Андрій Піонтковський: Для перевороту в США і паралічу ядерної держави не вистачило взводу зелених чоловічків

Антін Борковський
19 січня, 2021 вiвторок
19:53

Російський політолог, який перебуває у Вашингтоні, в ефірі програми телеканалу Еспрессо "Студія Захід з Антоном Борковським" про заблокований путч в США, телеграмний злив помічника Суркова і арешт Навального

Отже, Трамп - упав. І, можливо, за якийсь час, він може поповнити ряди підозрюваних або навіть ув'язнених. Не знаю, як далеко піде розслідування, але те, що сталося в останні кілька днів, свідчить: ні Байден, ні його команда не збираються зрозуміти і пробачити Трампа.

Тим більше, що з'ясовуються все нові й нові подробиці цієї атаки на Капітолій. Американці в жаху від того, що вони на межі катастрофи перебували, коли погромники ламали двері, вікна і ломилися в зал засідань, де буквально там під лавками ховалися члени Конгресу і були друга і третя людина в державі: віце-президент Пенс і спікер палати Пелоссі. Ось тільки постріл офіцера охорони, який одну божевільну фанатичку пристрелив, якось охолодив цей натовп. А можете собі уявити, якщо б там виявився взвод зелених чоловічків ... Безсумнівно, що Москва мала відношення до цієї події, але вона має постійне відношення до екстремістських угруповань - зліва і справа. Вони підігріваються з Москви. Уявіть, якби загинули Пенс і Пелоссі, який би політичний хаос утворився в США. Держава була б паралізовано на кілька днів, і Кремль міг би в цей час дозволити собі будь-яку військову авантюру на європейському континенті: чи то в Україні, Прибалтиці чи в будь-якому іншому місці. Тому мова не лише про Байдена і демократів, а і про реакції всього політичного класу істеблішменту, включаючи республіканців, життю яких теж загрожували ці погромники 6 січня. Тому дуже серйозно, по-дорослому з ними розбираються. Трамп зачищений, як людина, яка закликає до бунту. Це формулювання його імпічменту. І я згоден з вашою оцінкою, я думаю, він закінчить свою політичну кар'єру в тюрмі. Не вистачало взводу зелених чоловічків - для повного державного перевороту в США і паралічу ядерної держави! Але американці зрозуміли, наскільки вони були близько до цієї катастрофи. І ставлення до Трампа, і ставлення до Путіна і його режиму буде визначатися тим жахом, пережитим Америкою 6 січня.

Як далеко піде внутрішнє американське перезавантаження? Це ж не тільки питання про Трампа, Трамп - це лише маленький гвинтик дуже великої сценарної гри, яку намагалися розіграти в Кремлі і, можливо, в Пекіні.

Зараз у демократів 50 осіб в Сенаті, потрібно 17 республіканців-сенаторів, щоб оголосити імпічмент. Швидше за все, вони отримають цей результат. Мене більше цікавить суто кримінальні переслідування, які почнуться з 21-го числа, коли Трамп буде позбавлений імунітету президента, пов'язаного з посадою президента. Я звернув увагу на заяву спікера Пелоссі, по-моєму, недооцінену багатьма. Вперше з такою певністю вона заявила, що у неї немає іншого пояснення поведінки Трампа в багатьох питаннях, ніж прямий тиск і наявність важелів впливу на нього з боку Кремля і особисто Путіна. Я майже впевнений, що вона отримала від спецслужб ті докази вербованих Трампа російськими спецслужбами, які давно вже існували, але при адміністрації Трампа їм просто не давали хід. І я думаю, в найближчий час ми дізнаємося. Це пояснює істерику в Кремлі. Я ось, в силу своєї роботи, змушений переглядати російські ток-шоу, виття стоїть тільки про Америку, про Трампа нашого нещасного, якого душить американський істеблішмент. Ніяких проблем в Росії, навіть про Україну бандерівську забули, тільки Америка: з ранку - до вечора.

Просто ми зараз бачимо інший, не менш драматичний сценарій, який буде відбуватися в Росії. І важко передбачити - як далеко все піде? Оскільки, ультиматум Навального щодо його повернення може, в принципі закінчиться, в моєму припущенні, двома результатами: або смертю, або арештом.

Сьогодні вранці вже можна відповісти на це питання. Миттєво порушено кілька кримінальних справ, але найголовніше - технологічно ФСВП заявила, що вона вже в кінці грудня оголосила Навального в розшук, що означає, що він буде арештований на трапі літака. При всіх різних оцінках Навального, тим більше, я знаю, і в Україні, все ми повинні просто захопитися його мужністю. Він йде на один з цих варіантів: смерть або арешт, але, намагаючись якимось чином підірвати цю замерзлу країну, це мовчазне російське, на сьогоднішній день - неіснуюче громадянське суспільство, яке не відгукнулося на героїчний подвиг жителів міста Хабаровська, які півроку виходили з гаслами: "Банду Путіна - під суд" і зверталися до своїх співвітчизників: "Прокидайтеся, міста, з нашою батьківщиною - біда!". Ось батьківщина не прокинулася. Чи розбудить її жертва Навального - я не знаю, але те, що він робить, заслуговує максимального поваги. І, з точки зору політичної, це дуже великий політичний крок - тому що створює величезні труднощі путінському режиму.

