Є досить важливим із якими саме пропозиціями звернеться Петро Порошенко до Барака Обами

Я дуже сподіваюся, що перша зустріч президента США із новим президентом України стане реальним початком нових взаємин України між Сполученими Штатами: що у Вашингтоні зрозуміють, що наша країна – остання «фортеця» цивілізованого світу на кордоні із державами, в яких зневажають права громадянина

Президент Сполучених Штатів Барак Обама має намір зустрітися з обраним президентом України Петром Порошенком під час свого перебування в Республіці Польща. У цій зустрічі, звичайно, є своя символіка: президент США буде зустрічатися із президентом України у країні, що весь цей час намагалася братерські підтримати український народ у його боротьбі з авторитарним режимом Віктора Януковича. І є символіка в тому, що зустріч нового президента України з президентом США відбудеться ще до того, як взагалі виникне сама можливість побачення президента України з президентом Російської Федерації. Та ба більше: президент сусідньої країни виступає не в ролі людини, яка готова зустрічатися із обраним українським народом керівником, а в ролі лідера окупаційної держави, яка продовжує контролювати частину української території і намагатися дестабілізувати інші українські регіони. 

Здається, Петро Порошенко є першим українським президентом, який зустрівся із такими викликами. Його попередники могли зустрічатися і з президентом США, і з президентом РФ. Україна в цей час займала позицію немов би між двома світами: між цивілізованим світом Заходу з його економічними, політичними і соціальними цінностями і авторитарним світом пострадянських диктаторів, яким плювати на власне населення і на майбутнє власної країни. 

Сьогодні прийшов час визначитися і цікаво, що не просто ми визначаємося, а визначаються ще і за нас: російське керівництво робить все можливе, щоб Україна стала частиною цивілізованого західного світу, що вона знайшла свою модель співробітництва зі США, ЄС, НАТО, європейськими структурами безпеки. І я дуже сподіваюся, що перша зустріч президента США із новим президентом України стане реальним початком нових взаємин України між Сполученими Штатами: що у Вашингтоні зрозуміють, що наша країна – остання «фортеця» цивілізованого світу на кордоні із державами, в яких зневажають права громадянина, в яких не бажають нормальних відносин з сусідами, в яких будують жахливе авторитарне суспільство, приречене на крах. 

Таку Україну, Україну, яка бажає бути частиною цивілізованого світу, яка дивиться у майбутнє з надією, США мають підтримати, мають підтримати намагання зупинити агресора в його зухвалих діях, мають підтримати в намаганні створити суспільство економічних цінностей, яке не буде корумпованим, не буде відрізнятися у своїх підходах до шансів кожного громадянина від тих суспільств, які існують у США і країнах ЄС. 

І тут, звичайно, є досить важливим із якими саме пропозиціями звернеться Петро Порошенко до Барака Обами. Одну з цих пропозицій ми вже чули – це військова допомога Україні і це слушна і правильно пропозиція. Однак я вважаю, що нам потрібні американські поради і допомога в галузі проведення економічних і політичних реформ, нам потрібні реальні наміри цивілізованого світу у відбудові української економіки, можна сказати «План Маршала», який отримали країни Європи після перемоги над націонал-соціалізмом. Я б сказав, що ми теж перемогли націонал-соціалізм, тільки «совковий», але від цього не менш жахливий. 

І тепер, коли ми хочемо стати вагомою частиною європейського світу, адже Україна і досі - найбільша частина Європи, ми маємо усвідомлювати, що в цьому зацікавленість не тільки українського народу, але і всіх наших сусідів. І США мають це усвідомлювати і з увагою поставитися до наших пропозицій. Тільки важливо ці пропозиції точно і конкретно сформулювати і зробити зустріч Обами і Порошенка стартом нових можливостей у взаєминах між Україною, США і Заходом в цілому.