Професор Андрій Зубов: На Заході Путіна вже не вважають частиною світової політичної спільноти

Антін Борковський
20 жовтня, 2020 вiвторок
07:01

Російський публічний інтелектуал, діяч опозиції в ефірі програми телеканалу Еспресо “Студія Захід з Антоном Борковським” про палаючі факели індивідуального протесту, чим різняться киргизькі протести від російських і про готовність Навального піти на самопожертву вдруге

Самоспалення Ірини Славіної – це злочин, можливо, більш жахливий, ніж спроба вбивства Олексія Навального. Жахлива безликість, яка змусила людину спалити себе в ім’я своїх ідеалів, і її передсмертна записка – насправді дуже грізний сигнал для Російської Федерації і для її влади. 

Безумовно, те, що сталося з Іриною Славіною, - це абсолютно жахливе явище. Наступного дня, у день народження Путіна, сьомого жовтня була спроба самоспалення немолодого вже чоловіка у Петербурзі, який так і сказав, що “це мій подарунок на день народження Путіну”. Опіки становили 45 відсотків тіла. Ми вважаємо героям людей, які ось так пішли на таку самопожертву, але ми просимо нікого не повторювати цей вчинок, тому що кожна людина у житті може зробити більше, ніж у смерті. І життя безцінне. Я б хотів підкреслити це. Але чому Ірина Славіна пішла на це? Вона нічого не приховувала. Її вже дорослі діти – син і донька – несли плакати на пікетах, а потім на похоронній ході по Нижньому Новгороду “Наша мати вирішила спалити себе, щоб ви прокинулись”. Щоб прокинувся народ.  І я думаю, що те, що сталося у Петербурзі, має ту ж саму інтенцію. Це демонстрація того, що абсолютно беззаконна російська влада, яка з року в рік попирає дедалі більше правові підстави власної влади, цю абсолютно беззаконну владу терпить народ, приймається ним і навіть немалою частиною схвалюється. Ця влада – не тільки Путін, не лише Кремль. Ця влада – це і силові структури: і ФСБ, і поліція, біля регіонального управління якого, власне, сталося це самоспалення. Це всі ті структури, які сприяють незаконній, зневажливій до виборів і самоуправління владі продовжувати владарювати над Росією, розпоряджатися усіма нашими життями, життями мільйонів людей. Коли треба, вони намагаються ці життя знищити, як це було з Литвиненком, як це було нещодавно, але, дякувати Богу, невдало зі Скрипалями і з Навальним. А інколи вони змушують людей мовчати. Грабують багатство нашої країни. 

Люди  повинні прокинутись. І, оскільки, вони не прокидаються від іншого, важливий був цей факел. Коли радянські танки увійшли у Чехословаччину у серпні 1968 року, як чехи могли опиратися? Звісно, ніяк не могли. Тим більш, що увійшли не лише радянські, увійшли і НДРівські, і угорські. Як вони могли опиратися? Вони могли лише посильно протестувати. Але знайшлись люди, перший із них, ви знаєте, Ян Палах, а потім й інші, усього було 27 спроб самоспалення, пов’язаних із окупацією Чехословаччини у 1968 році, які пішли тим самим шляхом і вирішили спалити себе. Ось я думаю, Палах – молода людина. Йому було 20 років, студент філософського факультету. Якщо б він не спалив себе, рухнула б комуністична влада, а йому було б 40 років, він був би у розквіті сил. І цей освічений чоловік міг би бути одним із провідних політиків у Чехії. 

Але ж з іншого боку ми розуміємо, що, можливо, якби Ян Палах не спалив себе, то, можливо, радянський режим протривав значно довше, і, можливо, у Чехословаччині усе не отримало такого радикального несприйняття цієї окупації. Можливо, зараз чекістській режим внутрішньої окупації Росії таким же чином прописує собі вирок. 

