Диванний фінансист. Три тези про гривню/долар.

1) Про сьогоднішній курс 25: НацБанк нарешті почав виходити на міжбанк з валютними інтервенціями з метою стабілізувати курс. Як наслідок - за 10 днів курс гривні підвищився з 35 до 25. Здавалося б, добре. Як на мене, набагато більш доцільним було б ПОСТУПОВЕ (протягом трьох тижнів) зниження курсу до відмітки 29. Чому? Бо курс не любить різких змін, в яку б сторону вони не були. По-перше, це створює гарні умови для валютних спекулянтів, дії котрих обрушують курс. По-друге, гривня виросла до 25, і люди радісно почали скуповувати долари. Тобто зараз дії НацБанку нагадують відтягування резинки на рогатці. І я дуже сподіваюсь, що золотовалютних резервів вистачить до того моменту, коли люди зрозуміють, що гривня зафіксована і почнуть її продавати.

2) Про спекулянтів. У соціальній психології та теорії ігор існує так звана "Дилема в'язня". Суть її така: поліція впіймала двох злочинців, але без доказів. Якщо обидва злочинці промовчать, то отримають по одному року ув'язнення. Якщо один надасть свідчення проти іншого першого випустять на волю, а другого - посадять на 10 років. Якщо обидва зрадять одне одного - всі отримують по 5 років. Якщо виходити з інтересів групи - то, здавалося б, найвигіднішим варіантом є промовчати обом. Але, проблема в тому, що окремо кожному вигідніше зрадити. Якщо напарник промовчить - зрадивший виходить на волю. Якщо зрадить - отримаєш 5, а не 10 років. Відповідно, обидва зраджують одне одного і отримують по 5 років замість 1. Якщо комусь цікаво детальніше тут.

Ця дилема дуже добре зображає те, що відбувається зараз на фінансовому ринку. Країні (групі) вигідніше не купувати долар та зберегти стабільність гривні. Але індивідууму (як спекулянту, так і громадянину) вигідніше купити вічнозелений. Громадянин хоче убезпечити себе від знецінення. Спекулянт - добре на цьому заробляє. При цьому, саме переважно "завдяки" спекулянтам фінансова система країни летить під три чорти. І фінал може бути поганим для обох: як і для спекулянта, так і для громадянина. На щастя, є третій гравець - НацБанк (котрий поки що грає так собі). І єдиний вихід з ситуації - стримувати! Не намагатись підвищити курс гривні, а не давати йому впасти. Через місяць-два населення побачить, що курс заспокоївся, і почне переводити бакс в гривню, запустивши таким чином механізм подальшого зміцнення гривні і досягнення нею ринкового курсу.

3) Дорогий бакс - це добре. Навіть без реформ. Це стимулюватиме інтелектуалізацію населення. Адже магічна спайка: англійська + програмування/дизайн/копірайтинг/маркетинг etc. за сьогоднішніх умов може дати набагато більш приємніший дохід, ніж зарплатня безпосередньо всередині країни. Відповідно, все більша кількість народу буде йти у фріланс. На мою думку, у України велетенський аутсорсинговий потенціал, котрий за певних умов може перерости і у інноваторський. І нафіг нам не потрібно ставати супераграрною країною, як кричать деякі умники.
А з реформами... Уууу... Та варто лише максимально спростити процедуру експорту, відлупцювати всіх неслухняних погранців, котрі просять на лапу та створити нормальні умови для бізнесу... З таким курсом економіка країни вмить набере нечуваних обертів. Недарма ж Китай курс юаня штучно девальвує.