Ну, я думаю, що насправді, можливо, йдеться про розкол еліт, який намітився. Оскільки, яким би самураєм не був Навальний, він все одно розраховує, думаю, на ті чи інші владні групи, які можливо, дійсно готові відійти від Путіна.

Справа не стільки в тому, що вони хочуть відійти від Путіна, справа в тому - що вони розуміють: стан здоров'я Путіна вселяє дуже серйозне побоювання. Ситуація дуже нагадує зиму 1952-1953 роках в Радянському Союзі і 1981-1982 роках. Тоді ясно було, що Сталін йде і Брежнєв йде і розкол еліт був. Але вони виступали не проти Сталіна і Брежнєва, а боролися між собою за місце у владі на наступний день після відходу першої особи. І ось ця боротьба йде в Росії, звичайно. Ви подивіться, це видно по вибуху компроматів, до яких Навальний вже не має ніякого відношення, до загадкових звільнень, зникнень людей, іноді зі смертельними наслідками. І звичайно, в цій боротьбі кланів, якісь з них розраховують на підтримку Навального. Ну і він це прекрасно розуміє теж.

На користь цієї версії свідчить і остання заява Лукашенка, на яку мало хто звернув увагу, саме на слово "намертво". Лукашенко в своєму інтерв'ю російському телеканалу заявив: "Нас з Путіним вже намертво загнали в одну команду". Можливо, Лукашенко щось передчуває, можливо, він спекулює на тих чи інших фобіях Путіна, але, в будь-якому випадку, слово "намертво" досить символічне.

Ну, у Лукашенка звірине чуття. Людина при владі, він правильно розуміє небезпеку. Йому з одного боку потрібно тримати Путіна на своєму боці, тому що в цій боротьбі кланів є дуже впливова група, яка вимагає негайно зачистити Лукашенко. Вони правильно міркують: кожен день перебування Лукашенко при владі погіршує ставлення білорусів до Росії. Зачистити і поставити свою людину, там умовного Бабарика, це дуже складна для Лукашенко гра. З одного боку - тримати Путіна на своєму боці, з іншого боку - не погодитися на аншлюс, який вимагає від нього Путін. Але дамо Лукашенку спокій. У величезній грі світової політики, яка зараз розгортається перед нами - це невеликий, бічний персонаж, хай вибачать мене наші білоруські колеги. Але вони остаточно будуть його делегітимізувати. Ось те громадянське суспільство в Білорусі, про відсутність якого я говорив в Росії, воно якраз продемонструвало себе за ці місяці опору ... Практично народилася білоруська нація. За Білорусь можна бути спокійними, Лукашенко не буде правити цією країною, і ця країна ніколи не погодитися на аншлюс.

Ви дуже правильно відзначили, що зараз, буквально у нас на очах, розгортається великий сценарій, простими словами - велика гра почалася! Розуміємо, що поправки виникли по ходу п'єси. Йдеться про те, що в США все стабільно і надійно. Тобто, хаос не вирвався - як планували в Кремлі. Але, з іншого боку, це означає, що Кремль зараз почне намагатися істерично домовлятися посередині: з тими чи іншими групами впливу - на європейському континенті, та й не тільки. Днями відбувся досить дивний і поспішних візит Козака і Єрмака до Берліна, де він проходив за закритими дверима. Наскільки я розумію, Кремль вирішив прискоритися і в Українському питанні.

Ну я вам вчора скинув інформацію з одного прокремлівського телеграм-каналу: цей злив абсолютно стовідсотковий. Я думаю, за ним стоїть заклятий ворог української держави - якийсь Чеснаков, права рука Суркова. Він описує цю зустріч як великий успіх російської дипломатії. Кожен українець повинен прочитати цей матеріал, тому що цей мерзотник в ньому відверто говорить про цілі російської, так званої, дипломатії. Ми, каже він, повинні продати полонених, оскільки українська сторона домагається обміну полоненими. Ніяких полонених в Україні немає! Українська сторона домагатиметься повернення заручників, які Росія десятками хапає і кидає під тортури в підвалах і в Криму, і на Донбасі. Чеснаков просто хвалиться, мовляв, ми намагаємося продати міні-обмін, тобто звільнити 3-4 заручників українських в обмін на розведення військ. Що значить розведення військ? Це означає відхід українських військ з оборонних позицій, які вони займають, і полегшення можливої ​​військової агресії вглиб України. Тобто, мова про поведінку терористів. Вони розуміють, що для українського суспільства, і тим самим для Зеленського, який повинен орієнтуватися на своїх виборців, це найважливіша психологічна людська тема - повернення нещасних людей. Так ось, ми будемо віддавати їх порціями, для того, щоб Україна йшла на політичні та військові поступки. У США зараз один із заходів проти путінського режиму розглядатиметься новим керівництвом - це оголошення Росії спонсором міжнародного тероризму. Я вважаю, це недостатнє формулювання. Його поведінку в Україні, ось ця торгівля заручниками - це не спонсорство міжнародного тероризму, це сам тероризм. Росія - держава міжнародного тероризму, надзвичайно небезпечна не лише для своїх сусідів, а й для всього світу, як показали недавні події в Вашингтоні. Ось цей мерзотник в телеграмі зізнався, що вони вже нічого не соромляться: "Так, ми торгуємо заручниками". Це ж абсолютно програшна гра для України, припустимо, завтра вони звільнять 3-4 чоловік і підуть від якихось укріплених позицій, а на наступний день вони схоплять ще 50 заручників і знову почнуть цю торгівлю. Треба прямо сказати всій світовій спільноті на вищому рівні - президент Зеленський повинен заявити, що ми маємо справу з міжнародними терористами і вони шантажують нас життям захоплених ними заручників.