Я більше скажу: взагалі сам по собі акт політичного самогубства, публічного самогубства з політичних мотивів – це сильна зброя проти неправової системи. Це як ядерна зброя, можна сказати, у руках кожної людини. Бо єдине, чим людина може розпорядитися у цій ситуації, - це її власне життя. Що може бути більше? Я у цьому сенсі дивлюсь на Білорусь, там також, до речі, була спроба самоспалення, але головне, що білоруси змогли знайти в собі сили протистояти тиждень за тижнем, ось уже два місяці виступаючи проти режиму Лукашенка. 

Але ще ми бачимо так званий киргизький досвід.  

Зараз співставляють ці два шляхи. І дехто у Білорусі лає цей рух, що “ось, треба було як у Киргизії”. Але Киргизія – це геть інший випадок. По-перше, у Киргизії, як ви пам’ятаєте, далеко вже не перша революція. Була Революція тюльпанів. І взагалі події повторюються. По-друге, нехай не ображаються на мене киргизи,  киргизька політика, на жаль, - це регіонально кланова політика. У Киргизії є два основних великих клани. Це південний, ошський і північний – бішкекський. І ще кожен з них ділиться на декілька частин. І вони борються один з одним за владу в країні. Як у будь-кого із таких от східних кланів, у нього є свої, грубо кажучи, бойові загони. Ось ці бойові загони захоплюють владу, борються один з одним. І тому, якщо ви звернули увагу, услід за захопленням влади, почалися акти насильства – захоплення промислових об’єктів, рудників, зокрема, і золотих рудників. Це все свідчить про те, що йдеться не про чисто народний, демократичний порив. А у Білорусі, як ви розумієте, жодних таких регіональних кланів нема, слава Богу. Тим більш зі своїми озброєними загонами. І там зараз на наших очах відбувається народження нації і народження громадянського суспільства. І це викликано злочинами Лукашенка,  фальсифікаціями виборів і жорстокістю. І цей процес не буде швидким.

І ось тут зараз ключове питання – а як це впливатиме на Росію? Оскільки пострадянський простір показує: вони не хочуть бути з Кремлем. А Кремль вже не має сил змусити їх полюбити себе, або купити. 

Я повинен вам сказати, що не лише вони, але і ми не хочемо бути з Кремлем як у політичній структурі. Ми усі хочемо, щоб Росія стала демократичною країною, більшість із нас мріє про те, щоб Росія стала європейською країною, орієнтованою на Захід. Власне, це всі ті мрії, що і в Україні. Всі вже хочуть жити не по-радянськи. А Путін у своєму інтерв’ю якраз на день народження сьомого жовтня, говорив, що він щиро вірив у радянські цінності, комуністичні цінності. Він був переконаним комуністом, і багато з того він зберіг досі, ось цю віру. Ми знаємо, що словам Путіна не завжди можна вірити, але мені здається, що це доволі щирі слова. Розумієте, він все дедалі більше поводиться як послідовник Сталіна чи  його улюбленого Андропова. А люди не хочуть так жити. Старші люди так, дуже багато старших людей навіть в Україні, особливо у східній, сумують за радянським часом. Я це знаю. Але в принципі люди не хочуть так жити. Особливо молодь.

Проводжу паралелі з так званим киргизьким сценарієм, бо ви дуже правильно згадали про боротьбу кланів. І ми розуміємо, що у Росії також триває величезна напружена боротьба кланів за ресурси, за доступ до путінських вух і доступ до золотої ручки, якою він підписує президентські укази. Насправді ось ця боротьба вже структурувалась навколо трону. Нехай він ще тримається за нього, але насправді процеси, на мою думку, йдуть невблаганні.

