Топлес-пригода напідпитку, роман від доктора Хауса і слуга Люцифера – 5 книг, які розважать восени

Книжки у цій добірці – важливі для розуміння нинішньої реальності, а більшість з них здатні не лише розважити, а й всерйоз вплинути на свідомість. Адже їх автори у черговий раз ставлять питання про суть буття, при цьому кожен читач вільний знайти власні відповіді

Ірвін Шоу. Вечір у Візантії. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2020

 

Герой цього роману, перекладеного Павлом Мигалем – відома особа, він - легенда кіно. Його знають мільйони. Блиск софітів і аплодисменти - звичний супровід його життя. Крейґ не відразу помітив, коли й чому все це зникло. Швидкоплинні інтриги, дріб’язкові вчинки та компроміси, випадкові й невипадкові ігри із совіс­тю - за цим усім талант і успіх чомусь відійшли на задній план. Настав час розбиратися з добром і злом, долати кризу середнього віку, пізнавати біль та прозріння - щоб або примиритися з реальним станом речей, або почати все із чистого аркуша. Таким чином, прочитавши цей роман, читач не тільки дізнається подробиці життя американської богеми, але й вперше відчує і гіркоту, і солодкість атмосфери, що панує на Канському фестивалі. На теплих берегах Адріатики на вас чекає жорсткий світ американського кіно.

Г’ю Лорі. Торговець зброєю. – Х.: Віват, 2020

 

Головний герой цього роману цілком ідентифікується з автором, а також його ролями у кіно. Актор, музикант, та ще й непересічний письмак – та це ж той самий Доктор Хаус власною особою! Утім, щодо стилю це щось середнє: ще не Хаус, але вже не Вустер – харизматичний Г’ю Лорі досягає у цій історії вершин майстерності, а також "правди життя", адже його герой, як і сам він, у цьому романі так само полюбляє чорний гумор, самоіронію і мотоцикли, Він гострий на язик, але водночас сентиментальний і трепетний. У самому романі – брутальні персонажі, спецслужби, терористи, зброя і багато бійок, як і годиться для бойовика. За сюжетом, капітан Шотландської гвардії у відставці, перебивається в Лондоні сякою-такою тимчасовою охоронною роботою. Та одного дня в Амстердамі йому пропонують «справжню» роботу - вбити бізнесмена. Відмовившись від пропозиції, колишній офіцер вирішує попередити бізнесмена про небезпеку. Несподіване знайомство з його чарівною дочкою - це лише початок заплутаної історії, у якій головним героєм зацікавиться британське міністерство оборони й ЦРУ США…

Ніл Шустерман. Шторм. Вигин коси. – К.: КМ-Букс, 2020

 

Це друга частина серії «Arc of a Scythe», в якій минає рік відтоді, як Рован утік. Нині він перетворився на міську легенду - женця Люцифера, який вистежує корумпованих женців і піддає їх суду через вогонь. Шторм, усевидющий штучний інтелект, міг би його зупинити, але він не втручається у справи Цитаделі женців, лише спостерігає, нехай йому й не подобається те, що він бачить. Тим часом Сітра, яка нині зветься жницею Анастасією, починає займатися збиранням, трохи змінюючи старий звичай: вона дає людям, яких планує вбити, місяць на те, щоб обрати собі смерть. Та коли знову з'являється старий ворог і її життя опиняється під загрозою, стає зрозуміло, що не всі готові до змін. Чи втрутиться нарешті Шторм, чи так і спостерігатиме, як ідеальний світ починає руйнуватися?

Барбара Космовська. Буба. – К.: Школа, 2020

 

Життю героїні цієї книжки не позаздриш, адже їй шістнадцять років, її мати - відома письменниця, батька частіше можна побачити на телеекрані, ніж удома, а старша сестра постійно заявляє про своє бажання стати кіноактрисою. "- Бубо! - перелякано глянула на неї мати. - У тебе нині день народження? - Був учора. - Боже! Дитинко! Чому ти нам не нагадала? - Бо вас не було. - Справді. Нас учора не було. Але дідусь був... - Дідусь навіть про власний день народження не пам'ятає. - Боюся, ти маєш рацію». І все ж таки, на щастя, у Буби є ще дідусь Генрик, а в того - свої пристрасті, наприклад, гра в бридж. Ну, і улюблені джинси й мартенси. Захоплива й сповнена теплого гумору книжка про відкриття світу дорослих, пошуки дружби, перше кохання, гіркоту поразок та маленькі й великі перемоги над собою.

Кетрін Ґрей. Несподівана радість тверезості. - К.: Yakaboo Pablishing, 2020

 

У цій книжці авторка розвінчує поширений у суспільстві міф про алкоголь як «дарувальника радощів», як «райські ворота до спілкування», що "бути тверезим — нудьга зелена", а топлес-пригода напідпитку – кумедна і крута. І хоч не кожна людина готова відкрито говорити про свою алкогольну залежність та шлях боротьби з нею, проте авторка знайшла у собі сили відверто, невимушено і чесно описавши свою гірку історію пияцтва і свій шлях до тверезого життя.: Вона розмірковує про суспільний тиск і нав’язування алкогольних традицій, аналізує дослідження провідних нейрологів і психологів про причини нашого тяжіння до алкоголю, заглиблюючись у природу цієї неоднозначної звички та її однозначні впливи на наші мозок і тіло. Спираючись на власний досвід подолання алкогольної залежності, авторка аргументовано й натхненно пояснює, в який спосіб тверезе життя може виявитися якісно ліпшим, значно цікавішим, багатшим, насиченішим, яскравішим, щасливішим. А втім, лише вам вирішувати, чи обрати цю альтернативну реальність без випивки й втішатися життям без похмілля.