Після Харкова: що змінилося і які висновки ми маємо зробити в галузі безпеки

Юрій Костюченко
24 лютого, 2015 вiвторок
22:35

трагедія в Харкові засвідчила важливі зміни в поведінці і тактиці агресора, які вимагають оцінки і адекватної реакції від українського суспільства і влади

Трагедія в Харкові є не просто черговим покаранням омріяної і проклятої кремлівськими стратегами «столиці Новоросії», вона засвідчила важливі зміни в поведінці і тактиці агресора. Ці зміни вимагають розуміння і відповідної реакції від українського суспільства і влади.

По-перше, не стало сюрпризом, що наша правоохоронна система і спецслужби зараз не готові до адекватної відповіді на терористичну загрозу такого типу. До сьогодні Україна стикалася з майже виключно з тероризмом кримінального походження. З 1991 року в Україні на рік відбувалося 3-5 подій, які можна було кваліфікувати як терористичні акти. Лише 1994-95, 99 та 2010-12 реєструвалося більше – від 8 до 12 терактів. В 2014 і на початку 2015 цю кількість було перевищено на порядок – за рік було зареєстровано майже стільки ж подій, що підпадають під кваліфікацію «теракт», як за всю попередню історію спостережень.

Але всі вони мають якісно інше походження. Їх вже не можна віднести до терористичних методів вирішення кримінальних і господарських конфліктів – вони мають політичний характер. Тому, крім застосування інших методів оперативно-розшукової роботи, це означає, що реформа наших правоохоронних органів має проводитися не лише з огляду на горезвісну системну корупцію і тотальну некомпетентність, але в першу чергу - в контексті нових загроз, що виникли останнім часом.

Терор як інструмент міжнародної політики

Агресор знову довів, що тероризм є іманентним йому методом досягнення політичних цілей. Всі, хто навіть теоретично може мати стосунок до підготовки, здійснення, а головне – до ресурсного забезпечення цієї атаки, мають безпосереднє відношення до Росії. Важливо, що це не лише підкреслює диверсійний характер цього теракту, а й робить його частиною міждержавного конфлікту, тобто знищує підґрунтя кремлівської версії про міжетнічний громадянський конфлікт в Україні.

Таким чином загроза набуває міжнародного рівня. Це зумовлює потребу консолідації навколо цього питання зусиль міжнародної коаліції, з метою обмеження можливостей Росії підтримувати і поширювати міжнародний тероризм. Як показують дані 2013-2015, проблема російських терористів-найманців стосується не лише України, але і Сирії, і Іраку, і інших територій глобальної нестабільності, де доля росіян серед найманців європейського походження іноді складає до 48-52%.

Від залякування до масового вбивства

Терористична тактика агресора змінилася – від актів залякування він вдався до масових вбивств. Існує два різні тренди в статистиці терористичних атак. Кількість терактів, що не мають жертв (або кількість випадкових жертв є мінімальною), змінюється відповідно до динаміки активності визвольних рухів, етнічних, релігійних і інших політичних конфліктів. Кількість терактів, що пов’язані з великою кількістю жертв є постійною і має тенденцію до зниження протягом останніх 30 років, відповідно до зниження кількості міждержавних конфліктів. Якщо за останні 5 років кількість терактів з мінімальною кількістю, або взагалі без жертв складала в середньому близько тисячі на рік, то кількість кривавих атак (з більше як 10 жертвами) є 15-20.

Статистичні закономірності розподілів цих двох типів атак є принципово різними, що дозволяє стверджувати, що їхні причини і рушійні сили є відмінними. Якщо ворог зараз перейшов до атак, спрямованих на вбивство якомога більшої кількості мирних людей – ми маємо принципово новий тип терористичної загрози. Це потребує особливих стратегій реагування від спецслужб і правоохоронців. І водночас - відповідної консолідації суспільства.

джерело: http://www.breitbart.com/big-government/2014/11/18/israel-making-it-easier-to-carry-guns-for-self-defense-in-wake-of-terror-attack/

Соціальні комунікації як засіб зменшення терористичної загрози

Політичні рішення, які нам доведеться ухвалювати в новому контексті загроз, вимагають взаємної відповідальності. Якщо суспільство не хоче суттєвого обмеження своїх громадянських прав і свобод, що є майже неминучим при проведенні системних антитерористичних заходів, рівень відповідальності і свідомості у взаємовідносинах має істотно зрости. При цьому, як показує практика інших демократичних держав, правоохоронцям має вистачити існуючих інструментів підтримки безпеки без введення надлишкових обмежень.

Якщо політики хочуть вважати себе лідерами народної довіри, вони мають ухвалювати ефективні рішення, відповідні до ситуації, яка змінюється. Популізм і демагогія несумісні з ефективністю. Але без постійного діалогу влади із суспільством, без створення ефективних багатосторонніх комунікативних каналів стабільне функціонування державних інститутів, як функція інститутів громадських, не є можливим.

