"Точка-У"

Ракетний комплекс, розреблений ще Радянським Союзом - використовується урядовими вiйськами в Сiрiї та найближчим часом повинен надiйти на озброєння " ополчення Донбасу" .

Згiдно, офiцiйних заяв речника АТО Л.Матюхiна, терористи навмисно поширюють чутки про вiдбитi в украiнських вiйськових, тактичнi ракети  "Точка - У", бо чекають подiбного озброєння з РФ.

"Точку-У" активно використовували росiйськi вiйська в першiй та другiй чеченськiй кампанiї, з метою знищення вiйськових об'єктiв в Чечнi. Також застосовували пiд час бойових дiй в ПівденнійОсетiї в 2008р.

Особливiсть цього ракетного комплексу в тому, що за роки розробки та  експлуатацiї була створена широка номенклатура типiв бойового оснащення - розроблення та прийняття на озброєння головної частини. Тобто, данi балiстичнi ракети, можуть мати рiзний характер ураження та дiапазон дiї. Головна частина, може мати ядерний заряд типу АА-60,  потужнiстю вiд 10 до 100 кг.

Також iснують - осколково- фугасна ГЧ, площа ураження якої 2-3 га: касетна ГЧ, яка мiстить15.8 тис. осколкiв та заборонена мiжнародним правом: спецiально хiмiчна касета ГЧ, яка мiстить50. 5 кг ядовитих речовин.

Станом на 2013р.в Росiї налiчувалось 200 одиниць та 8 ракетних бригад, але вiдбувається поступова замiна на ОТРК"Искандер-М".