Віталій Портников: Будапештський меморандум нікому не допоможе

Щодо безглуздості кожного з питань, які запропоновані президентом країни Володимиром Зеленським для проведення його «недореферендуму», сказано чимало. Ми, звичайно ж, маємо справу з примітивною політичною технологією, єдина маніпулятивна мета якої - якимось чином збільшити рейтинг неіснуючої партії Зеленського на місцевих виборах і полегшити олігархії доступ до фінансових потоків ще й на рівні регіонів, міст і сіл. Але навіщо при цьому Зеленському Будапештський меморандум?

А тому, що імітація політичної активності президентом і його найближчим оточенням триває.  Для Зеленського вже стало очевидним, що Мінський процес не працює.  І справа не в тому, що Володимир Путін втратив до процесу переговорів в Мінську інтерес.  Він ніколи цього інтересу не мав.  Путін втратив будь-який інтерес до Зеленського -  після того як зрозумів, що новий український президент не збирається перед ним капітулювати.  Путіна цікавить Медведчук.  Зеленський для Кремля - тимчасове явище, людина, владу якої потрібно послаблювати, а країну - дестабілізувати.  Виявилося, що просто перестати стріляти - мало.

Але Зеленському потрібно імітувати готовність продовжувати пошук миру.  Адже кожен новий день його перебування при владі для олігархічних кланів - це час бенкету під час чуми, пардон, під час коронавірусу.

І тоді з'являється ідея Будапештського меморандуму.  Нехай українці її підтримають і ми звернемося до гарантів нашої безпеки.

Неув'язочка тільки в тому, що серед цих гарантів - Російська Федерація.  У Кремлі своя інтерпретація Будапештського меморандуму.  Там переконують, що країни-гаранти зобов'язалися не захищати нашу країну, а не застосовувати проти неї ядерну зброю.  Тобто Росія порушить меморандум тільки тоді, коли скине атомну бомбу на Київ - і ані днем ​​раніше.

Але навіть якщо інші країни дотримуються тексту і духу меморандуму, а не його російської інтерпретації - немає ніякого розуміння того, як документ може спрацювати, якщо його порушує один з гарантів безпеки України.  І при цьому якщо цей гарант безпеки - ядерна держава.  З моменту появи ядерних держав ні у кого немає відповіді на питання, як їм з'ясовувати стосунки між собою, навіть якщо вони порушують свої зобов'язання.  Але є одне чітке розуміння з яким доведеться рахуватися навіть нам: ядерні держави не можуть воювати між собою, тому що це призведе до зникнення планети.  Всієї планети, включно з Україною.  А якщо з'ясовувати стосунки будуть через Україну - Україніу першу чергу.  Спочатку зникнемо ми, а потім вже вся решта.  Втім, українцям це вже буде не дуже важливім.  Вони цього не побачать.

І при всій гіпертрофованості цього пояснення факт залишається фактом: інші країни-гаранти не підуть на відкритий конфлікт з Москвою.  Санкції проти Росії вони вже і так запровадили.  Для того, щоб посилювати ці санкції, ніякий меморандум не потрібен.  Тим більше, що його обговорення тільки продемонструє безсилля інших гарантів - кому таке сподобається?

Чому ж наші політики - Зеленський тут не перший - постійно експлуатують тему меморандуму?  А тому що це набагато простіше, ніж сказати українцям правду - попереду у нас десятиліття запеклого протистояння з Кремлем.  Це, зрозуміло, в тому випадку, якщо ми хочемо вижити як держава, а не перетворитисяна черговий федеральний округ - навіть якщо правителям цього округу буде легко реалізовувати низькопробні серіали для перегляду у московських чи петербурзьких кінотеатрах.