Передчуття новизни. 2021 рік: що кажуть календарі та як його зустріти якнайкраще

Як зустріти 2021-й, рік Білого Бика: наші та світові традиції, святкові "фішки" і моменти, які добре налаштують на новий рік

Новий рік - свято із розряду чудес. Чому саме воно відзначається з грудня на січень, що воно означає, як його відзначати і чому саме так - є сотні пояснень і гіпотез, але вони існують на рівні припущень. І, попри це,  Новий рік - улюблене народне свято.  

Свято чистого листа

Ми багато говоримо про інші, не менш улюблені свята, але примудряємося при цьому додати перчику в сприйнятті й родзинок у висловлюваннях, посперечатися у певних моментах, відстояти свою точку зору і покритикувати чиюсь. А от з Новим роком такого нема. Це - свято гарного настрою, чисте свято, якщо доречно так говорити про свята. 

Бо в новому році багато що хочеться почати з чистого листа. Саме слово "новий" звучить з нотками надії: ми прощаємося зі старим і стоїмо на порозі нового. Тому це свято багате і традиціями, і звичаями, і різними власними цікавинками та звичаями. Новорічне свято відображає наші прагнення до нового, до оновлення, це - та умовна межа, яку ми перетинаємо в надії на краще.

 

Бадьорості - на цілий рік!

"Як новий рік зустрінеш - так і проведеш!" - ця фраза також мотивує зробити деяку ревізію у собі: забути образи, вибачити, спробувати зрозуміти рідних і близьких, якщо були моменти непорозумінь. Статистика різних негативних явищ на Новий рік дивним чином знижується. Бо в цьому бажанні нового ми бачимо основні перспективи нашого життя: при переході в новий рік ми можемо пережити щось незвичайне, сповнене див і чудес, і таким чином наберемося бадьорості на цілий рік.  

Багато хто покладає великі надії на переддень Нового року, 31 грудня. Є багато щасливих історій, які трапилися саме цього дня, недаремно фільми на новорічну тематику дуже популярні. Життя непередбачуване, неповторне і унікальне, сповнене див і чудес. Воно і є тим найбільшим дивом, яке буває на землі. Але ми віримо в інші дива і перевіряємо їх "наявність" у переддень Нового року. 

 Новий рік - це насамперед веселе свято, яке ми чекаємо цілий рік, щоб зустрітися в гарній компанії, можливо, з людьми, з якими давно бачилися, з родиною, з найближчими.

Цьогоріч через карантин святкування обмежуватимуться невеликими компаніями у родинному колі, але це не завадить створити дружню атмосферу і гарне свято.

А вже способи, методи і плани свята -   хто на що спроможеться. Календарі, гороскопи, ворожіння - це також частина новорічних веселощів, певного роду ігри, бо, як казали бабці: "Колись не було тих календарів, і здорові росли…".

Наші давні традиції новорічного святкування

Це довга і складна історія: наші пращури у різний час святкували новий рік і в березні, і у вересні, і у січні.

Спочатку Новий рік вони відзначали навесні: відроджується і оновлюється природа, а відтак - і людське життя.  

 Гарне свідчення весняного новоріччя - "Щедрик". 

Затим, з прийняттям християнства  та впровадженням юліанського календаря, Новий рік офіційно встановлюється на 1 березня.

Традицію святкування Нового року 1 січня  приніс цар Петро І у 1700 році, запозичивши її в Голландії та інших країнах Західної Європи.Але літочислення продовжувало вестися за юліанським календарем.

Аж у 1918 році на землях України впроваджується григоріанський календар, а Новий рік знову починає збігатися з європейським. Натомість церква не перейшла на новий стиль, через що усі нерухомі церковні свята та Новий рік продовжують святкуватися за юліанським календарем.

Дідух - український атрибут

Любов Сердунич, письмениця і фольклористка, розповідає, що красивим святковим атрибутом в українців здавна був дідух:

Любов Сердунич на святкуванні Різдва, м. Старокостянтинів (Хмельниччина).

"Його не обов'язково робити мистецьким витвором: можна поставити просто сніп (снопик). Саме так донедавна й робили наші предки, - каже Любов Сердунич. -
Пам’ятаю, як бабуня ставила дідуха, а ми, онуки, прибирали його. Для цього ми збирали барвисті блискучі обгортки з шоколадних цукерків і обмотували в них кожне вівсяне зернятко. Вони звисали, наче дзвіночки. Яскраві барвисті блискучі грона - така краса! Впереміж із вівсом була пшениця й житечко, а також калина, горішки й сухі квіточки: волошки, безсмертник... 
Ось такою красою можна потішити себе на новорічні свята. Ще в середині ХХ ст. в українських селах на Різдво ставили не ялинку, а сніп. Робили дідуха із зернових, себто це був останній жнивний сніп. А щодо ялинки, то вона з’явилася від Европи (зі Скандинавії), а в Московії (а отже, й в Україні) її запровадив Петро Перший. Ось так у XX столітті ялинка стала атрибутом зимових свят", - закликає Любов Сердунич до повернення рідних звичаїв та атрибутів Новоріччя: ставити дідухи! 

А що там у культурах світу?

