Митне закріпачення українців від «уряду камікадзе»

Перед новорічними святами уряд А.Яценюка та депутати Верховної Ради України восьмого скликання підготували «подарунок» українцям - підвищення ціни всіх імпортих товарів на 5-10%.

Прийняття змін до митного законодавства несе з собою кричущий негативний соціальний наслідок: крім очевидного підвищення вартості імпортних речей через обвал гривні буде значне здорощення собівартості всіх імпортних товарів через додаткові стягування на митниці.
 
Не зважаючи на рекомендації Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, а також Головного науково-експертного управління (ГНЕУ) відхилити законопроект №1526 «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 року» та відправити його на доопрацювання новообрані депутати коаліції вирішили прийняти ці зміни. Давайте детальніше поглянемо на те, що відбудеться з 1 січня 2015 року.
 
Збільшення рівня корупції на митниці
 
Прийняття цього закону не вирішує проблеми корупції на митниці, а лише збільшить її. Відповідно до висновку профільного комітету в якому зазначається, що «практичне застосування норм законопроекту призведе до збільшення контрабандних надходжень товарів, зростання тіньових схем поставки товарів в Україну та  буде сприяти зменшенню надходжень до Державного бюджету України». 
 
Якщо ви підприємець і зорієнтовані на продаж товарів, що виробляються закордоном, то ви будете змушені збільшити свої видатки на митниці або 5-10%, або збільшити ставку хабара для митників. Це за собою несе інший соціальний наслідок - підвищення цін на відповідні види товарів для клієнтів. З огляду на і так низьку купівельну спроможність громадян через стрімке падіння гривні понад 100% менш ніж за рік. Такі зміни можуть призвести до ще більшого падіння підприємництва в країні та неможливості звичайними українцями користуватись імпортними товарами у 2015 році. 
 
Гострим наслідком цього закону стане скорочення зайнятості та зменшення рівня доходів працюючих в експортоорієнтованих галузях, зменшення відрахувань до соціальних страхових фондів та підвищення роздрібних цін практично на всі товари, у т.ч. соціально значимі.
 
«Переламування через коліно»
 
Очевидно, що стара практика «переломити через коліно» залишається популярною у Верховній раді восьмого скликання. Так, депутати, фактично, не дослухались до порад профільного комітету та експертів з ГНЕУ. 
 
Експерти ГНЕУ у своїх висновках підходили критично до проекту закону, зокрема зазначали:
 
Крім того у пояснювальній записці є розділ «Позиція заінтересованих органів» в якому зазначається, що «Проект Закону схвалений Кабінетом Міністрів України». Але перед пирийняттям цього закону ніхто не проводив реальних консультацій із заінтересованими сторонами, а саме з представникаи бізнесу, який повинен здійснювати всі операції відповідно до законодавства. Постає логічне питання: чому уряд настільки впевнений в тому, що може представляти інтереси всіх заінтересованих сторін без реальної взаємодії із ними? 
 
Нижче наведено перелік товарів відповідно до Українського класифікатора товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД).
Збільшення ставки на 10% для товарів, що класифікуються у 1-24 товарних групах згідно із УКТЗЕД, а саме:
 
Збільшення ставки на 5% для товарів, що класифікуються у 25-97 товарних групах згідно із УКТЗЕД, зокрема:
 
Очевидним залишається простий факт - на фоні гучного процесу розгляду бюджету на 2015 рік уряд та народні депутати вирішили, що українці мають платити на 5-10% більше за своє існування та коритсування благами цивілізованого освіту.