Одним пострілом Путін скалічив мільйони життів

На борту літака MH17 знаходився видатний вчений, гуманіст, колишній президент Міжнародного товариства боротьби зі СНІДом з Університету Амстердама Йозеф Марі Альберт «Юп» Ланге.

Ланге, який займався дослідженням цієї хвороби ще в 1983 році, коли вірус тільки почав свою ходу по планеті, - автор понад 350 статей, був однією з ключових фігур відразу в декількох проектах з розробки антиретровірусної терапії щодо запобігання передачі вірусу від матері до дитини, яку планувалося застосовувати як у розвинених, так і в країнах, що розвиваються. 

"Йозеф був провидцем серед дослідників СНІДу. Він був у курсі всіх напрямів у вивченні СНІДу і мав золоте серце. Це величезна втрата для нашої області", - розповів його американський колега Рік Еліон. 

"Радістю співпраці з Йозефом було те, що він завжди приносив свіжий погляд на проблему, і він ніколи не зізнавався, що щось неможливо", - сказав професор Девід Купер, колега Ланге. За словами Купера, його друг був людиною, абсолютно відданою ідеї лікування ВІЛ-позитивних та турботі про здоров'я жителів Азії та Африки. "Наша спільна робота в Бангкоку, в центрі HIVNAT буде продовжена як його заповіт", - заявив Купер, який разом з Ланге і тайськими колегами заснував в 1996 році дослідницький центр HIV-NAT в Бангкоку. 
 
На борту також була дружина Ланге - Жаклін та п'ятеро їй дочок. 
Протягом останнього часу Ланге керував глобальним департаментом охорони здоров'я в Академічному медичному центрі Університету Амстердама, а також був виконавчим директором з науки в Амстердамському інституті глобальної охорони здоров'я та розвитку…

Дослідження Ланге врятували безліч життів, але аварія MH17 коштувала йому власного життя...

Можливо, Путін вкрав у людства шанс отримати найближчим часом вакцину проти СНІДу…