“Міністром фінансів” у родині має бути той, у кого це краще виходить, — економістка Ольга Купець

Андрій Яніцький
16 лютого, 2021 вiвторок
15:27

Ольга Купець — кандидатка економічних наук, професорка Київської школи економіки та позаштатна консультантка Світового банку. Раніше викладала у Києво-Могилянській академії, відвідувала університети та аналітичні центри у Великій Британії, Німеччині, Італії та Японії з дослідницькими кількамісячними візитами

Працювала експерткою Міжнародної організації праці, Європейського фонду освіти, Фонду ERSTE, Європейського університету та Агентства міжнародного розвитку США.

В ефірі програми “Еспресо: капітал” вона розповіла, як економічні теорії можна застосувати до романтичних стосунків, чи існує так званий “шлюбний ринок” і чому з точки зору економіки трапляються розлучення. Ведучий програми — економічний оглядач Андрій Яніцький.

Днями ви прочитали дуже цікаву лекцію про економіку та про кохання. Звичайно, вона присвячена святу, 14 лютого. Власне, чи можна порівнювати таку абстрактну річ як любов, кохання — і економіку, де все вимірюється в цифрах?

Порівнювати ніхто не береться. Економіка не береться пояснювати, як і чому виникає кохання — це складне явище.

Це хімія.

Хімія. Але економіка береться пояснити поведінку раціональних споживачів щодо прийняття рішень — зокрема, таких важливих, як пошук, підбір партнера, шлюб, кількість дітей, розлучення.

Що кажуть економісти — як краще з економічної точки зору будувати свої відносини — в шлюбі чи поза шлюбом?

Якщо ми говоримо про економічну точку зору, то будувати відносини можна й поза шлюбом, й в шлюбі — але яка мета?

І з економічної точки зору мета окремих споживачів, особливо тих, хто створює родину — це максимізація добробуту або щастя. І вважається, це вже доведено дослідженнями, що особи, які перед алтарем обіцяють ділити й горе, й радості все життя, і вони себе зобов’язують на це довге проживання — то вони розраховують, що будуть максимізувати це щастя разом. І дійсно, люди в шлюбі більше отримують, генерують продукту, ніж поза шлюбом.

Невже на шлюбному ринку справді працюють ці закони попиту та пропозиції? І, якщо вони працюють, то як вони працюють в Україні, можливо, ви знаєте?

В Україні шлюбний ринок якби є. Це як аналогія до ринку праці — є попит, є пропозиція; є ті, хто шукають. І якщо на шлюбному ринку в традиційному баченні — жінки й чоловіки з одного боку зі своїми характеристиками, з іншого — зі своїми побажаннями.

І коли вони знаходять один іншого, відбувається угода, тобто шлюб, наприклад. І можна говорити, якщо є співвідношення чоловіків і жінок з необхідними характеристиками, і відбувається match, як це сказати?

Співпадають.

Так, співпадають.

То тоді відбувається певна рівновага. Але може бути надлишок, може бути дефіцит. Якщо говорити про Україну — то навіть в кількісному вимірі у нас є надлишок жінок — тоді можна говорити про експорт, коли жінки виходять на глобальний шлюбний ринок.

Можна говорити про монополію. Можна говорити про асиметричну інформацію. Дуже багато…

...економічних теорій можна застосувати.

Можна застосовувати для аналізу.

Справді, ми трохи жартівливо говоримо, але економіка лежить, наприклад, в основі побудови цих сайтів знайомств, які розробляються. Тобто це може мати і такий прикладний характер, де різні характеристики, і люди потім знайомляться.

А чому ж трапляються розлучення? Ви кажете, що шлюби з економічної точки зору — це добре, то чому трапляються розлучення?

