"Інвестохіллс Веста" продовжує системно знищувати українські підприємства

Віталій Кошовий
2 вересня, 2020 середа
08:34

Назва "Інвестохіллс Веста", імена її директора Андрія Волкова і його партнера - засновника фінансової компанії "Геліос" Андрія Дудника в 2020 році все частіше звучать в українських ЗМІ і серед українського бізнесу. Приводом для цього стали історії українських підприємств, які "Інвестохіллс Веста" систематично намагається знищити, продати і незаконно нажитися на зруйнованих бізнесах

Вищевказана компанія - один з найвідоміших і найагресивніших гравців на ринку стягнення боргів в Україні. Серед їхніх методів роботи - викуп боргу за безцінь, тиск на власників бізнесу через Національну поліцію України, яка є частиною МВС, та інші правоохоронні органи, очорнення репутації менеджерів і власників підприємств, руйнування бізнесів і подальший продаж активів з максимальною наживою. Директор ТОВ "Інвестохіллс Веста" Андрій Волков - екс-керівник "Альфа Банку" і Нацкомфінпослуг. Може саме тому йому так легко і з величезним дисконтом вдається викуповувати у ФГВФО борги "ласих" українських підприємств. До речі, після свого призначення керівником Нацкомфінпослуг, ще  2014 року, Волков у коментарі виданню "Капітал" обіцяв продати всі компанії, до яких має стосунок, ще до кінця року. Зокрема, мова йщла про "Рітейл-Страхування" і ще низку бізнес структур, якими він володіє через кіпрську Investohills Partners, в т.ч. цій структурі належить і "Інвестохіллс Веста". Компанії не продали а сумнівна репутація Волкова і невиконання ним вимог закону та своїх обіцянок не збентежила жоден відповідний регулюючий і контролюючий орган в Україні.

Російський слід і національна безпека

Вседозволеність у діях Андрія Волкова швидше за все пов'язана з Павлом Фуксом - псевдобізнесменом із заплутаною репутацією, який вимушено перебрався 2015 року з Росії в Україну через шахрайство в РФ, але, на думку деяких ЗМІ, досі пов'язаний з РФ і є провідником кремлівського впливу в Україні. Плюс заступництво російської "Альфа Груп", частиною якої пан Волков був і є упродовж довгого часу. Сам Волков зараз вважає за краще не називати свої зв'язки з бізнесом і посадами в РФ, хоча раніше він понад 10 років працював у "Альфа Груп", яка займалася перехопленням корпоративного управління, відпрацьовував схеми "віджиму" бізнесу на російських компаніях і прямо заявляв, що може довести до банкрутства будь-яку компанію. По суті Волков у особі "Інвестохіллс Веста" створив близнюка російської "Альфа Груп" - компанію, якій чхати на громадську думку, справедливість, закон, збереження виробництва, робочих місць і соціально-економічної стабільності. Єдина переслідувана мета - власна нажива. Допуск такого персонажа на український ринок - це пряма загроза безпеці нашої країни, яка чомусь не збентежила ані тих, хто призначили його раніше на посаду глави Нацкомфінпослуг, ані тих, хто контролює законність ведення бізнесу в Україні, ані Національну поліцію України, яка є частиною МВС, ані інші правоохоронні органи.

Банкір-невдаха

Злам у "кар'єрі" Волкова стався після відходу з посад у "Альфа Банку" та Нацкомфінпослуг. Судячи з усього ставленик країни-агресора РФ не зміг виправдати очікування свого "старшого брата" і змінити українське законодавство під нього. "Альфа Груп" пролобіювала 1998 року прийняття закону "Про банкрутство" в Росії, а потім ефективно і з задоволенням ним користувалася. І ця схема цілком застосовна і для України. Волков не зміг довести свою спроможність як управлінець і банкір, і, як лихословлять його колишні колеги "через крисятництво в банку, на якому він був упійманий, змушений був піти у "свій бізнес". Єдине, що він вміє робити добре - це кошмарити українські компанії за допомогою МВС, інших правоохоронців та окремих суддів, і відбирати те, що ті будували роками, вкладаючи величезні сили і кошти в подібні виробництва.

Ламати - не будувати

Однією з найбільш гучних і скандальних історій є кейс з підприємствами провідного українського експортера, найбільшого переробника фруктів і ягід і виробника концентрованих соків T.B. Fruit "Яблуневий дар" і "Танк Транс". Як повідомляв раніше портал Delo.ua, "Інвестохіллс Веста" в листопаді 2019 року на аукціоні, проведеному Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), викупила права вимоги 6,19 млрд грн боргу "Яблуневого дару" і "Танк Транс" перед ліквідованим "Дельта Банком" за суму менше 5% від цих величезних мільярдів, а тепер, судячи з усього, використовує Національну поліцію України та інші правоохоронні органи як "некорумповані" важелі тиску на цей український бізнес. У свою чергу "Яблуневий дар" і "Танк Транс" не можуть бути відповідачами у цьому кримінальному провадженні або бути винні компанії "Інвестохіллс Веста", оскільки розрахувалися за своїми борговими зобов'язаннями з раніше існуючим "Дельта Банком" шляхом взаємопогашення кредиту депозитом у цьому ж банку . Але для "Інвестохіллс Веста" ані буква закону, ані відсутність компаній "Яблуневий дар" і "Танк Транс у списку боржників "Дельта Банку" не є аргументами, коли мова йде про можливість "спиляти" величезні кошти, використовуючи свої "некорумповані" зв'язки в національній поліції України, МВС та інших правоохоронних органах, а також маючи відпрацьовану схему "віджиму" активів.

