Водохреще: пірнання в ополонку гріхів не змиває

Про великий сенс одного з 12 найбільших свят - Богоявлення і про міфи, якими воно обросло заради веселощів. Поради фахівців, як пірнути з якнайменшим ризиком для здоров’я, якщо таки вирішили пірнати

Ніхто й не сперечається: кожне велике свято - це особлива подія, яка в кожній родині має свої звичаї, традиції, легенди. І, звісно, на кожне велике свято хочеться, крім душевного сприйняття, занурення в себе, відчуття небесного меседжу цього свята, ще й розваг.

Пірнання в ополонку - одна з таких розваг. Якщо хтось і налаштувався на звичне занурення в ополонку - у нас будуть поради від фахівців, як це зробити з якнайменшою шкодою для здоров’я. Однак Православна церква не радить робити це заради змивання гріхів - не так вони змиваються, тлумачать святі отці.

Та й цьогорічна ситуація з карантином, з підвищеним ризиком небезпечної хвороби не сприяє цьому екстріму. До того ж погода "вирівнялася" до традиційної йорданської: морози дали знати про себе!

Сакральність святої води  

Фото: voskresinnia.org.ua 

Ми, українці, здавна трепетно ставимося до цієї прозорої святкової цілющої субстанції: надаємо їй магічних властивостей, вважаємо оберегом, захистом. Якщо віриш, то багато що і здійснюється, і це дуже добре. Однак навіть у вірі не слід бути сліпим і впадати у крайнощі. Випити святої води - не означає пити її кухлями, вмитися - не означає лити літрами, пірнути - не обов’язково в лютий мороз. Святість, особливість людини - в іншому, пояснюють священнослужителі: у чистоті її думок і помислів, у щирості серця, у доброті і готовності прийти на допомогу тим, хто її потребує.   

Хрещення Господнє, або Водохреще збігається з Богоявленням (19 січня), але ці свята слід розрізняти, хоча дві події двох свят відбувалися в один день на честь народження, хрещення і  явлення Сина Господнього.

Слова Івана: "Він стоїть серед вас" заставили серця прискорено битися. І в цей час серед юрби на березі з'явився Чоловік з Назарету. Ісус опинився між грішниками. Він разом з всіма готувався прийняти хрещення від Івана. Ніхто не знав Його, навіть сам Іван, але мав якесь передчуття. Голос Святого Духа дав йому пізнати хто був Месія. Коли Іван підійшов до води, всіх вразили дивні слова, звернені до Галилеянина: "Я повинен хреститися від Тебе і чи Тобі йти до мене?".

Відповідь Ісуса: "Допусти це тепер, бо так годиться нам виповнити усю правду" нічого не пояснила оточенню, але для Івана мали певний зміст і переконали його охрестити й тоді його передчуття перемінилось у певність. Він погодився здійснити обряд. У ту мить, коли Ісус стояв у річці і молився, сталося щось таємниче, знак розпізнавання.

Ісус сходить, як і інші у воду, але не виявляє жодного гріха, а коли виходить з висоти Дух у вигляді голуба зійшов на Нього і почувся голос: "Ти Син Мій Улюблений, що Я вподобав Його!".  

І свідчив Іван, промовляючи: "Бачив я Духа, що сходив, як голуб, із неба, та зоставався на Ньому. І не знав я Його, але Той, Хто хрестити водою послав мене, мені оповів: Над Ким Духа побачиш, що сходить і зостається на Ньому, це Той, Хто хреститиме Духом Святим. І я бачив, і свідчив, що Він Божий Син!

Ополонка не призводить до духовного очищення

"Протягом останніх років 19 січня під час або після Великого водосвяття все частіше спостерігаємо таку картину: у водоймах влаштовуються масові пірнання й купання з метою "змити гріхи" в освяченій воді. Улюблені брати і сестри, обмивання в ополонці на Водохреща ніяким чином не призводить до духовного очищення і не "звільняє" від гріхів! 

У країнах грецької церковної традиції поширений звичай освячувати води через кидання в них дерев’яного хреста, який чоловіки виловлюють з водойми. Але цей звичай все ж не є власне купанням чи зануренням, та й кліматичні умови у південних країнах суттєво відрізняються від України», - пояснюється на сайті Православної Церкви України. - Дуже важливо розуміти суть християнського свята і не плутати його з модою, традиціями, народними віруваннями, тим більше - із забобонами чи марновірством".

19 січня - Хрещення, Богоявлення

Це -  одне із дванадесятих свят - Хрещення Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа у річці Йордан.

"У Священному Писанні сказано, що під час Хрещення на Ісуса Христа з неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух і пролунав Голос Бога-Отця. Тому це свято ще називається Богоявленням, адже цього дня Господь явив людям Себе в усій повноті як Трійця: Бог-Отець - голосом Своїм, Бог-Син - хрещенням в Йордані і Святий Дух - сходженням у вигляді голуба.

