Мародери на ковіді. Як ЗЕ-влада зірвала вакцинацію і фактично відібрала безвіз

Марина Данилюк-Ярмолаєва
26 лютого, 2021 п'ятниця
14:31

Гралися у вакцинацію, а отримали - пшик. Поки Україна старанням уряду Дениса Шмигаля профукала усі можливі плани вакцинації — у Європі прийняли дуже важливе рішення. Фактично воно обнуляє безвіз, якщо у тебе немає щеплення від коронавірусу

Країни Європейського Союзу дійшли згоди щодо необхідності введення цифрових паспортів вакцинації. Про це говорили півроку — і нарешті це сталося. На саміті лідерів Європи погодили, що цифрові сертифікати про вакцинацію від COVID-19, які дозволять людям подорожувати по Європі, незважаючи на епідемію коронавірусу, будуть доступні до літа.

Комісії ЄС буде потрібно близько трьох місяців, щоб створити технічну основу для таких документів. А далі справа — вакцинації у самих країнах. 

Для розуміння глибини ями, в якій опинилась Україна через видатного менеджера на чолі МОЗ Максима Степанова та геніального прем’єр-міністра з Бурштинської ТЕС Денисв Шмигаля, нагадаю один факт. Минулого липня у студії Савіка Шустера зустрілися Володимир Гройсман, Арсеній Яценюк і нинішній очільник уряду. Двоє попередників заявили про необхідність чіткого плану боротьби з пандемією та щодо потреби приєднатися до програми ЄС із закупівлі вакцини. 

“Не хвилюйтеся, все під контролем”, — заявив Шмигаль на закиди ексів. І ось Україна пасе задніх, вакцинації з горем пополам довіряє лише 43%. І головне — самі люди постійно відбивають ідеї прищепити їх то путінським шмурдяком “Спутник V”, то малоефективним Sinovak через прокладки Раїси Богатирьової. То привезти індійську вакцину через українську компанію-одноденку з символічною назвою “Милість Божа”. Співпадіння чи ні, але ниточки цієї фірмочки ведуть до такої собі Ольги Піщанської — нинішньої очільниці Антимонопольного комітету України. Раніше вона обіймала посаду головної  закупниці в цій конторі. А ще смачний факт — Піщанську називають подругою першої леді Олени Зеленської. Тому, мабуть, так швидко Covishield індійської контори AstraZeneka став безальтернативною вакциною в Україні на даний момент. То нічого, що та сам “Милість Божа” крім вакцин торгує ще і килимами, м’ясом та рибою. І так буде норм — піпл схаває. Там само як проковтнув минулорічну ситуацію з масками, антисептиками і VIP-квитками в найкращу інфекційну лікарню — Олександрівську.

По суті Степанова нічому не навчило розслідування НАБУ щодо можливих зловживань під час закупівлі китайської вакцини від Sinovac Biotech по 17,85 долари через приватну фірму посередника, пов’язану з Раїсою Богатирьовою. Тому навіть зараз цей дешевий аналог AstraZeneka для бідних країн МОЗ купило не напряму, а через фірму-прокладку. І уже прокрутити 1,5 мільярди гривень. Мародери на ковіді — інакше не скажеш. Особливо, якщо врахувати, що оригінальна британська AstraZeneka коштує 4-5 доларів, а індійська — 3.

Якби ж така швидкість і підприємливість була в Зеленського і його уряду щодо найефективнішої вакцини Pfizer. Але що ми бачимо на практиці? На закиди, чому Pfizer щепляться уже навіть в бідній африканській Гані, видатний міністр сучасності Степанов заявляє щось в стилі, що одного виробника вакцини не вистачить на всіх: “Зараз ви бачите, що відбувається - Pfizer зриває поставки, AstraZeneca зриває поставки.  Вони все відкладають свої поставки.  Тому що не вистачає потужностей, таку безпрецедентну вакцинації в світі ще не було ніколи.  Крім цього потрібно виробляти інші вакцини. Інші хвороби нікуди не поділися”.

На практиці все сталося тому, що брешуть і не соромляться. Лише два дні тому Україна зареєструвала вакцину Pfizer до використання. Для порівняння — Медведчук намагався протиснути сертифікат путінського шмурдяка ще два з половиною місяці тому. І лише суспільний осуд та обурення позбавили нас від такого привілею — прищепитися коктейлем із новачка і бояришніка.

Ідемо далі. Лише на початку лютого ОПУ згадало номер телефону керівників регіонального відділу Pfizer і почало домовлятися про... постачання вакцини в найкоротші терміни. 

null

 

США навіть запропонувало надати Україні холодильники для зберігання вакцин від коронавірусу. 

null

 

Це ламало іще один фейк від уряду, що американську вакцину взагалі нереально поставити до України. Але у Албанії і Молдови це чомусь вийшло аж у січні, а нам тоді намагалися активно просунути то китайське, то російське.

І ось тепер людей намагаються обдурити і впарити їх індійський Covishield, як бюджетну AstraZeneca. Але тут варто розповісти одну показову історію.