Ще однією постраждалою від рук Волкова компанією є єдиний національний виробник шин з піввікової історією "Росава". Тут випускається якісна продукція, в тому числі для потреб Міністерства оборони України. Завдяки білоцерківським шинам для легкових автомобілів, комерційного транспорту, дорожньо-будівельної та сільськогосподарської техніки Україна стала відома далеко за кордоном. У листопаді 2019 року пул боргових зобов'язань ПрАТ "Росава" був викуплений у ФГВФО компанією "Інвестохіллс Веста" також за менш, ніж 5% його реальної вартості. Не чекаючи закінчення законної процедури банкрутства, "Інвестохіллс Веста" хоче забрати шинний завод за безцінь і продати його частинами, знищивши виробництво, розпилявши унікальне обладнання на частини і здавши його на металобрухт, залишивши без роботи тисячі людей і позбавивши Білу Церкву місцевих податків і містоутворюючого підприємства, а Україну - єдиного національного виробника шин.

Постраждало і підприємство "Схід Солар". Директор "Схід Солара" Анатолій Старіцин раніше заявляв про рейдерську атаку "Вести" на підприємство: на підприємстві проводились обшуки Національною поліцією України та іншими силовими відомствами, а на співробітників тиснули ці та інші "некорумповані" правоохоронці.

Ще одна історія - претензії "Вести" до агрохолдингу "Мрія". За відпрацьованою схемою 2019 року Волков викупив пул активів банку "Форум", куди входили і боргові зобов'язання "Мрії". На той момент контроль над активами "Мрії" перейшов до компанії SALIC (Saudi Agricultural and Livestock Investment Company), що належить Державному інвестиційному фонду Саудівської Аравії. Волков вирішив тиснути на всіх фронтах з однією метою - створити якомога більше "паперових проблем" арабам на стартовій стадії, щоб змусити їх піти на поступки і відкупитися від настирливого опонента.

Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" не нехтує і малими та середніми підприємствами: компанія судиться в судах усіх рівнів і всіх регіонів з величезною кількістю фізичних і юридичних осіб.

Викуп права вимоги боргів, що є основною діяльністю "Інвестохіллс Веста", став вкрай популярною схемою легалізації колекторської діяльності, рейдерства і простого "віджиму" вже давно, особливо коли їй незаконно "допомагає" МВС та інші силові відомства України. Маючи на дворі фінансову кризу, яка в українських умовах ускладнена багаторічною війною на сході країни, пандемією COVID-19, девальвацією, зруйнованими ринками та іншими проблемами, на боргових ринках "виживають" тільки ті, хто незаконно й сумнівно виставляє максимальні вимоги на мінімальні борги, накручуючи на них всі можливі пені, штрафи та відсотки. До того ж, підкріплює це всіма способами тиску, не гребуючи послугами МВС та інших правоохоронців, вміло спотворюючи дійсність в очах людей, не занурених у проблематику. Від рейдерів 90-х "Інвестохіллс Весту" поки що відрізняє тільки відсутність застосування зброї під час захоплення майна.

