Топ-25 дуже смачних страв березня: сердечка, зефіри, випічка, тандем м’яса з овочами. Зустрінь цю весну смачно!

Тетяна Зінченко
1 березня, 2021 понедiлок
12:13

Березень - особливий місяць в питаннях харчування: міжсезоння, піст, весняне натхнення. Відомі кулінарні майстрині діляться новими рецептами, цього разу до нас долучаються і діти зі своїми смачними порадами

Березень - місяць, який ми чекаємо чи не найбільше. Він розпочинає довгоочікувану весну, збільшує дні, дарує перші квіти. У березні навіть душа відчуває оновлення, а з цим приходить натхнення, гарні ідеї і бажання творити!

Дуже добрий варіант такої творчості - кулінарний. Створення родинного затишку, смачні та корисні страви, особливі свята для найрідніших - те, що під силу кожній господині, і це - ті маленькі сторінки, які ми вписуємо у власні книги щастя.

Харчування навесні має певні особливості і характеристики. Організм відчуває певне виснаження через брак сонця і тепла, заготовлені овочі-коріння уже закінчуються, у них усе-таки менше вітамінів. Але є продукти, харчова цінність яких не змінюється залежно від пір року і клімату, і на них якраз зараз треба звернути особливу увагу.

Запасіться спеціями і бажанням!

Усі це знають, але не зайве нагадати, що це жири, білки, вуглеводи та мікроелементи.

Жири - різноманітні олії, сало, вершкове та інші масло, горіхи, насіння.

Салати (з моркви, капусти, яблук, редьки, ріпи, цибулі, дайкона, буряка - вибирайте свій варіант, комбінуйте) смакуватимуть із заправками з олії, лимонного соку, бальзамічного оцту. До них чудово пасують подрібнені горіхи, насіння, різноманітні спеції.

Білки - м’ясо, яйця, сир, риба, бобові, гриби. Погодьтеся, з таких продуктів кожна господиня може створити власний кулінарний шедевр? Березень тим, хто хоче, подарує натхнення!  

Вуглеводи - необмежений вибір круп, макарони, овочі, фрукти, сухофрукти. Каші із салатами, фруктові каші, молочні супи - без перебільшення, харчовий "тренд" березня.

Не можна забувати про квашені, ферментовані овочі та фрукти - це наш захист від хвороб і бійці за зміцнення нашого імунітету.

У березні у православних  починається Великодній піст,  який, втім, також передбачає кулінарію, але особливу. Обмеження в певних продуктах, перестороги надмірному споживанню їжі – це добрий "тренінг" організму перед весною, очищення не лише тіла, а й душі. Природа подбала про те, щоб і в цей період було достатньо відповідних харчів, тому ще й досі на полицях магазинів є гарбузи, достатньо квасолі, овочів і фруктів. Попит, як кажуть, породжує і пропозицію: з’явилося багато нових видів борошна - цільнозернового, спельтового – для випічки, млинців, оладок.  

Є багато круп, які ми не встигаємо розкуштувати тоді, коли "все можна": той же булгур або перловка - ціла комора корисного!

Сьогодні про все це нам розкажуть господині, рецепти яких дуже шануються у кулінарних спільнотах, наші топ-господині, яких ми знаємо і любимо.

А ще - діти. Мені пощастило натрапити на дитячий кулінарний конкурс у величезній кулінарний спільноті "Пляцки і Рецепти від Лілії Цвіт", і я була вражена, як готують діти! Якщо це приготує дитина - чому цього не зумію я? - надзвичайно сильний мотиватор, скажіть?

А ще ж до всього додається особливо прискіпливе ставлення до фігури - хочеться весну зустріти стрункішими. Отож враховуватимемо все!

Готують діти!

Яблука під снігом  від Маргарити Міхайлуц-Павлович з донею

Малій кулінарочці ще нема й трьох років, але вона вже підкорила серця багатьох дорослих кулінарів.

   null

Складові:

1кг невеликих яблук

400 г кисломолочного сиру

1 яйце

100 г родзинок

100 г цукру

1 пакетик ванільного цукру

Для снігу:

 3 ст. л. муки

 1 ч. л. смальцю

 1 ч. л. ванільного цукру

Приготування:

Яблука помити, розрізати на половинки і вибрати серединку. До сиру додати яйце, родзинки, цукор, ванільний цукор і перемішати. Муку зі смальцем і ванільним цукром перетерти в крихту. Яблука начинити сиром і посипати зверху крихтою. Випікати при температурі 180 градусів 40 хвилин. Краса готова!

Піца від донечки

Можна назвати і так, бо головне в цій смачній справі - приємне товариство дитини, спілкування з нею і смачна випічка в результаті.

