Запровадження іпотеки 7% із компенсацією від держави: зрада чи перемога? Експертне опитування

Ольга Чайка
10 березня, 2021 середа
09:25

1 березня. Форум “Україна 30”. Президент фотографується із двома парами, які підписали перші іпотечні договори в рамках програми “Доступна іпотека 7%

Міністр фінансів Сергій Марченко говорить, що доступна іпотека стимулюватиме будівництво і розвиток економіки.

Це — фінал підготовки і запуск програми. Уряд “здешевив” іпотечні кредити ще 27 січня, а наприкінці лютого до програми приєдналися сім банків. Попереду — втілення.

Програма викликала дискусії: є і прихильники, і критики. Журналістка Еспресо.TV Ольга Чайка зібрала точки зору експертів з цього приводу.

null

Марія Репко, заступниця директора Центру економічної стратегії:

З економічної точки зору будь-яке урядове рішення спотворює ринки, особливо про субсидіювання чогось чи про запровадження цінового обмеження знизу чи зверху.

Воно може мати на меті цілком благородні цілі — додати можливостей сім’ям середнього класу придбати собі житло у власність тощо. Але побічні ефекти, які впливають на ринки, неминуче постануть.

В цьому випадку йдеться про кілька негативних ефектів.

Перший — фіскальний. Фактично, ця програма — це доплата людям, які будуть купувати квартири, до повної відсоткової ставки, яка відображає їх рівень ризику, як позичальників. Ця доплата здійснюватиметься за державний кошт. Це залежить від вартості квартири, від першого внеску, але приблизно це 50 тис.грн/рік чи 5-10 тис. грн/місяць. Це доплати, які люди отримуватимуть протягом всього строку іпотеки, що є досить тривалим терміном.

А при цьому допомога сім’ям з маленькими дітьми або сім’ям з дітьми з інвалідністю, або просто людям з інвалідністю, є набагато нижчою. І незрозуміло, яка соціальна справедливість в тому, що держава допомагає сім’ям із середнім рівнем доходу, які можуть собі дозволити заплатити перший внесок за квартиру, а малозабезпеченим допомагає на суми у два чи чотири рази менше.

Друге — фінансувати таку іпотеку будуть державні та недержавні банки.

Якби фінансування здійснювалося лише через державні банки — це б, безперечно, спотворювало ринок, — бо вони б отримали неринкову перевагу перед приватними банками, які не мали б змоги долучитися до програми. Було б погано.

У нашому випадку приватні банки мають право долучатися до програми. Це теж погано. Бо держава через банківську маржу, через прибуток банку, який він заробляє на цій іпотеці, фінансує у тому числі приватних акціонерів банку.

Вигоду від такого рішення отримають й компанії-забудовники. Вони зможуть продавати своє житло у більших обсягах. Це збільшить попит на житло на ринку, і, відповідно, як і на будь-якому ринку, це підвищить ціни. Таким чином ми маємо ризик, що інші родини, які не матимуть доступу до цієї програми фінансування іпотеки, зіткнуться з тим, що ціна на житло буде вищою.

Таким чином, у цієї програми багато побічних ефектів. Якщо вона не буде дуже масштабна — то ми їх уникнемо. Якщо вона буде масштабна — буде гірше.

Крім того, що будуть ринкові спотворення, програма щороку вимагатиме видатків з державного бюджету. Чим більше родин отримуватимуть кредити за цією програмою — тим більші будуть видатки з бюджету. Це негативно відіб’ється на фіскальній ситуації: у нас і так бюджетний дефіцит досить великий. І збільшення дефіциту держбюджету такими програмами не сприятиме фіскальній стійкості.

null

Станіслав Шлапак, член наглядової ради "Юнексбанку", виконавчий директор центру економічних досліджень і прогнозування "Фінансовий пульс":

Програма «Доступна іпотека 7%» передбачає компенсацію відсоткової ставки: позичальник буде платити за ставкою 7%, а різницю між цим значенням і ринковою ставкою буде компенсувати, грубо кажучи, бюджет. А банки отримуватимуть свої 12-13%.

Програма ставить перед собою дві мети. Перша — дати людям доступ до нового якісного житла. Друга — шляхом будівництва нового житла дати стимул економіці. Тому що будівництво житла зачіпає супутні галузі і дає мультиплікаційний економічний ефект.

