Перші кроки

Порошенко розсекретив та скасував розпорядження Президентів України про особливі пільги для високопосадовців.

Минулого тижня Президент України видав розпорядження (№ 977/2014-рп) "Про зняття позначки "Опублікуванню не підлягає" та визнання такими, що втратили чинність, деяких розпоряджень Президента України", яким зробив перший крок до відкритості. 

Ми вирішили перевірити що саме було раніше засекречено та звернулись по копії відповідних розпоряджень. Відповідь викликала неочікуване здивування, не від того, що надали копії розпряджень, а більше від їхнього змісту.

Першим розпрядженням, яке розпочало традицію дарування у "довічне користування" державної/суспільної власнотсі, стало рішення №87 від 14 травня 1992 року підписане Леонідом Кравчуком. У ньому чітко визначається, що після припинення повноважень Прем’єр-міністра України за ним зберігається охорона та побутове обслуговування.

Одним з перших хто отримав такі пільги був регіонал Юхим Звягільський, з 1993 по 1994 роки був в.о. Прем’єр-міністра України, а також народний депутат всіх скликань Верховної ради України. Він в подарунок отримав право на безстрокове користування дачним будинком, охорону та водія з автомобілем, а також санаторно-курортне обслуговування для себе та дружити за рахунок Кабінету міністрів України.

 

Зрозуміло, що таких розпоряджень є набагато більше ніж нам зараз відомо. А те, що зараз опубліковано та скасовано є лише першим кроком до відкритості політики. 

Очевидно, що прийняття таких рішень було даниною рядянській номенклатурі, які дозволяли своїм наступникам займати державні посади. 

Зараз важливо інше - Петро Порошенко розпочав відкривати завісу попередників, хто та як жив за рахунок державної власності, і для нього критично необхідно показати, що він та його свита так робити не будуть.