 

Для тіста беремо:

125 мл молока

20 г дріжджів

0,5 ст. л. олії

0,5 ст. л. цукру

1 маленьке яйце

25 г маргарину або масла

Дрібка солі, мука скільки займе щоб було не густе тісто.

Начинка: (може бути будь-яка за бажанням)

У нас це 300 г  копченої ковбаси

1 велика морквина

2 середні цибулини

мариновані гриби

100 г твердого сиру

майонез, домашній кетчуп

Діаметр форми – 30 см

Приготування:

Моркву з цибулею протушкувати в олії і залишити, щоб охололо, ковбасу порізати соломкою, гриби промити і на друшляк, щоб стекли, сир натерти на тертці. Замішуємо тісто: молоко підігріти, розтопити маргарин або масло, влити в молоко, додати олій, цукор, сіль, яйце перемішати і додати дріжджі, замісити м'яке тісто. Дати тісту піднятися, а тоді розкачати і в форму, змащену олією. Тісто змащуємо трошки кетчупом і майонезом і викладаємо моркву з цибулею, знов трошки майонезу з кетчупом і викладаємо ковбасу, знову майонез з кетчупом і гриби. Ставимо випікати при 180 градусів 30 хвилин, за 5хв до готовності посипаємо сиром. Така гарні і смачна вдається піца – замилуєтеся!

Супчик з кіноа від мами Ані і малого повара Кирилка

Щаслива мама двох синочків Аня Лучкай розповідає, що вони разом готують, варять і печуть, хоч Кирилко має певні обмеження в харчуванні. Але це не зупиняє креативну дружню родину - вони створюють нові смаки, які подобаються стають улюбленими не лише на їхньому столі. Ось як цей суп.

null

Потрібно:  50 мл каші (помити і залити на пів години холодною водою), 2  картоплини (теж замочити, щоб вийшов крохмаль), морквина, пів цибулини, пучок зеленої цибулі, курячий жир, сіль за смаком, лавровий лист,  яйце, трошки курячої приправи.

Приготування: Ріжемо картоплю на малі кубики. Моркву шинкуємо, як по-корейськи, заливаємо все водою. Додаємо подрібнену цибулю, жир і доводимо все до кипіння.

Додаємо кіноа, лавровий лист, солимо, курячу приправу і трішки води. Варимо 20 хвилин, затим додаємо зелену цибулю і кріп.  Поки готується суп, відварити яйця і порізати на кубики. Додавати в суп перед подачею. Смакуйте! 

Оладки від Ані зі стевією

Якщо комусь не можна цукру, є гарний і смачний варіант – Аня розповість, а разом із синочком і покаже, як готувати смачні оладки.   

null

Потрібно: 200 г кефіру

1 ч. л. соди.

1 чайна ложка ерітолу (цукрозамінник) або цукру або стевії чи кокосового цукру

1 яйце

150 г рисової муки

дрібка солі

Кефір трішки підігріти, додати соду, перемішати і дати 5 хвилин постояти Затим додати сіль, цукор, яйце, перемішати і додати борошно. Знову все перемішати і випікати млинчики на сухій сковорідці. Вони смачні!

Шитиминь з яблуком від Ані

null

Знову цікава випічка, варто спробувати!

Потрібно: 400 г муки

2 ст. л. жиру свинини

2 яйця

Цукор - приблизно 200 г

11 яблук

Манка, щоб зверху і знизу посипати

null

Замішуємо тісто. На великій терці натираємо яблука видавлюючи сік перекладаємо в іншу миску.

Розігріваємо духовку до 200 градусів. Ділимо тісто на 2 частини, розкатуємо першу. На першу сиплемо по всій довжині манку і викладаємо яблука, зверху на яблука - манку і другу частину тіста.

Випікаємо приблизно 30 хвилин.

Сирник від Тані Козак

Сирники – це, по-перше -прекрасно! Вони, напевне, не набридають, не повторюються і не припиняють дивувати. Тому в березні їх треба пекти за замовчуванням. А, по-друге, кулінарна майстриня Таня Козак, наш улюблений кулінарний гід, уміє так навчити, що печеш – ніби долучаєшся до цікавої історії.

"Прості речі, часом виявляються набагато складнішими, ніж здається. От і з сирниками та ж сама історія. Звичайно, для досвідчених господинь ,ця страва настільки звична, що і говорити про це не слід, але буває по-різному.

Є багато способів приготування сирників, ось один із них, який я обожнюю і завжди вдається.

Ніжний, повітряний, корисний - такий сирник по праву , справді заслуговує звання ідеального сніданку", - каже господиня.

Розсувна форма, квадрат розмір 24 см на 24 см.

Отже нам потрібно: Корж основа шоколадна

Борошно 250 гр.