Що таке мультиплікаційний ефект? Якщо просто: є побудоване житло, ось стоїть, купуйте — в цьому випадку інвестицій не відбувається, власність лише переходить від одного власника до іншого. Коли житло будується — відбуваються інвестиції. Інвестиції в будматеріали, роботи тощо. Зачіпається відразу кілька галузей економіки, у тому числі створюються нові робочі місця.

Ризик нестачі грошей на компенсацію в рамках програми є. Напевно, це основний ризик цієї програми. Але варто зазначити: поки це запуск, і мова не йде про величезні масштаби. У бюджеті на цей рік передбачено фінансування в розмірі 2 млрд грн. Поки суми невеликі, це виключає неможливість знайти фінансування в бюджеті.

Плюс, незважаючи на те, що кредити розраховані на 20 років, середнє життя кредиту становить 5-7 років, адже люди хочуть виплатити скоріше. Тому ризики, напевно, обмежені цими термінами.

Про спрямованість програми. У нас в країні багато соціальних аспектів, про які треба думати. Але це не означає, що якщо у тебе є трошки накопичень — то сиди зі своїми накопиченнями, ти вже і так щось маєш. Держава насамперед має створювати стимули. Якщо у людини є потенціал — потрібен стимул, щоб залишитися в країні, працювати, народжувати дітей, давати їм освіту.

Для соціально вразливих категорій населення повинна бути інша програма. Взагалі, важливо, щоб у влади була концепція розвитку іпотечного ринку в цілому. Щоб йшлося і про кредитування, і рефінансування, і більш складні фінансові інструменти. У подальшому це може вплинути на формування фондового ринку, а також накопичувальної пенсійної системи другого-третього рівня.

null

Олександра Бетлій, експертка у сфері публічних фінансів:

Державна іпотечна програма, яку зараз запустили через Фонд розвитку підприємництва, має ті самі обмеження, що й програма “5-7-9”. Участь у ній і компенсацію отримають тільки ті, кому банк буде готовий давати гроші. У банка є свої процедури для визначення. Тож неплатоспроможне домогосподарство або із тіньовими доходами не отримає цей кредит, бо банки зважають саме на “білі” та достатні доходи.

Доступ саме “чесних і гарних” до кредитів з привабливою ставкою може мати позитивний ефект — стимулювати людей просити чесну зарплату. Так, треба буде платити більше податків, але це буде доцільно завдяки доступу до кредитуванню і можливості придбати житло.

Але питання в іншому — чому саме ця програма, чому саме стільки грошей? Де економічне обґрунтування, що це вигідно?

І ключове питання — чому ми допомагаємо багатшим? Адже за великим рахунком це допомога багатшим домогосподарствам і, може, із середніми статками.

Нам говорять про мультиплікатор. Справді, ця програма не тільки про допомогу родинам у покупці квартири, а й про стимулювання розвитку будівництва. Але ж це один із найбільш тіньових секторів! Який там мультиплікатор для бюджету, якщо ми говоримо про тіньовий сектор?

Компенсацію різниці ставки до 7% будуть здійснювати через Фонд розвитку підприємництва (ФРП). Він з’явився рік тому внаслідок реорганізації німецько-українського фонду, який близько 20 років опікувався кредитуванням маленького бізнесу у формі дешевших кредитів або компенсації відсоткових ставок. Цей Фонд є успішним саме в цьому: підтримка кредитування малого і середнього підприємництва строком до п'яти років. Навряд чи варто було на цей Фонд покладати зобов'язання з підтримки іпотечного кредитування строком до 20 років.

Я так розумію, держпрограму доступної іпотеки хотіли запустити швидше, тому прийняли рішення, що іпотеками під 7% займатиметься ФРП. Бо впровадження рішення, схваленого у грудні минулого року про створення “Укрфінжитло” — спеціального ПрАТ “Українська фінансова житлова компанія”, яка якраз має опікуватися іпотечними програмами, потребує часу. 

Але в результаті держава створює двох конкурентів на ринку. Це неправильно. І питання в тому, як “Укрфінжитло” і ФРП будуть розмежовувати свою діяльність.

Які ризики має програма? Щороку потрібні будуть кошти на підтримку програми іпотечного кредитування. Якщо держава припинить давати гроші на компенсацію ставок — то домогосподарствам з якогось моменту доведеться платити за повною ставкою.