В ФРН купили одразу три вакцини Pfizer, Moderna і оригінальну, не індійську AstraZeneca. За підсумками двох місяців вакцинації виявилось, що народ на 85% вигріб Pfizer, а от AstraZeneca вкололися лише 19%, бо вважають її недостатньо ефективною. 

І тепер Уряд Німеччини планує запропонувати вакцину від коронавірусу AstraZeneca ключовим державним службовцям, щоб завоювати громадську підтримку щеплень.

“Якщо наші люди не отримують укол AstraZeneca, нам ще важче переконати широку громадськість”, - розповідає Spiegel неназваний чиновник. Тому уже зараз федеральні міністерства склали списки так званих системно важливих посадових осіб, яким у першочерговому порядку слід робити щеплення.

Що ми маємо на практиці із так пафосно анонсованим початком вакцинації за допомогою індійської Covishield? Нам показали світлини реаніматолога Євгена Горенка із Черкас, розповіли про 150 щеплених людей у першу добу. Потім ця цифра в устах Степанова виросла до 1200 осіб, але є цікавий лакмус. 

Жоден, жоден чиновник високого рівня не скористався такою чудодійною вакциною — і ми не побачили ані Володимира Зеленського, ані Віктора Ляшка, ані Дениса Шмигаля, ані Максима Степанова зі світлинами з кабінетів сімейних лікарів. Чи, може, уже вони прищепилися таємно найкращою вакциною? Таким чином, вакцинація в Україні провалена вдруге. Колотися вакциною невідомого виробника від невідомої фірми-прокладки можна або з-під палки, або без розуміння що і до чого.

Цікавий факт номер два. Зеленський влаштовував великий державний захід за участю керівників регіонів і урядовців. Говорили про децентралізацію і ні разу про китайську вакцину. Хоча можна було би на потіху всім великим олігархічним каналам влаштувати флеш-моб і показати бодай десяток вакцинацій. Від того бачимо, як від щеплення препаратами Степанова відмовляються навіть лікарі найкращої профільної Олександрівської лікарні. Із 24 працівників реанімаційного відділення щеплення погодились зробити лише 2.

null

 

Яких вам ще доказів як держава провалює нормальну програму вакцинації і фактично закриває безвіз — не вистачає? 

Бо якщо навіть лікарі категорично проти щеплень в Україні, то що скажуть Степанову пересічні українці? Правильно, чекають поки з’явиться щось нормальне.

Почитала я тут один розумний (без сарказму) допис про ставлення до вакцинації. І зрозуміла чому у ближньому майбутньому...

Опубліковано Оленою Добровольською Четвер, 25 лютого 2021 р.


Український уряд при цьому знав заздалегідь, що ЄС введе обов’язкові ковідні паспорти і без адекватної вакцини, сертифікованої західними партнерами — не пропетляєш. Саме тому з’явились напередодні такого рішення повідомлення від анонімних урядовців, що хорошу вакцину будуть продавати в лікарнях напередодні відпусток.

Паралельно оголяться ще кілька неприглядних фактів. Із Державного експертного центру МОЗ, який сертифікує ліки, активно звільняють кращих фахівців. Під ніж потрапили ті, хто працював там ще задовго до Степанова.

Як вивести Державний експертний центр на міжнародний рівень? Здається, так звучали плани нового очільника підприємства?...

Опубліковано Tatyana Dumenko Вівторок, 2 лютого 2021 р.

 

Все це свідчить, що зірвана не лише компанія з протидії коронавірусу. Зірвана уся система постачання ліків. Хтозна, які прокладки іще є в тумбочці Максима Степанова і на скільки хочуть пограбувати бюджет то Раїса Богатирьова, то подружки першої леді.

Насамкінець я просто лишу недавню обіцянку Зеленського вакцинуватися разом із військовими: “Я точно буду вакцинуватися з нашими військовими як верховний головнокомандувач. Я повинен це робити, я так вважаю. Це теж буде в першій частині, у другому етапі, як тільки ми отримаємо мільйон. Якою вакциною? Яка буде першою. Ну, перша буде Pfizer. Другий, мені здається, буде “АстраЗенека”.

Перевіримо, як то кажуть — збрехав чи ні.

