Докази російського втручання

У базовому таборі Нацгвардії за ЗС у зоні АТО нам продемонстрували ПЗРК, протитанкові комплекси, протипехотні міни та міни дистанційного підриву, засоби зв'язку, крупнокаліберні набоі челябінського збройного заводу

З народними депутатами - Лідією Котеляк, Андрієм Іллєнком, Олексієм Кайдою, які входять до ТСК з питань коштів, виділених на армію, сьогодні побували в базовому таборі Нацгвардіі та збройних сил в зоні АТО.

Там нам продемонстрували величезний арсенал зброі- ПЗРК, протитанкові комплекси, протипехотні міни та міни дистанційного підриву, засоби зв'язку, крупнокаліберні набоі челябінського збройного заводу. Вся інша техніка теж в основному російського виробництва, з формулярами, датованими березнем 2014 року в Ростові-на-Дону.

Які ще потрібні докази "російського виробництва". Цю зброю наші сапери вилучили з розмінованих лігвищ сепаратистів і навіть підвалів церкви в звільненому Слав' янську і Краматорську, а сьогодні в Артемівську. З таких "шмелів" сепаратисти розстріляли наші гелікоптери та збили ІЛ - 76 з 43 найкращими нашими хлопцями... Цю зброю наші військові діставлять в Киів, аби на спеціальній виставці украінці і світ побачили "російське невтручання"...

Ці міни наші 16 саперних бригад і досі виколупують з асфальта зі Слав'яньска - он на фото воронки від них і міна, що ми побачили в метрі від нашоі машини. Сьогодні ми заіхали в Слов'янськ- переконатися, що місто оживає, барикади сепаратистів розбираються, пенсіі почали виплачуватися, завтра-починають видавати зарплати бюджетникам.

Фото: Ірина Геращенко (Фейсбук)

В 8 районах міста включили світло. Люди дякували Арсена Авакова і украінську владу-щиро, вони втомилися від війни. Але головна мета поіздки- перевірити оснащення арміі. Не лише зброєю і оснащенням, а і побут військових. Сьогодні Нацгвардія отримала на зміну перші 400 бронежилетів найвищого ступеню захисту, з Польщі. Це вище, ніж 4 рівень. Обладнали новий табір- з біотуалетами та душем. Такий поки що один, але ми повинні перейти на світові стандарти забезпечнння арміі, в тому числі і в побуті. Бо це ненормально, що поки що наші солдатии маютт збите взуття і ще чекають сучасних броніків. Але ми разом маємо цього добитися. В арміі ще багато проблем, тільки через контроль, публічність і підтримку маємо і повинні іх вирішити. Ми спробували смачноі солдатськоі каші, заглянули в намети і польовий госпіталь. Все, що побачили- і що потрібно змінити, що підтримати, а що викоренити- в нашому парламентському звіті вже скоро.

Ірина Геращенко.