Ми можемо розглядати шлюб, як такий інвестиційний проєкт або як ще зараз модно говорити — стартап. Але як і на звичайному ринку, де робляться стартапи, недостатньо інформації. І на шлюбному ринку — особливо недостатньо інформації. Тобто робляться певні припущення. Або, як ми говоримо — надягаємо рожеві окуляри. І, як говорив німецький філософ Ліхтенберг, “любов сліпа — а шлюб відновлює зір”.

Якраз коли люди беруть шлюб, вони отримують інформацію. І ця інформація знімає оці окуляри, і люди розуміють, що, може, їхні очікування були не такі щодо добробуту і в принципі проживання. І, коли говоримо про інвестиції, ми дивимось, що очікувані вигоди мають перевищувати витрати. І якщо очікувані вигоди від продовження стосунків менші ніж витрати в минулому і певні витрати в теперішньому — то тоді це спонукає людей до розлучення.

Прикро, що таке трапляється, звісно, але не кожен стартап вдалий. І не кожен стартап стає єдинорогом, який приносить мільярди доларів своїм засновникам.

Я точно знаю, де економіка та кохання перетинаються в кожній родині — це питання сімейного бюджету. Ми провели опитування на вулицях Києва — запитали людей, хто веде сімейний бюджет.

Мені здається, що мій син, якому лише п’ять рочків, іноді планує мій сімейний бюджет. А як це відбувається в родині економістів, і як було б правильно з точки зору економічної теорії?

Я особисто проти певних розподілів обов’язків в залежності від статі чи віку. З економічної точки зору ті інші обов’язки мають виконувати ті, у кого це краще виходить, тобто де більше продуктивність.

Якщо ж говорити про те, хто має бути “міністром фінансів” в родині — наприклад, у Японії чоловіки традиційно заробляють, а жінки є “міністрами фінансів” — і ми як бачили, і в Україні. Це відбувається через те — і це підтверджено різними дослідженнями, що жінки більше піклуються про майбутнє, про дітей. Вони можуть розпланувати на майбутнє, тому жінки зазвичай краще справляються з цією задачею.

Але це не завжди, не в усіх родинах, тобто дуже багато залежить від…

Питання стратегічного планування і інвестицій — це, скоріше…

І пояснювали, чому в Японії чоловіки віддають свої картки жінкам і жінки повністю завідують фінансовим менеджментом — тому що там чоловіки витрачають гроші на азартні ігри, дуже багато спокус. А так вони знають, що у них дуже жорсткий бюджет — там, піти з гостями в ресторан, піти в караоке поспівати і так далі.

Зараз сучасні технології дозволяють ділити одну й ту саму картку на кількох людей, сплачувати телефоном, і дивитися, хто на що витрачає. Тому тепер взаємний контроль простіший.

Так, однозначно.

Весь цей час ми говорили на тему скоріше мікроекономіки і кохання, тобто про економіку на рівні окремої родини. А якщо дивитися таким державницьким поглядом економіста — шлюби, кохання, вони корисні для ВВП країни, чи ні?

Тут однозначної відповіді немає. Тому що з одного боку — так, якщо ми говоримо, що люди закохані, вони ведуть краще спільне виробництво в домогосподарстві через спеціалізацію обов’язків, через кооперацію, через економію на масштабі.

Дуже важливий результат кохання — це діти. А діти — це робоча сила. І у закоханих діти зазвичай розумніші, в них вкладають більше. А це вже також важливо для ВВП і для довгострокового розвитку.

Але з іншого боку, коли в економічній теорії розглядається — на кохання потрібен час. А час — це дуже обмежений ресурс. І якщо люди обирають якісь види діяльності, які так би мовити виробляють кохання і які спонукають, то цей час не присвячений роботі. А означає, що люди не можуть виробляти той ВВП. І тоді — навпаки.

Тобто скоріше недостатньо даних для того, щоб точно сказати, добре це для ВВП чи ні.

І щоб точно сказати — однозначно, немає таких даних.

Знов-таки, жартівливе питання — чи варто створювати міністерство кохання — яке б, можливо, регулювало це питання, збирало цю інформацію.