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.35
    Купівля 39.35
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 41.97
    Продаж 42.73
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
07:55
Оновлено
електроенергія, шахеди
Росія атакувала Україну "шахедами" та ракетами. Вибухи лунали на заході країни
07:54
Оновлено
обстріл, ППО
Міноборони РФ заявило про знищення 46 повітряних цілей у трьох областях
07:46
Олександр Сирський
Сирський провів розмову із командувачем ЗС США в Європі
07:39
Оновлено
знищений російський танк Т-72
ЗСУ за добу ліквідували 910 окупантів, 13 артсистем та 3 танки
07:37
Оновлено
Удар по Чернігову 17.04.24
Атака на Україну 17 квітня: у Чернігові зросла кількість загиблих
07:35
Анонс
"Астон Вілла", Ліга конференцій
Ліга конференцій: розклад повторних матчів чвертьфіналу
07:25
"Реал", Андрій Лунін
Лунін наголосив на "складній ситуації" в Україні після виграної серії пенальті в 1/4 фіналу Ліги Чемпіонів
07:03
Іран
Лідери ЄС готують нові санкції проти Ірану після атаки на Ізраїль
07:00
Анонс
Анатолій Трубін, Бенфіка - Реал Сосьєдад
Ліга Європи: розклад повторних матчів чвертьфіналу
06:46
"Під Харковом загинули Буданов та Сирський": РФ розганяє черговий фейк
06:19
Сергій Марченко
З початку повномасштабного вторгнення РФ Україна отримала від партнерів $83,7 млрд
05:56
світ Індонезія виверження вулкана
В Індонезії почалося виверження вулкана: евакуйовано декілька сіл
05:36
мзс Росії
У Росії розробили концепцію гібридної війни з Заходом, - WP
05:08
на фото Шарль Мішель у реабілітаційному центрі
"Постачання зброї та ППО в Україну питання не місяців, а днів", - Шарль Мішель
04:40
Путін і Кім Чен Ин
Росія, Китай, Іран та їх сателіти пов'язані не ідеологією, а відчаєм, - WP
04:12
Російські хакери
Хакери з РФ атакували об'єкти водозабезпечення у Європі та США, - Wired
03:44
У Росії після обстрілів ЗСУ авіабази у Джанкої очікують ударів по Кримському мосту
03:16
Оновлено
Канада готова надати України додаткових 450 млн. позики
Канада заклала у бюджет на 2024 рік кошти на допомогу Україні: подробиці
02:48
росія хакер
Росія активізувала кампанію з втручання у вибори в США, - заява Microsoft
02:20
У Британії запровадять заборону продажу сигарет народженим після 2009 року
01:52
Кирило Буданов
Буданов запевнив, що в України є план зменшення військової міці РФ, - WP
01:24
землетрус
У Японії стався землетрус неподалік атомної електростанції
00:56
міністр оборони США Ллойд Остін
Остін та начальник штабів США Браун закликали ухвалити допомогу Україні
00:47
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
Лунін став героєм серії пенальті з "Ман Сіті" та вивів "Реал" до півфіналу ЛЧ
00:28
Грузія акції протестів
Парламент Грузії ухвалив у першому читанні закон про "іноагентів". Протестувальники вимагають зустрічі з прем'єром
00:27
Росія продовжує продукувати фейки
"В Україні запропонували мобілізувати політбіженців з РФ та Білорусі": російські фейки за 17 квітня
2024, середа
17 квітня
23:56
ЗРК Patriot
Прем’єр Нідерландів запропонував спосіб, як Україні отримати більше систем Patriot
23:53
Йозуа Кімміх та Габріель Мартінеллі (ліворуч), Баварія - Арсенал
"Баварія" перемогла "Арсенал" та вийшла до півфіналу ЛЧ
23:15
Оновлено
На фото: Юлія Навальна на обкладинці TIME
Навальна, Єрмак та Кайлі Міноуг потрапили до 100 найвпливовіших людей TIME. Голова ОП відреагував
22:51
Оновлено
Світло
Промспоживачів попередили про можливі обмеження енергопостачання 18 квітня. У Yasno також заявили про високі ризики відключень
22:45
Оновлено
Вибухи під Джанкоєм
"Дякую за влучність": Зеленський підтвердив успішні удари ЗСУ по аеродрому "Джанкой"
22:42
Володимир Зеленський
"ППО та фронт – це ключовий пріоритет": Зеленський взяв участь у роботі Європейської ради
22:33
OPINION
Андрій Яніцький, директор з розвитку сайту Еспресо ТБ
Національно-визвольні рухи оголосили війну Кремлю. Вашингтонська декларація
22:27
ПАРЄ
ПАРЄ ухвалила резолюцію із закликом не визнавати Путіна легітимним президентом РФ
22:23
Суд
Суддя Деснянського суду Києва вирішила мобілізуватися. І попросила ВРП зупинити справу щодо її п'яного водіння, - ЦПК
22:15
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
"Не дуже хороша новина для Єрмака": політолог Бобиренко про рейтинг найвпливовіших політиків світу TIME
22:01
Ексклюзив
обстріл Часів Яр
Часів Яр має не лише політичне значення: генерал-майор запасу Кривонос про важливість захоплення міста до 9 травня
21:45
Ексклюзив
Експерт з енергетичних питань Рябцев розповів, чи очікувати в Україні стабілізаційних вимкнень світла
21:42
Оновлено
Майк Джонсон
Джонсон винесе на голосування законопроєкт про допомогу Україні 20 квітня. Байден пообіцяв негайно підписати документ
21:27
Ексклюзив
російські танки, окупанти, оркі
РФ може повторити наступ на північ України, але з урахуванням помилок 2022 року, -  генерал-майор запасу Кривонос
Більше новин