Новий виклик для суспільства: Чи дотиснемо "гадину"?

В історії незалежної України існували різні виборчі системи: мажоритарна, пропорційна, змішана.

Після втечі Януковича та обрання нового президента, ні в кого не виникало сумнівів у необхідності проведення позачергових парламентських виборів. Нинішній парламент абсолютно дискредитував себе в очах українців, через те, що був повністю керованим знаряддям в руках злодія Януковича. 


І от, щойно, почали вирисовуватися контури майбутнього розпуску ВРУ та подальшої передвиборчої кампанії. Здавалось би все йде за планом і, зовсім скоро, вже новий законодавчий орган, буде втілювати в життя європейську перспективу України, шляхом прийняття тих чи інших, необхідних, реформаторських законів. Здається все просто, і нам, громадянам, залишається з впевненістю дивитися в майбутнє. 

Проте, особисто в мене такої впевненості немає. Адже для проведення дійсно чесних, демократичних, прозорих виборів, потрібно прийняти таке ж чесне, демократичне, прозоре виборче законодавство. Звісно, йдеться про вибори на пропорційній основі за відкритими списками. І тільки так!! 

Будь-яка інша система, чи то лише мажоритарна, чи змішана (як зараз), чи то, навіть, просто пропорційна зистема за закритими списками, гарантує нам лише консервування олігархічної, непрозорої, кланової системи, яка існує в Україні багато років. 

В історії незалежної України існували різні виборчі системи: мажоритарна, пропорційна, змішана. І жодна з них не дала того результату, за яким, український народ отримав би дійсно народне представництво...нажаль. Час перейти до реально європейської моделі - прозорої і демократичної. 

Саме з цим і можуть виникнути проблеми. Адже, дуже не хочеться теперішнім парламентським "бонзам" втрачати владу і вплив! В цьому і полягає серйозний виклик перед усім небайдужим суспільством. Чи примусимо ми теперішніх скомпроментвованих і корумпованих депутатів, своїми ж руками підписати собі політичний некролог? Виникає парадоксальна ситуація - корупціонери і посібники Януковича, повинні дати українському народу прозору і демократичну виборчу систему...Іншого шляху, окрім як голосування в парламенті - немає. 

Одне можна сказати точно. Якщо виборче законодавство не змінити, то це буде не просто крок назад, а поразка Революції Гідності. Це означатиме - люди які гинули на протязі останнії шести місяців, і продовжують гинути зараз - всі вони загинули ДАРЕМНО!! Бо система поки зовсім не змінилася, і ті хто грабував країну - продовжують це робити...нажаль.

Ще одним, не менш важливим викликом для України, є процес ратифікації угоди про асоціацію. Коли вона буде ратифікована? Чи не завадить цьому розпуск ВРУ?... Є підстави думати,що ратифікація стала розмінною монетою в іграх між ЄС, Росією та Порошенком. 

Отакі діла, малята...як казав дід Панас. Ще багато роботи попереду, в першу чергу для нашого громадянського суспільства.