Ексклюзив

Гендиректор "Прозорро": ми би хотіли зробити державні закупівлі такими же простими, як комерційні

Андрій Яніцький
10 лютого, 2021 середа
07:00

В ефірі програми "Еспресо: капітал" він розповів, чим займається "Прозорро", що було раніше, скільки айтішників працює у компанії та скільки грошей держава економить завдяки системі

Василь Задворний — генеральний директор державного підприємства "Прозорро". До цього понад 10 років працював на керівних посадах в IT-сфері. Зокрема, у компаніях "Інком" та Luxoft. У 2015 році, як волонтер, починав працювати над реформою Міністерства економічного розвитку і торгівлі. У 2016 році очолив "Прозорро", перетворив звичайне державне підприємство на IT-компанію.

Ведучий програми — економічний оглядач Андрій Яніцький.

Давайте з самого початку розставимо крапки над "і", і скажемо, чим "Прозорро" відрізняється від "Прозорро продажі". Бо я знаю, що вас постійно плутають.

Так, нас постійно плутають. Але тут все дуже просто: через "Прозорро" держава закуповує, через "Прозорро продажі", як не дивно — продає. Відповідно, все те, що стосується державних тендерів, коли держава щось купує: харчування, медикаменти тощо — це "Прозорро". Коли мова йде про продаж активів банків, активів банкрутів — це "Прозорро продажі", це окреме державне підприємство.

Якщо порівняти вас по розміру — хто більший, хто впливовіший?

Це достатньо специфічне питання. Я просто назву цифри "Прозорро", бо цифри з "Прозорро продажі", чесно кажучи, не пам’ятаю.

Щорічно держава проводить закупівлі на 600-700 млрд грн. 7-8% від цієї суми вдається зекономити завдяки державному підприємству, департаменту сфери регулювання закупівель, взагалі завдяки екосистемі "Прозорро".
Це наш вплив на економіку.

Я зараз швидко не підрахую, скільки це — 7-8% від суми, яку ви назвали. Але йдеться про мільярди гривень.

Нам вдається щорічно зекономити приблизно мільярд доларів державних коштів для держави.

Ми пам’ятаємо, що в минулому році були такі постійні атаки на "Прозорро". Деякі депутати казали, що "Прозорро" якось не дуже прозоро працює, навколо нього є якісь компанії, які… Розкажіть, як насправді працює ця система.

Все насправді дуже просто. Так само як працює банківський сектор. От у нас є Нацбанк України. Ніхто не ходить в Нацбанк, не кладе там гроші на депозит і не бере кредит. У нас є комерційні банки, які надають те, що називається "клієнтський сервіс". В "Прозорро" абсолютно та сама логіка.

Держава встановлює правила, володіє ядром системи, встановлює всю логіку, за якою проводяться закупівлі. Я керую державним підприємством "Прозорро". А от клієнтський сервіс — те, що стосується кол-центрів, які працюють 24/7, вебсайтів з новими технологіями, мобільних додатків — надають приватні компанії, які підключаються до державної системи, і, власне, роблять те, що називається "фронтендом" (frontend — це публічна частина додатків та вебсайтів, з якою користувач може взаємодіяти, — ред.).

Аналогія зрозуміла. Тобто ви — такий собі голова Нацбанку, тільки у сфері продажів.

Тільки маленький.

А всі ці компанії, які безпосередньо спілкуються з клієнтами, є такими собі "комерційними банками".

Насправді вже є одна державна компанія. Бо "Приватбанк" був комерційний, коли підключався, а тепер став державним банком.

У вашому представленні було згадано, що ви перетворили "Прозорро" на ІТ-компанію. Чому ви так вважаєте?

Тут достатньо проста історія. До "Прозорро" держава друкувала газету. Справжню паперову газету, вона називалася "Вісник державних закупівель". Ми навіть зберігаємо один з екземплярів, як такий собі музейний експонат. І, власне, після того, як система була впроваджена в пілоті, треба було знайти державне підприємство, яке буде її підтримувати і розвивати.

І от державна компанія "Зовнішторгвидав" була перейменована на державне підприємство "Прозорро", і зараз зарача цього підприємства — це розвиток та розробка інформаційно-комунікаційних систем. Так, трошки бюрократично, її називають.

Люди, які раніше працювали на цій державній компанії, працювали, вважайте, в типографії газети. Там були редактори, які вичитували текст, була типографія. Ми передали всі ці станки в Міністерство оборони. На базі всього цього треба було побудувати компанію, яка працює зі спринтами, беклогами та аджайлами (спринт — часовий проміжок на виконання запланованих задач; беклог — перелік побажань до продукта; аджайл — гнучкий підхід до керування проєктами, — ред.).

Це дуже складні слова і для мене, і для нашої аудиторії. Але йдеться про терміни, які використовують саме в ІТ.

Це класична ІТ-компанія.

Скільки у вас програмістів працює?

Сукупна кількість ІТ-команди зараз складає 40 людей. Але це не тільки програмісти, це й бізнес-аналітики, тестувальники, те, що називається девопси (девопс — це фахівець, який працює на стику посад програміста і системного адміністратора і займається автоматизацією, — ред.).

Це така середніх розмірів ІТ-компанія. Нормальний обсяг для світових масштабів.

