Системний тероризм: примара чи загроза?

Юрій Костюченко
24 грудня, 2014 середа
22:21

З 1991 середня кількість терактів в Україні складала 3-5 на рік, і ніколи не перевищувала 11. Всі вони мали переважно кримінальне походження. Але за 10 місяців цього року ми перевищили максимальну кількість щонайменше в 5-7 разів. Деякі експерти заговорили про загрозу «системного тероризму»…

З легкої руки окремих політиків і журналістів в нашому публічному просторі виникла дискусія про загрозу «системного тероризму» в Україні. Зрозуміло, що питання терористичної загрози є актуальним і суспільство є чутливим по відношенню до такої постановки, але слід бути обережними з термінологією.

Чи існує поняття «системний тероризм»?

Одразу слід сказати, що наразі усталеного значення терміну «системний тероризм» не існує. Власне, не існує, в суворому сенсі, і самого такого терміну.

Поняття «системного тероризму» формально походить ще від Ганді, який використовував цю концепцію для опису дій колоніального уряду. В останні 20-25 років словосполучення «системний тероризм» використовують для опису систематичного політично або соціально мотивованого насильства. Тут тероризм розглядається як системне явище, тобто явище, яке використовує ресурс соціальної системи для самовідтворення. Це є системно-аналітичне розуміння терміну «системний тероризм». В такому випадку, треба аналізувати розподіл і зміни суспільного ресурсу, які призводять до виникнення, розвитку і самовідтворення тероризму.

Інше розуміння системного тероризму походить від теорії ризиків і стохастичної механіки. Термін «системний тероризм» використовують при аналізі захисту об’єктів інфраструктури від терористичних атак, описуючи поєднання технологічних і інформаційних засобів негативного впливу, які призводять до каскадних наслідків синергетичного характеру. В цьому випадку це чисто технічний і дуже вузький термін.

Зрозуміло, що в рамках публічної дискусії, швидше є сенс використовувати перше - системно-аналітичне визначення терміну «системний тероризм». Також очевидно, що якщо ми вже почали формально некоректну дискусію про «системний тероризм», нам доведеться вийти за межі визначень «терористичної діяльності» і оперувати значно складнішими поняттями терору і тероризму.

Терор і тероризм: громадянин і держава

Організація Об’єднаних Націй визначає тероризм як «будь-яке діяння, яке має за ціль викликати смерть мирних жителів або нон-комбатантів, або заподіяти їм тяжкі тілесні ушкодження, коли мета такого діяння, в силу його характеру або контексту, полягає в тому, щоб залякати населення або змусити уряд або міжнародну організацію вчинити яку-небудь дію або утриматися від її здійснення». Це визначення здається задовільним, але дещо суперечить спостереженням: в останні кілька десятиліть якраз кількість загиблих і постраждалих внаслідок терактів в світі в середньому демонструє сталу тенденцію до зниження. Тобто спричинення загибелі людей не є обов’язковою ціллю терору. Ціллю терору є сам терор, залякування.

З цієї точки зору тероризм слід визначати з урахуванням більш широкого набору соціальних і антропологічних параметрів. Тероризм може бути визначений як публічно здійснювані соціальнонебезпечні дії або загрози таких дій, спрямовані на залякування населення або окремих соціальних груп, в цілях прямого або непрямого впливу на ухвалення якого-небудь рішення або відмову від нього в інтересах терористів. За визначенням російського філософа і політолога Ігоря Яковенко, тероризм завжди слід розглядати в контексті поняття терору. Терор тут визначається як спосіб управління суспільством за допомогою превентивного залякування. На сьогодні існує різниця в трактуванні понять: «терор» трактується як нелегітимне насильство з боку держави по відношенню до суспільства в цілому або до окремих груп населення, тоді як «тероризм» визначається як практика нелегітимного насильства, що реалізовується супротивними державі силами і організаціями.

Якщо виходити з такої, зрозумілої і в цілому прийнятної логіки, по-перше, доведеться визнати, що більшість законодавчих визначень тероризму і терористичної діяльності (в тому числі і національне українське, яке дається в ст. 258 КК України) є недосконалими і істотно репресивними. Найбільш коректним слід визнати визначення тероризму, наведене в Кодексі законів США (розділ 22, глава 38, секція 2656f): «термін «тероризм» слід розуміти як умисне, політично мотивоване насильство, здійснене по відношенню до невоюючих цілей субнаціональними групами або підпільно діючими особами».

По-друге, очевидним є те, що поняття «системного тероризму» простіше застосувати до репресивних дій держави по відношенню до суспільства, ніж до організацій, які здійснюють терористичну діяльність.

Втім, існують ситуації, коли структура і діяльність суспільства починають визначатися терористичною загрозою – постійною загрозою насильства з боку терористичних угруповань «недержавного» типу. В такому випадку, мабуть, можна було б використати термін «системний тероризм».

Терористична загроза об’єктивно зростає

Однак, і в такому випадку слід пам’ятати, що держава, як джерело легітимізованого насильства, є однією з рушійних сил тероризму. Зазвичай не головною, головною причиною тероризму є переконання в ефективності насильства як інструменті вирішення соціальних та особистих протиріч. І це, власне, є головний виклик - зараз, в умовах війни, сприйняття насильства, як прийнятного методу вирішення протиріч, об’єктивно зросло. Суспільство стає більш толерантним до насильства, а значить сьогодні загроза тероризму (будь-якого, в т.ч. «системного») об’єктивно має зростати.

