Різдво 25 грудня: святкувати чи не святкувати - ось у чому питання!

Тетяна Зінченко
21 грудня, 2020 понедiлок
18:00

Чому на Заході Різдво святкують 25 грудня, а у нас - 7 січня? Плюси, мінуси, підводні рифи такого поділу, чому він виник та що ми маємо на сьогодні

Різдво Христове - найбільше Різдво на землі. Цього не заперечить вірянин жодної конфесії. Це якраз той випадок, коли всі деталі не мають значення порівняно із величчю власне свята: народженням Спасителя. Однак дата відзначення свята стала точкою перетину різних інтересів, історій, легенд і поглядів, тому на сьогоднішній день ми маємо дві дати святкування одного великого Різдва. 

  null

А все починалося з 25 грудня

Дата святкування Різдва у нас час від часу зазнавала змін, причому не завжди з релігійних міркувань.  

Ще 1923 року на Всеправославному соборі в Константинополі ухвалили 25 грудня як Різдво Христове для всіх православних християн, тому й ми приєдналися до цієї дати відзначення.

Колядки і щедрівнки - незнищенні!

У 1929 році совіти перемогли і в царині духовності й, за традицією, внесли і тут свої корективи, скасувавши Різдво взагалі і встановивши навзамін своє свято - Новий рік. Проте скасувати на папері - не означає скасувати віру в людських душах.

Отож довго час й існували ці свята: радянський Новий рік і народне Різдво. Але ні колядок, ні щедрівок, які любив народ і свято беріг та поширював, ніякі заборони в тому процесі не знищили, швидше, - навпаки: поширили наш духовний спів на весь світ, а з ним - і символи нашої віри.

Григоріанський чи Юліанський? Невже справа в календарях?

За Григоріанським календарем, святкування припадає на 25 грудня, за Юліанським - на 7 січня. Більшість християн усього світу величають народження Сина Божого 25 грудня. І це - не лише католики, а й протестанти, яких більшість у США та Європі, православні США, Канади, Греції, Туреччини, Румунії, Болгарії, греко-католики Канади та інших країн. За Юліанським календарем - Росія, Казахстан, Киргизстан, Сербія, Грузія і донедавна - Україна.

Кілька років тому нарешті й ми на законодавчому рівні приєдналися до цієї двомільярдної частини світу зі святкуванням Різдва Христового. Розмови про бажання зробити це розпочалися, правда, набагато раніше, багато українців і раніше свідомо змінили дати свого святкування Різдва на 25 грудня. Серед депутатів і громадськості також висловлювалась пропозиція про відмову від святкування релігійних свят за старим Юліанським календарем і перейти на чинний - Григоріанський.

Отож дата святкування Різдва у всіх однакова, різниця лише у системі літочислення  - західні церкви відзначають Різдво за Григоріанським календарем, а східні - за Юліанським, де 7 січня - це 25 грудня за старим стилем.

null

Тепер  ми ще міцніше укріпилися в тій думці, що правильніше і логічніше святкувати народження Сина Божого з усім світом, коли спочатку  святкується Різдво, а за ним  - і Новий рік.

 60% українців -  проти 25 грудня

Однак  предстоятель Православної церкви митрополит Епіфаній застерігає від кардинальних і рішучих кроків у цьому напрямі, вважаючи, що це  може внести смуту і розкол. У  інтерв'ю Радіо Свобода він заявив, що проти святкування Різдва 25 грудня виступають понад 60% українців.

"Я опираюся на думку наших вірних. І ми знаємо чітко соціологію, яка засвідчує, що більше 60% українців проти святкування 25 грудня. І ми як церква опираємося на своїх вірних, бо ми тільки утверджуємося, як визнана помісна ПЦУ. І якщо ми зараз перейдемо на новий календар, то відповідно відбудеться ще один певний розкол", - сказав Епіфаній.

Проте, митрополити висловив переконання, що з часом Різдво в Україні все ж святкуватимуть у грудні.

"Це питання часу. Воно відбудеться, але коли до цього підійде свідомо український народ, православні віруючі і не тільки православні, інші християни, бо все це взаємопов’язано між собою. Коли ми побачимо, що більшість готова, тоді буде ухвалене загальноцерковне рішення про перехід", - відзначив митрополит.

