Великий “хапок”. Як Зеленський з олігархами мріє про чорну економічну діру на Донбасі?

Марина Данилюк-Ярмолаєва
16 жовтня, 2020 п'ятниця
16:22

Анонімні олігархи і нерозбірливі депутати зливають країну. Кілька днів від президента і його оточення вимагають назвати прізвища тих, хто спонсорує велику аферу під назвою — “опитування народу від Зеленського”. А у відповідь глибока тиша і тонкий душок того, що народ хочуть розвести як кошенят

Деяке світло пролила заступниця голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук, яка каже, що опитування Зеленського 25 жовтня профінансують “небайдужі меценати”, а “юридично це опитування буде закріплено нардепами чи президентом які подадуть відповідний законопроект”. По факту — маємо таке собі ТОВ імені Зеленського, де гарант піариться по самі вуха, а анонімні меценати витрачають мільйони доларів. Щоб у підсумку оформити результати цього перформансу у дохідні законопроекти.

На додачу Володимир Зеленський закликав громадян писати про свої побажання ще і на сторінках у соцмережах, ще більше сіючи хаос у розуміння того, хто це затіяв, і кому потрібна повна руйнація суспільно-державних правил. У президента на повному серйозі кажуть, що результати цього “опитування” визначатимуть зміст політики України. Вдумайтесь! 

Приватна ініціатива за кошт якихось спонсорів і невідомої громадської організації невідомо в який спосіб малює відповіді. Все це все відбувається на офіційних виборчих дільницях за закликом президента. Анархія! Шок! Апокаліпсис.

Так як Зеленський заявив, що Офісу президента України дуже важливо дізнатися усе, що “ми обговорюємо на вулиці, на кухні і в інтернеті, про що сперечаємося з друзями, батьками або таксистами” — я спитала у мого сьогоднішнього водія таксі, що він думає про опитування Зеленського? Про вільну економічну зону на Донбасі. Канабіс. І довічні тюрми корупціонерам.

Моєму співрозмовнику - 24 роки. Він менеджер з логістики, який втратив роботу від того, що уряд Шмигаля та Зеленського тупо нічого не робили під час карантину — і маленькі підприємства до жовтня дожили не всі. 

“Я не знаю, що таке “вільна економічна зона” на Донбасі. Я не піду ні на які опитування Зеленського. Я їм не довіряю”, — відповідає мені таксист, чию думку так хотів почути ЗЕ-президент.

Але давайте серйозно. Чия думка так важлива Зеленському? Візьму найбільш “шкурне” питання із опитувального листка про вільні економічні зони на Донбасі. Попри те, що прес-служба гаранта переконує, що це усе потрібно для економічного розквіту Донбасу, покромсаного вірного — все це байки Глібова. Ідею вільної економічної зони для Донбасу у серпні в унісон озвучили Леонід Кравчук, Вітольд Фокін і прем’єр-міністр уряду олігархічного консенсусу Денис Шмигаль. Нині паралельно на телеканалах 1+1 міцний господарник Коломойського Ігор Палиця та на Україна 24 Леонід Кравчук розповідають про переваги ВЕЗ. Хоча є одне але.

Справа в тому, що в Україні вже діяли ВЕЗ у Криму та на Донбасі наприкінці 90-х років. Саме у той час 

на 30-60 років були запроваджені спеціальні економічні зони та території пріоритетного розвитку зі спецрежимами оподаткування та інвестицій. Однак на практиці — усі ці теплі ванни для обраних призвели до неконтрольованого зростання контрабанди. У тому числі наркотиків і зброї. До шаленого відмивання валюти і ухилення сплати від податків. По суті, донецький клан на чолі з Януковичем прийшов до влади у Києві, бо зміг накопичити шалені ресурси і підім’яти під себе цілі галузі і цілі регіони. 

Дуже показовим був той факт, що у 2005 уряд був змушений прикрити цю лавочку під тиском Міжнародного валютного фонду. До речі, головним противником скасування цього банкомату донецького клану був...Віктор Янукович. Бо для розуміння обсягу корупції ось одна цифра — одна ВЕЗ “Донецьк” отримувала 2.4 мільярди гривень податкових пільг із 3,1 мільярду призначеного на всі подібні території. Тепер зрозуміло, звідки були кошти на таку потужну окупацію Партії Регіонів усієї країни, а ще на Малахова та Баскова на своїх каналах? 

У 2020 році укотре постало питання — або ми дослухаємось до порад наших ключових партнерів - США та Великої Британії і робимо реформи, або українська влада шукає собі нових партнерів. І хоча днями Зеленський отримав серйозний наганяй від голови британської розвідки МІ-6 за “кротів” і злив спецоперації щодо “вагнерівців” — усередині країни він намагається надурити усіх. Тому одною рукою Зеленський підписує угоди про співробітництво із Великою Британією, а іншою намагається склепати годівничку на Донбасі для свого оточення і тих олігархів, які ситуативно перебувають із ним. Просто реформи не хочеться робити нікому, а товариші Ахметов, Коломойський і Медведчук найкраще почувають себе в атмосфері 90-х, коли правило “грабуй і розділяй” — було головним. 

І кілька слів щодо розквіту територій після оголошення на них вільних економічних зон. Якою чорною пліснявою покрилися Сімферополь, Луганськ та Донецьк — міста, де гроші лилися рікою без жодного контролю з боку СБУ, податкової і уряду — зараз бачить кожен. 

Нинішній сценарій Зеленського для Донбасу із економічними преференціями анонімним меценатам незаконних опитувань — це фактично калька придністровського сценарію авторства Дмітрія Козака. Де Російська Федерація прочавила визнання від Молдови економічної діяльності окупованого Придністров’я. І тепер — у окупаційної адміністрації Придністров’я є гроші на утримання самих себе. Від молдовських офіційних ідіотів.

Кілька років тому ресурси ПМР радісно розповідали про інвестиції і перемоги після оголошення вільної економічної зони. Ось місцеві господарники з фейсами пропитих колгоспників розповідають про економічні перспективи Дубосар, Коржево і Протягайловки. Але щось шведські і британські інвестори на родючі ґрунти не прийшли. Зате — там вільно катається міністр оборони РФ Сергій Шойгу з так званими російськими миротворцями. А Козак відкрито заявляє: “Поддержка Приднестровья это наша святая обязанность”. 

Тобто, колись Молдова відмовилась підписати капітулянські меморандуми, але “русскій мір” міцно взяв цю державу за горлянку.

Зеленський у намаганні зробити усіх попередників — пішов найгіршим шляхом. У кожного попередника він взяв найгірше і подвоїв його натроє. Замість того, щоб іти на Захід, ЗЕ-президент вирішив потягнути державу на саме дно. В чорний морок бандитських 90-х, які породили тих, хто зараз насміхається з того, як Україну решетять кулі Москви. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.99
    Купівля 38.99
    Продаж 39.5
  • EUR
    Купівля 42.18
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:42
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
Більше новин