Охорона здоров'я учасників АТО

Ірина Сисоєнко
21 лютого, 2015 субота
18:00

Ініціювавши проведення круглого столу "Охорона здоров'я учасників АТО", я чітко усвідомлювала необхідність ретроспективного аналізу проблеми реабілітації. Маємо наступні напрацювання...

Війна на Сході забирає тисячі  людських життів – кращий генетичний потенціал української нації. Госпіталі по всій країні щоденно приймають на лікування поранених військових із зони АТО. В окремих випадках учасники бойових дій можуть перебувати на лікуванні до півроку, але, незалежно від періоду лікування, всі вони зіштовхуються із проблемою відсутності ефективної реабілітації.

Після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військові можуть зробити вибір або на користь повернення до зони бойових дій, або додому. Проте в обох випадках ці люди мають глибокі душевні рани і не завжди готові повернутися до цивільного життя. Відтак, можемо констатувати, що проблема відсутності реабілітації є нагальною і потребує першочергового вирішення.

Для обговорення цього та інших питань 13 лютого 2015 року було проведено у Верховній Раді Україні круглий стіл "Охорона здоров'я учасників АТО". 

Особливо гострим є питання проведення психологічної та медичної реабілітації та, зокрема, питань протезування. Приємно, що долучилися до обговорення представники Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю, представники Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства соціальної політики України, НАМН України, науково-виробничих, медичних підприємств та громадських об’єднань.

За результатами круглого столу було визначено рекомендації відповідним інституціям. Декілька днів я отримувала пропозиції від експертного середовища, аналізувала і узагальнювала, шукала найбільш оптимальні варіанти до негайної реалізації. Моя позиція, що ґрунтується на цих висновках, наступна.

По-перше, перед Парламентом стоять наступні задачі, які потребують невідкладного розгляду:

1. Удосконалити нормативно-правову базу з питань адаптації існуючих систем управління охороною здоров’я в умовах бойових дій, зокрема, впровадження багаторівневої структури надання допомоги пораненим, надання екстреної медичної допомоги протягом першої години після поранення; надання кваліфікованої медичної допомоги тощо.

2. Провести спільне засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я та Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю з метою розробки дієвих заходів щодо удосконалення та адаптації нормативно-правової бази з питань надання своєчасної та якісної медичної допомоги в умовах бойових дій; забезпечення дієвої системи реабілітації учасників АТО.

3. Розробити проекти Законів України «Про реабілітацію» та «Про внесення змін до Закону України «Про курорти» та подати зазначені законопроекти на розгляд Верховної Ради України.

Кабінету Міністрів України:

1. Провести у 10-денний строк інвентаризацію та паспортизацію медичних закладів різних форм власності та відомчої підпорядкованості, у тому числі санаторно-курортних, які мають матеріально-технічне оснащення, підготовлені кадри для проведення медичної реабілітації учасників АТО. Надати переліки до Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я.

2. Створити Координаційну Ради з питань психологічної та медичної реабілітації, проведення протезування, з залученням всіх зацікавлених міністерств та відомств.

3. Надати доручення щодо підготовки до розгортання (у разі необхідності) медичних відділень з надання медичної допомоги  учасникам АТО у закладах охорони здоров’я всіх форм власності та відомчого підпорядкування.

4. Забезпечити розробку та виробництво вітчизняними підприємствами:

- сучасного броньованого спеціального медичного транспорту, оснащеного реанімаційним обладнанням, для максимально швидкого вивезення поранених з зони проведення АТО;

- сучасних технологій та засобів для надання невідкладної допомоги на полі бою;

- вітчизняних протезів, ортезів і біоматеріалів для протезування учасників АТО та постраждалих в зоні проведення АТО.

5. Передбачити виділення коштів з Державного бюджету на фінансування протезного лікування та проведення медичної та психологічної реабілітації для учасників АТО та постраждалих в зоні проведення АТО.

6. Спростити процедуру передачі Міністерством охорони здоров’я України спеціального медичного транспорту та обладнання для використання в зоні АТО.

7. Розробити та затвердити механізм відшкодування вартості лікарських засобів, що застосовуються під час надання медичної допомоги пораненим в зоні АТО. 

8. Опрацювати можливість створення центрального органу виконавчої влади з питань діяльності курортів, основними завданнями якого будуть:

- реалізація державної політики у сфері діяльності курортів;

- підготовка пропозицій до проектів загальнодержавних програм і напрямків розвитку курортів;

- координація діяльності курортних закладів (незалежно від форми власності), пов’язаної з використанням лікувальних ресурсів, а також діяльності підприємств, установ та організацій, які обслуговують курорти;

- здійснення контролю за дотриманням державних стандартів у сфері санаторно-курортного лікування та відпочинку;

- організація на державному рівні поетапної медичної реабілітації учасників АТО та постраждалих під час проведення АТО (стаціонар, санаторій, поліклініка).

Міністерству охорони здоров’я України:

1.  Розробити оновлену редакцію стандартів з надання невідкладної та кваліфікованої медичної допомоги пораненим на полі бою, з урахуванням досвіду вітчизняних фахівців, які надавали допомогу пораненим, та міжнародного досвіду (зокрема, Ізраїлю).