Як у Оруела Мінлюб — ні, однозначно ні.

І, на жаль, я побачила, коли готувалася до лекції, дані дослідження, де показували відсоток людей, які говорили про те, що вони кохають. І в усіх пострадянських країнах — дуже маленький відсоток. В Україні менше 50%. І це, мабуть, через те, що колись було втручання навіть і в це. Коли людей не вчили кохати, а розглядали родину чисто як економічну одиницю з репродуктивною функцією і з певними функціями, щоб вони разом жили.

Тобто українцям треба ще навчитися кохати.

Навчитися коханню. І тут тоді не Міністерство кохання, а Міністерство освіти навіть може просто більше думати про виховання і навчання дітей, і з батьками, як це робити правильно.

Чи економісти є романтичними людьми, чи дуже прагматичними. Як з вашого досвіду? Ви були в багатьох країнах, спілкувалися.

Я “не скажу про всю Одесу”. З деякими дуже велика гетерогенність, як ми, економісти, говоримо. Я особисто романтик. Хоча я математик за першою освітою і економіст за другою, я — романтик. Незважаючи на всю прагматичність.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні Сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринок на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
19:05
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: є постраждалий, пошкоджено інфраструктуру
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
17:55
На фото: Мальме - місто-господар Євробачення-2024
Готуються до застосування дронів: на період Євробачення Швеція закриє повітряний простір над Мальме
17:42
На фото: чин похорону Павла Петриченка у Михайлівському соборі
Світло пам’яті: Михайлівський собор об’єднав серця у прощанні з Павлом Петриченком. Фоторепортаж
17:40
на фото: Майк Джонсон
"Розраховуємо, що конгрес ухвалить правильне рішення": країни Балтії звернулися до Джонсона напередодні голосування щодо України
17:40
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22М3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
17:38
скандальний мурал з дівчиною, на яку "падають ракети НАТО"
Росіяни в Маріуполі прибирають пропагандистський мурал із дівчиною, на яку падають "ракети НАТО"
17:35
Марія Захарова
Росія взялася "захищати" права українців під час мобілізації. ЦПД пояснив мотиви
17:13
принц Гаррі
Принц Гаррі офіційно змінив місце проживання з Великої Британії на США
17:00
Вдів російських військових возять на ТОТ агітувати місцевих воювати проти України, - Спротив
16:59
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
Суперкомп'ютер Opta спрогнозував переможця Ліги чемпіонів
16:58
Ексклюзив
"Це зовсім нова унікальна розробка": у Defense Express припустили, чим могли збити російський Ту-22М3
16:43
Сатурн
Учені з NASA виявили передумови для формування життя на одному зі супутників Сатурна
16:41
АрселорМіттал Кривий ріг
Найбільше металургійне підприємство України збільшує виробництво: вийде на 50% довоєнної потужності
16:38
На фото: "Різдвяна свинка"
Дитячу книжку-бестселер Джоан Роулінг "Різдвяна свинка" планують екранізувати
16:29
Cybertruck
Tesla відкликала 3,8 тис. авто Cybertruck через несправність
16:29
чорне море, ракетоносій рф
У ВМС пояснили, чому росіяни майже не використовують "Калібри"
16:28
Миколаївщина обстріл
РФ вдарила артилерією по Миколаївщині: загинула літня жінка, поранено дитину
16:28
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
16:14
Газовики прифронтових областей отримали від чеських колег 20 тонн обладнання
16:10
Ексклюзив
ЗРК Stormer
"В нас є сили й засоби для ураження літаків РФ": у Повітряних силах ЗСУ прокоментували збиття Ту-22М3
16:06
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona
Jerry Heil та Alyona Alyona показали чорно-білі образи для Євробачення-2024
16:03
OPINION
Олег Манчура
Останні пів року для України були часом самотності
Більше новин