Мільярди "Нафтогазу" шахраям: який зв'язок з бізнесменом Ігорем Вороновим

Тетяна Шустрова
18 січня, 2021 понедiлок
10:50

Під носом у голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва і навіть за його участі державу обікрали на 305 мільйонів кубометрів газу. Чому держава погодилась віддати паливо на 2 мільярди гривень тим, кого раніше називала шахраями? Чому мовчать правоохоронні органи? І чи сплатила фіктивна фірма податки з реалізованого палива?

Журналісти “ШУСТРОВА LIVE” продовжують розслідувати одну з найбільших корупційних афер 2020 року.

13 листопада 2020 р. суддя Господарського суду міста Києва Сергій Балац затвердив "мирову угоду" між дочірньою компанією "Нафтогазу" ПАТ “Укртрансгаз” та приватними фірмами: ЗАТ "Укренергозбут" та двома ТОВ - "Фінансовою компанією Фін-Інвест" і "Профі Газ". За цією угодою "Укртрансгаз" передав фіктивній фірмі "Профі Газ" 305 мільйонів кубометрів державного газу, ринкова вартість якого станом на 13 листопада 2020 року становила 1,89 мільярдів гривень із розрахунку 6206 гривень за кубічний метр.

null

Сліди ведуть до Воронова

Найімовірніше, відбулася злочинна змова, - припускає економіст Борис Кушнірук. "З великою ймовірністю можу сказати, що учасники цієї угоди, вони мають певні домовленості, і не виключено що вони корупційні", - каже він.

Автори сайтів "Економічна правда" та "Олігарх", які слідкують за розвитком подій довкола цієї оборудки, припускають, що "мирова угода" на користь приватних компаній, могла відбутися за участі посередника, а, можливо, й одного з вигодонабувачів - київського бізнесмена Ігоря Воронова.

null

На його причетність і справді вказують декотрі факти. "Профі Газ" кілька разів змінював власників. І, врешті, на момент виконання угоди і отримання газу офіційним бенефіціаром фірми “Профі Газ” став Олександр Ємельянов. Він також виявився власником ТОВ "Будсвітгрупа".

Ця фірма має київський номер телефону 206-84-16. Ним раніше користувався саме Ігор Олексійович Воронов у статусі фізичної особи-підприємця.

Ми з’ясували, що цим телефоном наразі користується ФОП Воронова Тетяна Олегівна - дружина бізнесмена Ігоря Воронова, більш відома як телеведуча Тетяна Рамус.

null

Цікаво, що цей самий номер телефону залишила в реєстрі ще й ТОВ “Газенергія”, що входить до групи “Смарт-Холдинг” Вадима Новинського. Цікаво, що з 2006 по 2011 директором цієї фірми був Воронов Євгеній Олексійович, брат Ігоря Воронова. 

Ігор Воронов добре знається в газових питаннях, пише “Економічна правда”. Раніше він був співвласником компанії "Укргазвидобуток". У 2012 році частку Воронова викупив уже згаданий "Смарт-холдинг" Вадима Новинського. Крім того, на початку 2019 року ЗМІ повідомляли, що фірми, до яких Воронов мав стосунок, на позаконкурсній основі отримали ліцензії на розробку газових родовищ.

Як пише “Чесно", брати Ігор і Євгеній Воронови також були причетні до захоплення землі по вулиці Стрітенська, 10/1 - в буферній зоні Софії Київської, яка є охоронною зоною об’єкта культурної спадщини. Фірма “Євроофісбуд”, яка заволоділа цією ділянкою, була записана на брата Воронова - Євгена.

За легалізацією захоплення землі, схоже, стоїть той самий суддя Господарського суду Києва Сергій Балац, котрий і схвалив мирову угоду щодо вкраденого в держави газу. У висновку Громадської ради доброчесності, котра в 2017-у році досліджувала відповідність Балаца критеріям професійної етики, вказано, що саме Балац спільно з іншими суддями дозволив  це землевідведення поблизу Софійського собору у Києві для подальшої забудови.

Ми намагалися зв’язатися з самим Ігорем Вороновим аби розпитати про причетність до газової оборудки. Однак, як тільки він почув, що телефонують журналісти, то кинув слухавку зі словами: "Подзвоніть моєму прес-секретарю".

26 грудня 2020 ми надіслати офіційні запити до чотирьох компаній Воронова, але відповіді досі не отримали.

"Нафтогаз" раптом хоче віддати старий борг

"Завдяки рішенням суду і рішенням правління "Нафтогазу" раптом це питання вирішується, і 2 мільярди державних коштів виходять з держави у надзвичайно складний бюджетний час, коли в країні немає зайвих грошей і є бюджетна криза", - зауважує політолог Олександр Палій.

