Скасований Євро, смерть Марадони і Луческу в "Динамо": топ-10 футбольних подій 2020 року

Влад Дідусь
29 грудня, 2020 вiвторок
07:00

2020 рік видався для футболу, як і для всього світу, важким, але це не завадило йому бути драматичним і приносити фанатам емоції

Еспресо.TV зібрав добірку найгучніших подій у світі футболу, які будуть цікаві для українського вболівальника.

"Футбольний локдаун"

COVID-19, який став головним "хедлайнером" цього року, не забув залишити свій слід у світі футболу. Сотні футболістів, тренерів і працівників клубів хворіли на коронавірус, але ФІФА, УЄФА та національні асоціації намагались зробити все, щоб зменшити розповсюдження вірусу.

13 березня боси Англійської Прем'єр-ліги і Бундесліги останніми серед європейських топ-ліг оголосили про зупинку національних чемпіонатів. "Футбольний-локдаун" тривав аж до літа, а сезон довелось догравати за новими правилами. Через таке рішення топ-ліги втратили дохід близько 4 млрд євро.

Спершу футболістам заборонили святкувати голи, плюватись на полі, спілкуватись із журналістами у мікст-зоні. Тренерам дозволили проводити п'ять замін замість трьох, але на лавці запасних зобов'язали сидіти через одного.

Найголовніша втрата для футболу - заборона відвідування або обмеження глядачів на трибунах. Досі невідомо, коли можна буде зібрати усю компанію друзів і піти на НСК "Олімпійський", щоб підтримати збірну України на заповненому вщент стадіоні... 

Скасований Євро-2020 

У березні стався безпрецедентний випадок в історії футболу. УЄФА вперше у своїй історії скасував чемпіонат Європи. Чутки про перенесення Євро-2020 розпочались одразу після того, як був зафіксований перший випадок захворювання на коронавірус на континенті.

Після того, як всі національні чемпіонати, окрім Білорусі, пішли на карантин, стало зрозуміло, що Євро ми цього року вже не побачимо. Йшли розмови навіть про те, що турнір взагалі не відбудеться, але УЄФА вирішив, що ЧЄ пройде рівно через рік.

Трофей Євро-2020 буде розігруватись у 2021-му році, у період з 11 червня по 11 липня у 12 містах: Санкт-Петербурзі, Лондоні, Мюнхені, Баку, Римі, Бухаресті, Копенгагені, Амстердамі, Більбао, Глазго, Будапешті та Дубліні.

Україна зіграє у групі С. Команда Андрія Шевченка розпочне турнір 13 червня у Амстердамі, де зіграє проти Нідерландів. Матчі 2-го і 3-го туру пройдуть у Бухаресті. Українці зустрінуться з Північною Македонією (17 червня) і Австрією (21 червня).

Перемога "Баварії" у Лізі чемпіонів

Мюнхенська "Баварія" провела фантастичний 2020-й рік. Команда Ганса-Діттера Фліка виграла Бундеслігу, Кубок Німеччини і Лігу чемпіонів. Таке досягнення називається "требл", а німецький колектив у сезоні 2019/20 - дев'ята команда в історії, яка досягнула подібного успіху.

У фіналі Ліги чемпіонів "Баварія" перемогла французький ПСЖ з рахунком 1:0. Зустріч, як відомо, була перенесена через пандемію коронавірусу. Спершу поєдинок мав відбутись 30 травня на стадіоні "Ататюрк" у Стамбулі. Але пізніше виконком УЄФА переніс матч до Лісабону. Зустріч відбулась 23 серпня на арені "Да Луж".

Ліга чемпіонів після локдауну завершувалась у новому форматі - "фіналу вісьмох". Команди зустрічались у чвертьфіналі і півфіналі не за принципом вдома-на виїзді, а на нейтральному полі.

Перше чемпіонство "Ліверпуля" за 30 років

Англійська Прем'єр-ліга вийшла з карантину наприкінці червня. До паузи було зіграно 29 турів з 38), а "Ліверпуль" випереджав "Манчестер Сіті", в якого була 1 гра в запасі, на 25 очок. Цей розрив дозволяв "містянам" зберігати лише теоретичні шанси на чемпіонство.

Команді Хосепа Гвардіоли було потрібно виграти всі матчі до кінця чемпіонату і сподіватись на те, що підопічні Юргена Клоппа усі зустрічі програють. Але чекати розіграшу золотих медалей залишалось не довго.