Як бачимо, колись також були ігри, вірування і традиції, і ми їх намагаємося дотримуватися, осучаснювати, примножувати, бо це - наше рідне, неодноразово підкріплене досвідом та історією.

Але ми все більше інтегруємося у світ, знайомимося з культурою світу і дещо гарне вибираємо звідти й для себе. Дотримання канонів східного календаря у нас певною мірою умовне, та все ж цікаве. І нехай ми це також сприйматимемо як елемент гри, а чому б і ні? Свято ж! Втім, все наше життя - гра, та й у кожній грі, як і в кожному жарті, є частка правди.

Рік Білого Бика: що він символізує, як його зустріти, щоб рік видався вдалим

За східним календарем 2021 рік - Рік Білого Металевого Бика. Це добрий знак в китайському гороскопі, а відтак  - загалом добрий знак на новий рік. Зірки кажуть, що спокійний Бик принесе нам спокій і гармонію, несподіваних катаклізмів не передбачається. Потрясіння будуть, бо де ж то Бику без цього, але все триматиметься в допустимих нормах. Як кажуть, гірше не буде, і це вже добре.  

До того ж Бик - білий, отож от-от має початися біла, світла  смуга. 

Він характеризується "сталевими нервами" і залізним характером, консерватизмом, а також силою волі, стриманістю, серйозністю, надійністю, працелюбністю, нетерплячістю та впертістю.

Виходячи з такого шляхетного набору рис символа року за східним календарем, слід очікувати вольових, рішучих та серйозних дій. 

Спроєктуємо риси символа року на власне рік

Наступний рік обіцяє бути спокійним, виваженим і продуктивним. В основному він пройде в роботі, в акцентуванні на кар'єрі, здобуванні нових знань і вмінь. Астрологи наголошують на кар'єрних злетах у новому році, отож треба мотати на вус! Тобто треба дерзати, пробувати нові види діяльності, самоудосконалюватися. 

Бик - тварина вперта і наполеглива, отож повторюймо за ним. Завдяки наполегливості можна і гори  зрушити, що, втім, Бик інколи намагається й робити. Людям краще зрушувати гори кар'єрні: і спокійніше, і вигідніше, і потрібніше.

У другій половині 2021 року астрологи радять зайнятися своїм здоров'ям і обов’язково берегти нерви. Вчимося спокою в Бика!

Люди, які народилися у рік Бика

Астрологи кажуть, що вони скромні, надійні, старанні, терплячі, сильні духом та небагатослівні.  

У рік Бика народилися казкар Ганс Крістіан Андерсен, художник Вінсент Ван Гог, композитор Йоганн Себастьян Бах, актори Чарлі Чаплін, Дастін Гоффман, Едді Мерфі, Пол Ньюман, політики та правителі: Наполеон Бонапарт, Адольф Гітлер, Саддам Хусейн, Марґарет Тетчер. 

Як зустріти рік Бика-2021

Не варто організовувати пишність і помпезність - Бик цього не сприймає. Простота, бережливість, спокій - ось його "вимоги".

На святкування в  одязі, інтер'єрі та святковому оформленні приміщення радять використовувати білий, коричневий, бежевий кольори, а також відтінки з металевим ефектом. бо Бик білий, а його стихія - земля. Тільки ж обережно з червоним: ніяких скатертин чи ще чогось - не дратуйте тварину. 

Новорічні страви та подарунки в Рік Бика

Це різна трава, тобто листкова зелень, овочі, фрукти, страва з птиці та риби. Яловичину краще не готувати - зрозуміло, чому. Натуральні соки, узвари, морси  - те, що треба. Десерти желейні, фруктові, випічка.

 Щодо подарунків - фантазуйте. Кажуть, що Бик не сприймає дрібничок - це з одного боку, а з іншого - що він заощадливий. Тут уже яку легенду вам вдасться придумати до свого подарунка, бо подарунок може бути зовсім простеньким, але з душею, і тоді він нестиме у собі велику вартість, і це Бику сподобається. А як підібрати подарунок з душею? Знати людину, якій готується сюрприз, відчувати, що вона хотіла б, які в неї смаки і мрії тощо. 

Читайте також: Без "наступаючий" і "прийдешній". Як правильно вітати з Новим роком та Різдвом Христовим

 Ну і нарешті найкраще буде зустріти рік Білого Бика вдома, разом з рідними та близькими людьми. Цього разу гучні вечірки, танці та феєрверки краще відкласти, бо Бику це не до вподоби. 

При створенні картини власного світу, при проєктуванні власного року корисно забути про упередження, стереотипи  і сконцентруватися на позитивних моментах, скориставшись у тому числі й китайською прагматичністю. Усього має бути в міру і все має бути пропущене крізь власне серце і власний розум. 


 
Яким би не був рік, що минає, але він наш, сповнений нашими діями, планами, нашим життям. Переступаючи рубіж нового року, подякуймо минулому. І нехай печалі минулого залишаться в минулому, і життя подарує нові цікаві цілі, гарні проєкти, нові можливості.

Нехай з биттям новорічного годинника відчується диво переходу в інший часовий простір: новий, життєствердний, який спонукає йти далі, діяти, творити, любити!  Відчуйте це диво!  З Новим роком вас, ваші родини, друзів! Щасливих свят!