Донецьк: фантасмагорія наших днів

Валентин Торба
17 грудня, 2014 середа
21:23

На окупованих територіях легко можна купити долар за курсом НБУ і каністру бензину за «доступною ціною»

Зустрічі з тими, хто залишився жити в так званій ЛНР, кого ти знав і хто тепер інколи приїздить до тебе в гості в Київ, інколи торкаються зовсім неочікуваних моментів і відкриттів. Виявляється, в цих людей можна купити долари. Більше того, за більш-менш прийнятним курсом. У Суходольську долар ходить за офіційним курсом столиці. Його легко (наголошую — легко!) можна придбати за 16 грн. На Донбасі, в якому біда з грошима, виявляється, можна купити іноземну валюту! Вона там є. Але її чомусь немає в Києві. Офіційний курс, встановлений Нацбанком, не влаштовує столичні банки та обмінники. Знайти готівковий долар не так просто (чорний ринок пропонує долар від 19 грн). Більше того, запит банків на валюту, як виявляється, не задовольняє сам Нацбанк. Виникає закономірне питання — а чи є вонаву Нацбанку? Для чого створюється штучний ажіотаж, та ще й в такий скрутний час? Що взагалі коїться, якщо у терористів валюта є, а у нас немає? І хіба тільки валюти? Війною виправдовується все. Скрута легко списується на події буремного сходу. От тільки в тій же «ЛНР», а саме — в Суходольську, можна наповнити бензобак за доступною ціною. Підкреслюю — доступною ціною. Так, вздовж дороги бензином торгують каністрами. Так, це бензин російський, контрабандний. Але факт залишається фактом. Звісно, як в самому Луганську, так і в інших містах Донбасу бензозаправки «віджаті», й ті, хто вчора бігав у подертих штанях, тепер ходять у коштовних костюмах, адже вони тепер «власники» цих заправок. Але це не виправдовує спекуляцію на українських ринках. Економіка існує за своїми органічними законами. При цьому без дисципліни, без жорсткого дотримання вимог у час війни, немислиме забезпечення, так би мовити, тилу. Особливо це торкається банківської сфери, яка довгі роки була єдиним життєздатним механізмом в країні.

Україна, яка начебто виробляла власну електроенергію із запасом, тепер закуповуватиме в Росії — агресора — 10% електроенергії для забезпечення, зокрема Донбасу струмом. Донбасу, який, звісно, не збирається за неї платити. Навпаки, в так званих республіках заявляють про під’єднання до російських енергомереж. Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив про необхідність розпочати імпорт електроенергії з Росії. «Укренерго» 1 — 2 грудня почало відімкнення електроенергії на всій території країни через брак генерувальних потужностей. При планах розширити потужності деяких атомних станцій у нас відбулися позапланові відімкнення третього енергоблока Запорізької АЕС і призупинення, за зрозумілими причинами, імпорту вугілля з Росії на українські ТЕС. Постачання вугілля з Донбасу також ускладнено. У Суходольську та Краснодоні бойовики не зовсім розуміють, що робити далі. Існують настрої «все переграти заново». У самому Суходольську реально працюють лише два підприємства, які належать Ахметову. Так і виживають. По факту, на Донбасі ми маємо бардак із корупційних схем, грабежів, експропріації й повного нерозуміння, що буде далі. Згадані кілька ахметовських підприємств перевели працівників на триденний режим роботи. Звісно, зарплата, відповідно, зменшилась, і її не видають, а нараховують на банківські карти. Самі ж банки в «ЛНР» не працюють (тепер згадайте про доступний долар при повній відсутності банківської системи). Гроші знімають у банках Росії в рублях, потім обмінюють їх вже в Україні на гривні.

Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що припинення поставок газу на окуповані бойовиками території Донецької та Луганської областей не буде гуманним вчинком, і зазначив: «Фактично, з точки зору цієї людини, мабуть, це буде сигнал з України, що ми про вас забули зовсім, і газ вам відключили, мерзніть. Я не думаю, що це було б правильним і гуманним рішенням в цьому випадку». Коболєв вважає, що, відключивши газ жителям окупованих районів, Україна ще більше погіршить їм ситуацію. Не можна не погодитись із головою «Нафтобазу». Але залишається питання розрахунків. Хто платитиме? Ахметов? Чи Росія? У свою чергу Петро Порошенко 14 грудня на нараді з керівниками силового відомства височайше велів забезпечити жителів територій, що контролюються бандитами, теплом і струмом.

Порошенко звернув увагу на питання гуманітарної допомоги жителям Донбасу, забезпечення харчами та медикаментами українських громадян, які перебувають під окупацією. Слова «українські громадяни», на мою думку, ключові. Після деяких колишніх заяв прем’єра щодо нарахування пенсій, виникло багато запитань щодо прав саме українського громадянина. Нагадаю, Кабмін обмежив нарахування пенсій громадянам на окупованій території, зобов’язавши їх реєструватися поза зоною АТО. Люди зорієнтувалися швидко. Знайшлися ті, хто в тому ж Суходольську за 1000 грн виїздить у Старобільськ, і там реєструють пенсіонерів «пачками». На зміну огидному терміну «пенсійний туризм» прийшло ще одне ганебне явище — заробляння на пенсіонерах. Але ж людям якось треба виживати.

