Путін встановлює новий світопорядок

Дмитро Шушарін
2 вересня, 2014 вiвторок
21:51

В якому Україні відводиться роль показової жертви

Одна громадянка України поставила мені дивне запитання: «Якщо все вирішено наперед, розраховано, передбачено і оплачено, навіщо ви підтримуєте Україну? Адже жодна підтримка — це емоція — все одно нічого не змінить». Відповів так: «Сама постановка запитання виключає спілкування — от як виходить. Людей об’єднує не те, що вони говорять, а те, про що вони мовчать. І якщо в цьому вони не співпадають, то працює формула Зінаїди Гіппіус: якщо щось треба пояснювати, то пояснювати не треба».

Пояснювати, звичайно, я нічого не буду, а про те, що виявилося в цьому запитанні, скажу. Бо йдеться про те, що об’єднує представників прогресивної громадськості і в Росії, і в Україні.

• Це дуже російське питання. За ним стоїть повне нерозуміння, як взагалі можна бути на боці справи, не приреченої на успіх. Логіка бізнесу перенесена в політику і суспільне життя. Зіткнувся з цим три роки тому, коли в Росії існувала якась подоба протестного руху. Його учасники лізли на стінку, коли їм говорили, що падіння Путіна протягом найближчого тижня малоймовірне. Як і протягом місяця і року, — того, хто говорив таке, записували в агенти Кремля і Луб’янки.

Саме тому всі ці тусовки ніяк не можна було назвати опозицією. Опозиція завжди прагне до тверезої оцінки влади і її можливостей. Це далеко не єдина, але вельми істотна її риса. У Росії ж спостерігалося змагання в тому, хто сильніше уразить Путіна. Вибори мера Москви, на яких популіст і націоналіст Навальний зазнав поразки, знищили залишки громадської активності. Виступати без щонайменшої надії присусідитися до влади, усвідомлюючи повну приреченість своїх дій, російська прогресивна громадськість ніяк не могла.

• Кампанія на підтримку Навального була дуже показовою — люди не сприйняли принципових аргументів, того, що не можна підтримувати націоналіста. Досить було того, що вони повірили в його політичні перспективи. Цінності, принципи — нісенітниця. Головне — сила. Про це говорилося відкрито.

І ось тепер у запитанні громадянки України я зіткнувся з російською логікою. Як же можна підтримувати Україну, тверезо оцінюючи її шанси на перемогу? У Росії це трохи інакше формулюється, але суть справи та ж: як же можна бути в опозиції Путіну, не сподіваючись на його швидке падіння, постійно повторюючи, що його режим — це серйозно і надовго?

У Росії протестний рух розсипався, коли стало ясно, що його учасників через місяць-другий нова влада до Кремля не покличе, горілки не наллє і пряник на закуску не дасть. Для України одне з найгостріших питань тепер — як поводитимуться прихильники Майдану після воєнної поразки, на тлі подальшого розчленовування країни. Про це як про завдання не каже Путін, не каже Лавров. Озвучують цю загрозу діячі подрібніше, але вона від цього не стає менш реальною.

• Коли люди переходять на гасла, це завжди прояв слабкості. В Україні в ЗМІ лунають тверезі голоси, але при постійному спілкуванні стикаєшся з тим, що багатьом важко дається осмислення дійсності. Протягом тривалого часу я домагався відповіді на запитання про соціологічні дослідження, які відображали б реальне ставлення українців до війни.

І дочекався. Більшість українців (57%) вважають, що АТО має завершитися негайно і натомість слід віддати перевагу пошуку компромісів і мирному врегулюванню. Третина (34%) опитаних вважає, що АТО потрібно продовжувати, а кожному десятому респонденту важко відповісти.

Про це свідчать результати дослідження «Оцінки населенням АТО на Донбасі», проведеного в серпні Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка спільно з Центром «Соціальний моніторинг». Що ближче територія проживання опитаних до зони ведення АТО, то більше число супротивників воєнного шляху вирішення конфлікту.

Можна, звичайно, ображатися на термометр. Можна пояснювати результати різним чином. Але інших немає. І вони змушують піддати сумніву єдність українського суспільства, те, що національний підйом є загальним і безперечним. Але спроб тверезого осмислення реальності поки мало.