На свято Богоявлення здійснюється особливий Чин освячення води, яка зветься великою агіасмою, що в перекладі з грецької означає - святиня. Відповідно, і ставлення до такої води, як і до будь-якої іншої святині, має бути шанобливим.

Українці здавна по-особливому ставилися до свяченої води: побожно зберігали її біля ікон, берегли кожну краплинку, використовували її в особливих випадках. Українські етнографи не фіксували у минулих століттях масових хрещенських купань, тим паче у тому вигляді, як це відбувається нині - часом зовсім без одягу, або з попереднім алкогольним "підігрівом" та гучними гуляннями опісля…» - пояснюють у Православній Церкві України.

Надвечір’я Водохреща - другий Святий Вечір

Чи Голодна кутя - вечір 18 січня. Знову за столом зі святковими, але пісними, стравами збирається вся родина і чекає на першу вечірню зорю. Вареники, маківники, квашенина, а головне - кутя та узвар і буханець рум’яного домашнього хліба створять атмосферу радості хрещення Господнього Сина, яке відбудеться наступного дня.

І - третя - остання у цьому зимовому святковому циклі кутя, що створює особливе відчуття причетності до великого таїнства Хрещення, а також - до рідної родини, яка береже власні добрі традиції.

Фірмовими рецептами дуже смачної куті ділиться у відео наша топ-майстриня Лілія Цвіт. 

 Як пірнути і не захворіти

На сайті Міністерства охорони здоров'я даються дієві рекомендації щодо цієї дуже важливої для здоров'я справи: зимового занурення у крижану воду. "Одноразове купання в ополонці навряд чи оздоровить вас, навпаки - купання в крижаній воді без підготовки може стати причиною проблем зі здоров’ям. Водночас, холодна вода загалом має добрий вплив на організм, за умови, що загартовуватись ви будете правильно і поступово" - відзначають у МОЗ.

 Ці правила МОЗ настійливо рекомендує на своєму ресурсі.

"1. Обов’язкова умова перед зануренням у воду - енергійна розминка. Не варто застрибувати у воду одразу: спочатку намочіть обличчя, груди, живіт та спину і лише після цього занурюйтесь по шию. Не варто пірнати з головою, адже це може призвести до різкого охолодження організму.

2. Безпечне перебування у крижаній воді - 3-5 секунд. Для людей, які роками практикують загартування водою, не рекомендується перебувати в ополонці довше 1,5 - 2 хвилин.

3. Після купання одразу зніміть мокрий одяг, швидко розітріться рушником і одягніться у теплі речі. Одяг має бути просторим, з мінімальною кількістю ґудзиків та застібок, а взуття - зручним і бажано без шнурівок. Якщо у вас оніміли пальці рук, потримайте їх на шиї або животі декілька секунд, зігрійте подихом і продовжуйте одягатися.

4. Не “зігрівайтеся” перед чи після купання в ополонці алкоголем. Попри ефемерне відчуття тепла, яке дає алкоголь, ви втрачатимете тепло значно швидше, а це - великий ризик для здоров’я.

5. Так само не куріть до чи після купання, якщо маєте таку звичку",- говориться на сайті Міністерства охорони здоров'я.

В жодному разі не пірнайте в ополонку, якщо у вас:

Що взяти з собою для купання:

Цього року все-таки фахівці не радять пірнати в ополонку. Однак якщо вирішили пірнати в ополонку - порадьтесь зі своїм сімейним лікарем чи терапевтом, як це зробити без шкоди для здоров’я.

"У велике свято Богоявлення ми дякуємо Богу, славимо Його, розуміючи, що найбільша для нас святиня - це Господь, Який спонукає кожну людину до внутрішніх змін в бік добра. Занурення в ополонку ніколи не замінить Таїнства Сповіді та Причастя. Вода не змиває гріхи, бо гріх - це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. І щоб зцілитися від неї, потрібно її спочатку виявити, від щирого серця покаятися та змінитися за допомогою Божою.

 І нарешті: Церква не забороняє пірнати у зимову воду, це право і вибір для кожного. Головне - не перетворювати таке купання на якийсь магічний ритуал, привід до пияцтва, гордості чи осудження ближнього - наприклад, того, хто таки вирішив зануритись в ополонку, аби випробувати своє тіло", - підсумовують у Православній Церкві України.

Цими днями на вітання "Христос Хрещається!"  відповідають: "У ріці Йордані!". Нехай віра у таку велику подію додає сили і здоров'я і надихає! Скоро весна, і навіть у приказці до цього дня говориться: "Морозе, тріщи - не тріщи, а вже минули Водохрещі!".