В чому причина загострення ситуації на Донбасі?

Загострення бойових дій на Донбасі зараз має єдину мету для російського керівництва - це зірвати виконання Мінських домовленостей

Загострення бойових дій на Донбасі зараз має єдину мету для російського керівництва - це зірвати виконання Мінських домовленостей, які перестали його влаштовувати, оскільки весь світ, всі учасники переговорів і посередники закликають російське керівництво дотримуватися Мінських домовленостей, а воно цього не робить. Натомість воно займається військовими провокаціями, готує великомасштабні наступи. Це означає, що ті умови, на яких наголошено у Мінську, їх не влаштовують. Чому не влаштовують? Це була велика стратегічна помилка Путіна тоді, у вересні місяці, коли він думав, що Мінські домовленості зможуть врятувати його від нової і жорсткої хвилі економічних санкцій Заходу. Зараз він не може вийти одночасно і з-під санкцій і з перемир’я, тому хоче спочатку вийти з Мінських домовленостей. Щоб створити на фронті вже іншу стратегічну ситуацію і змусити Україну домовлятися на його умовах. Саме цим і пояснюється загроза бойових дій. Це все одно, що у шаховій партії, коли ти бачиш, що у тебе стратегічно програшна позиція, взяти, перевернути дошку, розкидати фігури, можливо, ще вдарити дошкою по голові свого опонента. Приблизно щось таке зараз відбувається на Донбасі.

З іншого боку, ясно, що Росії не вигідно і дуже дошкульно було б посилення санкцій, особливо економічних, зокрема по тих пунктах, що прописані в резолюції Європарламенту: відключення від SWIFT і санкції у ядерній сфері. Тож якогось повномасштабного вторгнення в Україну не на Донбасі, а на інших частинах кордону, я би не прогнозував, бо це автоматично призвело б до санкцій. Думаю, що не буде й втручання російської авіації, бо це теж призведе до санкцій. Буде намагання найближчими днями покращити для себе лінію протистояння, змінити лінію фронту. Можуть бути спроби захоплення нових територій і населених пунктів, але поки що в межах Донецької та Луганської областей.

Попри це, я думаю, що українська сторона вистоїть, і протягом десь тижня, максимум двох, ситуація знову повернеться у якесь затишшя. Не знаю, чи буде це перемир'я, чи просто виснаження, але певне затишшя буде.