Какао 1-2 ст. ложки (залежить від якості какао)

Яйце 1 шт.

Цукор 100 г

Масло 120 г

Сметана 1-2 ст. ложки

Розпушувач 1 ч. л.

Замісити тісто і розділити на дві частини (одну частину використовую, а іншу залишити в морозилці для наступного разу).

Сирна маса

Сир кисломолочний жирний 1.400 кг.

Цукор 250 г

Яйця 4-5 шт. (великі)

Масло 150 г

Манка 5 ст. ложок

Молоко - 375 мл.

Ванільний цукор - 1 пачка.

У блендері збити сир кисломолочний, яйця, цукор, ванільний цукор, додати масло кімнатної температури, молоко + манка.

Форму заселити пергаментом, викласти шоколадне тісто, рівномірно розподілити по всій формі, вилити сирну масу, рівномірно розподілити і ставити випікати при температурі 180 градусів 45-50 хвилин.

Готовий сирник- це коли середина злегка ворушиться, виключаю духовку і залишаю до повного вистигання.

На ніч залишаю у холодильнику, сирник любить відпочити, ідеальний при нарізані!

Смакуєте на здоров'я!

Леопардовий рулет від Лілії Цвіт

Напевне, кожна господиня, яка хоч інколи щось пече чи готує, знає кулінарний ютуб-канал Лілії Цвіт - нашої справді кулінарної феї. Цей канал заслуговує на увагу не тільки тому, що рецепти в майстрині справді унікальні, дуже смачні і розповідає вона максимально доступно, про що свідчить срібна кнопка цього каналу, а й те, що він - українськомовний. Витримувати конкуренцію на мовному грунті також непросто, але Лілія Цвіт гідно тримаю українську кулінарну марку. Отож дивімося українське, підтримуймо своїх! https://www.youtube.com/channel/UCa0gsGhdgrKA2dz8Axgbasg

Леопардовий рулет - новий кулінарний шедевр майстрині, створений напередодні весни.

Насправді, ви будете здивовані, як це просто зробити! А виглядає дуже оригінально! Крім того, в ньому смачнющий крем-чіз! Такий смачний і гарний рулет не соромно навіть подарувати подрузі, сестрі чи мамі!

Форма 30х40 см Тісто для візерунків: яйце - 1 шт. цукор - 30 г борошно - 10 г какао - 10 г крохмаль - 1 ч. л. куркума - 1 ч.л. БІСКВІТ: яйця - 3 шт. цукор - 80 г борошно - 60 г розпушувач - 1 ч. л.

ШОКОЛАДНИЙ КРЕМ-ЧІЗ: сир - 300 г згущенка сира - 50 г пудра - 20 г какао - 15 г масло -100 г

Меренговий рулет, наче хмаринка, від Лілії Цвіт

"Це один із фаворитів серед десертів на замовлення! Хто скуштує хоча б раз - закохається у цю ніжність та витонченість! Такий рулет можна готувати із різноманітними ягодами та фруктами, горіхами! Готуйте і насолоджуйтеся!" - майстриня знає, як заохотити. Треба у березні таку хмаркову ніжність, що не кажіть.

Потрібно: форма 30х40: білки - 190 г цукор - 250 г ванільний цукор - 1 п.16 г лимонна кислота - щіпка сіль - щіпка крохмаль кукурудзяний - 30 г мигдальні пластівці - 20 г

Крем: сир Маскарпоне - 200 г вершки - 200 г цукрова пудра - 20 г

Тірамісу без випічки від Оксани Білінської

Це просто естетична і смакова насолода. При цьому готується надзвичайно швидко і легко!

null

Потрібно: 30 шт. печива савоярді

500 г маскарпоне

300 мл вершків (від 33%)

120 г пудри

1 ч. л. ванільної пасти

какао для посипки

Сироп: 300 мл гарячої води

1,5 ст. л. розчинної кави

Готуємо кавовий сироп. Збиваємо маскарпоне, пудру, ваніль і вершки у стійкий крем. Печиво вмочуємо у холодний сироп і кладемо у три ряди на пергамент.

Акуратно змазуємо кремом, бо печиво дуже м‘яке, і присипаємо какао.

Скручуємо в рулет, допомагаючи пергаментом і ставимо в холодильник на пару годин, щоб схопився. Опісля наносимо крем поверх, притрушуємо какао і прикрашаємо за бажанням! Далі охолоджуємо і смакуємо.

Готуйте з любов‘ю!

Пісочне печиво з горіхами від Валентини Кузьмової

Дуже смачне, відома кулінарка знає, що радити!

null

Потрібно:

150 г масла або маргарину

350 г борошна

150 г сметани

0,5 ч. ложки розпушувача

щіпка солі

1 жовток

Приготування:

Масло перетерти з борошном і розпушувачем, додати сметану, сіль, жовток. Замісити тісто і накрити харчовою плівкою та залишити на 10 хв.

