Раз і назавжди треба відмовитися від каральної податкової системи

Коли ми говоримо про податкові та економічні реформи, ми повинні розуміти, що бізнес чекає не якихось преференцій чи пільг

Він вимагає рівних і прозорих правил гри, які давали б можливість працювати і створювати нові продукти та послуги.

Це означає:
• просте і зручне адміністрування;
• відсутність корупційних бар’єрів;
• економічно обґрунтований рівень податкових ставок;
• незмінність правил гри протягом певного фіксованого періоду часу;
• введення нових податків і зборів або перегляд діючих ставок не пізніше, ніж за шість місяців до початку нового бюджетного періоду.

Загалом, це можливо лише в разі, якщо держава, образно кажучи, перестане розглядати економіку та бізнес як корову, яку можна доїти, але необов’язково годувати. Тобто ця піраміда стосунків, в якій платники податків обслуговують чиновника, а не навпаки, повинна стати на своє місце. Власне, навколо базових засад нової податкової системи і точаться основні дискусії. Мова йде скоріше про принципи. Цифри є лише їх відображенням.

Ті робочі проекти, які раніше підготував Уряд, на жаль, несуть в собі відбиток старих часів. В них є позитив, але і негативу надто багато. Зараз ми працюємо над тим, щоб прибрати всі ці суперечливі моменти, спонукати Кабінет Міністрів раз і назавжди відмовитися від каральної податкової системи і перейти до цивілізованої системи. В першу чергу, це стосується реального скорочення кількості податків і зборів, безумовного зменшення податкового навантаження на фонд заробітної плати, відміни спецрахунків ПДВ та цілого ряду інших ініціатив, які викладені в економічній частині Коаліційної угоди.

Щиро сподіваюся, що в цей раз виконавча влада дослухається до голосу громадськості, експертів, бізнесу і прийме правильне рішення.