25 червня "Манчестер Сіті" програв лондонському "Челсі" з рахунком 1:2. Найщасливішими людьми на планеті у той літній спекотний вечір стали шанувальники "Ліверпуля". "Мерсисайдці" вперше за 30 років стали чемпіонами Англії, ще й за 7 матчів до кінця чемпіонату.

У грудні ФІФА визнала Юргена Клоппа найкращим тренером року. Німецький тренер, який роком раніше виграв Лігу чемпіонів, вже точно записав своє ім'я в список славетних персон в історії "Ліверпуля". Адже саме він зумів повернути "червоних" у когорту топклубів Європи.

Призначення Луческу тренером "Динамо"

Повернення Мірчі Луческу в український футбол чекали. Йшли розмови, що іменитий румунський фахівець знову очолить донецький "Шахтар". Але, коли 23 липня стало відомо, що 75-річний румун стане новим тренером "Динамо", усі були шоковані.

Кількома днями раніше Ігор Суркіс відправив у відставку Олексія Михайличенка, який не впорався з цілями на сезон. Київський клуб до останнього туру змагався зі "Зорею" і "Десною" за друге місце і провалився у Лізі Європи, де сенсаційно не вийшов з групи, в якій грав проти "Мальме", "Лугано" і "Копенгагена".

Чимало фанатів "Динамо" і "Шахтаря" негативно відреагували на те, що Луческу очолив киян. Вболівальники бачили зраду в тому, що легенда "гірників", який провів у донецькому клубі 13 років, став тренером їхнього найбільшого суперника. А ультрас "біло-синіх" одразу пригадали, як румун негативно відгукувався про "Динамо".

Проте вже зараз зрозуміло, що Суркіс не помилився з вибором. Луческу повернув "Динамо" в Лігу чемпіонів, де кияни не грали з березня 2016-го року. На зимову перерву "біло-сині" пішли на першій сходинці УПЛ. А у другому офіційному матчі при Луческу обіграли донецький "Шахтар" (3:1) і здобули Суперкубок України.

 Вихід "Шахтаря" у півфінал Ліги Європи

Вболівальники "Шахтаря" не довго сумували через призначення Луческу в "Динамо". Їхній улюблений клуб боровся за перемогу в Лізі Європи і прославляв український футбол на європейській арені.

Єврокубки, так само як і національні чемпіонати проводились у незвичні для себе терміни. До "футбольного локдауну" "Шахтар" встиг двічі перемогти "Бенфіку" в 1/16 фіналу Ліги Європи, і виграти у "Вольфсбурга" у першому матчі 1/8 фіналу.

Матч-відповідь проти німців довелось чекати ледь не пів року. На початку серпня, коли відновились єврокубки, "Шахтар" розгромив "Вольфсбург" з рахунком 3:0. Наступні стадії турніру проходили вже у форматі однієї зустрічі.

У чвертьфіналі "Шахтар" "не побачив" швейцарський "Базель". "Гірники" здобули перемогу 4:1 і змусили мріяти вболівальників, що в Україну вони повернуться тріуумфаторами ЛЄ. Проте у півфіналі, 17 серпня, на донеччан чекав "Інтер".

Італійський клуб буквально розніс "Шахтар"... Поразка 0:5 стала однією з найболючіших в історії українського футболу. Проте "гірники" обіцяли реабілітуватись і готуються виграти єврокубковий трофей вже в цьому сезоні.

Дебют збірної України в елітному дивізіоні Ліги націй

Восени збірна України дебютувала в елітному дивізіоні Ліги націй. За результатами жеребкування команда Андрія Шевченка потрапила у групу А3. Серед суперників Іспанія, Німеччина та Швейцарія.

Проти іспанців Україні вдалось провести два кардинально різні матчі. У гостьовому поєдинку українці не витримали атак суперника, а ще й на фоні коронавірусу втратили кількох важливих гравців основи (COVID-19 переслідував Україну протягом всього турніру), в результаті поразка 0:4. У Києві матч для наших козаків склався краще. Завдяки голу Віктора Циганкова збірна здобула перемогу 1:0 і потішила всю Україну.

З німцями ми обидва матчі програли. Хоч на фоні чемпіонів світу-2014 і виглядали пристойно, але суперник був вище класом. 1:2 у Києві і 1:3 в Лейпцигу. Матчі, за які точно не соромно! Ворота Німеччини вразили Роман Яремчук і Руслан Малиновський.