Президент підкреслив про необхідність посилити контроль за доставкою і розподілом української гуманітарної допомоги, щоб та не потрапила до рук бойовиків. При цьому в ході закритої наради під керівництвом ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького «контррозвідка «ЛНР» попередила про можливість «голодних бунтів» місцевого населення. Бойовики усвідомлюють це. Керівник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук заявив, що, на думку «контррозвідників» — бойовиків, особливо погіршує ситуацію «непрозорий розподіл» гуманітарної допомоги, що надходить із Росії. Якщо бандити грабують російські гумконвої, то що буде з українськими? У цей же час знаменитий «гудящий» олігарх Рінат Ахметов вирішив надіслати своїм землякам «гуманітарну», але навіть тут ворони почали клювати один одного в око. 22 фури від Гуманітарного штабу Ахметова з харчами для жителів Донецької та Луганської областей залишалися «в полоні» у бійців батальйону «Дніпро-1». Нагадаємо, міліцейський добровольчий полк «Дніпро-1» підконтрольний іншому олігархові — Ігорю Коломойському. При цьому «Дніпро-1» пропустило до Донецька лише одну фуру — з манною крупою. «21 вантажівка з гуманітарною допомогою, що залишилась, добровольці не пропустили. Вантажівки повернуться на базу в Дніпропетровськ. Ті ж вантажівки ми, в присутності ЗМІ та міжнародних експертів, відкриємо, промоніторимо, закриємо і знову поїдемо до блок-посту на Богатирі. У вантажівках не було й не може бути алкоголю та цигарок», — заявила директор із комунікації компанії СКМ Наталя Ємченко. Семен Семенченко у свою чергу стурбовано написав у Facebook, що «з’явився тривожний сигнал про те, що продукти і речі із «гуманітарної допомоги» розпродаються через торгові мережі Донецька і йдуть на утримання ополченців»». Семенченко також додав: «За словами бійців полку Дніпро, були затримані машини з термобілизною та камуфляжем. Бійці «Дніпра» не збираються годувати терористів, поки ті не звільнять полонених».

КОМЕНТАР

 Сергій ЄРМIЛОВ, екс-міністр енергетики України:

— У Президента гроші є. От він, напевно, й заплатить за постачання газу та електроенергії для Донбасу.

Я от нещодавно дивився телепередачу на «5 каналі», в якій журналіст із Донецька розповідав, що у них в місті — «все в порядку»: електроенергію не вимикають, газ є, місто прибирають краще, ніж Київ, та ще й безкоштовно їжу роздають, цигарки та горілку... І взагалі, населення там живе добре, резюмував журналіст.

Тому я не знаю, про кого Президент хоче там ще краще піклуватися. І чи думає він, як це виглядає на тлі того, що на решті території України населенню електроенергію відключають щодня, і подають це як потребу економити.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.07
    Купівля 39.07
    Продаж 39.55
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.99
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:20
Ексклюзив
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
08:48
діти війна
Через російську агресію в Україні загинули 537 дітей
08:40
Оновлено
Еммануель Макрон
Bloomberg припустив, що заява Макрона щодо іноземних військ в Україні могла розлютити чиновників у США. У Держдепі відреагували
08:36
Оновлено
Обстріл Запоріжжя
Росія вночі запустила ракети Х-22 та "шахеди": Повітряні сили знищили 26 БПЛА
08:25
Партизани зафіксували прибуття нової партії військової техніки РФ в окупований Крим
08:16
росія дипломат
"Бачимо, куди західні цінності котяться": на Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера
08:00
OPINION
Орест Сохар
Китай зазіхає на Європу
07:53
На фото діти з України
Канада не планує продовжувати програму зі спрощеного прийому українських біженців
07:39
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
Сили оборони за добу ліквідували 780 окупантів, 10 танків та 32 артсистеми
07:30
Telegram
"Законопроєкт "про заборону телеграм" ніякої заборони Telegram або анонімних каналів, не передбачає": Микола Княжицький відповідає на поширені питання про законопроєкт
07:19
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Південна Корея, США та Японія обговорили співпрацю для протидії військовим загрозам КНДР
07:04
електроенергія
Росія не може повернути жителям ТОТ електроенергію: Спротив розповів, де найважча ситуація
06:49
Естонія
Міністр юстиції Естонії не бачить перспектив швидко позбавити росіян права голосу на виборах
06:37
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
Кремль, ймовірно, посилить риторику про "терористичні загрози", щоб підвищити підтримку війни проти України, - ISW
06:15
Більшість американців не підтримують війну Ізраїлю проти ХАМАСу, - опитування
05:59
світ Канада Латвія військові новини
Канада відправила до Латвії 150 одиниць техніки для міжнародної бригади
05:56
Сергій Наришкін
"Обговорили змовницькі дії ворогів": Наришкін з'їздив до КНДР
05:36
Окупанти, кримінал, росіяни
РФ формує резерви для підтримки поточних операцій, а не для нового наступу, - ISW
05:08
війна з росією нафта безпілотник
Росія після атак на свої НПЗ збільшила експорт пального з Білорусі, - Reuters
04:12
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
У Росії після теракту у "Крокусі" наростає міжетнічна ворожнеча, - NYT
03:44
Габріель Атталь
Уряд Франції підтримав директора ліцею у конфлікті з ученицею через носіння чадри
03:16
Siemens
Співробітникам Siemens висунули обвинувачення у порушенні кримських санкцій поти РФ
02:48
У Польщі оперативно звільнили командувача Єврокорпусу: він навчав ЗСУ
02:20
Косово - Сербія
Комітет ПАРЄ рекомендував запросити Косово до Ради Європи. Сербія відреагувала
01:52
Нобелівська премія
Нобелівські лауреати вимагають посилити тиск на Путіна і допомогу Україні, - відкритий лист
01:51
Росіяни обстріляли смт Борова на Харківщині
На Харківщині росіяни вбили 12-річну дитину, пошкодили дитсадок і житлові будинки
01:24
обстріл ТЕС
"Метою був тотальний блекаут держави": Галущенко про російську атаку 22 березня
Більше новин