Закарпатський сепаратизм. Чи влаштує Угорщина новий Донбас?

Ковтнули заяву Головнокомандувача Збройних сил Хомчака, що росіян начебто на Донбасі не так багато? Перетравили постійне заганяння армії до казарм Тараном та Кравчуком? Витерли кров з очей після того, як актора російських серіалів Олексія Арестовича призначили стратегічним радником з національної безпеки та оборони у Єрмака?

Сідайте зручніше, поговоримо, чи не станеться таке, як уже було з Карпатською Україною в 1939 році, коли угорці залили кров’ю українських захисників новостворену незалежність.

Дитяча гра Зеленського заглянути чи то у очі, чи то у інше місце кожного — в пошуках миру призводить лише до одного. До послаблення позицій України, як на Донбасі, так і в таких проблемних точках, як угорські села з угорськими прапорами на території Закарпаття.

І ось тут СБУ імені Івана Баканова, яке зазвичай нічого не колише — влаштувало перевірку нездоровим угорським рухам на Закарпатті. Провели вони її вони після того, як у Facebook з’явився шмат відео, де депутати Сюртівськоі ОТГ співають гімн Угорщини.

 

Я би попередньо пошукала повне відео присяги і з’ясувала, чий це акаунт, бо у добрі наміри медведчуківського пуп‘янця серед “Слуг народу” Олександра Качури я не вірю. Чи не найбалакучіший спікер партії монобільшості досі є керівником відокремленого підрозділу ВГО “Всеукраїнський громадський рух “Український вибір” в Солом'янському районі Києва. А зараз першим дав реакцію на цю інтернет-історію. І першим звернувся до СБУ з проханням перевірити сюртівських співаків.

Аж тут — як по класиці завоняло гуано із Угорщини. А саме міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто уже кричить, що “Україна здійснює заходи щодо дестабілізації відносин з Угорщиною, Угорщина має намір поскаржитися в НАТО на дії України щодо закарпатських угорців”.

Тобто — угорці вставлятимуть нам палиці в колеса, коли навіть такі цілеспрямовані руйнівники армії як міністр оборони Андрій Таран кажуть про намір отримання ПДЧ у 2021 році. Коли нам би ой як треба активізувати знову розмови про статус основного союзника поза межами НАТО — законопроект про це уже є в Конгресі. Його останні чотири роки дуже добре підтримують республіканці — і цілком можливо, що Джо Байден після повернеться до цієї теми після інавгурації. 

Поки у Зеленського радують підвищеннями акторів серіалу “Мухтар” прямо в стратегічні радники з безпеки — Сійярто тисне далі. Ось яке повідомлення від угорського МЗС пішло 2 грудня: “Після засідання НАТО я розмовляв телефоном зі своїм другом Гентом Какаєм, міністром закордонних справ Албанії, який також нині очолює ОБСЄ. Я попросив його, щоб Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні поїхала на Закарпаття та розслідувала образи на адресу угорської громади”.

Я навіть не виключаю, що медведчуки і угорські сепаратисти разом підживлюють нездорові рухи на Закарпатті зараз. Бо ж ОПЗЖ треба упевнити, що НАТО і Захід наші вороги. І ще гірше росіян. Тому Угорщина з великими імперськими амбіціями і бзиком сепаратизму — ідеально підходить для цієї ролі. А враховуючи — що на Закарпатті був і є великий інтерес російської православної церкви, Нестора Шуфрича, Віктора Медведчука та клану Балог — ситуація ще більш цікава.

Медведчуку та ОПЗЖ дуже важливо показати Заходу, що нас жодним чином і ніяк не можна наближати до євроатлантичних союзів. Ось для чого зараз вирішили попушити тему начебто утисків угорських меншин. Навіть, якщо ті угорські діячі, на кшталт Василя Брензовича зберігають у схронах сепаратистські матеріали.

 

Але хто ж покриває отаких діячів? 

Чи не першим, хто затаврував СБУ за обшуки у Брензовича став Віктор Балога, той самий неофіційний господар Закарпаття і низки контрабандних потоків, які якраз і мають місце на територіях компактного проживання угорців.

 

Подейкують, що Віктор Балога і раніше маніпулював угорським питанням, коли хотів лишити за собою цигаркові потоки. І погрожував проблемами із ЄС і угорським сепаратизмом, коли будь-яка влада піднімала питання штучних двіжів в Берегівському районі. Уперше Балога почав качати таку тему за Ющенка, коло угорці ще і почали щедро давати свої паспорти з на території Закарпаття. Ну хто ж відмовиться від паспорту країни-члена ЄС? Далі Віктор Іванович знайшов так би мовити конструктивну модель стосунків із Віктором Януковичем. А далі — ще і пролобіював у 2014, аби його товариш і очільник Партії угорців України Василь Брензович став... народним депутатом України.

Таким чином, багаторічна любов українських політиків до контрабанди і корупції — сьогодні погрожує державною зрадою. А ще може завадити Україні попри усі труднощі війни і інтелектуального локдауну “зеленої влади” наближатися до НАТО. Нагадаю, що Угорщина до цього часу і так блокує участь України на рівні міністрів оборони та закордонних справ на рівні формату Північно-Атлантичного альянсу через мовну статтю українського закону про освіту, який був ухвалений 28 вересня 2017 року. Через слабкість української влади угорський уряд отримує додатковий важіль стримання України на дуже важливому шляху до НАТО і ЄС.

Тут іще один момент, чому лоха, тобто Україну, копають усі? 

Зараз Таран і Ко оголошують внутрішню війну армії. Робиться усе, аби адекватні чоловіки не хотіли підписувати контракти далі, опечатують боєприпаси під час перевірок штабних щурів… Мої знайомі офіцери з різних бригад кажуть, що робиться усе, аби відбити у людей бажання їхати на ротацію в зону ООС.

А що роблять угорці? Прочитала днями у військового волонтера, ветерана морської піхоти і виконавчого директора фонду “Повернись живим” Тараса Чмута: “Угорщина продовжує переозброюватися - цього разу ЗРК середнього радіусу NASAMS 3.

19 листопада відбулося підписання угоди на придбання нових комплексів які розроблені спільним консорціумом США (Raytheon Technologies) та Норвегією (Kongsberg). Ціна питання всього 1 млрд $ (~28 млрд грн)”.

Там насправді куплено для угорської армії багато всього ще. Саме інвестиції в свою армію дозволяють Петеру Сіярто лякати Україну і всерйоз загрожувати сепаратизмом ще і на Заході. 

Не дай Боже, маючи війну на Сході — отримати її ще і на Закарпатті. Ворогам всередині — як ОПЗЖ, і амбітнім, озброєним угорцям може бути вигідно збити Україну зі шляху НАТО. І особливо зараз, коли локдаун і корона списують усе.