Забудеться як страшний сон. Але це не точно. Як 2020 рік вплинув на українську кіноіндустрію

Лєна Чиченіна
30 грудня, 2020 середа
07:00

Ми стоїмо на порозі глобальних змін. Не менше. Такі фатальні прогнози усе частіше можна почути від професіоналів світової кіноіндустрії

Вперше вони почали з’являтися ще на початку року, коли усе, зокрема і кінотеатри, зачинилися через пандемію. Дати прокату крупних релізів почали переноситися – які на півроку, які на взагалі невизначену дату. І тут почалося.

“Не буде ніяких кінотеатрів. Будуть одні суцільні стрімінгові платформи” - почало звучати то з одного кутка, то з іншого. І це зрозуміло: кіно людям дивитися потрібно, а у зачинених квартирах вибір лиш один – онлайн режим. Тим паче, платформи на кшталт Netflix, AppleTV,  AmazonPrimeта інших були популярними ще до усіляких вірусів, а у 2020 році так і годі говорити. 

Кінобоси думали рік і деякі з них дійшли до революційних ідей. Студія WarnerBros.заявила, що їхні хіти у 2021 році виходитимуть у новий спосіб. Водночас у кінотеатрах та на онлайн-платформі HBOMax. До цього переліку увійшли страшенно очікувані “Матриця 4”, “Дюна”, “Ґодзіллапроти Конга”, “Том і Джеррі” - усього 17 фільмів. 

Керманичі студій пояснили, що бояться не відбити гігантські бюджети стрічок лише у кінотеатрах, які ще невідомо як працюватимуть. І підкреслили, що це тимчасове рішення, від якого відмовляться після коронакризи. Для українських глядачів додаткова інформація – сервісHBOMaxу нас поки не працює. 

Проти цього рішення виступив, наприклад, режисер Крістофер Нолан, який, між іншим, працює з “ворнерами” майже 20 років. Він обурився, що менеджери студії не попередили авторів фільмів про нові умови. І сказав, що ці стрічки знімалися для великого екрану, а робити прем’єри водночас у двох місцях – не інакше як цинічна розкрутка нової платформи. HBOMaxз’явилася, нагадаю, лиш півроку тому.

Побоювання Нолана, його колег та керівників кінотеатрів зовсім не безпідставні. Схоже на те, що людям більш комфортно дивитися кіно вдома. Така думка, безумовно, потребує більше часу на вивчення, але цей скажений рік дещо нам показав. Тому давайте від світового кінопроцесу перейдемо до українського і пригадаємо, що ж трапилося за останні 10 місяців.

10 березня у Києві відбулася довгоочікувана прем’єра фільму “Толока” Михайла Іллєнка. Стрічка виявилася справжнім “довгобудом” - її знімали багато років, прокат переносився, дехто вже навіть і не вірив, що хтось колись її побачить. Але ні – “Толока” готова і поспішає до свого глядача. Так думали у день прем’єри. А вже 12 березня у країні оголосили жорсткий локдаун. 

 

До роботи кінотеатри повернулися наприкінці червня, але виявилося, що люди не дуже то і поспішають туди ходити. Почали з’являтися цілі теорії: глядачі бояться, їм набридло кіно на карантині, але найпопулярніша – у кінотеатрах нічого дивитися. Усі ж очікувані релізи перенеслися на осінь і далі, тому репертуар мусили складати зі старих стрічок. 

Першою значимою прем’єрою став “Тенет” вже згаданого Крістофера Нолана. І його касові збори виявилися дещо меншими, ніж очікувалося - майже 350 мільйонів доларів. Принаймні, попередні роботи режисера збирали більше – “Інтерстеллар” (677 мільйонів) чи “Дюнкерк” (526 мільйонів). 

 

Що ж до українських стрічок – ситуація така собі. Годі порівнювати боксофіси теперішніх вітчизняних релізів із минулорічними чи позаминулорічними. “Толока” вийшла у прокат однією з перших після локдауну – 20 серпня. Глядачів – катма, касові збори – 654 тисячі гривень. Порівняймо показники схожих стрічок у минулі роки – “Ціна правди” (9,6 мільйонів), “Додому” (1,7 мільйона), “Дике поле” (2,25 мільйони). 

Приблизно така ж, а то і гірша історія була з більшістю вітчизняних фільмів у прокаті. “Східняк”, “Спадок Брехні”, “Тарас. Повернення”, “Забуті”, “Фортеця Хаджибей” - пройшли, м’яко кажучи, скромно. Дехто з продюсерів навіть замовчав боксофіс. Приміром, Андрій Єрмак. Так-так, фільм голови офісу президента був у прокаті і називався “Передчуття”. Якщо не чули про такий – не переймайтеся, це нормально, стрічка майже не рекламувалася. 

Та й, зрештою, мало яка українська стрічка 2020 року мала хоч би середнього рівня промо-кампанію. Тому важливо звернути увагу на ті роботи, які усе ж боролися за свого глядача. 