Найбільшого розголосу набув матч 6-го туру Ліги націй проти Швейцарії, яку ми перемогли у першому матчі у Львові (2:1). Гостьовий матч же не відбувся. Влада кантону Люцерн заборонила провести гру через випадки коронавірусу у збірній України. УЄФА, своєю чергою, присудив українцям технічну поразку 0:3, яка відкинула нашу збірну на останню сходинку квартету А3. Це означає, що у наступній Лізі націй ми зіграємо у дивізіоні B.

Українська асоціація футболу подала апеляцію стосовно рішення про технічну поразку, проте УЄФА її відхилив. Тепер справа буде розглядатись у CAS (Спортивному арбітражному суді) в Лозанні.

Дві перемоги "Шахтаря" над "Реалом" у Лізі чемпіонів

Цієї осені вболівальники "Реалу" зненавиділи донецький "Шахтар", який двічі переміг мадридський клуб в Лізі чемпіонів і ледь не забрав у "королівського" місце в плей-офф ЛЧ.

21 жовтня "Шахтар" переміг "Реал" у Мадриді з рахунком 3:2. На НСК "Олімпійському", 1 грудня, "гірники" показали ще кращу гру і навіть не пропустили - 2:0. Бразильці "Шахтаря" Тете і Дентінью забили по одному м'ячу в ворота "Реалу", в обидвох матчах відзначився Манор Соломон. У гостьовому поєдинку захисник "Реалу" Рафаель Варан відправив м'яч у сітку власних воріт.

"Шахтар" завершив груповий етап Ліги чемпіонів на третій сходинці і вийшов у 1/16 фіналу Ліги Європи. "Гірники" залишили за бортом плей-офф "Інтер" і відстали від "Реалу", який посів 1 місце, лише на 2 бали.

Смерть Марадони

Футбольний рік закінчився сумною новиною з Аргентини. Легендарний форвард Дієго Армандо Марадона помер у віці 60 років.

В один вечір тисячі людей по всьому світу втратили свого кумира, а аргентинці - ікону нації. Церемонію прощання з Марадоною, яка пройшла у Буенос-Айресі, відвідав понад 1 млн осіб.

Читайте також: "Рука Бога", робота в Білорусі та наркотики: яким було життя великого футболіста Марадони.

Стадіон у італійському Неаполі "Сан-Паоло" вже перейменували на честь Марадони. Саме у місцевому "Наполі" форвард провів найкращий період своєї кар'єри.

France Football вперше вирішив не вручати Золотий м'яч

У 2020 році французьке видання France Football вирішило не вручати "Золотий м'яч". Журналісти пояснили, що таке рішення було прийняте через особливі обставини. Французи переконані, що у 2020 році були відсутні справедливі умови для вручення призу. Це унікальний прецедент в історії "Золотого м'яча". Вперше з моменту заснування премії в 1956 році приз не був вручений.

ФІФА пішла іншим шляхом. 17 грудня Міжнародна федерація футбольних асоціацій провела церемонію The Best-2020 в онлайн-форматі. Голосування за кращих гравців світу розпочалось 25 листопада і було завершено 9 грудня.

Найкращим футболістом року був визнаний нападник "Баварії" Роберт Левандовські. Перемогу в номінації "кращий тренер" здобув Юрген Клопп, який очолює "Ліверпуль".