Влада має говорити не лише з суспільством, але і з терористами. В тому числі, визнавши їх такими. Це розповсюджена помилка, що після визнання окремих організацій терористичними, з ними не можна буде вести переговорів або мати інших політичних контактів. Якоїсь універсальної заборони тут не існує. Навпаки, існують відомі і навіть успішні шляхи переговорів з терористами для вирішення необхідних задач.

Але політичне рішення про визнання терористів терористами викличе інші наслідки. Це, зокрема, зумовить необхідність збирання доказової бази їхньої злочинної діяльності, фактів, коректних статистичних даних, адекватної взаємодії з міжнародними агенціями з боротьби з тероризмом тощо. Практика показує, що статистика і докази – не найсильніша наша риса. Тому, якщо експерти і науковці хочуть вважати свої знання корисними, а себе соціально потрібними, вони мають допомогти владі і суспільству у забезпеченні послідовної позиції.

Нажаль, тероризм відноситься до того типу загроз, рівень яких можна зменшувати, навіть мінімізувати, можна контролювати протягом тривалого часу, але зовсім позбутися майже неможливо. Так вже склалося, що іншого методу, як підвищення рівня суспільної співпраці, взаємної довіри і відповідальності, для боротьби з тероризмом не існує. Навіть в умовах диверсійної війни, яку веде проти нас сусідня держава, коли роль і відповідальність спецслужб стає вирішальною, ми маємо скористатися нашим шансом на перемогу і виживання, що лежить в царині взаємної довіри і самоорганізації.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.07
    Купівля 39.07
    Продаж 39.55
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.99
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
11:37
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поранений на вулиці чоловік помер у лікарні
11:28
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Зброя для України, ситуація на кордоні, розвиток торгівлі: українська делегація прибула до Польщі
11:20
За матеріалами ДБР судитимуть працівника військкомату та правоохоронця, які на Одещині торгували "білими квитками"
На Одещині судитимуть працівника ТЦК та правоохоронця, які торгували "білими квитками"
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:20
Ексклюзив
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
08:48
діти війна
Через російську агресію в Україні загинули 537 дітей
08:40
Оновлено
Еммануель Макрон
Bloomberg припустив, що заява Макрона щодо іноземних військ в Україні могла розлютити чиновників у США. У Держдепі відреагували
08:36
Оновлено
Обстріл Запоріжжя
Росія вночі запустила ракети Х-22 та "шахеди": Повітряні сили знищили 26 БПЛА
08:25
Партизани зафіксували прибуття нової партії військової техніки РФ в окупований Крим
08:16
росія дипломат
"Бачимо, куди західні цінності котяться": на Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера
08:00
OPINION
Орест Сохар
Китай зазіхає на Європу
07:53
На фото діти з України
Канада не планує продовжувати програму зі спрощеного прийому українських біженців
07:39
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
Сили оборони за добу ліквідували 780 окупантів, 10 танків та 32 артсистеми
07:30
Telegram
"Законопроєкт "про заборону телеграм" ніякої заборони Telegram або анонімних каналів, не передбачає": Микола Княжицький відповідає на поширені питання про законопроєкт
07:19
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Південна Корея, США та Японія обговорили співпрацю для протидії військовим загрозам КНДР
07:04
електроенергія
Росія не може повернути жителям ТОТ електроенергію: Спротив розповів, де найважча ситуація
06:49
Естонія
Міністр юстиції Естонії не бачить перспектив швидко позбавити росіян права голосу на виборах
06:37
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
Кремль, ймовірно, посилить риторику про "терористичні загрози", щоб підвищити підтримку війни проти України, - ISW
06:15
Більшість американців не підтримують війну Ізраїлю проти ХАМАСу, - опитування
05:59
світ Канада Латвія військові новини
Канада відправила до Латвії 150 одиниць техніки для міжнародної бригади
05:56
Сергій Наришкін
"Обговорили змовницькі дії ворогів": Наришкін з'їздив до КНДР
05:36
Окупанти, кримінал, росіяни
РФ формує резерви для підтримки поточних операцій, а не для нового наступу, - ISW
05:08
війна з росією нафта безпілотник
Росія після атак на свої НПЗ збільшила експорт пального з Білорусі, - Reuters
04:12
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
У Росії після теракту у "Крокусі" наростає міжетнічна ворожнеча, - NYT
03:44
Габріель Атталь
Уряд Франції підтримав директора ліцею у конфлікті з ученицею через носіння чадри
03:16
Siemens
Співробітникам Siemens висунули обвинувачення у порушенні кримських санкцій поти РФ
02:48
У Польщі оперативно звільнили командувача Єврокорпусу: він навчав ЗСУ
02:20
Косово - Сербія
Комітет ПАРЄ рекомендував запросити Косово до Ради Європи. Сербія відреагувала
Більше новин