Щоб вивести з держвласності газ "оживили" історію 20-річної давнини. Тоді приватна компанія "Укренергозбут" передала "Укртрансгазу", що управляє трубопровідною системою, 418 мільйонів кубометрів газа для транспортування до своїх споживачів. Державна компанія зобов'язань не виконала - 305 мільйонів куб метрів газу зникли. Майже 20 років "Укртрансгаз" відмовлявся повертати борг. 

Адвокат Анатолій Рекун знає про цю справу все. Він представляє в суді інтереси акціонерів «Укренергозбуту». "За документами газ був, а "Нафтогаз" каже, що цього газу не було. Але є документи які підтверджують що він був. Всі ці обставини ретельно дослідженні судами, суди винесли відповідне рішення", - пояснює він.

null

Поки суди шукали газ, активи "Укренергозбуту", які оцінювалися орієнтовно у 3 мільярди гривень, захопили рейдери. І право вимоги палива від компанії передали ТОВ "Фінансова компанія "Фін-Інвест". Як це сталося йдеться в розслідуванні Мільярди "Нафтогазу" передали шахраям: рейдерство та зв'язки з терористичною "ДНР" .

Напряму віддати газ “Фін-Інвесту” виявилося неможливим - у травні 2020 угоду про відступлення прав вимоги цій фірмі скасував Північний апеляційний господарський суд. Підставою стала відсутність у компанії ліцензії з постачання природного газу.

Тому у схему приводять іншу фірму - “Профі Газ”, яка отримала таку ліцензію у квітні 2020-го року - саме під здійснення оборудки.

null

 

Компанія “Профі Газ”, як нам вдалося з’ясувати, є цілковито фіктивною. Цей вигодонабувач ніколи раніше не фігурував у взаєминах сторін. Статутний капітал фірми становить 2600 грн. А її номінальним бенефіціарним власником впродовж тривалого часу був Олександр Терлецький з села Миронівка Вінницької області, котрий, згідно з даними youcontrol, також є власником у 134 інших компаніях, учасником в 263 і у 117-ти керівником. Центр протидії корупції наводив Терлецького як приклад фіктивного бенефіціара. 

За час нашого розслідування фіктивна “Профі Газ” встигла тричі змінити власників, адресу та керівників. але це не завадило державному “Укртрансгазу” віддати їй ресурс на астрономічну сумму.

Вкрадений газ продають назад до "Нафтогазу"

На шостий день після затвердження "мирової угоди", а саме 19 листопада 2020 року, «Укртрансгаз» розпочав виконувати судове рішення і передавати державний газ фіктивній фірмі. Ділки не стали довго чекати і одразу почали його продавати. 

Суттєво занизивши вартість, “Профі Газ” розпродує паливо і відвантажує його іншим компаніям, за що отримує 1 мільярд 683 мільйони гривень. Усе, аби якомога швидше отримати готівку, стверджує народний депутат Олексій Кучеренко. "Там маніпуляції дуже суттєві, дуже серйозні. Їм пропонують весь час дискотний газ за півціни, третину ціни, аби тільки ,за готівку розумієте", - каже депутат.

null

 

 

В цілому, вкрадений у держави газ було відвантажено 19-ти компаніям. Декотрі з них належать до великих промислових груп. Покупцями виявились фірми, пов’язані з Рінатом Ахметовим, Дмитром Фірташем, Лакшмі Мітталом, Сергієм Тігіпком та Віталієм Антоновим. Навіть реалізували газ українському представництву світового трейдера - компанії “Трафігура”. 

А ще шахраї продали газ фірмі “Центренерджи” Романа Сторожева - колишнього голови Держгеонадр часів Януковича. Та кільком компаніям, керівники і засновники котрих сидять в анексованому Криму або на окупованій Донеччині.

Найцікавішою у цьому списку є ТОВ "Ресурс-Сервіс КМ". Воно не має ліцензії на перевезення чи реалізацію газу, а основним видом діяльності фірми є постачання готових страв. При цьому компанія примудрилася придбати у фіктивної фірми майже 72 мільйони кубометрів газу за 354,5 млн гривень.

“Ресурс-Сервіс КМ” регулярно виграє багатомільйонні тендери на закупівлю продуктів харчування для Збройних сил України. А ще - була фігурантом багатьох проваджень, зокрема підозрювалась у відмиванні грошей та розкраданні 300 млн гривень при наданні послуг харчування для дітей-чорнобильців.

null

 

Директор фірми, Ганжа Олександр Віталійович зареєстрований в анексовоному Криму, а кінцевий бенефіціар – Сапожнік Лілія Миколаївна - в окупованому Донецьку. Та місцем реєстрації компанії чомусь обрали Мінський масив у Києві. Ми навідалися за адресою фірми, втім нікого не місці немає.

null

Цікаво, що більшість фірм, які придбали вкрадений газ, беруть активну участь у державних закупівлях. І вже навіть почали пропонувати газ назад державі за більшою вартістю.