Були зауваження до "Прозорро" ще такого роду: наче цю систему дуже легко обійти шахраям, які можуть проводити якісь узгоджені закупівлі. Як з цим насправді? Чи є такі випадки? Якщо вони є, що ви можете з ними зробити?

Дивіться, тут дуже проста аналогія.

Хотілося б, аби "Прозорро" був таким собі робокоп, який через інтернет електрикою б’є порушників, одразу встромляє їм щось в мозок, виправляє їх поведінку. Але насправді "Прозорро" — це такий світлофор або регулювальник, відеокамера, шлагбаум, який просто стоїть на перехресті і регулює правила. Ми фіксуємо порушення. Ми бачимо, як ринок закупівель відбувається.

Ще раз, просто уявить: до "Прозорро" ми просто нормально не могли порахувати, на яку суму держава оголошує закупівлі. Зараз ми знаємо — щодня оголошуються 20 тис. закупівель, є 35 тис. замовників, щорічно з державою співпрацюють 250 тис. постачальників.

Зараз все зацифровано.

Це все видно. Буквально кожен з мобільного телефону може це побачити.

Якщо хтось порушує ці правила руху, як ви кажете…

Далі поліція, а в нашому випадку перевірчі органи — це не тільки Нацполіція, це і Державна аудиторська служба, і судова система, які мають карати за ці порушення.

А скільки людей чи компаній було покарано торік?

Судових вироків було трошки більше, ніж 50.

Тобто 20 тис. закупівель щодня, і за весь минулий рік тільки 50?

На жаль, не так багато було покарано порушників.

Я розумію, що ви не можете цього казати, але я переконаний, що Державній аудиторській службі варто працювати більш ретельно.

Ну, я б сказав, що дійсно, сфера контролю є дуже визначною для підвищення ефективності сфери закупівель. Це правда. І це один з фокусів, над яким ми працюємо із колегами.

Перед тим, як поговорити на інші теми — ми запитали людей на вулицях Києва, чи знають вони, як знайти закупівлі своєї школи або лікарні. Це не соціологічне опитування, але жоден не відповів, що знає, як це зробити. Між іншим, це можна робити.

Будь-хто. З мобільного телефона, з ноутбука. Власне, на те, щоб подивитися закупівлі своєї школи або управління освіти у мене піде хвилини дві, півтори з яких я буду діставати ноутбук. Тобто це все видно онлайн, можна дивитися.

Школа збирає гроші на ремонт — можна подивитися, чи проводила вона цю закупівлю, чи є в неї в бюджеті ці гроші, чи планувала вона цю закупівлю, на яку суму. Дуже просто. Тобто якщо у вашій школі збирають, або лікарі просять гроші на папір для принтера, на що завгодно — ви можете зайти і подивитися в Інтернеті, це доступно.

Сайт prozorro.gov.ua — це сайт системи "Прозорро", де зібрані посилання на всі аналітичні інструменти. До речі, нашими партнерами з екосистеми — колегами з "Дозорро" розроблений спеціальний інструмент для моніторингу закупівель саме шкіл. Тобто можна просто на карті обрати свою школу — і подивитися, які пов’язані з нею закупівлі були проведені, це можна моніторити.

Трохи таке філософське питання — можливо, в нас все видно не тому, що ми такі класні, а якраз тому, що у нас в державі все так погано. Тобто для більш розвинених країн, де закупівлі проходять з меншим відсотком корупції, така система просто не потрібна.

Насправді не зовсім так. Системою "Прозорро" цікавляться багато у світі. Та кількість міжнародних нагород, які ми отримали саме за свою відкритість, є свідченням цього.

Я б сказав, скоріше  "Прозорро" задало новий тренд. Дуже багато розвинених країн впроваджували систему закупівель набагато раніше, ніж Україна — це середина 1990-х — початок 2000-их років. Тому їхні системи старіші і менш розвинені, ніж те, що Україна має наразі.

Вже зараз компоненти системи  "Прозорро" впроваджуються скрізь у світі — і в Східній Європі, і на Кавказі, і на Близькому Сході, і в Африці. "Прозорро" — це система з відкритим кодом. Це значить, що будь-хто може її взяти, подивитися, чи нема там якихось можливостей щось підкоригувати, і використовувати у себе. Отак вчинила Молдова — просто взяла відкритий код системи — і вона робить закупівлі на копії української системи.

Чи значить ваша відповідь, що "Прозорро" вже досягла свого максимального розвитку, і вже не треба нічого робити, що планів на майбутнє у вас немає?

Це насправді питання десь на 1,5 години, якщо я буду коротко розповідати. Але ще коротше — ні, звичайно. Обсяг робіт збільшується кожного року. Ми бачимо, що можна ще зробити. Нам би хотілося, аби державні закупівлі були такими ж простими, як це зараз відбувається в електронній комерції.

Я завжди кажу, що у світі, де Amazon є однією з найдорожчих компаній, дивно було б не бачити перспектив розвитку для державних закупівель. І ми точно будемо робити все для того, щоб державні закупівлі були простими, зрозумілими, безпечними та ефективними.

І щоб кожен батько або кожен пацієнт лікарні заходив і сам міг це перевірити.

Але насправді, щоб йому це було і не потрібно, бо все було б дуже ефективно.

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:52
Оновлено
збитий "Шахед"
Росія атакувала Україну "шахедами" і ракетами. Ситуація під ранок 19 квітня
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
аргентина нато
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
Більше новин