ПРО ПАРЛАМЕНТАРИЗМ І КОНСТИТУЦІЙНУ ЮСТИЦІЮ

Михайло Савчин
25 грудня, 2014 четвер
10:04

або про місію парламентаря і конституційного судді

 

 

Говоритиму про потенційно важливі справи, які матимуть значний вплив на становлення Української Республіки (назва держави – просто «Україна» – вважаю дещо неадекватною) як конституційної демократичної держави.

Це проблема співвідношення верховенства парламенту і судового конституційного контролю, що має вирішальне значення для перехідних демократій і оформляє інституційний дизайн конституційного порядку.

Отже, у силу верховенства парламенту він як вищий орган народного представництва здійснює виключні законодавчі повноваження. Хоча це не відповідає реаліям і конституційній системі розподілу повноважень. Адже в державі впроваджено поділ влади на законодавчу, виконавчу і судову. Якщо говорити про поділ влади по-вертикалі, то парламент не може втручатися у предмет відання місцевих рад, який зарезервований за місцевими радами у силу положень статті 143 Конституції, яка визначає предмет відання останніх.

Насамкінець, Верховна Рада зв’язана конституційними цінностями – гідністю людини (стаття 3), недопущенням обмеження та скасування прав і свобод людини, порушення суверенітету і територіальної цілісності України (стаття 157). Таким чином, парламент не володіє верховенством, він зв’язаний конституційними цінностями принципами.

У практичній площині це впирається у відносинах більшості та опозиції. З точки зору конституційних цінностей, насамперед людської гідності та прав і свобод людини існує завжди загроза тиранії парламентської більшості, кінцевою метою атаки якої буде саме права і свободи певної меншості. Тому критично важливі є противаги цьому.

Адже контроль угорською партією ФІДЕС такої більшості парламенту, яка дозволила внести реактивні зміни до Конституції Угорщини всупереч базових принципів Європейського Союзу без належного обговорення, призвело до посилення авторитаризму та суперечливим політичним процесам у цій країні. Про таку загрозу парламентського авторитаризму ще в ранні 1990-і попереджував авторитетний угорський конституціоналіст Андраш Шайо.

Завдяки поновленню чинності конституційного закону № 2222 роль парламенту у конституційній системі зростає. Зростає також і важливість запобіжників на випадок тиранії парламентської більшості, бо її принципалом і бенефіціарієм (вигодонабувачем) стає уряд та бізнесові кола, зав’язані на уряду. Звідси – необхідність противаги парламентському абсолютизму.

Такою противагою виступає судовий конституційний контроль. Дилема «конституційний контроль – парламентаризм» є унікальною для кожної країни.

Відверто кажучи, Конституційний Суд серйозно дискредитований після ухвалення сумнозвісного рішення 30 вересня 2010 року, зокрема, за допомогою якого Янукович узурпував владу. Частково Конституційний Суд поновив свій авторитет ухваленням двох рішень, згідно з якими він визнав неконституційним проведення «республіканського референдуму» в Автономній Республіці Крим, а також рішенням про розірвання Меморандуму про співпрацю із Конституційним Судом Російської Федерації, який у порушення Конституції Російської Федерації і міжнародного права легалізував анексію Криму до Росії.

Однак за цей рік КСУ ухвалив лише сім рішень , з урахуванням отого рішення про розірвання меморандуму про співпрацю.

Хоча КСУ міг би й попіклуватися про свій авторитет самостійно, не чекаючи на поправки до Конституції України. Адже він для цього має доволі достойний інструмент – розгляд конституційних звернень приватних осіб (фізичних та юридичних осіб) щодо офіційного тлумачення Конституції і законів України, що гарантовано статтею 150.1.2 Конституції.

При цьому хочу наголосити, що Конституція взагалі нічого не говорить про предмет цього звернення. Думаю, що кожен здогадається, з чим у рядового індивіда буде асоціюватися таке повноваження Конституційного Суду... Тут не потрібно навіть і трьох спроб. Ну, звісно, це буде порушення прав і свобод людини.

Однак КСУ керується статусним Законом про Конституційний Суд України, який у своїй статті 42 говорить, що метою конституційного звернення щодо офіційного тлумачення Конституції і законів є захист прав і свобод людини. А ось стаття 94 ЗпКСУ зміщує акценти на якісь проблеми діяльності органів влади, себто насамперед на владну імпотенцію – тут процитую вже повністю:

«…наявність неоднозначного застосування положень Конституції України або законів України судами України, іншими органами державної влади, якщо суб'єкт права на конституційне звернення вважає, що це може призвести або призвело до порушення його конституційних прав і свобод».

Так от, Конституція має тлумачитися як цілісний акт і КСУ має керуватися при зверненні з питаннями щодо тлумачень Конституції у сфері прав і свобод людини саме такими критеріями – гідність людини (стаття 3), верховенство права і пряма дія приписів Конституції (стаття 8), невідчужуваність і невід’ємність прав і свобод людини (стаття 22), право особи на судовий захист, який має бути насамперед доступним і не занадто формалізованим (стаття 55) тощо. Зрозуміло, що КСУ не зобов’язаний тлумачити закони, оскільки вони служать для нього об’єктом оцінки на предмет конституційності, тобто це функція цілком лягає на Верховний Суд.

Однак Конституційний Суд і далі стурбований владною неспроможністю у належного функціонування влади, хоча це безпосередньо не випливає із положень Конституції. Це також не випливає із обґрунтованих очікувань будь-якого індивіда, що звертається до Конституційного Суду Адже індивід очікує від Високого Суду одного – захист і поновлення порушеного права!

Отже, час настав Конституційному Суду стати людянішим та відкритішим у плані розгляду конституційних подань приватних осіб щодо офіційного тлумачення Конституції (тлумачення законів – це виключно парафія Верховного Суду per se і аж ніяк не Конституційного Суду).

Адже у 1930 році у Чехо-Словацькій Республіці парламент не призначив нових суддів до складу Конституційного суду, оскільки суд попередньої каденції протягом майже десяти років спромігся ухвалити лише два рішення. Тому чехо-словацькі парламентарі не вважали за необхідне утримувати високооплачуваних суддів, які не робили довірених їм обов’язків – здійснення правосуддя.

Виходячи із цієї дилеми, парламентарії завжди повинні пам’ятати, що за складних перипетій саме конституційний суд може стати останнім прилистком прав меншості. Натомість конституційні судді мають пам’ятати про свою основну місію – захист прав людини. У своїй діяльності вони мають спиратися саме на силу аргументу, а не аргумент сили.

І пам’ятати про свою примирювальну місію в суспільстві та місію обмеження політичних пристрастей між суб’єктами політичного процесу, який має бути підпорядкований конституційним цінностям і принципам.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.95
    Купівля 38.95
    Продаж 39.47
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
12:04
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:42
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
Більше новин