Готуємо начинку: 150 г горіхів, 100-120 г цукру.

Горіхи перемолоти на м’ясорубці та додати цукор і перемішати.

Тісто ділимо на 12-14 кульок розкачуємо товщиною 5-7 мм. Начиняємо горіховою начинкою, формуємо як на пиріжки. Потім зверху пінцетом робимо защепи, як листочки. Випікаємо при температурі 180 градусів 20 хвилин.

 Шоколадно-апельсиновий кекс від Оксани Білінської

 Кекс - безпрограшний варіант із такою ніжною вологою структурою, та ще й з двома смаками: цього разу шоколадний і апельсиновий!

Потрібно: 200 г борошна, 4 яйця, 200 г масла, 180 г цукру, 2 ч л розпушувача, 30 г какао, 50 г молока, цедра і сік з 1/2 апельсина.

Яйця, цукор і щіпка солі збиваємо міксером до світлого кольору. Додаємо розтоплене масло; просіюємо борошно з розпушувачем; перемішуємо; тісто густувате.

Ділимо тісто на дві не рівні частини; до меншої частини просіюємо какао і доливаємо молоко; перемішуємо. До світлої частини додаємо цедру і сік апельсина.

Кексову форму викладаємо пергаментом (якщо не силіконова) і викладаємо в шаховому порядку темне і світле тісто; вирівнюємо.

Випікаємо у розігрітій до 180 градусів 40-50 хвилин (перевіряємо дерев‘яною шпажкою).

Зверху можна полити глазур‘ю (100 г пудри+ 2 ст. л. лимонного соку), або карамельним соусом

Дуже простий в приготуванні смачний, ніжний, вологий кекс!

 Фундуковий торт від Оксани Костик

Наші господині щось-таки знають! Бо печуть торти, пропонують усе нові й нові рецепти випічи. Значить, будуть свята, родинні посиденьки і романтичні зустрічі – весна ж!

Вишуканий аромат шоколаду, нутелли, фундука в поєднанні з вершковим кремом нікого не залишить байдужим. Потрібно:

Форма d 26.

Шоколадний бісквіт:

5 яєць

180 г борошна

150 г цукру

30 г какао (темне)

70 г олії (без аромату)

50 г води

18 г розпушувач, ванільний цукор. Потрібно спекти два такі коржі.

Приготування: Готуємо як звичайний бісквіт. Розділяємо яйця на жовтки і білки. Жовтки збиваємо з цукром до пишної білої маси, далі всі інгредієнти, окрім білків. Білки, збиті до стійких піків, вмішуємо лопаткою до шоколадної маси. Випікаємо при температурі 170 градусів приблизно 40 хвилин.

Коли добре остинуть перерізаємо навпіл, отже у нас виходять 4 коржі.

Начинка: 200 г нутелли

200 г фундука

кава розчинна або заварна для просочування.

Кожен розрізаний корж просочуємо кавою, змащуємо розрізані частини шоколадною нутеллою та присипаємо подрібненим, добре висушеним фундуком.

Крем:

700 г маскарпоне, можна замінювати на кисломолочний перетертий сир або сиркову масу

200 г цукрової пудри

500 г вершків(33-36%)

ванілін

Приготування:

Сир збиваємо з пудрою, ваніліном, окремо вершки.  До збитих вершків по ложці вмішуємо сирну масу ,можна дати сік лимону.1/4крему відділяємо і додаємо до нього 50гр.розтопленого шоколаду або 1ложку какао.

ЗБІРКА ТОРТА в кондитерському кільці: Шоколадний корж з нутеллою+білий крем+шок.корж+шоколад.крем+шокол.корж+білий крем+шок.корж.

Зверху торт я вирівнювала шоколадним ганашем.

"Для ганашу я брала 300 г масла і 300 г шоколаду. Розтопити шоколад над гарячою водою, окремо збити масло. З'єднати все та збити до однорідності. Температура має бути однаковою. Прикрасити за бажанням, щоб було красиво!" - підсумовує майстриня.

Пиріг із плетінням від Лілії Цвіт

Я спочатку подумала, що майстриня пропонує спекти коровай – настільки гарна, ошатна, захоплююча ця випічка. Спекти коровай – справа не з простих, але якщо взятися, то все можливо, - переконує нас Лілія Цвіт, яка почала з простого і досягла таких кулінарних вершин, де цілком можна почуватися чарівницею. Але до короваїв, сподіватимемося, ми також дійдемо, а наразі – ось цей дивовижний пиріг!