• Інший чинник — явний перелом у воєнних діях. Військова тактика Кремля відбиває його політичну стратегію. Знищуються найбільш боєздатні частини, які отримали досвід і довели свою спроможність. Приклад — обман з коридором для виходу з оточення. Мобілізацію в Україні не проводять і не запроваджують воєнний стан з простої причини — все це навряд чи вдасться. Заклики до роздачі зброї населенню — лише риторика. Немає жодної впевненості, що цю зброю візьмуть. Окрім того, ненавчені громадяни — жива мішень для професіоналів, яких спрямовує до України Путін, навіть якщо дати цим громадянам зброю.

• Надія Путіна на масовий побутовий колабораціонізм після знищення і вигнання тих, хто на це не піде. Т. зв. ДНР і Луганда показали, які методи буде використано в окупованій Україні — європейці пригадають Сребреницю як незначний епізод. Про Катинь і Голодомор вони забули, але російська загроза саме таких масштабів — радянських, а не посттітовських.

Меркель і Обама прямо сказали: військової допомоги не буде, через Україну з Росією ніхто не сваритиметься, хоча вже очевидно, що професійні російські військові переломили хід боїв і окупують Україну. Не потрібно думати, що позиція лідерів Заходу від незнання й нерозуміння: всі вони знають. Обамі доповідали про підготовку військового вторгнення до Криму. Меркель прекрасно відомо про плани знищення української держави. Вони всі знали і розуміли про Південну Осетію, як і про ХАМАС. І про рахунки Путіна та його друзів теж усі все знають.

• Але знають вони і про путінських 86 відсотків. І до заклинань про швидке падіння режиму Путіна ставляться адекватно — розуміють, що це нісенітниця. Більше того, це падіння, як і будь-яка криза в Росії, вони розглядають як украй небажаний, поганий сценарій.

І взагалі, у росіян було майже двадцять п’ять років. Вони свій вибір зробили, від демократії та миру відмовилися. І в українців було стільки ж часу, щоб відгородитися від Росії муром.

А ті росіяни, які підтримують Україну, відчувають непереборні моральні суперечності, які можна знайти в будь-якій позиції, яка здається чесною і бездоганною.

Ось, наприклад, виступ за мир в Україні. Мир — це прекрасно. Але в даному конкретному випадкові мир означає лише одне: згода на катастрофу вселенського масштабу.

Значить, підтримаємо справедливу війну українського народу і виступимо за поразку Росії. Тут моральна пастка зовсім не в побажанні поразки своїй країні, а в тому, що немає шансів на цю поразку. Перемога України малоймовірна, але її боротьба скоротить масштаби катастрофи до окупації України і знищення її державності. Тобто місія українського народу — зупинити агресора, який загрожує цивілізованому світові ціною своєї загибелі.

І ця суперечність нерозв’язна. Тому й не обговорюється. Думати про це ніхто не хоче, але реальність, як і у випадку з проведеним опитуванням, саме така. Причому заява «Україна переможе» викликає запитання не про ймовірність такого результату, а про його зміст. Перемога і поразка в кожній війні свої. Випадки беззастережної капітуляції рідкі. Військова перемога часом обертається політичною поразкою і навпаки. І тому запитання про те, що розуміють під перемогою українці, цілком природне.

• Цілі Кремля — знищення України як суверенної держави — досяжні при поєднанні військових, дипломатичних, пропагандистських дій. Саме так було поставлено хрест на вільному розвиткові Грузії — набіг плюс підтримка певної політичної сили. Прибічники Саакашвілі помилково судили про настрої суспільства за власним ентузіазмом. Але в Грузії справа обмежилася набігом. В Україні ймовірний суворий окупаційний режим на частині території. І потрібно забути про санкції і про внутрішні проблеми путінського режиму. Якщо проблеми й були, то війна їх усунула. Консолідовані не лише еліти, як раніше, але й суспільство. На відміну від українського суспільства.