Від стабільної діяльності підприємств залежить соціально-економічна ситуація в окремих містах і в країні в цілому. Відкритими залишаються питання скільки ще успішних, конкурентоздатних, технологічно сучасних, стратегічно важливих українських підприємств "Інвестохіллс Веста" зітре з лиця землі, скільки десятків тисяч людей залишаться без роботи, скільки кращих фахівців цинічно будуть викинуті "вестою" на вулицю, скільки мільярдів гривень податків не отримають бюджети поки МВС та інші правоохоронні органи будуть закривати на таку бурхливу "діяльність" очі, а часом і допомагати їй? І це все відбувається сьогодні, коли вся країна і світ стали заручниками пандемії, викликаної коронавірусом Covid-19, коли всі розуміють, що від збереження підприємств і робочих місць залежить швидке відновлення економіки України та благополуччя її громадян. Адже навмисно ставити палки в колеса і добивати представників реального сектора української економіки в нелегкі для неї часи, допомагаючи спекулянтам і мародерам, - це загроза національній безпеці України.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.36
    Купівля 39.36
    Продаж 39.87
  • EUR
    Купівля 41.97
    Продаж 42.75
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
16 квітня
20:56
ЗСУ
Протягом доби росіяни здійснили 49 атак на позиції Сил оборони. 26 - на Навопавлівському та Бахмутському напрямках
20:44
В ЗСУ створили нову окрему штурмову військову частину
20:41
Інтерв’ю
Хто і як врятував Софію Київську від планів комуністичної влади. Слід імперської політики РФ у сьогоденні: розмова Еспресо з Оксаною Забужко та Вахтангом Кебуладзе
20:32
Володимир Зеленський
Зеленський заявив, що зробить запит на скликання засідання Ради Україна – НАТО
20:24
Ексклюзив
Ольга Стефанішина
"Маємо оптимістичні прогнози": Стефанішина про затвердження переговорної рамки щодо вступу України в ЄС
20:22
Реджеп Тайїп Ердоган
Ердоган звинуватив Нетаньягу, що він спровокував удари Ірану по Ізраїлю
20:08
OPINION
Ігор Гулик
Осад від чайних ложечок, або Чому Ізраїль у фаворі Заходу
20:04
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
"Замінити Наталю Гуменюк на компетентнішу особу": медійники звернулися до військового керівництва України
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 783-го дня війни: ГУР влаштували блекаут двом російським військовим заводам, МВФ прогнозує зростання ВВП України в цьому році
19:53
F-16
Аргентина придбала в Данії 24 літаки F-16
19:38
Ексклюзив
У російському Ногінську знищили єдиний храм ПЦУ, - клірик ПЦУ Святослав Скороход
19:32
TikTok
В Україні блокуватимуть TikTok-акаунти з контентом, "який не варто переглядати", - ЦПД
19:28
На фото: чернетка останнього портрета Вінстона Черчилля
На аукціон виставили чернетку спаленого портрета Черчилля, який він ненавидів
19:27
Сергій Богачук
"Намагатимуся домовитись": український боксер-чемпіон відповів, що зробив би з Путіним
19:17
Румунія, прапор Румунії
У Румунії побільшало шпигунів із РФ: вони були, зокрема, серед біженців з України, - CSAT
19:16
Маріуполь
Росія перекинула в Маріуполь велику кількість військових, - "Атеш"
18:50
Rheinmetall
Литва домовилася з Rheinmetall про будівництво заводу з виробництва боєприпасів
18:50
ПАРЄ
Підтримка відновлення України коштом активів РФ: ПАРЄ одноголосно ухвалила резолюцію
18:46
Октоберфест
На Октоберфесті не дозволять вживання марихуани
18:44
Дуда може зустрітися з Трампом цього тижня
18:40
Матвій Пономаренко, УПЛ, "Динамо" - ЛНЗ
Клуби АПЛ зацікавилися 18-річним талантом із "Динамо", - ЗМІ
18:33
Ексклюзив
РФ зруйнувала Трипільську ТЕС
Patriot не може брати таку ціль: авіаційний експерт Криволап розповів, чим РФ знищила Трипільську ТЕС
18:32
відключення електроенергії
"Зима буде викликом": очільник Міненерго Галущенко заявив, що Україна втратила 7 ГВт генерації
18:16
Франція
Франція запросила РФ на 80-ту річницю висадки в Нормандії. Кремль заявив, що не в курсі
18:12
Данило Гетманцев
Гетманцев про петицію щодо спрямування коштів із телемарафону на ЗСУ: "Відверта дичина"
18:11
На фото: Спартак Суббота
Спартак Суббота повідомив про заручини з 24-річною моделлю
18:02
OPINION
Олексій Мустафін
Жандарми й профурсетки
18:01
Євросолідарність
"Євросолідарність" вимагає протягом 48 годин зібрати Раду і викликати урядовців для звіту щодо ситуації в енергетиці
17:59
Бердянськ
Росіяни хочуть створити в одній зі шкіл окупованого Бердянська загін "рятувальників", - очільниця МВА Галіцина
17:58
Ексклюзив
Defense Express: росіяни вважають операцію на Бахмутському напрямку трампліном для літнього наступу
17:57
застосунок Дія
В Україні запустять мультишеринг електронних документів через Дію
17:56
блекаут, вимкнення світла
Енергетики підготували графіки для відключення світла в Києві
17:48
Олег Гладковський
НАБУ оголосило в розшук колишнього першого заступника секретаря РНБО Гладковського
17:28
Андрій Юсов
Україні відомо про майже 2 тис. літніх громадян, які стали жертвами насильницьких зникнень, - Юсов
17:25
відключення електроенергії
Влада розробила план відновлення енергосистеми Харківщини: Кубраков розкрив деталі
17:20
Оренбурзька область, Орськ, прорив дамби
У РФ очікують паводок у ще одному регіоні: влада рекомендує евакуацію міста Ішим
17:20
КПІ ім. Ігоря Сікорського
"Студентам КПІ заблокували картки для проходу в гуртожиток - для розблокування треба прийти в ТЦК": росіяни вигадали новий фейк
17:12
Олександр Зінченко, Арсенал, АПЛ
Легенда "Арсеналу" накинувся на Зінченка: "Його помилки всіх дратують"
17:05
Ексклюзив
путін
Запрошення нелогічне: РФ немає чого робити на саміті миру, - політолог Левусь
16:55
пожежа на Волині
Окупанти атакували керованою авіабомбою селище на Харківщині: є поранені
Більше новин