"Дуже гарний і дуже смачний здобний пиріг! Пропоную вам спрощений рецепт дріжджового тіста без опари! Готується набагато простіше! Спробуйте такий варіант!" - радить кулінарна фея.

Форма д. 30 см дріжджі пресовані "Духмяна Хата" - 20 г цукор - 80 г ванільний цукор - 1 п. 16 г молоко - 250 мл яйце - 1 шт. масло - 50 г борошно - 580 г куркума - щіпка варення густе - 150 г (сухих дріжджів потрібно 7 г).

Старий рецепт: тертий пляцок з варенням від Лілії Цвіт

Цей пиріг, напевне, люблять всі, бо він – з дитинства. Бабусі й мами готували варення і дбайливо закручували його в баночки для нас, своїх дітей та внуків. І пекли з нього пироги - ось такі запашні, солодкі, крихкі, ніжні і з великою любов’ю. Якось так і майстрині вдалося передати настрій, що і пекти хочеться, і згадувати ті миті, коли ми були маленькі і поміщалися у бабусі на колінах.

Можна спекти такий пиріг своїй родині!

«Смак дитинства! Пісочний пиріг з шаром улюбленого запашного варення з домашньої смородини!  Просто, смачно, доступно! Обов’язково його приготуйте! Пора використовувати минулорічне варення!» - коментує цей рецепт з дитинства Лілія Цвіт.

Потрібно: ф. 25х35 см масло - 200 г яйця - 2 шт. цукор - 70 г борошно - 430 г +- 20 г розпушувач - 1 ч. л. варення - 300 г

Мусові сердечка від Лілії Цвіт

Уміти готувати сердечка – це особливе вміння. Це – естетика смачної краси, вміння створити особливий настрій і особливе свято.

"Мусові тістечка - це один з найпопулярніших сучасних десертів! Його найчастіше замовляють на фуршет для різноманітних святкувань. І недарма! Це вишукано, гарно і дуже смачно! Це тістечко неймовірно ніжне і легке. Спробуйте приготувати його вдома!" - як завжди, Лілія Цвіт упевнена, що кожен це зможе.

Потрібно на 20 шт. БІСКВІТ З КИСЕЛЕМ ф. 30*40 см яйця - 3 шт. цукор - 120 г кисіль (або крохмаль) - 40 г розпушувач - 1 ч. л. борошно - 30 г ФРУКТОВЕ КОНФІ фруктове пюре - 500 г цукор - 70 г желатин - 15 г вода - 50 мл ЙОГУРТОВИЙ МУС: йогурт фруктовий - 800 г желатин - 25 г вода - 50 мл ГЛАЗУР: желатин - 10 г вода для желатину - 60 г цукор - 150 г вода для сиропу - 75 г глюкозний сироп - 150 г білий шоколад - 150 г згущенка сира - 100 г харчовий барвник гелевий.

Вівсяне печиво від Христини Ласяк

Невтомна креативна молода кулінарка, ідейна натхненниця «Солодкої Аннички» створила новий рецепт дуже смачного улюбленого вівсяного печива.

Отож замішуємо тісто міксером. 80г масла+ванільний цукор 10 г +1/2чл кориці+100г цукру збити до однорідності . Окремо 6 ст. л окропу +1/2 чл солі + 1/2 чл соди-перемішати. До нашого забитого масла додаємо 80г вівсяної муки(якщо немає - можна змолоти на кавомолці вівсянку) +1ст л тієї води >збиваємо міксером. Сюди додати 180г пшеничної муки +1ст л яблучного пюре+решту води і знову збити міксером. Готове тісто зібрати в купу. З нього формуємо кульки розміром з горішок і трохи приплюскуємо. Випікати при температурі 180 градусів15 хвилин. Смачного!

null

Весняний зефір від Ірини Онишкевич

Відома нам кулінарна майстриня до весни підготувалася дуже красиво! Зефір – ніжний, як гарні думки, і красивий, як квіти – це її рук робота. Ірина переконує, що такі смачні витвори вдадуться всім, хто бажає, і ділиться рецептом.

Ягідний зефір Яблучне пюре - 100г. Ягідне пюре(чорна смородина або малина, полуниця, ожина і н.) - 25г. Білок - 1шт.(40г.) Для сиропу: Вода - 75г. Цукор - 200г. Агар-Агар (сила гелю 1200)- 8г. Глюкозний сироп - 80г.(можна замінити на 80г. цукру) У глибокій посудині змішуємо пюре яблучне, ягідне і білок. Все ретельно збиваємо міксером до збільшення маси і посвітління. Маса має стати цупкою. Готуємо сироп: У сотейник з товстим дном вливаємо воду, додаємо Агар-Агар - перемішуємо. Додаємо цукор і глюкозний сироп(глюкозний сироп додається для того, щоб зефір швидко не зацукрувався.

