Випробування Кличком: перші 100 днів

Оцінюючи діяльність Кличка на посаді мера та голови Київської міської державної адміністрації, варто зробити знижку на те, що ситуація в місті та в країні в цілому є критичною під час війни з Росією. Втім, навіть беручи до уваги ці факти...

відсутність команди, рішень і спроможності змінити ситуацію в місті доводить, що Кличко перебуває не на своєму місці.

Щодо досягнень Кличка, можна відмітити спробу прибрати МАФи біля деяких станцій метро. Правда, зараз більшість «прибраних» МАФів повернулись на свої місця.

Натомість провали Кличка торкнулись практично всіх сфер.

По-перше, комунальні прорахунки. Відсутність гарячої води протягом кількох місяців не дала бажаної економії, оскільки більшість гарячої води в Києві є побічним продуктом вироблення електроенергії на ТЕЦах. Водночас простій труб протягом кількох місяців загрожує комунальним колапсом і знищенням мережі гарячого водопостачання.

По-друге, бюджетні прорахунки. Кличкові так і не вдалось повернути в Київ половину податків, що збираються з фізичних осіб-підприємців, а це 8 млрд. грн. на рік. Таким чином невирішеною залишилась найбільша проблема Києва – дефіцит бюджету, який на сьогоднішній день становить близько 3,2 млрд. грн.

По-третє, прорахунки по реформах. Одним з головних обіцянок Кличка після перемоги на столичних виборах була прозорість, ефективність, та боротьба з корупцією. Під час своєї інавгураційної промови він навіть заявив про курс на «нульову толерантність до корупції». На сьогодні жодних ефективних заходів по зменшенню корупції так і не було здійснено, а сам мер практично перестав згадувати про корупцію у своїх виступах. Наприклад, антикорупційна інспекція Києва, яку планували запустити київські очільники в червні досі не створена. Більше того, про неї більше навіть не згадують. Водночас, як показують дослідження антикорупційної групи ДемАльянсу корупційні схеми і схемщики прекрасно себе почувають і при Кличку. Наприклад, в серпні Київпастранс провів черговий тендер, на якому розіграв майже 2 млрд. грн. серед «своїх» фірм, а голова тендерного комітету підприємства залишається при посаді. Про те, що Кличко немає намірів боротись з корупцією свідчать і призначення голів райдержадміністрацій (РДА), директорів комунальних підприємств, а також заступників Кличка за закритими дверима. Прихід «європейського» Кличка не призвів до запровадження європейських практик публікації вакансій і проведення публічних конкурсів за прозорими процедурами на керівні посади в Києві.

Нарешті, фінальним прорахунком Кличка стало рішення іти по списку Порошенка на парламентських виборах. Таким кроком мер демонструє своє ставлення до киян та відповідальності, яку він взяв на себе 100 днів назад. 

 

Галина Янченко,
депутат Київради, фракція ДемАльянсу