Польський форвард провів 47 матчів, забив 55 м'ячів і віддав 10 результативних передач у сезоні 2019/20. Разом з "Баварією" виграв Лігу чемпіонів, Бундеслігу і Кубок Німеччини. Левандовські без сумнівів заслужив "Золотий м'яч" і мав всі шанси випередити Ліонеля Мессі і Кріштіану Роналду.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
12:14
Ігор Коломойський
Росіяни пустили з молотка недобудований пансіонат Коломойського в окупованій Алушті
12:11
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чому Трамп "ненавидить" Україну та які плани у Джонсона щодо американської допомоги. Акценти світових ЗМІ 18 квітня
12:09
OPINION
Віктор Шлінчак
Законопроєкт про допомогу США: Джонсон ставить ультиматуми
12:00
Ексклюзив
Дмитро Капранов
У Києві прощаються з істориком, письменником і громадським діячем Дмитром Капрановим
11:55
літній дощ
Можливий мокрий сніг: Наталка Діденко розповіла, де 19 квітня ймовірні опади, а де - заморозки
11:45
Енергосистема, електроенергія, обстріли
Україна застосовує аварійну допомогу з трьох країн: ситуація в енергосистемі станом на 18 квітня
11:36
Бердянськ
В окупованому Бердянську прогримів вибух, - МВА
11:35
На фото: Квентін Тарантіно
Квентін Тарантіно передумав знімати "Кінокритика" та займеться іншим фільмом
11:30
Вибух у Криму
Удар по військовому аеродрому в Джанкої: ГУР розповіло деталі
11:28
Ексклюзив
окупанти
Два основні напрямки та два допоміжні: полковник ЗСУ Селезньов припустив, де ворог атакуватиме влітку
11:16
Оновлено
Вибух
РФ запустила по Україні ракети: в Дніпрі прогриміла серія вибухів
11:14
новини Львова
Видавав себе за монаха, освячував військову техніку росіян, здавав будинки односельців: на Київщині засудили 76-річного чоловіка
11:01
новини
Росіяни зранку вдарили по Селидовому: загинула жінка
10:53
«20 днів у Маріуполі»
Український фільм "20 днів у Маріуполі" показали в Європарламенті
10:46
Німеччина
У Німеччині затримали двох російських шпигунів, які планували зірвати військову підтримку для України
10:16
Ексклюзив
У росіян за Уралом є безліч старої бронетехніки, - генерал-лейтенант Романенко
10:13
Зібрали 5,6 млн грн: Надя Дорофєєва і Міша Лебіга презентували спільну пісню і встановили рекорд переглядів українського Twitch
10:12
Наводив російські цілі на Дніпро: СБУ затримала підозрюваного
10:06
OPINION
Василь Зима
Єрмак з мішками у Time. Сподіваюся, мішки не з грішми...
10:04
G7
Країни G7 не розморозять активи РФ до відшкодування втрат Україні
09:58
Оновлено
Володимир Зеленський
"Це може зупинити тільки ППО": Зеленський під час засідання Євроради заявив про можливі удари РФ по українських АЕС
09:19
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек прибув з візитом до Києва
09:16
Оновлено
Удар по Чернігову 17.04.24
Атака 17 квітня: у Чернігові завершили розбір завалів, загинуло 18 людей
09:14
сили ППО
Нічна атака РФ: українська ППО знищила усі 13 "шахедів"
09:03
Анджей Дуда та Дональд Трамп
Дуда провів приватну зустріч з Трампом у Нью-Йорку
09:02
Оновлено
Майк Джонсон
Джонсон винесе на голосування законопроєкт про допомогу Україні 20 квітня. Байден пообіцяв негайно підписати документ
09:00
Пресреліз
Дмитро Луп'як
Учитель із Вінниці став лавреатом премії "Ранкові зорі" й виграв 10 тис. грн
08:42
війна з Росією, діти
Через агресію РФ загинули 543 дитини, 1296 отримали поранення
08:33
Лисичанськ
Колишній російський військовий розстріляв двох жителів окупованого Лисичанська
08:31
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ вдарив по об'єктах "Хезболли" в Лівані
08:30
Оновлено
електроенергія, шахеди
Росія атакувала Україну "шахедами" та ракетами. На Франківщині впали уламки
08:28
Ексклюзив
Юнармія
Росіяни пропагандою створюють "машини для вбивств" з дитинства, - депутат Маріупольської міськради
08:20
вугілля порт
Австралійська гірничодобувна компанія виходить з ринку РФ
08:02
OPINION
Олег Манчура
Чому вважають, що на граблях танцюють лише українці?
07:54
Оновлено
обстріл, ППО
Міноборони РФ заявило про знищення 46 повітряних цілей у трьох областях
07:46
Олександр Сирський
Сирський провів розмову із командувачем ЗС США в Європі
07:39
Інфографіка
знищений російський танк Т-72
ЗСУ за добу ліквідували 910 окупантів, 13 артсистем та 3 танки
07:35
Анонс
"Астон Вілла", Ліга конференцій
Ліга конференцій: розклад повторних матчів чвертьфіналу
07:25
"Реал", Андрій Лунін
Лунін наголосив на "складній ситуації" в Україні після виграної серії пенальті в 1/4 фіналу Ліги Чемпіонів
07:03
Іран
Лідери ЄС готують нові санкції проти Ірану після атаки на Ізраїль
Більше новин