 Все ретельно перемішуємо і на середньому вогні заварюємо сироп. Варимо, постійно помішуючи, до температури 110 градусів. Якщо немає термометра, можна протестувати готовність сиропу на «безперервну нитку» - коли із ложки сироп стікає тоненькою ниткою, а не подає краплями. Далі, готовий сироп невеликими порціями додаємо у збиту масу із білка і пюре. ( цей процес не затягуємо, бо агар-агар стабілізується вже при температурі 40 градусів) Постійно збиваючи міксером. Збиваємо допоки не введемо весь сироп. Після чого швидкість міксера збільшуємо до максимальної і збиваємо зефір до пишної маси. Перекладаємо у кондитерський мішок, або можна ложкою і відсаджуємо на пергаментний папір або перфорований килимок. Даємо стабілізуватися 6-12 годин( залежить від розміру зефіра) при кімнатній температурі. Після сушки зефіра, дві половинки склеюємо і обсипаємо цукровою пудрою. Все, зефір готовий до споживання. Хай Вам все вдається!

 null

Смачні булочки від Магдалини Шершун

Вони - пухкі до неймовірностей! Запашні, з різними начинками, вони  створять свято і настрій у кожній родині.

 Отож потрібно: 200 г сироватки, 50 г дріжджів - розмішати, додати 200 г борошна, дати підійти у теплі 20 хвилин. Додати 300 г молока, 300 г цукру, столову ложку солі, 

50 г сметани, вимішати до повного розчинення інгредієнтів.

null

1,2 кг борошна просіяти. З’єднати дві суміші інгредієнтів, додати туди борошно, добре вимісити до однорідності, додати 200 г розтопленого масла, замісити туге тісто.

 Поставити в тепле місце для бродіння на дві години.

 Як тісто підійде, вимісити його, ще раз дати підійти, а тоді формувати булочки.

 Макова начинка: 200 г молотого маку, 100 г цукру перемішати й запарити у 100 грамах окропу, трошки проварити й остудити.

 Сирна начинка: 500 г сиру перемолоти, додати 150 г цукру, пакетик ваніліну, 3 столові ложки манної крупи, 2 яйця, добре вимішати.

 Приготування з маком: розкачати квадрат, викласти макову начинку, сформувати в вигляді рулета, порізати на порційні шматочки.

 Із сиром: тісто розкачати на великий квадрат, порізати прямокутниками, на середину покласти сирну начинку і защіпувати кінці до середини, у вигляді конвертиків.

 Дати підійти 15-20 хвилин. Змастити яйцем і випікати при температурі 200 градусів до рум’яної скоринки. 

Жайворонки від Катерини Скрябіної

Вони закликають весну! Це – обрядове печиво, печеться на 22 березня – свято Сорока Святих. Кулінарна майстриня з Полтави Катерина Скрябіна розповідає, як зустріти весну і пташок красиво і смачно!

(із пісного тіста)

null

Тісто:

250 мл води

350-450 гр борошна

1 ч. л. сухих дріжджів (з гіркою)

50 г  цукру

40 мл олії

1/2 ч. л. ванільного цукру

1/2 ч. л. солі

родзинки, фініки тощо для прикрашання

олія або міцний чорний чай для змащування

1. У теплій воді розвести дріжджі, цукор, ванільний цукор та сіль. Поступово всипати просіяне борошно. Замісити некруте тісто. Далі влити олію та вимісити еластичне тісто, що не липнутиме до рук.

2. Тісто покласти в ємкість, накрити рушником та залишити на 40 хвилин у теплом місці. Далі обім'яти та дати постояти ще хвилин 20.

3. Тісто обім'яти, розділити на кульки ( приблизно 15-17 шт.).

Сформувати пташок:

- розкачати джгут;

- зав'язати вузлик, сформувати голівку й хвіст;

- пальцями сформувати дзьобик;

- зробити на хвості надрізи ножем;

- очі зробити з розрізаних родзинок, фініків тощо.

4. Пташок викласти на деко, застелене пергаментом. Змастити олією або міцним чаєм. Випікати 15-20 хвилин при температурі 180°С.

5. Готових жайворонків перекласти на дерев'яну поверхню, накрити легенькою тканиною та дати відпочити.

Смачного!

Тюльпани від Валентини Кузьмової

Гарні весняні квіти будуть і на вашому столі.

 Потрібно:

8-10 помідорів

200 г твердого сиру

2-3 шт. яєць

1-2 зубець часнику

майонез, петрушка (стебла)

Приготування:

Помідор розрізаємо на 4 частини до середини, обережно ложечкою вибираємо серединку.

Сир і зварені яйця, тремо на крупній терці, видавлюємо через часникодавку часник, додаємо майонез. Все перемішуємо і фаршируємо помідор.