2. Затвердити національний стандарт «Аптечка медична індивідуальна», адаптований до стандартів країн ЄС та Ізраїлю.

3. Розробити стандарти з проведення медичної та психологічної реабілітації для постраждалих учасників АТО та мирних мешканців, які проживали в зоні проведення АТО.

4. Надати пропозиції щодо створення на базі державних підприємств/установ МОЗ України центрів з реабілітації поранених та постраждалих в АТО.

5. Провести нараду з керівниками підрозділів з охорони здоров’я ОДА для координації проведення лікування та реабілітації поранених та постраждалих в зоні АТО.

6. Забезпечити, спільно зі структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних державних адміністрацій, участь кваліфікованих спеціалістів, в тому числі, психологів, у відборі військовозобов’язаних через лікарські комісії військових комісаріатів.

7. Спільно із Міністерством освіти України затвердити вимоги до медичної спеціальності за фахом «фізична та медична реабілітація».

8. Розробити єдиний реєстр поранених учасників АТО, із зазначенням їх кількості та характеру.

9. Відновити роботу військових кафедр у вищих медичних учбових закладах.

Міністерству освіти та науки України:

Розробити та затвердити медичну спеціальність за фахом «фізична та медична реабілітація», розробити кваліфікаційні вимоги, програму навчання та внести свої пропозиції щодо внесення зазначеної спеціальності до Національного класифікатора України – «Класифікатора професій ДК 003:2010».

Міністерству соціальної політики України:

1. На базі Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності (м. Харків) створити Координаційну раду з питань ортопедії та протезування.

2. Терміново зробити єдиний відкритий реєстр державних та приватних підприємств, що надають послуги з протезування, протезобудування та відновлення працездатності, надати інформацію в заклади охорони здоров’я.

3. Проводити протезування та протезобудування на базі спеціальних вітчизняних закладів з протезування (з обов’язковим залученням розробок українських науково-дослідних інститутів даного профілю).

Міністерству інформаційної політики України:

1. Спільно з Міністерством охорони здоров’я України та Міністерством соціальної політики України максимально інформувати населення через засоби масової інформації щодо вітчизняних наукових розробок та досягнень з протезування, про державні та приватні підприємства, що надають послуги з протезування, протезобудування та відновлення працездатності.

Науковому та експертному середовищу:

1. Започаткувати регулярне проведення робочих семінарів, круглих столів з питань медичної та психологічної реабілітації для постраждалих учасників АТО та мирних мешканців, які проживали в зоні проведення АТО.

2. Розробити науково-методичні матеріали щодо адаптації існуючих систем управління охороною здоров’я до умов бойових дій та проведення заходів з медичної та психологічної реабілітації учасників АТО.

Дуже вдячна колегам за підтримку, пропозиції, плідну роботу. Вважаю, що жодне з визначених завдань не може бути факультативним. В країні - війна. Суспільство чекає дієвих рішень та дій.

Маю непереборне прагнення допомогти нашим військовим, вірю, що наша вітчизняна система охорони здоров’я відповідатиме європейським стандартам. Разом віримо в перемогу та якнайшвидшу реабілітацію наших хлопців!

Теги:
Читайте також:
Київ
+17°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.89
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде у прокат в Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів - порушників стелі цін на нафту, - Reuters
11:15
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
Арешт заступника Шойгу став найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року, - британська розвідка
11:12
на фото готель "Україна"
Готель "Україна" в Києві внесли до списку об'єктів приватизації
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:34
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горять три ємності з нафтопродуктами
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
10:12
Дональд Трамп
Аризона звинуватила 18 соратників Трампа у спробі зірвати президентські вибори
10:04
Анонс
Онлайн-інкубатор для стартапів з соціальною метою StartUp4Good
Онлайн-інкубатор для стартапів із соціальною метою StartUp4Good: триває прийом заявок
10:00
OPINION
Тарас Загородній
Як змусити Захід прийняти Україну в НАТО без умов?
09:48
Сі Цзіньпін та Путін
Китай обрав сторону й не може претендувати на нейтралітет у війні між РФ та Україною, - посол США в НАТО
09:44
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
Відчувається, що в росіян уже теж не вистачає боєприпасів: боєць ЗСУ про ситуацію біля Часового Яру
09:23
Китай утримує в порту судно "Ангара"
Китай пустив у порт судно, що постачало зброю з КНДР до Росії, - Reuters
09:08
діти, злочини росії
РФ розробила пропаганду для дітей із ТОТ і планує вчити їх "патріотизму" в таборах відпочинку, - Луганська ОВА
09:03
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба для війни в України, - міністр оборони Німеччини
08:43
За 10 років окупації Криму РФ засудила 320 жителів через політичні мотиви, - активісти
08:29
Оновлено
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Настоятеля Святогірської лаври, який зливав позиції ЗСУ, арештували
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:08
Білий дім
Деякі чиновники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
Більше новин