Конотопська битва

Не святкуватиме ніхто над нами перемогу!

Вся історія відносин між Москвою та Україною протягом більше, як 250 літ, з моменту злуки цих двох держав є планомірне, безоглядне, безсоромне, нахабне нищення української нації всякими способами, вщерть до стертя всякого сліду її, щоб навіть імени її не лишилось. 
 

Володимир Винниченко

Художник: Артур Орльонов. Конотопська битва

 

28-29 червня 1659 – гетьман Іван Виговський одержав перемогу під Конотопом.
 

21 квітня 1659 р. московити під орудою Трубецького (Мстиславського різника) розпочали облогу Конотопа, в якому оборонялись козаки на чолі з полковником Г. Гуляницьким.

27 червня 1659 р. на допомогу місту прийшов І. Виговський з військом, а 28 червня відбулась знаменита Конотопська битва (інша назва — Соснівська битва), в якій українська армія вщент розгромила армію московитів.

Болотиста місцевість поставила московитську кінноту й артилерію в складне становище. Два тилові удари: один завдали ординці з засідки в урочищі Пуста Торговиця, другий — І. Виговський з козаками в районі нинішнього села Шаповалівка, вирішили долю битви.

За короткий час полягло 20 чи 30 тисяч ворожого війська, до рук переможців потрапило безліч трофеїв, в тому числі великий прапор війська. Поразка примусила Трубецького (Мстиславського різника) зняти облогу Конотопа і ганебно тікати до Московщини.