17 грудня “Укртрансгаз” оголосив шість аукціонів на закупівлю 122 мільйонів кубометрів природного газу для забезпечення роботи газосховищ у 2021 році та одну процедуру закупівлі для забезпечення потреб структурних підрозділів в обсязі майже 4 мільйонів кубів.

Аукціони вже розпочалися на майданчику Рrozorro. З-поміж їхніх учасників ми побачили кілька компаній, яким місяць тому і було відвантажено вкрадений у держави газ. 

Це, зокрема, приватне підприємство “ОККО Контракт”, яке готове продати паливо по 5 гривень 82 копійки за куб. При цьому ділки з “Профі газу” реалізували йому газ цій компанії по 5 гривень 60 копійок. 20 копійок різниці на такому обсязі - це близько 2 мільйонів гривень чистого прибутку.

Вирішила продати назад “Укртрансгазу” державне паливо і ТОВ Trafigura Ukraine, якій наприкінці року фіктивна фірма “Профі газ” відвантажила виведений з державної власності ресурс. Цінова пропозиція по аукціону поки що не розкрита. 

Таким чином, держава може переплатити за свій власний газ і відбувається все це з легкої руки голови правління "Нафтогазу Андрія Коболєва". Адже саме він особисто підписав рішення №418 від 2 листопада 2020 року, згідно з яким 305 кубометрів газу передали від "Нафтогазу" до "Укртрансгазу" як позику, саме для подальшого виведення його у власність "Профі Газу". І все це - за лічені дні до мирової угоди.

"Виникає питання до пана Коболєва - як це так взагалі сталося? Мені важко уявити, що такі величезні суми грошей державні компанії "не догледіли" або прийняли рішення не в інтересах акціонерів, а в інтересах приватних суб’єктів, з якими вони мали взаємодію", - каже Дмитро Марунич співголова Фонду енергетичних стратегій.

НАБУ і СБУ недобачають

Майже 2 місяці ми розслідуємо цю масштабну аферу, учасники котрої активно замітають сліди і вже навіть встигли позбутися вкраденого.

16 грудня 2020 року наша редакція надіслала звернення до директора НАБУ Артема Ситника та голови СБУ Івана Баканова. Адже викрита нами схема не лише завдає державі збитків на 2 мільярди гривень, але й могла здійснюватись за співучасті голови “Нафтогазу” Андрія Коболєва. В цілому ж в оборудці є прямі ознаки злочинів за п’ятьма статтями Кримінального кодексу.

11 січня ми отримали відповідь від НАБУ. Заяву журналістів розглядали детективи першого підрозділу Першого відділу НАБУ та вирішили навіть не відкривати розслідування і не розбиратися в цій справі.

null

 

"У вашій заяві не наведено достатніх відомостей, які б вказували на наявність ознак складу злочину, передбаченого нормами Кримінального кодексу, які внесені до підслідності НАБУ, тому підстав для внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідних відомостей та початку розслідування на данний час не встановлено", - сказано у відповіді НАБУ.

СБУ взагалі відписало, що такі справи у них не розслідують.

null

 

Як би там не було, а реалізувавши 305 мільйонів кубометрів вкраденого у держави газу, "Профі Газ" мала б сплатити податки. Економіст Борис Кушнірук припускає, що шахраї й тут будуть намагатися вчергове пограбувати державу.

"Якщо товар проданий, то в цьому випадку хтось отримав за проданий товар ПДВ. Відповідно, державі має бути сплачено 400 мільйонів ПДВ. Не факт, що це буде зроблено. Можуть знайти схему, як уникнуть сплати за цей газ", - припускає Кушнірук.

Так само при реалізації газу мав сплачуватись податок на прибуток. Податковий консультант Костянтин Чарторийський озвучує схему, за якою держава може вчергове впіймати облизня. "Якщо "Профі Газ" переведе свої активи на закордонні компанії чи виведе через офшори ці кошти, то "Профі Газ" залишится компанією з нульовими активами і піде в процедуру банкротства чи ліквідації. В нього просто матиметься податковий борг, який він не заплатить, а кошти по суті можуть бути виведені в іноземні юрисдикції", - застерігає Чарторийський.

Ми надіслали інформаційні запити до Мінфіну та Державної податкової служби, аби з’ясувати, що саме і в якій кількості було сплачено фіктивною фірмою "Профі Газ". Поки чекаємо на відповідь.

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.77
    Купівля 38.77
    Продаж 39.29
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
Більше новин