Між двох вогнів. Як Дубінський і Разумков прощаються зі “Слугою народу”

Хто був найкращий друг, той зараз заповзято котить бочку. Якби рік тому хтось сказав, що Саша Дубінський стане чимось подібним на фурункул у фракції “Слуг народу” — ніхто б не повірив

Кращий спікер, модник, рольова модель успіху для численної медійної обслуги різного штибу і без п’яти хвилин - кандидат у мери Києва.

Але карета перетворюється на гарбуза, а за фею-хресну Дубінського Ігоря Коломойського міцно взялись ФБР і держсекретар Ентоні Блінкен. І тепер попелюшка Дубінський пише гнівні листи на адресу гаранта: “Ваша президентська величність, Зеленський Володимир Олександрович, вітаю Вас із фактичним встановленням в Україні монархічного ладу!”.

Чому так сталось? Бо ж Сашу довго берегли і якби не січневий штурханець у вигляді санкцій США та ліквідований YouTube-канал — сидів би бородатий нардеп у провладній фракції дуже довго. А ще би щедро вливав у голови незрілого електорату про “соросят” і зовнішні впливи США, через які у нас обпльовані ліфти і дурні в парламенті.

Справа в тому, що заява Блінкена про те, що родина Коломойського може надовго забути про пляжі Маямі, насторожила його групу у рядах “Слуги народу”. Більш гучно пролунала стаття у Washington Post, де чорним по білому написано, чому Джо Байден не зателефонує Зеленському. Дуже чітко написали, чому номер знають, але не телефонують. Бо, як зауважують, Зеленський має виконати урок. Він має реально порвати з Коломойським і підтримати кримінальне обвинувачення. Якщо - ні, то Зеленський може поспілкуватись із американським президентом лише у номері “Вечірнього кварталу”. Якщо Джо Байдена гратиме Женя Кошовий. 

Ще один дзвіночок для Дубінського, Коломойського і Зеленського — це те, що Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова нарешті підписала кілька підозр колишнім топ-менеджерам “Приватбанку”. А ще стали відомі подробиці в деталях, як саме Коломойський і Ко виводили грошенята прямо в ніч перед стартом націоналізації.

Все це разом дає дуже нерадісні перспективи для Зеленського. Бо ж це іще Коломойський свій головний ресурс 1+1 для атаки не ввімкнув, в просто дозволив обгавкати Шостого своєму вірному ображеному Артемонові - Саші Дубінському. 

І от у дебютному накиді на Зеленського Саша-“любить швидкість” питає, чи дійсно президент особисто дав розпорядження “зачистити Київську обласну організацію “Слуги народу”. А оскільки відповіді протягом доби не отримав, то вирішив включити лайномет. 

Звісно, почуття бородатого фаворита бородатого олігарха можна зрозуміти. Чисто з формальної точки зору зняти Сашу з керівника осередку дійсно не могли. До з'їзду та змін у Статуті партії. Там був створений та контрольований ним осередок. Могли би насправді ще у суботу зняти. Але щось завадило — страх, сумніви чи тінь Коломойського. Але потім західні партнери чітко як годинник нагадали. І дуже швидко і з керівника осередку зняли, і з партії виперли. І багатьом стало легше. 

А ще партійні очільники СН іншим амбітним шукачам самостійної зоряної політичної продемонстрували: не висовуйся.

Але річ в тому, що бажаючих покинути “Титанік” на персональному катері стає усе більше. Підсанкційний нардеп Саша Дубінський потерпів тотальне фіаско в першу чергу за свій дуже балакучий рот. І от тепер — Київським обласним осередком рулитиме Андрій Мотовиловець. “Соросьонок”, виходець із ProZorro.Продажі, який здобув лояльність ОПУ через свої поїздки за масками та антисептиками минулої весни до Китаю. 

Тож за рік, коли клоуни-репрезентанти окремих олігархів вирішили, що вони “хазяїни світу” і можуть творити все, що завгодно, в парламенті — їх поперли за борт. А підігравання Трампу проти Байдена лише прискорило швидкість їхньої ліквідації з політичної мапи. Тепер Саша може насолоджуватись швидкістю того, як його політичну комету несуть до крематорію. 

Однак є серед СН і більш помірковані і далекоглядні відщепенці. Взяти хоча б нинішнього голову Верховної Ради України Дмитра Разумкова, який уже близько восьми місяців веде свою політичну гру. Це прозорі як дитяча сльоза плани спікера стати обличчям політсили, яка підхопить дві категорії виборців - частину розчарованих в “Слузі народу” і частину аудиторії, на яку працювали канали Медведчука. Після їх заборони ОПЗЖ точно здується, і глядачам тих помийок точно буде потрібен якийсь молоденький господарник з людським обличчям. Аби не злякати потенційний безхозний електорат ОПЗЖ — Разумков утримався від санкцій щодо каналів Медведчука і його дружини. Спікер все частіше з’являється у праймові години каналів  Мураєва та Ахметова. Подейкують, в останні кілька місяців на колишнього вихідця із молодіжки Партії регіонів поклав око тіньовий діяч Сергій Льовочкін. Бо ж багатомільйонній аудиторії ІНТЕР

має сподобатись симпатичний екс-регіонал Разумков, який до останнього свідомо говорив публічно російською і обережно балансує між двома полюсами “какойразніци”. 

З такими гарними спонсорами, їх телеканалами, і рейтингом довіри вище, ніж у президента, Разумков має всі шанси прикрасити собою парламент наступного скликання. Запит на таку собі Партію регіонів з молодими обличчями без Медведчука, але з вишками Бойка буде актуальним ще років з десять — поки телевізор вибирає.

Кусючий Саша Дубінський, ображений Коломойський та самостійний гравець Разумков — це свідчення того, що погані часи у Зеленського тільки починаються. Якщо раніше харизма і гроші були у його партії, зараз пиріг ділитимуть на інших. І найкращі вишні дістануться не Володимиру Зеленському. Особливо з арсеналом консультантів типу Юлії Мендель. 

Дивіться також: