Без Путіна буде ще гірше

Андрій Окара
15 березня, 2015 неділя
16:27

Путін живий чи мертвий? Протягом останнього тижня це головне питання для українців.

Несподіване публічне зникнення російського президента і чутки про його можливий інсульт спричинили ледь не масову істерію у соцмережах, де бажане почали видавати за дійсне.

Однак, чи виправдані очікування українців у тому, що фізичне зникнення Путіна означає автоматичне припинення війни в Україні? Можливо, ідеєю російського шовінізму та імперіалізму заражена вся кремлівська верхівка і вони продовжуватимуть справу невгамовного попередника?

Про настрої у російській владній верхівці, можливий сценарій розвитку  ситуації на Донбасі та Криму при усунені Путіна від влади «Вголос» розпитав у російського  опозиційного політолога Андрія Окари.

- Чи дійсно сьогодні єдина персона Путін визначає зовнішню політику Росії?

- Путін дійсно є ключової особою в російській політиці – як внутрішній так зовнішній. Зараз немає такої ситуації, як було при Брежнєву, коли збиралося політбюро і рішення приймалося колегіально. За деякими спогадами, Брежнєв, наприклад, спочатку був проти введення військ в Афганістан. Але в результаті їх ввели. Якби рішення про анексію Криму приймалося колегіально, воно точно було б негативним, бо воно було на користь лише рейтингу Путіна, а для його найближчого оточення – це санкції, заборона на в’їзд на Захід, зайві проблеми, постійний головний біль.

- Чи реально, на вашу думку, сьогодні усунути від влади Путіна у природний спосіб – через вибори?

- Я не вірю в те, що в Росії можливі чесні і прозорі вибори президента. Там не працює як такий демократичний інститут зміни влади.

Адже якщо політика монополізована, опозиції не існує, це автоматично означає, що неможливо змінити владу через вибори. Всі політичні фігури, які гіпотетично і теоретично могли в якісь перспективі стати альтернативою Путіну, вони зачищаються в зародку. Генерал Лебєдь, Степашин, Михайло Євдокімов, свого часу Сергій Глазьєв, от Нємцов. Де вони всі? «Иных уж нет, а те далече».

В Росії можливий або заколот – як з Павлом I чи Хрущовим, або передача влади спадкоємцю, як її Єльцин передав Путіну, а потім Путін Медведєву, а потім Медведєв назад Путіну. Добровільно в Росії пішов від влади лише Горбачов. І ще існує красива легенда про старця Федора Кузьмича – нібито це імператор Александр I, який не помер наприкінці 1825 року в Таганрозі від гарячки, а добровільно пішов з влади і прожив ще майже 40 років в Сибіру під чужим ім’ям. Федір Кузьмич навіть канонізований як місцевий сибірський православний святий.

- В Україні популярні сподівання на кремлівський заколот. Мовляв, міжнародні санкції дуже сильно вдарили по оточенню Путіна і вони ж самі його усунуть. Таке можливе?

- Ці сподівання, на мою думку, надто романтичні і необгрунтовані. Бо Путін – не ідіот, і він добре знає уроки історії, коли бояри здавали царя. Тому його бояри повністю від нього залежать. І всі ті негативи від санкцій, як персональні, так і секторальні, компенсуються з російського бюджету або в інший спосіб. Тому суттєво ніхто з найближчого оточення Путіна не постраждав. В останні дні з’являються версії – мовляв, це заколот «силовиків» – верхівки ФСБ РФ та КГБ СРСР – проти підполковника Путіна та Кадирова, ключові фігури якого Прімаков, Степашин, Патрушев та голова ФСБ Бортніков. Мовляв, вони хочуть врятувати свої інтереси, а також і Росію за компанію, а Путін веде Росію до розпаду та небуття. Я не є прихильником версії, що заколот проти Путіна може бути ефективним.

- А наскільки це оточення, на вашу думку, підтримує військову агресію Путіна. Тобто у випадку зникнення Путіна, вони б зупинили війну?

- В оточенні Путіна є консенсус з приводу війни. «Голубів» чи «партії миру» нема. Вони підтримують ідею, що війну треба проводити, що треба мочити укропів і бандерівців. Більше того, дехто вважає, що треба не просто підтримувати діяльність ополченців так званої Новоросії, а йти на Київ звільняти «мать городов русских» від «нацистів».