Говорячи про тероризм, як системне соціальне явище, тобто явище, яке використовує ресурс системи для самовідтворення, ми маємо аналізувати розподіл і зміни суспільного ресурсу. Говорячи про загрозу системного тероризму, слід аналізувати ресурси тероризму, в тому числі соціальну базу, матеріальні ресурси, джерела, ареали розповсюдження і шляхи транспортування терористичної загрози. На сьогодні, всі, або більшість ресурсів терористичної діяльності Україні мають зовнішнє походження.

Структурованої внутрішньої бази системного тероризму в Україні наразі немає, хоча наш супротивник докладає великих зусиль на фронті інформаційно-психологічного впливу, щоб сформувати таку базу – радикально налаштувати частину суспільства. Навіть не по відношенню до конкретної нинішньої влади, а до системи взагалі, тобто створити «універсальних руйнівників».

Терористична загроза: чинники і ресурси

Чинники системного тероризму в загальному випадку можна розділити на соціально-економічні, етнічно-релігійні і військово-політичні. Власне, на певних періодах, а особливо на регіональному рівні можна виділяти окремо чисто політичні (ідеологічні), або кримінальні (серед соціально-економічних) чинники тероризму.

Які з чинників тероризму зараз є в Україні? Зважаючи на те, що наявні лише військово-політичні чинники, можна говорити радше про диверсійний характер загроз, про підпільників, а не про терористів у класичному розумінні.

Але це насамперед стосується території України, яка знаходиться під повним контролем уряду. Що стосується територій АТО, там ситуація дещо інша. Завдяки потужній інформаційно-психологічній обробці і специфіці регіону, там можна говорити про соціальну базу сепаратистського руху, якій має чіткі ознаки терористичної діяльності. Втім, навіть на цих територіях частка місцевих мешканців серед членів бойових підрозділів терористів ніколи не була панівною – за останні 10 місяців кількість закордонних найманців та кадрових військовослужбовців в лавах бойовиків складала від 45 до 75%. Там ми можемо говорити про «системний тероризм»: існує відновлюваний, диверсифікований суспільний ресурс, якій використовується для здійснення терористичної діяльності. Очевидно, що більша частина цього ресурсу також має зовнішнє походження, але значна диверсифікація робить систему більш сталою і здатною до самовідтворення. При цьому, зважаючи на зумовлену слабкістю ресурсів низьку потужність зворотних зв’язків, ця система здатна функціонувати лише в напів-автономному режимі, тобто ризик розповсюдження системного тероризму на інші території є мінімальним.

Терорист vs. диверсант

Отже, можна з високою ймовірністю припустити, що загроза «системного тероризму» (навіть беручи до уваги невизначеність терміну) в Україні не є значною, хоча теоретичні передумови для її ескалації безперечно існують. Терористична загроза - у традиційному визначенні, безперечно існує, хоча наразі більш коректним є говорити більшою мірою про диверсійну загрозу, ніж про терористичну.

З точки зору правоохоронних органів, зокрема, з огляду на методики протидії - це принципова різниця Але для пересічних громадян, на яких спрямована загроза, чи велика різниця, хто вас підірве – терорист чи диверсант? Різниця, між тим, існує. Якщо ми говоримо про диверсанта, ми маємо знати, що нас не вб’є свій, людина, що живе поруч. Джерелом загрози завжди буде чужий. І єдиний спосіб мінімізувати загрозу – збільшити щільність і інтенсивність соціальних зв’язків, зробити так, щоб «чужим» в нашому оточенні не залишилося місця. Умовно кажучи, хочете убезпечити себе від диверсантів – перезнайомтесь з сусідами. Соціальна самоорганізація – шлях зменшення загрози.

Тероризм і права людини

А якщо поставити класичне питання: чи існує загроза системного тероризму з боку держави по відношенню до всього суспільства чи будь-якої соціальної групи в умовах боротьби з терористичною загрозою? Майже завжди застосування системних заходів з боротьби з тероризмом призводило до обмежень прав і свобод людини. Традиційне обґрунтування цього утискання полягає в тому, що сама терористична діяльність є більшою загрозою для прав людини, ніж правоохоронна діяльність. Але це вочевидь безглузда і тупикова дискусія. Права і свободи людини є наріжною цінністю, якою ні за яких обставин не можна нехтувати. І відповідальність держави, діяльність якої за визначенням спрямована на захист добробуту, прав і свобод громадян, тут є більшою, ніж групи осіб, об’єднаних в терористичне угруповання. Виникає парадоксальна і аморальна ситуація: ми боремося за забезпечення прав людини шляхом обмеження її прав.

Довести неефективність насильства насильницькими методами неможливо. Тому тероризм буде самовідтворюватися. Саме так і відбувається зазвичай. Це доводить, що тероризм є віддзеркаленням спотвореної структури соціальних відносин, притаманних суспільству на конкретному етапі розвитку. «Лікувати» суспільні відносини слід за допомогою інструментів соціальної комунікації, а не репресивного апарату. Чи зможемо ми сьогодні виробити і вчасно застосувати потрібні ліки від тероризму?

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.95
    Купівля 38.95
    Продаж 39.47
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
12:04
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
Більше новин