стіл, він цього дуже хоче, це лестить його самолюбству. Тож він не може просто розв’язатись з ними і послати їх до бісової матері. Тому наші чекісти тягнули час, сподіваючись, що до того часу, коли доведеться Навального випустити, то кров очиститься, отрута вийде і так далі, але безкінечно тягнути час вони не могли, бо це був просто міжнародний мегаскандал, котрий б остаточно вбив для Путіна можливість вести переговори з пристойними людьми. От тому, скреготячи зубами, він змушений був Навального випустити.       

А яка мотивація цього колективного червонопогонного отруювача? Білоруські події? 

В Кремлі і біля Кремля, є натовп людей, які мають достатній вплив, гроші й   силові ресурси, аби усунути Навального і є натовп людей, які його просто люто ненавидять. Прізвища ці загальновідомі. Той самий Бастрикін, голова слідчого комітету, котрий складає, мабуть по п’яній лавочці, вірші про Навального на рівні десятирічної дитини, і публікує їх на ресурсах по типу “Стихи.ру”. Той самий Золотов, котрий, як ви пам’ятаєте, відповідав Навальному, бризкаючи слиною у стані неадекватності. Або олігарх Усманов, який теж погрожував Навальному. Але, мабуть, Кремль санкції тоді не давав, тобто особисто Путін. Чому? А тому, що окрім цих дармоїдів, котрі не знаю нічого крім мови сили, в Кремлі дує у вуха Путіну ще й інша група людей. Це такі хитрі маніпулятори, котрі продають не силу, а маніпуляції, хитрі ходи. До них, наприклад, входить Сергій Кірієнко, достатньо впливова людина, а Навальний, формально,  проходить по його частині в Адміністрації президента. Я думаю, що люди по-типу Кірієнка дули Путіну у вуха і казали, що, “не потрібно Навального вбивати, не потрібно саджати. Давайте ми його дискредитуємо. Ми краще йому зруйнуємо репутацію і тоді все буде простіше. Не буде  “героя Навального”, а буде “агент Кремля” Навальний і всі будуть на нього плювати”. І Путіну ця думка, звісно, більше сподобалась, ніж просто фізичне усунення. Але ці хлопці обіцяють це не перший рік, а за цей час впливи та репутація Навального, в тому числі і міжнародна, тільки зростає. І, мабуть, білоруські події стали якоюсь переломною точкою. Коли у Кремлі побачили, що відбувається у  Білорусі, мабуть вирішили прибрати людину, котра наразі єдина, хто в Росії виводив десятки тисяч людей на несанкціоновані акції. 

Тут ще знаєте який є момент? На превеликий мій жаль, видно що їхній розрахунок спрацював. Ми бачимо, що в Москві, в Росії жодних масових акцій у зв’язку з отруєнням Навального, не відбувається. Просто елементарно нема кому це організувати, нема кому закликати, ніхто не має сміливості цей процес очолити, так як це робив Навальний.

Так, роль Навального була важлива тим, що він був інтегративною фігурою, і в принципі, попри його “антибутербродні” заяви, котрі ми дуже болісно сприймали в Україні,  в принципі він був людиною не з системи. І зараз  процеси, які можуть розпочатись у зв’язку з віком Путіна, можуть перерости в доволі неконтрольовані рухи, бо жодної політично значимої  фігури, після відходу Путіна, в силу тих чи інших обставин, з посади президента, нема. 