Стебло робимо з петрушки.

null

Польський суп з фрикадельками та сметаною

Кулінарну творчість пані Марії поважають її однодумці. І знають під творчим псевдо «Федір Ушаков». Це навіть і цікаво: рецепт сприймається, як чоловічий, так, дивись, і чоловіки більше готувати будуть!

 Фрикадельки: 400 г  м'ясного фаршу (будь-якого), 1 яйце, 1 цибулина, зелень кропу, сіль, перець  - перемішати, сформувати невеликі фрикадельки, смажити на сковороді 3 хвилини на середньому вогні в 2 ложках олії. Перекласти в каструлю + 1морквина +1 цибулина + селера + 3 картоплі + 2 літри бульйону (або води + 1 бульйонний кубик) + сіль + цибуля зелена - довести до кипіння, зменшити вогонь, варити 20 хвилин. Потім додати 200 г  сметани + 1 лавровий лист + зелень кропу, петрушки. Варити ще 5 хвилин. Готово. Смачного!

Мариновані мідії від Оксани Дорош

Щось треба ще таке  екзотичне, чого ще не готували. З мідіями - чудовий варіант від відомої львівської кулінарки Оксани Дорош. 

Потрібно: мідії (варено-морожені) 400 г.

соєвий соус 4 ст. л.

вода 1 склянка

сіль 1 ч. л.

цукор 1 ч. л.

оцет 9 % 1 ст. л.

олія 2 ст. л.

зелень 1 пучок

лимон 1/2 шт.

часник 6 зубчиків

перець духмяний 1/2 ч. л

null

У каструльку, де будемо готувати маринад, налити соєвий соус, оцет, олію. Додати перець, лавровий лист, сіль, цукор.

Всипати мідії. Вони вже готові, їх не потрібно розморожувати, так вони краще зберігають форму.

Додати окріп і поставить на вогонь. Довести до кипіння. Кип'ятити менше хвилини.

Зелень і часник нарізати. Зелень можна використовуватися будь-яку за смаком, я брала кріп. Підготувати лимон.

Додати лимон, часник і зелень в маринад до мідій. Коли мідії охолонуть, можна подавати.

 Скляні макарони від Наталі Королевої

Цікавий рецепт пропонує кулінарна майстриня, інтригує уже із заголовка! Все просто та швидко - обсмажити овочі окремо на  олії. Відкинути на сито. Приготувати макарони як написано на коробці. Додати обсмажені овочі, м’ясо, перемішати. За смаком додати соєвий соус.
Страва гарно смакує як гарячою так і холодною!
У рецепті: цукіні, морква, цибуля, солодкий перець. Можна брати овочі на будь-який смак. Дуже смачно - з грибами, баклажанами..
Кожна партія овочів обсмажується окремо на великому вогні, постійно помішуючи хвилин 7. М’ясо, тоненько порізане, так само - великий вогонь і хвилин 8.

null

Книдлі з сиром та мачанкою від Христини  Ласяк

Господиня підходить до смачного питання креативно і рішуче.

"Варимо картоплю (у мене 4-х літровий баняк) і коли вариться солимо, товчимо, ділимо на чотири частини. 1/4 вибираємо і замість неї даємо стільки ж крохмалю картопляного. Сюди +2 яйця і добре розтовкти" - приступає вона відразу до справи.

Начинка : сир домашній посолити, поперчити+ додати трохи тої бульби що ми відібрали - усе добре розтовкти.

Беремо 1 столову ложку бульби з крохмалем розплескуємо в руках в кружечок +1 велику чайну ложку сирної начинки і формуємо книдлик.

Варити 1-2 хв після того, як вони випливли наверх.

Мачанка : смажимо цибулю на олії до готовності , солимо, перчимо, додаємо сметани та ще тушимо 1-2хвилини.

Смачного!

null

Печінковий рулет від Марії Гнатів

Дуже цікавий рулет: структурний, насичений, ошатний, надзвичайно смачний!

Потрібно:

200 г печінки(на ваш смак)

2 ст. л. борошна

цибулина-1шт

яйця-2шт

50мл.-молока

квадратні вафлі

сіль

перець.

Печінку і цибулю пропустити через м'ясорубку, додати яйця, молоко і борошно, посолити поперчити, ретельно перемішати.

Вафельний корж розділити на чотири частини, кожен занурити у печінкову масу, обсмажити на олії з обох боків, дати охолонути.

Для начинки:

плавлений сирок-1шт

2 варені яйця

3 зубчики часнику

майонез (приблизно 4 ст. л.)

Плавлений сирок і яйця натерти на дрібній тертці, часник пропустити через прес, все з'єднати і заправити майонезом, трішки посолити. На вафельні квадрати викласти начинку по всій поверхні і загорнути в рулет, порізати шматочками. Смачного!