Механізм підтримки купівлі житла “Укрфінжитлом” є іншим і виглядає більш стійким. Але про це ще рано говорити, оскільки не всі рішення ухвалені і програму ще не почали реалізовувати. Варто зазначити, що “Укрфінжитло” покликана впроваджувати важливу програму надання житла в лізинг окремим професійним групам як-то лікарі та вчителі, а також внутрішньо-переміщеним особам, що є надзвичайно важливо.

null

Володимир Лавренчук, колишній голова правління "Райффайзен Банк Аваль", в ефірі “Еспресо”:

Ми давно не чули про доступну масову житлову іпотеку. Останні розмови закінчилися у 2008 році, коли відбулася світова криза — і ми протягом 12 років не мали цього.

Я б сказав, що наявність масової житлової іпотеки — є ознака розвинутого суспільства, а відсутність — є ознака нерівності і фінансової слабкості.

Я вважаю, що зараз гарний час, щоб пожвавлювати іпотеку.

Чи ця іпотека буде масовою? Я не переконаний, що її зараз можна назвати масовою — і думаю, що в цьому є велика користь. Тому що ці обмеження, — в сумі, в квадратних метрах, в доходах: високодоходні люди не будуть мати право на іпотеку. Будуть мати право тільки ті, хто потребує житла — а не другого/третього житла із якимись бізнесовими перспективами.

Її зараз можна назвати соціально-орієнтованою, із фокусом на людях, які потребують такої підтримки. І я вважаю, що це є правильним.

Чи це є надійний інструмент на 20 років? Без ілюзій до розвинутого суспільства, навіть там бувають іпотечні кризи раз на 20 років. Тому немає повноцінної гарантії ніде, і в Україні — теж.

Я вивчав умови цієї іпотеки і думав над цим. Я вважаю, уроки кризи 2008 року, як світової, так і української, в цій програмі добре враховані. Ризики існують, але вони керовані. 

Про допомогу держави. Зараз при інфляції 5% і ставці Нацбанку 6% ставка по іпотечним кредитам 7% виглядає доволі комерційною (коментар до ухвалення рішення НБУ про підвищення облікової ставки до 6,5%, — ред.). І я б скоріше мріяв, щоб ця підтримка держави була достатньо обмежена, бо банки мають можливості давати дешевші кредити зараз — і я сподіваюсь, в подальшому теж.

Про що не говориться? Я вважаю, що більший ризик у тому, чи адаптована наша стратегія будівництва до масової іпотечної програми. Колапс великих міст, відсутність інфраструктури, масова забудова без дитячих майданчиків або транспортної можливості представляють собою загрозу як для покупців житла, так і для погашення кредитів потім.

Тому я б сказав, що житлова іпотека пов’язана із багатьма параметрами. Масова іпотека може давати як велику користь суспільству, так і нести в собі велику загрозу.

Теги:
Читайте також:
Київ
+16°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Радослав Сікорський
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде в прокат у Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів - порушників стелі цін на нафту, - Reuters
11:15
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
Арешт заступника Шойгу став найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року, - британська розвідка
11:12
на фото готель "Україна"
Готель "Україна" в Києві внесли до списку об'єктів приватизації
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:34
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горять три ємності з нафтопродуктами
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
10:12
Дональд Трамп
Аризона звинуватила 18 соратників Трампа у спробі зірвати президентські вибори
10:04
Анонс
Онлайн-інкубатор для стартапів з соціальною метою StartUp4Good
Онлайн-інкубатор для стартапів із соціальною метою StartUp4Good: триває прийом заявок
10:00
OPINION
Тарас Загородній
Як змусити Захід прийняти Україну в НАТО без умов?
09:48
Сі Цзіньпін та Путін
Китай обрав сторону й не може претендувати на нейтралітет у війні між РФ та Україною, - посол США в НАТО
09:44
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
Відчувається, що в росіян уже теж не вистачає боєприпасів: боєць ЗСУ про ситуацію біля Часового Яру
09:23
Китай утримує в порту судно "Ангара"
Китай пустив у порт судно, що постачало зброю з КНДР до Росії, - Reuters
09:08
діти, злочини росії
РФ розробила пропаганду для дітей із ТОТ і планує вчити їх "патріотизму" в таборах відпочинку, - Луганська ОВА
09:03
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба для війни в України, - міністр оборони Німеччини
08:43
За 10 років окупації Криму РФ засудила 320 жителів через політичні мотиви, - активісти
08:29
Оновлено
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Настоятеля Святогірської лаври, який зливав позиції ЗСУ, арештували
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:08
Білий дім
Деякі чиновники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
Більше новин