Так. Все це було випалено абсолютно свідомо. Путін нікуди йти не збирається. Мені здається, що він збирається владарювати до того часу, поки в нього стане сил тримати ручку чи мобільний телефон, чи чим він там керує, розрулює. Він, як відомо, не дуже товаришує з комп’ютерами і користується традиційними методами керівництва. Так що, він нікуди йти не збирається і те, що поле випалено, то все це було свідомо. Що характерно, як мені видається, одна з причин, чому Путін, навіть не зважаючи на велику роль Навального в опозиції,  не рухав його, або рухав, але не фатально, то через те, що Навальний викривав путінських посіпак. От їхнє викриття було для самого Путіна, як мені здається, досить приємним, це навіть було помітно. Після фільму “Він вам не Дімо”, котрий фактично зруйнував репутацію Медведєва в Росії, Медведєв, значить, захворів, а Путін тоді прийшов на якусь нараду і сказав, - “не вберегли ми Дмітрія Анатолійовича”, і зробив це з доволі зловтішним виглядом. Медведєв потім виправдовувався, що, “я то і не хворів”. Тож, думаю, що це Путіну навіть подобалось, бо ж задача Путіна затоптати поляну, аби там нікого крім нього не видно було, а після нас хоч потоп. Що далі буде у Росії Путіну неважливо, головне, аби він увійшов в історію, як великий державець.  

А можливо вже розпочався процес, коли свита вже просто не звертає уваги на перестарілого Акелу. Можливо, почались великі внутрішні війни. Не  знаю, як виглядають обставини ухвалення подібних токсичних рішень, але, можливо, процес стає неконтрольованим з Кремля. 

Ви знаєте, я не думаю. По всій інформації, яка до мене надходить з відкритих джерел і від моїх знайомих в Москві, котрі досі мають стосунок до місцевої політтусовки, зараз ключові рішення ухвалює особисто Путін. Та ж анексія Криму. Він вихваляється тим, що це було його особисте рішення. Акела, звісно, немолодий, але в наш час, як то кажуть, сімдесят - не вік. Ви подивіться, скільки років Трампу і Байдену. Там взагалі під вісімдесят і нічого, живчики ще. Так що я думаю, що поки, на жаль, він вже досить функціональний і тримає в руках ситуацію. 

Але якщо є централізована система токсикологічного підходу до політичних процесів, то наступним може бути будь-хто.

Згрубша саме існування цього злочинного режиму, котрий очолюють люди з абсолютно злочинною психологією є загрозою для всіх, і для мене, і для вас, і для України, і для Німеччини, і для самих мешканців Росії. Це просто очевидно. В них злочинні цілі і злочинні методи реалізації. Абсолютно бандитська структура. Безумовно все це дуже небезпечно і єдине, що дає надію на зміну ситуації, що вона загалом замкнута таки на одну людину - на Путіна. У цьому великому бандформуванні під назвою російська влада безліч маленьких банд, котрі знаходяться у перманентному конфлікті  між собою. Вони постійно ділять власність, щось “пиляють”, з’ясовують відносини, саджають одне одного, вбивають не лише опонентів з опозиції, але і своїх ж, але представників інших кланів. Але при цьому існує певний “злодій у законі”, “пахан”, котрий підтримує відносну стабільність у цьому хаосі. Вони знаю, що у випадку конфлікту вони можуть прийти до пахана і він ситуацію розрулить. Скаже, умовно, Сечіну: “На тобі Башнафт”,  а Євтушенкові скаже: “Ти не хвилюйся. Ми в тебе більше нічого забирати не будемо і саджати тебе теж не будемо”. Тобто,  якщо ця ланка випадає, то система руйнується і починається війна всіх проти всіх.  
 

Теги:
Читайте також:
Київ
+3°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
05:44
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
Атака дронів на РФ: У трьох областях РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру
05:34
Raiffeisen Bank
ЄЦБ вимагає у Raiffeisen Bank та UniCredit згорнути бізнес у Росії
05:06
Оновлено
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку прогримів потужний вибух на військовій базі: США та Ізраїль відкидають причетність
04:50
США ДНР кримінал окуповані території війна з Росією
У Донецьку військові РФ вбили американця, який воював за "ДНР" і займався пропагандою
04:22
Єнс Столтенберг
Україна має право збивати ворожі військові літаки у небі над РФ, – Столтенберг
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
Більше новин