 Грибні котлети від Марії Пташнік

«Котлети гарно тримають форму, не розсипаються. Дуже смачні та соковиті», — коментує свій рецепт відома кулінарна майстриня з Тернопільщини.

null

Кілограм грибів (у рецепті опеньки) відварити, просушити на сковорідці і дрібно перемолоти. Окремо подрібнити середню цибулину. Просмажити дві середні цибулини (дрібно покришені) та середню морквину (потерти на дрібній тертці). Посолити і поперчити. До підготовленої маси додати потерту, як на деруни, картоплину і три столові ложки манки.

Гарно вимішати і формувати котлети, обкачувати в сухарях і смажити на середньому вогні. Оскільки вже є петрушка, кріпчик, стебла зеленої цибулі — додавайте сюди і смакуйте!

Вареники картопляно-капустяні від Оксани Харченко

Бо як це – без вареників?

Кулінарка з Вінниччини ділиться дуже хорошим рецептом вареників - з картоплею та капустою, два в одному!

null

Тісто:

Борошно 4 склянки

Окріп навару з картоплі 1склянка

Олія 4ст.л

Сіль дрібка

Місимо тісто з поданих продуктів.

Начинка: п'юре картоплі 70% + тушкована капуста 30%.

Окремо готуємо п'юре та окремо тушкуємо капусту. Охолоджуємо. Поєднуємо картоплю з капустою, перемішуємо і ліпимо вареники.

Риба з овочами від Надії Бутин

"Люблю овочі і люблю рибу... От і виникло таке поєднання. Страва легка, не калорійна, смачна, - каже майстриня. - Використовувати можна будь яку рибу та улюблені овочі".

null

Отже, рецепт:

1 свіжа риба

1 баклажан(маленький)

1 кабачок(маленький)

1 помідор

1 морква

1/2 шт. -  перець болгарський червоний

1/2 шт. -  перець білий, або жовтий

1/2 шт. -  червоної цибулі

1/3 шт. -  перцю чілі

Пару дольок лимону

Маринад для овочів:

3-4 ст. л. соєвого соусу

1 ч л цукру

Сіль, перець за смаком

Сухі улюблені трави

3-4 ст. л. оливкової олії

1 ст. л. бальзамічного оцту (за бажанням)

Приготування :

Баклажан нарізати кільцями і посолити. Залишити на 10 хв. Промити водою і просушити. Всі овочі довільно нарізати. З'єднати з усіма інгредієнтами маринаду і перемішати. Рибу посолити, поперчити за смаком. Покласти дольки лимону і збризнути оливковою олією. У форму викласти овочі з маринадом зверху рибу.

У розігрітій духовці на 180' готувати 35-40 хв.

Усім смачного

Печінковий торт від Світлани Чепурної

Рецепт дуже вдалий. Млинці добре тримають форму, їх легко і швидко пекти, надзвичайно ніжні, а в поєднанні з начинкою - це вибух смаку для поціновувачів печінки.

null

Тісто:

500 г  печінки (будь-якої)

1 стакан молока

3 яйця

2-3 ст. ложки муки

2 ст. ложки олії/в тісто/

сіль, перець за смаком

Начинка: 4 моркви

4 цибулини

майонез

сіль, перець

олія для смаження

Цибулю і моркву посмажити або протушкувати.

Начинка може бути будь-яка до вашого смаку.

У чашу блендера покласти печінку, яйця, влити молоко, все добре перебити ,додати сіль, перець, олію і частинами муку. Оскільки щільність продуктів у всіх різна, може знадобитись ще одна ложка муки. Саме завдячуючи блендеру, консистенція тіста виходить дуже однорідна і слухняна.

Печемо на розігрітій пательні з обох боків до золотавої скоринки. Млинці не рвуться, навіть перший завжди вдалий.

 Збираємо торт: млинець змащуємо майонезом, викладаємо начинку і так поки всі не закінчаться.

Солоні палички від Ірини Онишкевич

Гарний перекус, якщо затрималися, прогулюючись березневим лісом, приміром.

Потрібно: Маргарин - 250г

Борошно - 2 склянки (250мл)

М‘який маргарин посікти з борошном. Замісити тісто. Поставити у холодильник на 2 год.

Розкачати тоненько. Порізати на смужки. Помастити яйцем, посипати морською сіллю і посипати насінням льону.

Випікати при температурі 200 градусів.

Виходить дуууже смачно! Спробуйте.

null

Прогулюйтеся березневим лісом, насолоджуйтеся весною. Що настала, і смачно готуйте! Хай вам все вдається! Смачної весни!

Теги:
Читайте також:
Київ
+5°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
Більше новин