Вибачте, а навіщо Чеснаков і подібні українофоби діляться своїми так званими інсайдами в телеграм-каналах? Навіщо вони зливають подібне?

Це почалося з вбивства Скрипаля. Вся пропаганда була таким хіхіканням: "Так, ми вбили, а ви нам нічого не зробите". Те ж саме з Навальний: "Так, ми отруїли, а ви нам нічого не зробите ... Так, ми торгуємо заручниками, а ви нам нічого не зробите" ... Це ось нова стадія абсолютно відірваного бандитизму російської влади. Вони ніби хваляться перед самими собою і тією частиною населення, яка їх підтримує. "Ось, які ми круті! Ми робимо що завгодно з ними, і вони нічим не можуть нам протистояти!". Вони не приховують своїх злочинів, вони хваляться своїми злочинами - це абсолютно новий етап відірваності бандитів у Кремлі.
 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.07
    Купівля 39.07
    Продаж 39.55
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.99
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
11:37
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поранений на вулиці чоловік помер у лікарні
11:28
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Зброя для України, ситуація на кордоні, розвиток торгівлі: українська делегація прибула до Польщі
11:20
За матеріалами ДБР судитимуть працівника військкомату та правоохоронця, які на Одещині торгували "білими квитками"
На Одещині судитимуть працівника ТЦК та правоохоронця, які торгували "білими квитками"
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:20
Ексклюзив
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
08:48
діти війна
Через російську агресію в Україні загинули 537 дітей
08:40
Оновлено
Еммануель Макрон
Bloomberg припустив, що заява Макрона щодо іноземних військ в Україні могла розлютити чиновників у США. У Держдепі відреагували
08:36
Оновлено
Обстріл Запоріжжя
Росія вночі запустила ракети Х-22 та "шахеди": Повітряні сили знищили 26 БПЛА
08:25
Партизани зафіксували прибуття нової партії військової техніки РФ в окупований Крим
08:16
росія дипломат
"Бачимо, куди західні цінності котяться": на Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера
08:00
OPINION
Орест Сохар
Китай зазіхає на Європу
07:53
На фото діти з України
Канада не планує продовжувати програму зі спрощеного прийому українських біженців
07:39
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
Сили оборони за добу ліквідували 780 окупантів, 10 танків та 32 артсистеми
07:30
Telegram
"Законопроєкт "про заборону телеграм" ніякої заборони Telegram або анонімних каналів, не передбачає": Микола Княжицький відповідає на поширені питання про законопроєкт
07:19
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Південна Корея, США та Японія обговорили співпрацю для протидії військовим загрозам КНДР
07:04
електроенергія
Росія не може повернути жителям ТОТ електроенергію: Спротив розповів, де найважча ситуація
06:49
Естонія
Міністр юстиції Естонії не бачить перспектив швидко позбавити росіян права голосу на виборах
06:37
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
Кремль, ймовірно, посилить риторику про "терористичні загрози", щоб підвищити підтримку війни проти України, - ISW
06:15
Більшість американців не підтримують війну Ізраїлю проти ХАМАСу, - опитування
05:59
світ Канада Латвія військові новини
Канада відправила до Латвії 150 одиниць техніки для міжнародної бригади
05:56
Сергій Наришкін
"Обговорили змовницькі дії ворогів": Наришкін з'їздив до КНДР
05:36
Окупанти, кримінал, росіяни
РФ формує резерви для підтримки поточних операцій, а не для нового наступу, - ISW
05:08
війна з росією нафта безпілотник
Росія після атак на свої НПЗ збільшила експорт пального з Білорусі, - Reuters
04:12
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
У Росії після теракту у "Крокусі" наростає міжетнічна ворожнеча, - NYT
03:44
Габріель Атталь
Уряд Франції підтримав директора ліцею у конфлікті з ученицею через носіння чадри
03:16
Siemens
Співробітникам Siemens висунули обвинувачення у порушенні кримських санкцій поти РФ
02:48
У Польщі оперативно звільнили командувача Єврокорпусу: він навчав ЗСУ
02:20
Косово - Сербія
Комітет ПАРЄ рекомендував запросити Косово до Ради Європи. Сербія відреагувала
Більше новин