Трансформацiя нацiональноi свiдомостi вiд совка до украiнця.

Нацiональна свiдомiсть це - сукупнiсть рацiонального та iррацiонального сприйняття iндивiдом, системи уявлень про себе як про представника певноi нацiї.Тобто це не тiльки iндефiкацiя(ототожнення) себе з певною нацiональнiстю, але й патрiотичнi почуття та патрiотична свiдомiсть: усвiдомлення нацiонально-державної спiльностi, ставлення до iсторiї та культури власної нацiонал-етнiчної спiльноти, cтавлення до представникiв iнших нацiональностей.                                  

 Революцiя на гранiтi - передтеча, соцiальний поштовх до утворення процесу трансформацiї нацiональноi свiдомостi до найвищого рiвня.На той час це була революцiя свiдомостi, носiями якої стало студенство. Саме вони органiзували мирний протест з метою вплинути на державотворення в Українi. Нечувано як для Радянського Союзу та совкового суспiльства. Революцiя на гранiтi cтала початком початку зародження украiнського суспiльства.                                                            

А далi були буремнi 90-тi роки з бандетизмом, першими "кравчучками" та вiдкритими кордонами. Наше суспiльство почало iнтегруватися в зовнiшнiй свiт. Молодь частково подалась  в  бандформування. Проте, якась частина долучилась до нацiоналiстичних молодiжних органiзацiй, якi вiльно дiяли на територiї нашої держави. Тобто, попри економiчну скруту, молодь патрiотично "дозрiвала". Результатом стала акцiя " Україна без Кучми", яка потiм вилилась в Помаранчеву революцiю.

Тодi народ почав усвiдомлювати свою здатнiсть впливати на перебiг полiтичних процесiв в Українi. Вийшли мiльйони й згодом розчарувались в коалiцiї помаранчевих, яких превели до влади...

Процес оформлення українцiв в громадянське суспiльство - рушив й набирав обертiв. Результатом стала солiдарнiсть громадян з побитими студентами, сплеск патрiотизму та вибух невдоволення дiями влади в зовнiшньо-геополiтичному  векторi держави. Вiдбувся остаточний перехiд вiд совка до українця. Характерною ознакою цього стала самопожертва Небесної Сотнi заради нацiональної iдеї.  

Нажаль, не все суспiльство "патрiчно визрiло." У ньому досi присутнi елементи "совкової шароварщини".                  

Вiдчуття обов'зку захищати Батькiвщину - це найвищий ступiнь нацiональної свiдомостi. Я як громадянка України пишаюсь нашими вояками в зонi АТО. Це - героїзм, вiдвага, яка варта шани всього народу.