Нічого нового. Це протистояння тоталітарного, єдиного — причому без репресій і насильства, виключно на спільному пориві, натхненні — суспільства і суспільства плюралістичного. При цьому країна з таким суспільством залишилася наодинці і без необхідної для протистояння силової складової державних інституцій.

• Путін домігся головного. Він довів українцям і всьому світові, що євроасоціація — ніщо. Євросоюз — пустушка, НАТО — декорація. Путін встановлює новий світовий порядок, в якому Україні відводиться роль показової жертви.

І українці, і росіяни думали, що національна трагедія — це в минулому, що тим, хто нині живе не стати її учасниками. Вийшло не так. Все по-справжньому, і гаслами про неминучу перемогу добра над злом нічого не змінити. Раз не вдається військова мобілізація і неможлива суспільна, залишається лише мобілізація внутрішня, збереження власного Я для збереження нації. Буде потрібно це і від росіян, і від українців, та лише по-різному.

ДЕНЬ

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.07
    Купівля 39.07
    Продаж 39.55
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.99
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
11:37
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поранений на вулиці чоловік помер у лікарні
11:28
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Зброя для України, ситуація на кордоні, розвиток торгівлі: українська делегація прибула до Польщі
11:20
За матеріалами ДБР судитимуть працівника військкомату та правоохоронця, які на Одещині торгували "білими квитками"
На Одещині судитимуть працівника ТЦК та правоохоронця, які торгували "білими квитками"
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:20
Ексклюзив
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
08:48
діти війна
Через російську агресію в Україні загинули 537 дітей
08:40
Оновлено
Еммануель Макрон
Bloomberg припустив, що заява Макрона щодо іноземних військ в Україні могла розлютити чиновників у США. У Держдепі відреагували
08:36
Оновлено
Обстріл Запоріжжя
Росія вночі запустила ракети Х-22 та "шахеди": Повітряні сили знищили 26 БПЛА
08:25
Партизани зафіксували прибуття нової партії військової техніки РФ в окупований Крим
08:16
росія дипломат
"Бачимо, куди західні цінності котяться": на Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера
08:00
OPINION
Орест Сохар
Китай зазіхає на Європу
07:53
На фото діти з України
Канада не планує продовжувати програму зі спрощеного прийому українських біженців
07:39
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
Сили оборони за добу ліквідували 780 окупантів, 10 танків та 32 артсистеми
07:30
Telegram
"Законопроєкт "про заборону телеграм" ніякої заборони Telegram або анонімних каналів, не передбачає": Микола Княжицький відповідає на поширені питання про законопроєкт
07:19
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Південна Корея, США та Японія обговорили співпрацю для протидії військовим загрозам КНДР
07:04
електроенергія
Росія не може повернути жителям ТОТ електроенергію: Спротив розповів, де найважча ситуація
06:49
Естонія
Міністр юстиції Естонії не бачить перспектив швидко позбавити росіян права голосу на виборах
06:37
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
Кремль, ймовірно, посилить риторику про "терористичні загрози", щоб підвищити підтримку війни проти України, - ISW
06:15
Більшість американців не підтримують війну Ізраїлю проти ХАМАСу, - опитування
05:59
світ Канада Латвія військові новини
Канада відправила до Латвії 150 одиниць техніки для міжнародної бригади
05:56
Сергій Наришкін
"Обговорили змовницькі дії ворогів": Наришкін з'їздив до КНДР
05:36
Окупанти, кримінал, росіяни
РФ формує резерви для підтримки поточних операцій, а не для нового наступу, - ISW
05:08
війна з росією нафта безпілотник
Росія після атак на свої НПЗ збільшила експорт пального з Білорусі, - Reuters
04:12
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
У Росії після теракту у "Крокусі" наростає міжетнічна ворожнеча, - NYT
03:44
Габріель Атталь
Уряд Франції підтримав директора ліцею у конфлікті з ученицею через носіння чадри
03:16
Siemens
Співробітникам Siemens висунули обвинувачення у порушенні кримських санкцій поти РФ
02:48
У Польщі оперативно звільнили командувача Єврокорпусу: він навчав ЗСУ
02:20
Косово - Сербія
Комітет ПАРЄ рекомендував запросити Косово до Ради Європи. Сербія відреагувала
Більше новин