Киргизькі клани – це типові східні, вчені називають їх “клієнтели”, коли є група на верху, яка бореться за владу, - президент, прем’єр-міністр, - і є маса простих людей, простих селян, які зовсім не думають про жодну політику, майже не отримують від цього ніяких грошей, через масу опосередкованих ланок, через районну, сільську владу, вони зв’язані з ними і бачать ось у цьому лідері свого вождя. Ця ситуація характерна для багатьох країн Сходу, особливо у такій тюркській моделі. Також і в Казахстані. Там досі ця свідомість жузів – середнього, великого і малого жуза, - він доволі багато означає. А в Росії нічого цього вже немає. Через жахливу політику комуністів в нас все перемішано. У нас жодних територіальних, вертикальних клієнтел немає. У нас є групи ФСБ, групи …

ГРУ, групи СЗР і так далі. 

Окремі навіть управління, як говорять - я сам не знаю – які борються один з одним за гроші і ресурси, за вуха і золоту ручку Путіна. Але не народ. Народ себе почуває абсолютно відстороненим. Ті, хто готовий з ними співпрацювати, вони їм щось підкинуть, а більшість – це просто завада для них. Їм треба золото, їм треба ресурси. І в цьому сенсі російське суспільство, так само як, до речі, і білоруське почувається забутим тираном. І саме тому – самоспалення. Адже як інакше звернути на себе увагу, якщо не живим факелом? Підняти людей на те, щоб вони боролись за свої права. У цьому сенсі перехід Киргизії до демократії, як це не дивно, складніший, ніж перехід Росії, тому що Киргизії треба позбутися від цих вертикальних пірамід, а це нелегко. А ось у Росії треба просто прибрати цю верхівку.

А яка буде роль Навального у цих процесах? Останнє інтерв’ю Навального засвідчило: він не побоїться другої дози “Новичка” і, наскільки я розумію, він готовий принести себе в жертву, якщо буде віддано другий наказ про його вбивство. 

Я думаю, що Навальний - дуже мужня людина. Те, що він залишився живий, - це диво. І оскільки він людина віруюча, християнин, я це знаю, я сам з ним про це бесідував, то він, звісно, це теж сприймає як диво. І він кидає виклик системі не лише як Олексій Навальний, він кидає виклик системі, розуміючи, що за ним є величезна духовна і моральна сила. І сила народу, який все більше йому симпатизує. І я думаю, деяка вища сила, яка теж не дала йому загинути у цьому літаку Томськ-Москва. Для Росії насамперед – це велике самоспалення, яке владі не вдалося. Влада не змогла спалити Навального. А він сам готовий піти на війну. Фактично вийти на поєдинок Давида з Голіафом. А з іншої сторони, що не розуміють в Росії, не знаю, чи розуміють це в Україні, для усього світу замах на Навального – це ще й фактор розробки у Росії хімічної зброї, яка заборонена. Розробка хімічної зброї зараз заборонена. А організація із заборони хімічної зброї констатувала, що це новий вид нервово паралітичної речовини. Отже, в Росії продовжують розробляти нові види хімічної зброї. А це категорично заборонено. Сама Росія підписала усі ці конвенції. Тобто, Росія порушує конвенції, які вона сама підписала щодо смертельної речовини. І це ще раз означає, що Росія – абсолютно ненадійний партнер, брехливий партнер. Цей другий момент у Росії не дуже розуміють. А увесь світ обурений цим навіть більше, ніж отруєнням Олексія Анатолійовича. Так що, з одної сторони, Навальний - це виклик системі. З іншої сторони, це рішення у сфері ОЗХЗ  - це ізоляція цього кремлівського блоку, ізоляція від світу. Вони вже не вважають Путіна частиною світової політичної спільноти. Як, скажімо, вважають Ердогана. Той теж не всім подобається, але він все таки – частина міжнародної спільноти. А Путін припиняє нею бути. Ось в очах міжнародної спільноти отруєння Навального – це зайвий, новий аргумент щодо просто відверто бандитської природи путінського режиму. 
 

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.95
    Купівля 38.95
    Продаж 39.47
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Президент України Володимир Зеленський
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
12:04
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
Більше новин