Недуги багатопартiйної системи РосiйськоЇ Федерацiї

Проблеми встановлення багатопартiйностi в Росiї, як одна з основних причин гальмування функцiонування демократичних iнститутiв в цiй державi.

Багатопартiйна система це - свобода вибору кожного громадянина. В Росiї формування такої системи, проходить доволi складно та суперечливо. Насамперед, через "однопартiйну спадщину" вiд СРСР, яка зараз маскується пiд "штучну багатопартiйнiсть" та тяжiнням влади до авторитарного способу правлiння. Опозицiя як реальна полiтична сила, як така не дiєздатна, тому  що постiйно зазнає полiтичних переслiдувань, утискiв, арештiв. Як результат такої полiтики влади Росiї, багато опозицiонерiв або попросили полiтичного притулку в iнших країнах, або перебувають за гратами чи домашнiм арештом.                                                                      

 Проте,  найбiльшою  проблемою встановлення багатопартiйноiї системи в Росiї ,залишається вiдсутнiсть демократiї в cтруктурi самих полiтичних партiй. Це знову спадок вiд СРСР- вiдсутнiсть внутрiшньопартiйної свободи та  орiєнтацiї на парламенський шлях приходу до влади через демократичнi вибори. Рух в такому напрямку сприяє переходу держави вiд лiбералiзму до авторитаризму, вiдкидає свободи особистостi та принципи парламентаризму, гальмуються процеси розвитку демократичних iнститутiв держави, що забезпечують захист  прав громадян..