Найперше – “Де ти, Адаме?”. Взагалі, стрічка стала прецедентом роботи продюсерів з аудиторією. У ній мова йде про ігумена Григорія та монастир Дохіар, що на Афоні. Зали тижнями були заповнені, подекуди квитків неможливо було і купити. Причому, класичної реклами майже не було. Подейкують, продюсери добре попрацювали з вірянами – завдяки церквам утворився розголос, людям пропонували ходити на фільм а потім збиратися на обговорення. 

 

Це на кіношному сленгу називається “хорошим сарафаном” - глядачі передають одне одному позитивні відгуки та радять переглянути. Ось така стратегія і точкова робота з вузькою аудиторією може дати непогані результати і дозволяє не витрачати силу-силенну грошей на зовнішню рекламу, трейлеринг та усі інші традиційні способи реклами. Стрічка зібрала у прокаті більше 800 тисяч гривень. Як для документальної роботи на специфічну тему – це доволі непогано. Втім, автори не подали ці цифри офіційно. Тому і не змогли отримати для свого фільму статусу рекордсмена.

Натомість такий статус оголосили творці іншої документальної стрічки – "Юкі". Там мова йде про визначних канадських хокеїстів українського походження. За три тижні вона зібрала у прокаті майже 447 тисяч гривень і нині має звання «найкасовіший український документальний фільм». Загалом, така плутанина у рекордах трапляється не вперше. На думку частини кінопрофесіоналів, її можна припинити, зробивши єдиний електронний квиток. З ним усі продані квитки фіксуватимуться автоматично. А продюсери більше не зможуть приховувати свої боксофіси. 

 

Інший позитивний приклад – “Атлантида” Валентина Васяновича. У прокаті вона зібрала більше мільйона гривень. Врахуймо, знову ж таки, специфіку – це, що називається, глибокий артгаус, мистецьке кіно для дуже вдумливого перегляду та глядачів-гурманів. До того ж – там про війну. А як показав вже остаточно нинішній рік – українці страшенно втомилися від фільмів на цю тему і їхня популярність вкрай низька. Проте в “Атлантиди” був хороший розголос, багато позитивних відгуків, Валентин Васянович все більше набуває статусу видатного режисера. До речі, одразу після старту прокату він відмовився від державного звання, що додало медійності і йому самому, і його фільмові.

 

Ну і ще. У синопсисі до “Атлантиди” мова йшла про перемогу України над Росією. Багато моїх знайомих купили квитки зокрема і через це – дуже хотілося побачити перемогу після суцільної зради, яку нам приніс 2020-ий. 

Зрештою, коронакриза принесла українській кіноіндустрії не лише погане. Ще у локдауні продюсери, нарешті, почали робити те, про що їх так довго просили. А саме – викладати фільми в інтернет. Багато глядачів раділи цьому, адже проґавили їх у прокаті чи взагалі не мають доступу до кінотеатрів.

І тут ми закінчуємо тим, з чого почали – онлайн-переглядами. У багатьох випадках такий формат є навіть рятівним для українців, які живуть у селах чи райцентрах, де кінотеатрів немає в принципі. Зовсім недавно канал “1+1” випустив серіал “Секс, Інста і Зно” - перегляди лише онлайн. 

Нині ж, наприкінці року, кінотеатри готуються до оголошеного січневого локдауну. Він ще більше занурить їх у кризу, яку перед цим наблизив карантин вихідного дня. Розмови про крах галузі посилюються. Як і роздуми про адаптацію до нових умов та перехід до абсолютно несподіваних форматів. 

Можливо, саме зараз десь у своїх будинках сидять панове Стівен Спілберг та Джордж Лукас і за келихом вина трясуть пальцями: а ми ж вам, мовляв, казали. Ще у 2013 році режисери прогнозували крах сучасної кіноіндустрії. Щоправда, вони це пов’язували з роздутими, на їхню думку, бюджетами багатьох фільмів та низькою їхньою якістю. Лукас твердив, що у майбутньому кінотеатри перейдуть на бродвейську модель. Коли стрічка йде у прокаті не менше року. Спілберг згадував, що саме так колись було з його “Інопланетянином”. І додавав, що більша частина фільмів виходитиме одразу на кабельних телеканалах, минувши кінотеатри. Так мало не сталося з його “Лінкольном” у 2012 році.      

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
23:26
Оновлено
Україна США
Україна у новому пакеті допомоги від США на $1 млрд може отримати далекобійні ракети ATACMS, - CNN
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:47
Оновлено
Сенат США
Сенат США схвалив розгляд законопроєкту про допомогу Україні за скороченою процедурою
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
16:18
ЗРК РФ - С-500 "Прометей"
Шойгу пообіцяв, що цьогоріч російська армія отримає перші зразки ЗРК С-500
16:07
Снаряди 155 мм калібру
У межах військової допомоги США Україна насамперед отримає артилерійські снаряди, - СNN
Більше новин