Тобто в оточенні Путіна думки розходяться не на тему, треба воювати чи ні, а дискутують про те, до якої лінії розширяти фронт – до Дніпра, Збруча чи «звільнити від фашистів» навіть Галичину.

Тому, якщо Путіна не стане, не варто очікувати, що на його місце прийде «партія миру» і знизиться підтримка ополченців. Знизитися вона може лише тоді, якщо всередині нової еліти не буде консенсусу – почнуться внутриелітні розборки. І тоді в них не вистачить сил боротися за владу і всередині країни, і вести війну зовні, в Україні, і, не виключено, вести воєнну операцію в Чечні.

- Тобто можна все ж таки очікувати, що через внутрішньополітичного протистояння спадкоємець Путіна таки виведе війська?

- Те, що відбувається між Росією та Україною, спричинене не лише самим Путіним. Якби не було Путіна, а був би хтось інший, то все-одно події відбувалися б за схожим сценарієм: російсько-українська війна обумовлена об’єктивними факторами – самою природою російського імперіалізму, логікою розвитку моноцентристської політичної системи та закономірностями неофеодальної економічної моделі. Дуже показовим є рівень підтримки Путіна російським населенням – його рейтинг тільки зростає, нині йому дають 85–88%.

Тому, гадаю, Путін – це ще не найкривавіший варіант. Є загроза, що у випадку його зникнення, у що я не вірю, у Росії настане жорстка воєнна диктатура, хоч і на короткий час. І це буде ще більш кривава і хижа «партія війни», яка ставитиме за ціль наступ на Київ.

Тому, думаю, без Путіна буде ще гірше, але це буде недовго, бо ця воєнна диктатура не матиме такої широкої легітимності і підтримки, як є зараз в російського президента. Через що вона впаде і почнеться хаос, який в історії Росії називається «Смутою». Росія почне лопатися і розповзатися, і тоді їм вже буде не до війни в Україні.

- А хто може бути цим кривавим новим лідером Росії?

- Кандидатів багато: той самий Шойгу, Рогозін, якась нова та невідома фігура. Якщо щось трапляється з президентом, його обов’язки виконує прем’єр-міністр – це Медведєв, якщо хтось забув. Але навколо нього зараз неможливий елітний консенсус – аж дуже слабка фігура. Взагалі, без Путіна розпадається насамперед глобальний «путінський консенсус» еліт. І нема нових фігур, які б могли цей консенсус утворити. В таких ситуаціях зростає вірогідність війни. В нинішніх умовах це Донбас та Чечня.

- А чи можливе повернення Криму після Путіна, зважаючи, що росіяни точно засудять такий крок, хто б на місце нового президента не прийшов?

- Цієї несамовитої істерії в російському суспільстві, що Крим наш, вистачило на рік. До росіян доходить, що Крим – це не просто райський куточок, а дуже проблемний і складний регіон, який є баластом для Росії, а не мотором розвитку. Росії не під силу фінансувати півострів і тому вже навіть там не говорять про якісь інноваційні парки, які обіцяли створити рік тому.

Є три критерії, при яких можливо думати про повернення Криму. Це фізична відсутність Путіна, для якого віддати Крим рівноцінно самогубству, це розвиток внутрішньої системної кризи в Росії і помітні реформи та покращення якості життя в Україні.

Звісно, ми не почуємо від нових президентів Росії заяви, що, мовляв, ми визнаємо свою помилку і віддаємо Крим. Питання з Кримом може вирішитися внаслідок складних міжнародних домовленостей. Тут може йтися не про те, що Росія віддасть Крим, а про те, що вона фактично піде з півострова. Але це питання кількох років.

Зараз би я думав про інше: зникнення Путіна – не фактор для самозаспокоєння українців. Навпаки – це причина дуже активно думати про оборону, бо в Росії зараз настільки складна внутріполітична ситуація, що один з вірогідних виходів – це перенесення політичного конфлікту з околиць Кремля назовні, тобто посилення агресії в Україні. Я  особливо уважно дивився б за Слов’янськом, Краматорськом, Широкиним, Пісками та підступами до Маріуполя.

 

Розмовляла Маряна П’єцух, «Вголос»

Теги:
Читайте також:
Київ
+5°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:09
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
Більше новин