Читайте також: Епіфаній пояснив, чому перехід до святкування Різдва 25 грудня не на часі

 Але найкраще в ситуації визначення дати святкування - те, що кожен має право на таке визначення. Багаторічна традиція святкування Різдва 7 січня також сильна, тому ці обидва свята - і 25 грудня і 7 січня - залишаються як Різдво Христове. Відтак дата знову не відіграє вирішального значення: головне - усвідомлювати, переживати ці дні як дні народження Спасителя, який прийде на цю землі спокутувати наші гріхи і подарувати цим вічне життя. І скільки б логіки ми не вишукували в цих біблійних твердженнях, яку б науку не застосовували, щоб спростувати ці легенди, за тисячоліття вони так не спростувалися і не відмінилися, а ще більше зміцнилися.

Як святкується Різдво за західним обрядом   

Для віруючих західного обряду, як і православних, найголовнішими у літургійному році є тридіум пасхальний і Воскресіння Господнє.

Напередодні Різдва, за західним обрядом, дотримуються адвенту - періоду очікування свята: більше уваги приділяють духовному життю, доброчинності, хто хоче - дотримується посту.

Готують різдвяний вінок, подарунки, прикрашають ялинку.

Ввечері 24 грудня, коли на небі з’являється перша зірка, збираються на Святу Вечерю також з пісних страв.  На початку вечері глава сім’ї читає уривок з Євангелія, колядують, затим куштують пісний хліб - оплаток. У східному обряді, як відомо, головною стравою є кутя. 

Після вечері родина збирається до храму - на месу Надвечір’я Різдва, яка символізує єдність Отця і Сина. Під час неї священник кладе у різдвяний вертеп фігурку Немовляти Ісуса.

Друга святкова меса відбувається на світанку і символізує час появи на світ маленького Ісусика. Третя служба відбувається вдень і символізує народження Ісуса у серця всіх віруючих.

У православних і греко-католиків на Різдво натомість, є одне нічне богослужіння.

25 грудня подається святкова їжа:  є запечена індичка, качка, свинина та інше.

Відмінності західного і східного Різдва

Усе-таки краще не акцентуватися на назвах: ні західного чи східного, ні католицького чи православного Різдва конкретно не буває. Є єдине Різдво Єдиного Спасителя, і це - найголовніше.

Відмінності хіба що у даті відзначення.  І певні відмінності в акцентуванні: для західної віри народження Христа - найважливіше релігійне свято у календарі, для східної - Його Воскресіння.   

Різдво для західного світу символізує родинне свято,а для православних і греко-католиків воно передусім духовне.

Вінок - серед основних символів Різдва за західним обрядом.

А також у домі має бути солома, яка є одним з головних символів Різдва, вона уособлює ясла Христа. У християн східного обряду, зокрема в Україні, ставлять дідуха.

Спільним для обох обрядів є колядування. За західними традиціями, колядують переважно у родинному колі. А  віруючі східного обряду йдуть колядувати в кожну хату - приносять звістку про народження Господнього Сина. 

Христос народжується щодня!

Ні в Біблії, ні в історичних довідниках не вказано точної дати народження Христа, тому знати, коли точно відзначати цю велику дату, ми не можемо апріорі. Ми можемо знати і розуміти історію зміни дати нашого святкування, можемо розуміти її політичні, економічні, історичні, географічні причини. Але коли Він народився - ні. 

 Христос народжується в наших душах щодня. Разом з вірою в добро, з правдою, із силою, яка дається нам на щодень. У Книзі Книг пишеться:  "По вірі вашій - та й буде Вам!". Віра в те, що Спаситель пройшов такий непростий шлях до нас недаремно, віра у власні сили, віра в народ, у завтрашній день - те, що робить світ духовним і людяним. Тому Різдво - це далеко не день у календарі, це стан душі.

Христос народився! Славімо Його!

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
04:21
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами" та ракетами: на Дніпропетровщині поранено людину, на Львівщині і Київщині спрацювала ППО
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
Більше новин