Стереотипи в міжетнічних відносинах

Українське суспільство завжди сприймало кримських татар як войовничий народ. Наскільки таке бачення відповідає дійсності? І як підвищені очікування можуть вплинути на взаємні стосунки двох народів?

Завжди існував певний загальній стереотип, щодо кримських татар, навіть не як про азіатів, а як про кавказців. Тому кримськотатарський народ сприймався, як народ агресивний та войовничий.  Але є беззаперечний той факт, що кримськотатарський рух "Меджліс" всі роки свого існування було мирним. Завжди тільки мирним. Самі ж кримські татари є народом, що спрямований на торг та договір.Тобто, народом не агресивним. Ще важливо пам'ятати, що цей народ вже занадто яскраво пережив  геноцид менше сторіччя тому. 


Невиправдані очікування можуть зіграти з українцями в погану гру. Не отримавши від кримських татар поведінки на яку очікують, вони почнуть висувати претензії і таким чином руйнуватимуть стосунки чи не з єдиним дійсно консолідованим союзником українського народу в Криму. 

В той же час для самих кримських татар в Криму цей процес може переживатися, як зрада українців, що бажають загрібати жар чужими руками. Невиправдані очікування українців від кримських татар, погіршення відносин з кримськотатарським народом, не залишать останнім іншого виходу, як прийняти російську сторону.