Відповідь Калєтніку

Верховна Рада України зобов’язана надати згоду на притягнення Калєтніка до відповідальності

До мене як до народного депутата неодноразово звертаються громадяни України з проханнями захисту їх прав і свобод, забезпечення об’єктивності та неупередженості при вирішенні судових справ тощо. Та нещодавно я отримав листа від колишнього першого заступника голови Верховної Ради України Калєтніка І.Г., у якому він просить мого сприяння в об’єктивному та неупередженому вирішенні питання щодо обґрунтованості пред’явлених йому обвинувачень, зазначених в поданні Генеральної прокуратури України до Верховної Ради України.

Така зухвалість, верх цинізму, наглість і т.д. і т.п. (не вистачає словникового запасу для характеристики дій цієї особи) спонукали мене дати публічну відповідь його автору.

 

Нешановний Ігорю Григоровичу!

Мною як народним депутатом України розглянуто Ваше звернення щодо сприяння в об’єктивному та неупередженому вирішенні питання щодо обґрунтованості обвинувачень, зазначених в поданні Генеральної прокуратури України до Верховної Ради України.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про прокуратуру» від 05.11.1991 №1789-XII діяльність органів прокуратури спрямована на всемірне утвердження верховенства закону, зміцнення правопорядку і має своїм завданням захист від неправомірних посягань: 1) закріплених Конституцією України незалежності республіки, суспільного та державного ладу, політичної та економічної систем, прав національних груп і територіальних утворень; 2) гарантованих Конституцією, іншими законами України та міжнародними правовими актами соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод людини та громадянина; 3) основ демократичного устрою державної влади, правового статусу місцевих Рад, органів самоорганізації населення.

Відповідні посягання при голосуванні Законів від 16 січня 2014 року Вами були здійснені з порушенням ст. 27, 364, 366 Кримінального кодексу України, Закону України «Про регламент Верховної Ради України» від 10.02.2010 №1861-VI, Закону України «Про статус народного депутата України» від 17.11.1992 № 2790-XII.

Ви не мали ніякого права самовільно проголошувати про внесення до порядку денного та ухвалення законопроектів № 3879, 3587,Ж 3855, 3883, 2178а, 2179а, 37923, 3853 – 1, оголошувати про подальше голосування за законопроекти шляхом підняття рук, незважаючи на наявність технічної можливості голосування за допомогою електронної системи «Рада», виносити законопроекти без обговорення, дозволити гр. Олійнику без підрахунку голосів оголосити результати голосування. А вони ж (закони 16 січня) обмежують конституційні права та інтереси, свободи людини і громадянина, міжнародні стандарти прав людини. Ви, лобіюючи інтереси колишнього проросійського президента Януковича, порушивши присягу народного депутата України, стали ініціатором прийняття диктаторських законів, за що маєте понести відповідальність за діючим законодавством України.

Переконаний, пред’явлене Вам обвинувачення є повністю обґрунтованим.

Вважаю, що Верховна Рада України зобов’язана надати згоду на притягнення Вас до кримінальної відповідальності та надати Генеральній прокуратурі України схвальну відповідь.

 

Голова підкомітету з питань захисту прав і свобод людини Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя народний депутат України

Р. Т. ЧЕРНЕГА