Що потрібно добровольчим батальйонам (приклад «Азову»)

Третій день перебуваю на базі батальйону «Азов» в Урзуфі (між Бердянськом і Маріуполем, у звільненні якого батальйон відіграв неабиякуу роль). Найближчими днями переберуся до іншого (і продовжу розповіді в прямому ефірі на «Еспресо»).

 Тому на узагальнення, звичайно, претендувати не можу. Скажу лише про те, що я побачив на власні очі.

  1. Високий бойовий дух. Переважна частина тих, кого зустрів - зі Сходу і Півдня, у тому числі з Донецька, Маріуполя, Луганська. Багато з них російськомовні. Часом і командири. І жодних проблем. Зустрів навіть «русского националиста» (з самої Росії), який сказав, що приїхав сюди боротися з режимом Путіна.
  2. Вчора і сьогодні був на тренуваннях на полігоні і на самій базі, де відпрацьовувався шутрм будівлі. Готуються до війни в місті. Рвуться у бій, на передову. «От і Сіверодонецьк вже взяли, а ми все охороняємо Азовське узбережжя». Хоча і ця роль важлива, оскільки стабілізують колись неспокійний район, охороняють узбережжя, ведуть розвідувальну і антидиверсійну роботу.
  3. А от чого не вистачає - найперше, кажуть, дайте зброї, дайте БМП і БТР, підствольні гранатомети (на світлині ж бачите легендарний панцерник - вантажівка, обшита умільцями бронею, з важким кулеметом). Під час боїв у Маріуполі не весь батальйон встиг доїхати – елементарно не вистачило вантажівок.

Ще вчора мені казали, що непогано було б поставити по узбережжю бодай легку артилерію, бо можуть атакувати з моря – сьогодні вже прочитав про атаку з моря блокпоста в районі Новоазовська.

  1. Автомати, броніки, каски вже є. Але не вистачає простих, здається, речей: перчатки (для стрільби), налокотники, наколінники, куленепробивні окуляри, каліматори (спеціальні приціли), рації, прилади нічного бачення, біноклі. Багато з цього купують за свої ж гроші.

А ще холпці, з якими сьогодні іхав на полігон, по дорозі назад наважились сказати, що хочуть солодощів, бодай шоколад, печиво, родзинки, арахіс :)    

  1. Як допомогти?

Ця допомога може йти різними шляхами; і безпосередньо (якщо її привозять на місце) і через фінансові внески або рахунки, які є на сторінці батальйону у фейсбуці.

Прошу зрозуміти правильно: я не кажу, що направляйте допомогу саме на «Азов». Думаю можна узагальнити: вона знадобиться всім: і добровольчим батальйонам, і Нацгвардії, і армії.